icon

Ako sa vaši rodičia venujú vnúčatám?

23. sep 2022

Baby prosím vás keď prídete na návštevu s deťmi k rodičom tak ako sa im venujú? Ja neviem či už som debil alebo čo, keď očakávam že si budú deti aspoň chvíľu všímať, prípadne sa niečo s nimi zahrajú a porozprávajú sa? Načo svokrovci vyžadujú aby sme k nim chodili 2x týždenne keď si aj tak všímajú len deti ich dcéry? Už som taká nasratá lebo ešte sme sa aj s chlapom kvôli tomu pohádali. On sa nimi kvôli tomu už pohádal a zmena trvala asi 2 návštevy. Už tam chodím s takým odporom že až. Deti ma volajú sa hrať a s nimi to aji nehne aby sa im trochu povenovali. Tak neviem načo tam chodím keď mi pomaly ani nemá kto podať pohár vody lebo majú stále niečo iné na robote 😔

Strana
z2
autor
23. sep 2022

@0silvia0 svokra zhúkala svokra, teda jej manžela. Ten môj bol vtedy v pivnici a niečo im tam opravoval. To je ďalšia vec, vždy mu nájdu nejakú robotu len aby podaromnici náhodou nesedel. Ale na niečo aj dobre že tam nebol, zas by sa pohádali. Raz im to už vykričal a boli velice urazení, na chvíľu bolo dobre a zakrátko sa to dalo zas do starých koľají. A aby som uviedla na pravú mieru tak naše deti nie sú žiadne postrachy, úplne normálne deti, oproti rovesníkom až kľudné. Tak týmto im nemôžu ísť na nervy...

sonka_miro
23. sep 2022

Vsak prave , ja som si aj poplakala na malej nrodeninky,, samozrejme ked ma nevidela ze ich nema ani s kym oslavit okrem nas, no viem ze nikdy sa mebudem takto spravat k svojim detom a vnucatam.

filipka250
23. sep 2022

Moja svokra stale vola vnucata k nej. Nakupi im spolocenske hry, lopty, atd a ocakava, ze sa budu hrat sami.
Muz jej uz neraz toto vytkol, ja jej neustale hovorim, nech pride radsej ona k nam, to nie. Aj ked pride, sedi so mnou v obyvacke a pije kavu.
Zlom nastal, ked muz nahodne isiel vedla svokrinho dvora a videl syna, ako unudeny sedi na strome, zatial co svokra bola v dome.
Prebehla debata so svokrou+my+deti, kde sa jej priamo(a deti to vedia sakramentsky priamo!) povedalo, ze sa detom nevenuje a preto k nej uz nechcu chodit.
Strasne ma vytocilo, ze svokra si to neuznala.
S detmi teda mame dohodu, ze tam budeme chodit s nimi na hodinu.

avanka
23. sep 2022

Ako mrzí ma,že máte takýto vzťah,ale zarazilo ma to.. že v cudzom prostredí nebudem chodiť po kuchyni a variť si kávu. My sme s manželom spolu 17 rokov a rozhodne sa u našich (manzelovych rodicov,nevolam ich svokra a svokor,ale mamina a tatino) necitim ako v cudzom,ale ako doma.
My už máme deti väčšie,11 a 14,ale venujú sa im normálne, sme spolu tak cca raz do mesiaca a chceme sa porozprávať aj my,ideme všetci spolu na prechádzku, hrajeme karty. Keď su tam chlapci na prázdninách,venujú sa im,ale nie,že by im stáli za zadkom 24 hodín. Deti si musia vedieť robiť program aj samé

filipka250
23. sep 2022

@avanka to zalezi podla veku a okolnost si myslim.
Taktiez vztah so svokrovcami. My sme s muzom spolu tiez 17rokov, ale ja som u nej vzdy iba navsteva. Tak to bolo, je a bude. Nikdy by som svokru nenazvala mamou.

autor
23. sep 2022

@filipka250 ako tiež si myslím že deti sa majú vedieť zahrať aj samé, ale aby sedel znudený u babky na strome tak to je tiež smutné. Načo tie vnúčatá pýtajú na návštevu keď si ich nevedia všímať a venovať im pozornosť aspoň 10 minút?

