Ako sa vyrovnať s konfliktnou svokrou?
Ahojte. V prvom rade , veľmi dúfam , že sa pod príspevkom nájdu inteligentne ženy s úmyslom poradiť a nie zosmiešniť.
Na vonok pôsobim ako stena , že sa odolná veľa veci odrazí , ale žiaľ opak je pravdou. Nesiem si v sebe veľmi veľa krívd , ktoré mi nedajú spávať. Každý večer nad tým premýšľam , som z toho frustrovaná. A aj keď si veľa raz poviem , že to musím nechať tak , lebo ublizujem len sebe a svojim nervom , nedá sa. Respektíve nemôžem nájsť spôsob ako sa vyrovnať s tým čo sa roky deje. Len v skratke , až chápete , s manželom sme spolu 10 rokov , máme malé dieťa , starám sa o rodinu , o domácnosť naozaj skvelo si myslím. Tvrdí to manžel a teda aj všetci ktorí nás poznajú a majú radi. Manželova matka nikdy doma napiekla , nevarila , nenormálny bordel mávali , rada si vypila , ale na vonok pôsobí ako panička z Beverly , avšak pred 5 rokmi doma ani wc a teplu vodu nemali, hlavne je , že dva razy do roka do Egypta chodila , lebo však si myslela , že tak nájde nejaké lepšieho Egypťana. Nestalo sa , ale o tom pokoj. Proste nikdy doma nefungovala a ako , sú ženy ktoré nemajú zmysel života v koláči a výpravnej práčke. Ale ja to milujem. Milujem sa o nich starať a to od začiatku vzťahu. Vždy manžel hovorí , že toto doma nikdy nezažil a podobne. Avšak , jeho mama ma oklepava a inteiguje všade kde môže. V jej práci , medzi mojimi známymi , ktorí mi to potom volajú. Už som ju konťfrotovala a vykričala , že máme malé bábätko , za vnukom nepríde ale chodí a rozpráva na mňa vymyslené bludy. Najnovšie si vymyslela , že musela od nás ísť plačom lebo som jej vynádala aka je zlá babka. Ale to sa nestalo , len som mala na rukách malého a hovorím jej , že nech príde častejšie , že však tu ma vnuka , že je vítaná aj keď sú medzi nami problémy ale ten maly s tým nič nemá. A ona to takto otočila. Neskôr si zasa vymyslela , že podvádzal jej syna , lebo ma jej dcéra videla ráno o siedmej utekať k nejakému pánovi do autá. Čo je úplná blbosť , to som hneď vyvrátila , ale už to stihla porozprávať medzi svet. Manžel ju už krát prosil aby neklamala a neosocovala ma. Nedári sa. Raz nám povedala že keď si vypije nevie čo vraví a že ju to mrzí s o chvíľu zasa. Áno , povie si každý že banality , ale ja takto žijem desať rokov a tých situácii je milión. Mám svoje meno , svoju rodinu o ktorú sa naozaj starám ako len najlepšie viem a aj tak si na mňa ľudia ukazujú prstom. Však keď to svokra a švagriná rozpráva , iste to tak je. Ja už som bezradná. Na jednu stranu chcem pokoj , nech raz za cas príde ( ani k malému nemá vzťah., žiadne pomojkanie, len skonštatuje čo by už mal robiť a nerobí a donesie mu dvoch špinavých zodratych plysakov ). S manželom máme krásny vzťah a áno , aj medzi nami je občas hádka , občas napätie , ako v manželstve , ale lubime sa a vyhovujeme si. Ako dá mám , prosim Vás , vysrat na tieto reči keď to reálne ovplyvňuje mňa ako človeka ? Už ozaj neviem ako to nechať vysumiet z hlavy, pretože ona neprestane a takto sa zbytočne ubijam len ja. A isto bude otáľa prečo je taká. Netuším , keď som sa jej narobinu spýtala prečo ma nemá rada , povedala že lebo rátala so synovým príjmom keď bude dospelý a on sa ženil.
@anonym_autor Naco ju k vam este volas?
Ani mojej nepomohlo pekne vysvetľovať.
