icon

Ako sa vyrovnať s kritikou matky?

18. júl 2026

Ahojte.. veľmi ťažko sa mi toto píše ale už dlhšiu dobu rozmýšlam nad tým, že obmedzím kontakt s rodičmi, no najmä s matkou. Už teraz máme celkom vzdialený vzťah, voláme si raz za týždeň cca na chvílu to je ok ale tie osobné stretnutia ma zakaždým vedia odrovnať.. Dnes ráno mi volala o 10, že mi príde dať jej psa na stráženie, pretože šla preč ( na tom sme boli dohodnuté) a chcela ísť hore do bytu, že na záchod.. Hovorím dobre.. Prišla sem a mala som tu prádlo v košíku 2 várky pripravené na žehlenie a nejaké papiere na stole a ona spustila monológ, že aký tu mám neporiadok a mala by som začať upratovať.. To počúvam furt, preto nechcem aby sem chodila, pretože ona si stále niečo nájde, keď nie neporiadok, tak mám zle uložené kvety alebo čokoľvek iné.. Potom sa spustila ešte jedna hádka, pretože som si ešte nekúpila komodu a bývam v novom byte rok (nepotrebujem ju momentálne a mám kam dávať peniaze) a z komody čo robím celé dni keď takto vyzerá ten byt.. no hrozné.. Našťastie to nepočul priateľ a nebol doma.. Keď som s ňou bývala to bolo ešte horšie jej vadilo veľa toho napr. že mám vraj prehnanú hygienu, pretože sa sprchujem raz denne a že mi nestačí 1 uterák ale používam 3 (telo, vlasy, tvár).. Najhoršie na tom celom je, že ona sa chce stále stretávať a mne tie stretnutia s ňou nerobia vždy dobre.. Niekedy je ok, že sa dá a niekedy rýpe a extrémne a ona si to neviem či uvedomuje.. Od mala mala potrebu ma kritizovať ak nebolo po jej.. Najhoršie je, že k bratovi a iným členom rodiny je normálna.. Jemu toto nikdy nerobila, lebo je chlapec a naňho úplne iné kritéria.. Pred kamarátkami a ostatnými sa správa ako iný človek, milunká, nekonflitkná.. Teraz jej zistili vážne ochorenie ale... čo by ste robili na mojom mieste? Ps: mám 27, keby sa niekto pýtal..

Strana
z2
anonym_a7993a
20. júl 2026

Tu slova nestacia. Ak to zacne robit, kym budes u nej, tak len povedz: toto nemienim pocuvat, zodvihni sa a odid. To je cele. Ak to urobi, kym bude u teba, tak jej povedz, ze ak prisla len preto, aby ta kritizovala, tak sa moze otocit a ist. Ak by namietala, normalne ju vystrkaj z bytu a povedz jej, ze ak sa to bude opakovat, nabuduce sa uz nestretnete..

anonym_1e949f
20. júl 2026

Vôbec by som ju neriešila, jedným uchom dnu a druhým von. Mama má svoju povahu treba sa naučiť filtrovať čo hovorí a hlavne si to vôbec nepripúšťať.
Však nech si povie keď jej to spraví dobre, ty jej povedz čo si myslíš a vybavené. Máš tu bordel - dobre mami ale žijem tu ja nie ty, prišla si sem kvôli inému nie ma kontrolovať. Prečo si nekúpila komodu - nebudem ju kupovať lebo ju nepotrebujem ak chceš môžeš mi ju kúpiť na Vianoce. Máš zle uložené kvety - mne sa to takto páči, ty si doma ulož ako chceš u mňa moje budú takto.
Tiež mi mama zvykne povedať čo je zle 😂. Mňa osobne to ale vôbec nerozčuľuje, zvyknem jej vtipne odpovedať, my máme ale dobrý vzťah.

luccija
20. júl 2026
@anonym_1e949f

Vôbec by som ju neriešila, jedným uchom dnu a druhým von. Mama má svoju povahu treba sa naučiť filtrovať čo hovorí a hlavne si to vôbec nepripúšťať.
Však nech si povie keď jej to spraví dobre, ty jej povedz čo si myslíš a vybavené. Máš tu bordel - dobre mami ale žijem tu ja nie ty, prišla si sem kvôli inému nie ma kontrolovať. Prečo si nekúpila komodu - nebudem ju kupovať lebo ju nepotrebujem ak chceš môžeš mi ju kúpiť na Vianoce. Máš zle uložené kvety - mne sa to takto páči, ty si doma ulož ako chceš u mňa moje budú takto.
Tiež mi mama zvykne povedať čo je zle 😂. Mňa osobne to ale vôbec nerozčuľuje, zvyknem jej vtipne odpovedať, my máme ale dobrý vzťah.