@avanka určite by som brala inak keby bývajú sami, takto je to domácnosť aj švagrovcov a oni si na súkromie celkom potrpia, tak preto mám dosť zábrany otvárať skrinky a robiť si tam kávu. Max deťom naberiem vodu keď im neponúknu ani čaj. Vieš tam mi ide skôr o ten nezáujem, keby chcú tak tú kávu nám spravia. Ale oni si sadnú a my si ju máme uvariť lebo sú unavení z druhých vnúčat a sú radi že sedia 🙄 tak mi to príde odveci volať na návštevu keď som unavená a chcem si oddýchnuť. Kedysi boli vzťahy normálnejšie. Možno keď budú deti väčšie tak sa to trochu utrasie.

avanka
23. sep 2022

@filipka250 od veku koho? Ja mám 41,manžel 43 a rodičia 68 a 64. Ešte pred svadbou mi navrhli tykanie, mám ich rada a myslím,že aj vzťahy sú vďaka tomu lepšie a to sme si tiež prešli kadecim . Stačí chcieť.. ja som s manželovou maminou v kontakte, píšeme si cez WhatsApp, nemám problém zavolať. Beriem ich ako svojich druhých rodičov a z manželovej strany je to voči mojim rodičom to isté a to majú 70. Kedykoľvek ide k nim na kávu sám bezo mňa,berú ho ako tretieho syna

lenka2232
23. sep 2022

Preco tam chodite? Kaslala by som na nich zvysoka..obmedzila by som navstevy na minimum,max len na sviatky a dovi

autor
23. sep 2022

@avanka a inak to oslovenie neviem. Otca už nemám takže hovoriť tak svokrovi v žiadnom prípade nebudem, na to sa necítim. Ako medzi rečou o ňom poviem otec, ale myslím tým mužovho otca. Rovnako mama. Myslím manželovu mamu. Ale oni si napríklad s veľa mladými ľuďmi zo vzdialenejšej rodiny tykajú (napríklad svokre tyká jej synovec a aj jeho manželka ktorá je v mojom veku) ale mne tykanie nikdy neponúkli 🤷‍♀️ hmm čím viac nad tým uvažujem tak tým viac si uvedomujem že tie dobré vzťahy som si asi skôr vždy len namýšlala

filipka250
23. sep 2022

@avanka od veku deti som myslela. Narazala som na to co si pisala, ze deti si maju vediet robit program same. 🙂
Ja si so svokrou telefonujem denne (zije v Rakusku, domov chodi na par tyzdnov), ale neprechovavam k nej ziadne city....povedala by som. Je to moja svokra. Ine nic.

filipka250
23. sep 2022

Ja by som im nejako pekne navrhla, aby chodili oni k vam.

kleopatra114
23. sep 2022

Chodíme maximálne raz za týždeň na 2 hodiny . K mame častejšie , ta občas aj pride k nám . Babky sa venujú , pohraju sa - u svokry dozorujem ( strážim pitný režim, pripravujem jedlo a pod.) u našich bez problémov. Stráženie , prespavacky ziadne - iba, ked som raz bola v nemocnici.

0silvia0
23. sep 2022

Vies ono to je take obdobie. Svagrinine deti su krpci. Pockaj ked podrastu, budu sa chciet hrat skor s vasimi detmi, bude to ine. Uz deda nebudu tolko potrebovat, budu sa hrat deti spolu. Aj ked to bude asi o tom, ze vasi su starsi, maju byt rozumnejsi a nehadat sa😵

martinka13
24. sep 2022

Venujú sa im veľmi. Aj moji rodičia, aj svokrovci. Rodičia ich berú aj na prázdniny, chodia s nimi na túry do Tatier. Keď boli menší, hrávali sa s nimi aj hodiny. Kľudne som ich tam mohla nechať na pár dní, alebo prišli na pár dní k nám, kým sme boli odcestovani. Deti môjho brata majú rovnako radi, aj sa im rovnako venujú. Čo robia Tvoji svokrovci nie je správne, ani normálne. Mal by to ale riešiť Tvoj muž. Ty akurát môžeš odmietnuť tam chodiť.

hipuska
24. sep 2022

@martinka13 prečo nie je správne? Prečo každý očakáva, že rodičia sa budú starať o vnúčatá? Nie každý to má tak nastavené. A svoje deti si už odchoval . Niekto si už chce odychnut a nie behať za deťmi.