Stále si spomýnam.na jej hlášky celá obšírna rodina sedíme pri slávnostnom stole a ona na na plnú hubu, že jej je zle z toho čo som navarila že jej je na grc, muž jej poriadne vyčistil žalúdok a niekoľko krát. Pomohlo jediné obmedziť kontakt. Za roky toho bolo veľmi veľa.
Ja som ju pred smrťou viac ako desať rokov nevidela a deti sa stretávali iba z dedkom. Ani slzu pri jej rakve nevyrojili.
Preco ju este stale k sebe volate? Jej syn vie aka je, viem je to mama, ale aj tak. Je to toxicka osoba.
A co sa tvojich krivd tyka, ked sa nevies s tym sama vysporiadat, treba sa obratit na odbornika, lebo to nebude len o tom, co vym svokra ukrivdila, toho mas v sebe nespracovaneho ovela viac, vsak?
Úplne ju odstrihnúť .Nerobí a nebude to robiť dobrotu v tvojej rodine
Preco ju este stale k sebe volate? Jej syn vie aka je, viem je to mama, ale aj tak. Je to toxicka osoba.
A co sa tvojich krivd tyka, ked sa nevies s tym sama vysporiadat, treba sa obratit na odbornika, lebo to nebude len o tom, co vym svokra ukrivdila, toho mas v sebe nespracovaneho ovela viac, vsak?
@viestta vieš čo, rokmi som zistila , že ak sa na veci budem pozerať s odstupom a v lepšom svetle , zvládnem och lepšie spracovať. Veľa mi to pomohlo pri mojej mame , pri spomienkach na detstvo. Vždy si ospravedlním tu situáciu a je mi lepšie , necítim hnev alebo krivdu , nič strašne sa nedialo , ale čo sa týka svokry , to ma príšerne mrzí. Najmä preto, zw roky som jej veľa pomáhala. Aj finančne , ale aj doma , aj sme jej spotrebiče darovali , aj sme jej mladšie deti do školy prichystali, pokúpili , k narodkam som jej vedela kyticu poslat aj keď som vedela , čo rozpráva. Jednoducho , chcela sok to nejako takto vyriešiť , ale nedá sa. Skutočne sa nedá.
A neprezivas to "trosku moc", myslim v zmysle, hovoris o tom akokeby ste byvali v meste s 20obcanmi a si cela ohovorena? Ved pred kym Ta realne takato existencia moze ohovarat? A nic v zlom, kazdy kto pozna ju a kto pozna Teba predsa vie posudit kde je sever.
Cize - mrzi ma situacia, ano, nie je prijemna. Ale podla mna fakt ju menej ries a ja osobne si nemyslim, ze aj Tvoje okolie nejak extremne da na jej slova.
@viestta vieš čo, rokmi som zistila , že ak sa na veci budem pozerať s odstupom a v lepšom svetle , zvládnem och lepšie spracovať. Veľa mi to pomohlo pri mojej mame , pri spomienkach na detstvo. Vždy si ospravedlním tu situáciu a je mi lepšie , necítim hnev alebo krivdu , nič strašne sa nedialo , ale čo sa týka svokry , to ma príšerne mrzí. Najmä preto, zw roky som jej veľa pomáhala. Aj finančne , ale aj doma , aj sme jej spotrebiče darovali , aj sme jej mladšie deti do školy prichystali, pokúpili , k narodkam som jej vedela kyticu poslat aj keď som vedela , čo rozpráva. Jednoducho , chcela sok to nejako takto vyriešiť , ale nedá sa. Skutočne sa nedá.
@anonym_autor tak to uz je na vas dvoch s muzom ako sa rozhodnete. Ci je pre vas dolezitejsia vasa rodina, vasa pohoda, vase deti alebo tato toxicka osoba. Podla toho sa zariadte
@anonym_autor nenajdete pokoj ani vy ani muž. V žiadnom prípade ani keď obmedzíte kontakt ani keď neobmedzite. Všetko bude mať svoje úskalia. Som v podobnej situácii ale pribeh máme úplne iný. Je mi ľúto aj vás aj muža. Každý trpíte iným spôsobom.