@anonym_autor bola taká celé detstvo nečakaj, že sa teraz zmení.Musis sa naučiť jej odpovedat ako pise a hlavne je to už tvoja domácnosť.aj moja je podobná, ale nie až tak a ja som už tiež taká určite by to to moja dcéra povedala😉ja aj na dobre mienenu radu už vyštartujem už som fakt veľká, aby mi niekto hovoril ako mám mať kvety na terase.Nemysli to zle, ale som tvrdohlavá a rada robím veci po svojom.moja tu bola minule 10 min toto ostrihaj, toto daj do tieňa co je tráva taká suchá🤣my sa v podstate stále dotahujeme ja, keď prídem k nej tiež nechce, aby som jej izbové kvety poliala, lebo som ich vraj preliala a zhnil🤪to je taký boj dcéra a matka.
@anonym_1e949f

anonym_36dcc4
20. júl 2026

@anonym_autor kto nezazil, nikdy nepochopi
Ja ked idem cestou - jednym uchom dnu a druhym von, alebo to otocim jemne tak aby ona vSla ako hviezda, ide dalej. Ide za hranice. Najnovsie zapaja aj moje deti - jej vnucata - mne je to rak luto ze vasa mama takto vas oblieka, neozehlene … je to narocne a zial nie kazda matka prirozdene miluje svoje deti

marijan2025
23. júl 2026

@anonym_autor Dávam sem prekopirovanú odpoveď,lebo je podobná situácia ako som už odpisoval na tému pred tymto príspevkom.

Tiež som desaťročia rozmýšľal, prečo sa takto nepríjemne chová veľa svokier a mám.Vidim to dvoma spôsobmi:
1. Psychologický: Dale Carniege píše z jednej jeho kníh, že všetko čo ľudia ( svokry,mamy) robia pramení z dvoch vecí: TÚŽBA VYNIKNÚŤ a POCIT DÔLEŽITOSTI.Toto je KĽÚČ.

Ak majú tento pocit alebo túžbu ľudia ( svokry,mamy) naplnenú,tak je radosť s nimi žiť.Sú ako ROZKVITNUTÉ PALMY 🌴
Ale ak mamám a svokram tento pocit nebol dopriaty,ak nezažili aspoň kúsok bezpodmienečnej lásky, tak sa z nich stávajú TŔŇOVÉ KRÍKY 🌵📌📍A pichajú každého ku komu sa priblížia,alebo kto sa priblíži k nim.

Ak nestále kritizujú, zhadzujú, spochybňujú,rozhodovanie svojich detí,ak ich tým ponižujú, prichádza na malú chvíľu falošný pocit dôležitosti, pocit výnimočnosti.

2. Biblický
Biblia hovorí, že všetci zhresili a chýba im Božia sláva.To po lopate znamená, že všetkym( alebo aspoň obrovskému množstvu ľudí) chýba pocit HODNOTY,istoty, pocitu "SOM DOSŤ" a tento chýbajúci pocit hodnoty si snažia doplniť vlastným výkonom, alebo konaním.V hlave im im ide falošný vzorec:

Keď budeš mať KONTROLU A MOC nad svojou rodinou, budeš hodnotná , budeš dosť, budeš v " poriadku". A preto chcú ovládať kúpu kočíkov, výchovu detí, manželstvo detí,kde sa pôjde na dovolenku atď atď. Kritizujú, ponižujú, manipulujú, zmenšujú dôstojnosť ľudí okolo seba.Ide im vzorec, keď oni sú menej, keď ich zhodim a ponížim,som " VIAC". ( Ach to klamstvo)

Alebo inak povedané v Biblii: všetci ľudia, pokiaľ nezažijú bezpodmienečnú lásku,pocit som dosť,pocit že mám hodnotu,tak trpia " PÔVODNÝMI BOLESŤAMI" identity.

A, ako analgetikum na túto vnútornú bolesť alebo prázdnotu používajú ľudia,teda, svokry,mamy - manipuláciu,kritiku,moc,kontrolu agresiu,šikanu, násilie, žiarlia a pod.Bud je táto agresia namierená proti ľuďom okolo, čo zažívaš ty alebo táto agresia alebo deštrukcia je ničí samotného cloveka - človek ničí sám seba.

Napríklad anorektičky nahrádzajú pocit HODNOTY, kontrolou a mocou nad vlastným telom.Podobne, bulimičky, alebo ľudia majú depresiu, strach, úzkosti.

Ako hovorí aj psychologička Lenka Uherova: VŠETKO JE O HODNOTE!

Čiže človek si najprv potrebuje uznať, že potrebuje pomoc,ze sám sebe tú hodnotu nedá.Potom mu môže pomôcť prijatie vlastných talentov v čom som dobrý, vlastných slabosti,v čom potrebujem pomoc od iných.Nepodmienecna láska od dobrých ľudí,terapeut a podobne.

Alebo PRIJAŤ pravdu z Biblie, že som nekonečne hodnotný a bezpodmienečne milovaný Ježišom Kristom, zažiť to skrze vyliatie Ducha Svätého a žiť to s ďalšími priateľmi v spoločenstve,v komunite,a navzájom sa povzbudzovať.Cize aspoň raz do mesiaca sa stretneme prečítame niečo z Biblie,zapievavame chvály, krátko rozoberieme nejakú prednášku a potom sa zdieľame a rozprávame, čo kto žije.A tak človek zažíva priatie.A to ma oslobodilo a uzdravilo.Lebo otec bol alkoholik, takže scény, hádky a traumy BOLI súčasťou môjho života 20 rokov.

Teraz vďaka , vďaka tejto mega trojici - Ježišovi Kristovi,Duchu Svätému a priateľstvu žijem 20 rokov v slobode a bez seba deštrukcii a pocitu menejcennosti, pocitu nie som dosť.

To čo urobil Ježiš Kristus v mojom živote môže urobiť v živote našich mám a svokier,len to by si museli priznať, že potrebujú pomoc.

Ak na to neprídu, človek im musí dať PEVNÉ HRANICE.Co im aj dávaš,ale keď ani to nepomáha,tak sa s nimi stretávať čo najmenej.Ja to tiež tak robím.

Strana
z2