kaktusik007
24. sep 2022

tak ono ten rozdiel medzi venovanim sa vnucatam proste je... je to smutne, ale zial realita. Moji rodicia sa mojim deckam ked boli mali venovali - rovnako aj moja krstna mama, kym nemala vlastne vnucata... V podstate u nich ked som prisla na navstevu - bol to oddych, pila som kafe, sedela som na gauci a cokolvek chceli deti, alebo sa iba postavili -- uz proste dospeli za nimi utekali a mne iba zavolali - ty sed, oddychuj.... Exova rodina bol iny pripad - tam to brali stylom - ty si matka, ty sa staraj... Ex automaticky sa o deti nezaujimal, ved on je na navsteve a bavi sa so svojou rodinou, prisiel predsa sa s nimi porozpravat.... Akoze cele zle tam, ani na zachod som castokrat nemala moznost ist, svokrin dom absolutne nevhodny pre pritomnost dietata ---- som tam potom odmietala chodit a iba boli o tom hadky.... Tu je super ze s manzelom mas na to rovnaky nazor - co ja by som za to dala 🙂

simona92101
24. sep 2022

@hipuska ale ved tu nejde o staranie,ale tvorit si vztah s tymi detmi,myslim ze ak chce niekto vidiet vnucata,zavola rodinu na navstevu,tak to nekonci uvarenim kavy a podanim kindervajca do ruky..samozrejme,chapem starych rodicov ktori nevladzu..ale staci taka drobnost ako ist s vnucatom nakrmit sliepky ci zajace,alebo chvilku prelistovat knizku..nic to nestoji,par minut casu..

martinka13
24. sep 2022

@hipuska prečo starať? Trochu sa im povenovať. Sú dôležitou súčasťou detského sveta. Neviem si predstaviť, se by starí rodicia naše deti ignorovali.

hipuska
24. sep 2022

@martinka13 veď jasné. Nevravim, že sa nemajú venovať alebo sa s nimi niečo zahrať. Ale teda, nemyslím si, že sa v tomto konkrétnom prípade starí rodičia nevenujú. Len tiež nemôže očakávať, že každý to tak bude mať. Ja napríklad osobne, nemám problém si urobiť kávu na hocijakej návšteve (ako to tu niekto spomínal, že má problém) autorka ale neuviedla aké má staré deti. Je rozdiel behať za dieťaťom do 3 rokov alebo mať na rukách bábätko alebo zahrať sa hru s 5 ročným dieťaťom

autor
24. sep 2022

@hipuska jedno má 4 a druhé 1.5r. Tak je normálne že si vyžadujú pozornosť, prípadne hru. Chcú sa rozprávať, blázniť. Stačí im chvíľa pozornosti, určite by som nedovolila aby,,otravovali,, celú návštevu, ale malá dávka pozornosti by dedkovcov nezabila. Veď o to pri návšteve ide nie? Aby sa každý s každým porozprával, venoval trochu pozornosti

pipistrel13
25. sep 2022

tieto ocakavania nie su od dnesnych zien v poriadku..
ak mas pocit,ze inych vnukov uprednostnuju tak tam so svojimi nechod,hoc ja by som chodila,lebo deti same rychlo pochopia aki su ludia okolo nich a podla toho maju k nim vztah
ja si ale myslim,ze tvoje deti to netrapi,iba teba a aj to chapem mma by to stvalo tiez,ale urcite nemam ocakavania,ze stari rodicia su povinni vemovat sa nasim detom,ked k nim prideme vsetci...
vo vseobecnosti NIKTO nie je povinni venovat sa nasim detom podla nasich predstav

autor
25. sep 2022

@pipistrel13 asi máš pravdu, nechám to na deťoch či tam budú chcieť ísť. Už nebudem mať žiadne očakávania

darius_a
25. sep 2022

Nemať očakávania dosť uľahčuje život.
Chod iba vtedy ze vieš ze to tam bude aké to je
a bude
a aj tak pôjdeš a nevadí.
Ak vadí, tak eliminuj vo veľkom.
Posli manžela s väčším dieťaťom a ty chod s malým do prírody za kamoškou atd

pipistrel13
25. sep 2022

uvidis ako sa ti ulavi,deti same vedia kde im je dobre ak chcu chodit mozu aj s manzelom ak sa ty tam dobre necitis,a ty sa aspon nebudes musiet rozulovat☺️

wwpela
29. sep 2022

Moji starí rodicia boli podobní keď som bola menšia teda aspoň jedna babka ktorú som zažila dlhšie.. keď som bola malá tiež sa so mnou moc nahrávala respektíve možno aj trochu áno ale po čase jej to liezlo na nervy ale keď som bola staršia a vyspelejsia tak sa nám vzťah oveľa zlepšil mávali sme spolu dlhé niekoľko hodinové telefonáty a darovala mi jej najcennejšie pamiatky staré fotografie, príbehy co písala a veľa osobných vecí lebo mi doverovala, tým som chcela povedať ze možno keď budu tvoje deti staršie tak si budú viac vychádzať so svojimi starými rodičmi

Strana
z2