@anonym_autor Ahoj autorka, pokial si chces skutocne pomoct, treba totalne pretrhnut kontakt s touto osobou, uplne sa odstrihnut, reci inych nech ta nezaujimaju a ked ti niekto bude kvoli tomu zo znamich volat, tak v skratke a jednoznacne tu osobu popros, ze sa viac o temach o svokre a co na teba kyda nemienis bavit a takto to povedz kazdej osobe, ktora ti za drby od svokry bude volat- to je prvy dolezity krok. Druhy je taky, ze nehlad na to, co vsetko si jej pomohla a dala, pretoze ten kludny spanok nebudes mat nikdy. Povedz si, ze vtedy si jej to dala rada, konala si ako si to v tom case citila, ale je to prec. Ak chces ozaj novy zaciatok, odpusti sama sebe pre tvoj vnutorny pokoj za vsetko, co si jej dopriala, venovala, atd. Treti krok-povedz si, ze 10rokov bola dost dlha doba na to, co si bola silna a odolna voci jej chovaniu, ale DOST! Treba sa od toho oslobodit. Tak ako si tolke roky znasala a bola silna co ti robila, teraz zacni byt silna SAMA PRE SEBA. Ked si toto vsetko dokazala tolke roky znasat, dokazes zvladnut aj tieto kroky k tvojmu zlepseniu psychickej pohody, dopraj si to, mysli viac na seba, zasluzis si to. Tej zlobe co ti sposobila daj zbohom a privitaj postupnymi krokmi novy zaciatok bez krivd a kludneho spanku🤗 Drzim moc palceky🍀
ale ty ju tym povzbudzujes, ked sa trapis a vycitas jej.
Ona tie reci predsa nesiri z nevedomosti, ale vedome, pretoze ti CHCE ublizit.
rozbit vase rodinne stastie.
a tym, ze sa tym zaoberas, ona ma uspokojenie, ze sa jej to dari a zasiahla ta na citlivom mieste.
Vie ze si zakladas na roli starostlivej gazdinky, matky a manzelky, preto ta presne v tomto uraza.
ZIADNA reakcia, nepozyvat, nevolat, netelefonovat, nenavstevovat.
Usmev na tvari, ked stretnes hocikoho, komu nieco vykladala.
To co ju najviac dojme, je tvoja uuuuuplna spokojnost.
a na nutene vztahy svokry s vnukom s avykasli. ziadne do buduca nebudu.
Moja svokra tiez hluposti trepala pred detmi na mna, svokor tiez...a co dosiahli? ze deti im uz ani telefon nezdvihnu.
a vies autorka, ono v tej tvojej krivde na svokru, je aj troska tvojej jesitnosti.
nevies spracovat, ze ked si taka mila, dobra, pomahajuca, starostliva - ze ta niekto aj tak neznasa a ohovara. Mas predstavu, ze zahrnanim ludi dobrotou, ti to rovnako oplatia, a svet bude dokonaly.
s kazdym sa vyjst neda, su aj ludia zavistlivi, zakerni, robiaci zlo. Je umenie stretnut ich za zivot len par.
a vies autorka, ono v tej tvojej krivde na svokru, je aj troska tvojej jesitnosti.
nevies spracovat, ze ked si taka mila, dobra, pomahajuca, starostliva - ze ta niekto aj tak neznasa a ohovara. Mas predstavu, ze zahrnanim ludi dobrotou, ti to rovnako oplatia, a svet bude dokonaly.
s kazdym sa vyjst neda, su aj ludia zavistlivi, zakerni, robiaci zlo. Je umenie stretnut ich za zivot len par.
@negymama velmi vystizne👌👏
@negymama úplne súhlasím a toto mi manžel často hovorí. Že nech si dám dole ružové okuliare , že nie všetci premýšľajú ako ja. Zrejme je v tom veľa pravdy. A aj to viem.
@negymama úplne súhlasím a toto mi manžel často hovorí. Že nech si dám dole ružové okuliare , že nie všetci premýšľajú ako ja. Zrejme je v tom veľa pravdy. A aj to viem.
@anonym_autor vies autorka , pytala si sa ako sa da na tieto reci vysr*t.
No jednoducho.
Zacni od seba. svokra nic nezmeni.
Ked chces veci inak, rob ich inak. Tym ze budes opakovat zahrnanie svokry milotou, pozvaniami kyticami a do toho sebaknucanie, aka som ja k nej dobra, a ako mi ona ublizuje. tak sa v tom len zacyklis a svokra dosiahne svoje, otravis tym aj svoju rodinu po case.
Ty na to prides , co treba robit, vlasne to vies, len treba sa rozhodnut .
jo, a este ti posepkam - bud menej pyšna. lebo si.
a tak trosku robis aj ty co vycitas vokre, ved aj ty si ju tu ohvorila, aka je bordelarka, nevie hospodarit a chodi si po dovolenkach nahodena.
a tak trosku robis aj ty co vycitas vokre, ved aj ty si ju tu ohvorila, aka je bordelarka, nevie hospodarit a chodi si po dovolenkach nahodena.
@negymama áno, to je pravda. Avšak je treba povedať , že tu to pisem anonymne , nik nevie o koho sa jedna, nikdy som ju takto nehanila pred ostatnými. Jediný s kým to riešim je môj manžel a moja mama.
@negymama a ešte k tej pysnosti. Dobre, zw som sem napísala. Nikdy som sa nezamyslela nad tým , že v podstate podvedome jej stále chcem dokazovať moju hodnotu a teda mám potrebu pred ňou sa aj pochváliť. A zrejme aj toto je niečo, na čom musím zapracovať. Akoby som sa stále musela obhajovať a tým vyzdvihujem a úplne banálne veci pre mňa , avšak neuveriteľne pre mu.
@negymama áno, to je pravda. Avšak je treba povedať , že tu to pisem anonymne , nik nevie o koho sa jedna, nikdy som ju takto nehanila pred ostatnými. Jediný s kým to riešim je môj manžel a moja mama.
@anonym_autor ano, je to anonymne, ale mala si tu potrebu zdoraznit tie detaily jej domacnosti, a proste par veci, ktore hovoris skor zo zlosti, nez by boli podstatne pre pribeh.
ale to je jedno...myslim, ze si na dobrej ceste, tym ze si napisala tuto temu.
@negymama a ešte k tej pysnosti. Dobre, zw som sem napísala. Nikdy som sa nezamyslela nad tým , že v podstate podvedome jej stále chcem dokazovať moju hodnotu a teda mám potrebu pred ňou sa aj pochváliť. A zrejme aj toto je niečo, na čom musím zapracovať. Akoby som sa stále musela obhajovať a tým vyzdvihujem a úplne banálne veci pre mňa , avšak neuveriteľne pre mu.
@anonym_autor nie ze by som chvalila ci obhajovala tvoju svokru.
ale ona zavidi, a ty ju nasieras tym poriadkou, milotou, peknym zivotom, ktory ona nedosiahla.
zavist vyvolava frustraciu, a uz to ide.
jej problem je, ako sa s tym vysporiadat. a tvoja uloha je v tom ako mat k ludom aj zhovievavost, ze nie su vsetci taki "skveli" ako ty.
polav z tej dokonalosti, budes sympatickejsia.
Pekny vecer ti prajem.😍
Nic s tym neurobis, myslim s jej spravanim voci tebe. Bude taka vzdy, jedine co by si mala, v zaujme upokojenia situacie, dat jej co najmenej podnetov k tomu, co ju zivi. Minimalizovat, alebo uplne vylucit kontakt, neukazovat svoje sukromie a svoju zranitelnost, prave naopak strikne a jasne nastavit hranice. Na druhu stranu, tito ludia to robia nielen preto, ze ich to uspokojuje, ze nicia zivot druhym, ale aj preto, ze citia, voci komu si to mozu dovolit. A prave tie obete su ti ludia, ktori su prilis srdecni, uprimni, obetavi a laskavi - prave tych chcu znicit, lebo vidia v nich to, co v sebe nemaju a to ich zoziera + su lahka obet. Chcu ich akoby stiahnut na svoju uroven. Takze, v kontexte vyssie uvedeneho, nechapem preco ju aj k sebe volas, uplne by som vylucila kontakt ak nerespektuje vas, vase hranice, pravidla korektnych vztahov.
@anonym_autor nie ze by som chvalila ci obhajovala tvoju svokru.
ale ona zavidi, a ty ju nasieras tym poriadkou, milotou, peknym zivotom, ktory ona nedosiahla.
zavist vyvolava frustraciu, a uz to ide.
jej problem je, ako sa s tym vysporiadat. a tvoja uloha je v tom ako mat k ludom aj zhovievavost, ze nie su vsetci taki "skveli" ako ty.
polav z tej dokonalosti, budes sympatickejsia.
Pekny vecer ti prajem.😍
@negymama suhlasim skoro so vsetkym okrem toho posledneho, preco by mala polavit z rezimu, ktory jej samej a jej najblizsej rodine vyhovuje len preto aby bola sympatickejsia pre frustrovanych? 😏
@negymama suhlasim skoro so vsetkym okrem toho posledneho, preco by mala polavit z rezimu, ktory jej samej a jej najblizsej rodine vyhovuje len preto aby bola sympatickejsia pre frustrovanych? 😏
@anonym_b8158a nie z rezimu, ale z prezentacie dokonalosti, kazdemu sa zavdacit, nukat kvetiny, nehynuci usmev na tvari.
@anonym_b8158a skratka nech robi co jej vyhovuje a chce robit pre radost, nie pre okolie. Je to niekedy tenka ciara.
A neprezivas to "trosku moc", myslim v zmysle, hovoris o tom akokeby ste byvali v meste s 20obcanmi a si cela ohovorena? Ved pred kym Ta realne takato existencia moze ohovarat? A nic v zlom, kazdy kto pozna ju a kto pozna Teba predsa vie posudit kde je sever.
Cize - mrzi ma situacia, ano, nie je prijemna. Ale podla mna fakt ju menej ries a ja osobne si nemyslim, ze aj Tvoje okolie nejak extremne da na jej slova.
@anonym_0a3145 Asi tak. Podla mna zi autorka mysli, ze to vie cely okres, pricom mozno par ludi daco zaculo a ked vidia, ze tetula nie je uplne ok, pomyslia si svoje a idu dalej. Vsak ocividne nie je celkom pei zmysloch, ked si mysli, ze synov plat patri jej. Netreba to tak prezivat. Obmedzit kontakt na minimum a hotovo.
@anonym_autor vies co by som povedala znamym? To co ona povedala tebe "neberte ju vazne, ked si vypije nevie co hovori". A tym by to pre mna haslo.
Mas pekny vztah s muzom, stoji pri tebe a to je dolezite. Reci ti mozu byt ukradnute, aj ked je smutne ze to robi jeho mama.
NO ja neviem ale tolko prizvukujes, ze sa staras o rodinu a ako pekne sa staras, ze to ide na nervy....Proste ak nechce chodit castejsie tak nechce asi sa tiez neciti pri Tebe dobre. Ja napriklad peciem raz za rok, upratujem raz za cas ale u nas je pohoda...Neviem no ze niekto sa vie tak upnut na upratovanie, domacnost...Mne je napriklad uplne ukradnute kto si co o mne mysli
U nás v dedine si tiež o mne mysleli, že som nejaká pyšná panička z mesta 🙂 Proste prvý dojem, absolútne som to neriešila nikdy a teraz keď ma ľudia spoznali, tak mi len hovoria, že sú prekvapení, že som úplne normálna 🙈 Nerieš čo svokra na teba hovorí, ži si svoj pekný život a ľudia sami zistia, že sú to len výplody fantázie tvojej svokry. Svokra trpí tým, že u Vás vidí niečo čo u nich nikdy nebolo a má potrebu to takto skrývať. Tu má problém ona, nie ty.
Tak ja by som toto riesila ovela radikalnejsie. Ze ta nema rada je v poriadku ale ze ta ohovara a osocuje uz v poriadku nie je a ja osobne by som to uz riesila trestnym oznamenim. Aby o mne niekto hovoril, ze sa kurvim? Urcite by som to nenechala jednym uchom dnu, druhym von. Ved ona ti seriozne kazi dobre meno. Odstrihla by som sa od nej a ak by pokracovala v osocovani, podala by som TO.
@anonym_autor
Chápem ťa. Úplne presne viem, čím prechádzaš, pretože hoci sa kulisy menia (niekto rieši záhradu, niekto kočík, niekto ohováranie), ten vzorec je navlas rovnaký. Človek sa snaží, chce byť dobrý, chce mať pokoj, a aj tak je nakoniec ten najhorší.
Dovoľ mi povedať ti pár vecí na rovinu, od niekoho, kto si tým prešiel:
1. Nie je to o tebe, je to o nej
Tvoja svokra ťa neohovára preto, že by si robila niečo zle. Robí to preto, lebo pri tebe sa zrkadlí všetko to, čo ona v živote nezvládla. Ty varíš, pečieš, staráš sa – ona to nerobila. Ty máš šťastné manželstvo – ona možno nikdy také nemala.
Ona v skutočnosti cíti OBROVSKÚ MENEJCENNOSŤ A HANBU.Keď ťa ponižuje a vymýšľa si klamstvá, je to jediný spôsob, ako sa ona vo svojej hlave môže cítiť aspoň na chvíľu "vyššie" než ty. Je to jej obranný mechanizmus. Žiarli na teba. Žiarli na tvoju mladosť, na tvoju šikovnosť a hlavne na to, že jej "vzal" syna, ktorého brala ako svoju finančnú poistku.
2. Prestaň jej dokazovať svoju hodnotu
Najväčšia pasca, do ktorej si padla (a padá tam každá dobrá žena), je snaha presvedčiť ju, že si dobrá. Ty jej to nemusíš dokazovať. Ona to vie. Práve preto ťa tak neznáša.
Čím viac sa budeš snažiť byť perfektná, tým viac ju to bude dráždiť. Tvoja hodnota nestojí na tom, čo o tebe povie žena, ktorá pije a žije v klamstve.TVOJA HODNOTA JE V TOM,AKO ŤA VIDÍ TVOJ MANŽEL,TVOJA DCÉRA A NORMÁLNY ĽUDIA OKOLO TEBA.To je tvoj svet. Jej svet je plný jedu – nenechaj ho pretekať do toho tvojho.
3. Nastav TVRDÉ HRANICE!!!!!!!!( ŽELEZOBETÓNOVÝ MÚR, nielen stena)
Píšeš, že navonok si ako stena, ale vnútri ťa to žerie. To je preto, že tie hranice nie sú reálne, sú len "naoko".
Kontakt na minimum: Ak ťa niekto ohovára, že si mu vynadala (aj keď to nie je pravda), tak načo ho voláš k vnukovi? Ona ten vzťah nechce. Chce len materiál na ďalšie klebety.
Informačné embargo: Nič jej nehovorte. Čím menej o vás vie, tým menej môže prekrútiť.
Reakcia na klebety: Keď ti niekto volá, čo zasa povedala, ZASTAV ICH : "Viem, aká je, a nezaujíma ma to. Pravda je iná, moji blízki ju poznajú." Nerozoberaj to, neživ tú emóciu.
4. Maj sa rada viac ako ju
Máš pocit, že musíš byť úctivá, lebo je to "matka tvojho muža". Ale úcta musí byť obojstranná. Nemusíš ju milovať viac ako svoj vlastný duševný pokoj. Ak ti návšteva u nej alebo s ňou ničí spánok na tri dni dopredu, tak tá návšteva za to nestojí. Tvoje dieťa potrebuje pokojnú mamu, nie uzlíček nervov, ktorý rieši intrigy starej panej.
Moja rada na záver:
Zmieri sa s tým, že ona sa nezmení. Nikdy. Bude klamať, aj keby si bola svätá. Keď toto vnútorne prijmeš, prestaneš od nej očakávať logiku alebo spravodlivosť. Potom sa ti uľaví.
Skús si dnes večer, keď pôjdeš spať, namiesto jej rečí v hlave premietnuť, čo si dnes pekné urobila pre malého alebo pre muža. To je realita. Jej reči sú len šum.

Za 10 rokov si si uz mohla zvyknut...jednym uchom dnu a druhym von. Cudujem sa,ze ti zaleži co si myslia cudzi ľudia. Tí čo vas piznaju vedia svoje a ti ostatni ti môzu byt ukrafnuti. Zeby o tomto po nociach rozmysľať? Ani omylom