Ako sa vyrovnať s rodičom závislým na alkohole?
Ahojte,
Ako ste sa v zivote zmierili s tym ze vas rodic pije alkohol? Myslim take narazove pitie. Ma obdobia ked je vsetko ok, da si vecer pivo, aj to nie kazdy den. Ale podla mna ma nejake mierne cravings, ale neni to take vazne. Avsak raz za tristvrte roka sa opije velmi, dostane sa k alkoholu a nevie kedy ma dost a potom samozrejme stavy, to vracanie opakovane, na deuhy den si nic nepamata.
Od mala sa to stavalo, pamatam si asi este aj ked som do skolky chodila tak nejake strachy alebo obavy ze sa budu rodicia kvoli tomu hadat. Teraz som uz dospela, ale tazi ma to, vadi mi to, je mi to aj luto zariven. Pozeram sa nato z ludskej stranky, hladam priciny, nesnazim sa odcudzivat a odpisat cloveka. Ale mam pocit ze keby som bola bezcitne hovado aspon by som sa nad tym netrapila.
Zijem doma, kedze dokoncujem vysku, ja ich tu nechcem nechat, byvame vo velkom dome s velkym pozemkom, nema im kto pomoct. Cely zivot viem ze sa snazia obaja, ale ten alkohol u ocka mi tak narusa vztah, resp. Narusil, kedze pozriet sa mu do oci mam problem uz aj 6 rokov ked nie viac. Snazim sa s normalne fungovat a nedat mu to pocitit ked je vpohode a nic take nerobi a je celkovo dobre rodinne obdobie.
Kazdopadne tazi ma to, ten osud toho zivota, to uvedomenie ze skodi sebe a ovplyvnuje aj moju buducnost, som ich dieta takze kto iny sa postara ak nie ja.
Ako to vnimate vy?
Akonahle som vypadla z domu - nezajem, nech si kazdy naklada so zivotom ako chce, pre mna je to len vzor toho ako nechcem v zivote zit. Takze not interested
@anonym_52f576 ja by som toto zase nedokazala, je nespocetne vela inych dobrych veci. V zivote sa po inych strankach mam dobre aj prave kvoli nemu. Len pozerat sa na to je narocne
@anonym_52f576 ja by som toto zase nedokazala, je nespocetne vela inych dobrych veci. V zivote sa po inych strankach mam dobre aj prave kvoli nemu. Len pozerat sa na to je narocne
@beagoodone alkohol je metla ludstva. Aj moj oco urobil vela super veci, kvoli tomu ze maka cely zivot som tam kde som kvoli financnej podpore atd. Ale to nic nemeni na tom, ze moje psychicke zdravie je len jedno a ked ma nieco nici a nemozem s tym nic urobit tak idem proste prec
Preto sa u nas nepije ani kvapka alkoholu,a chcem to tak aj od deti.Aj ked vieme,ze kazde to raz vyskusa,ale zit s takymi rodicmi,co chlastaju a este aj obaja a potom sa biju.Poznaci to kazde dieta a do dospelosti si zoberie vzor opacny.Takto zit nechcem.
Alebo to je ta 2ha stranka a zla,ze to preberie ako stafetu.
No uz je na kazdom z nas ako si dospely zivot zariadi.Rodicov si nevyberame ale za to celozivotnych partnerov ano.A stava sa aj to,ze deti s takych rodin si vyberu zlych,podobnych partnerov ako boli rodicia,alebo rodic.
Kazdy si je strojcom svojho stastia aj nestastia.
@beagoodone
Ja som ten zly vzor pijem cely zivot tak polflase vodky denne, do krcmy nechodim aj tak ked raz cas,.cirkus nerobim, investujem, pracujem cely cas, detom som platil drahe skoly vonku, kupil auta, platim dovolenky, teraz prave pocitam ze im prevediem nieklo stotisic eciek nech maju na hypoteky. Nechcem aby sa omna museli starat uz som sa informoval o Dignitas vo Scajciarsku
@beagoodone
Ja som ten zly vzor pijem cely zivot tak polflase vodky denne, do krcmy nechodim aj tak ked raz cas,.cirkus nerobim, investujem, pracujem cely cas, detom som platil drahe skoly vonku, kupil auta, platim dovolenky, teraz prave pocitam ze im prevediem nieklo stotisic eciek nech maju na hypoteky. Nechcem aby sa omna museli starat uz som sa informoval o Dignitas vo Scajciarsku
@anonym_59524d niekolko stotisic. take bludy.
@beagoodone Moj muz mal otca alkoholika a od detstva tym trpel. Jednoznacne mu pomohlo, ked sa od neho odstahoval, to bola zasadna pozitivna zmena. Byval nadalej blizko az do otcovej smrti, nervy s tym boli tak ci tak, kedze s otcom to islo postupne stale viac dolu kopcom a posledne roky uz boli velmi narocne. Ale pomahal mu pocit, ze ma svoje miesto, kde je dobre a je tam klud a moze sa od otca oddelit.
Takisto chodil aj k psychologicke, to mu pomahalo ostat stabilnejsi, ked boli nejake excesy.
Moja mama pila, nie vždy a práve to bolo asi najhoršie, lebo som vždy bola v strese a nevedela som, kedy to príde, každý deň som chodila so strachom domov, čo ma tam čaká. Opila sa tak raz za kvartál, ale do nemoty. Prišla som domov a našla som ju nahú spiacu vo vani (bez vody), spať na zemi v obývačke, ovracanú na gauči, pocikanú na chodbe. Ak nepila, bola to jedna úžasná žena, milujúca, starajúca sa, taká ta mamina so všetkým, čo k tomu patrí. Pod vplyvom alkoholu ma aj napadla a bila mi hlavu o drevenú časť postele a dokonca ma polonahú nechala spať na chodbe pred bytom do rána. Mala som 12r, na sebe len dlhé tričko, ani nohavičky, ani tielko, ani ponožky, bola som bosá. Pokračovala to zhruba do mojich 18r, potom to relatívne postupne ustalo. Prechádzala si menopauzou (vybrali jej vaječníky aj maternicu) a riešila to zrejme alkoholom ( v tom čase sa to neriešilo nijako HSL apd.). S mamou sme napriek tomu mali veľmi dobrý vzťah. Výsledkom toho celého bolo - že u mňa sa vyvinula HPO, a od 19tich panická porucha, tetania a úzkosti. Napokon som závislosť na alkohole a tbl riešila aj ja. Mimo toho anorexia, bulímia a iné šmakocinky.
Ja som mala oboch rodičov co pili a nebolo to raz za pol roka, že sa setreli
Aj ked ma to trápilo, stala som pri nich a prijala ich ako chorých... lebo to choroba je...a ja v chorobe rodine sa nepostavím chrbtom...
No je to na každom ako to má v sebe nastavené
Samozrejme, že som vela pracovala na sebe,dbala o svoje psychické zdravie
Vieš....my by sme si priali aby chorí sa z toho dostali a pritom zdravý nevie pracovať sám na sebe?
@beagoodone lenže ty budeš musieť jedného dňa odísť z domu. Ak chceš žiť svoj život (ak ťa rodičia ľúbia, tak chcú, aby si žila svoj život), mať partnera, rodinu s deťmi. Čiže budeš sa musieť odstrihnúť. Ty píšeš, že nemohla by si odísť a nezaujímať sa o otcovu závislosť. Ale jemu nevadí, že jeho dieťa toto roky zažíva a že musí vidieť jeho opilecké správanie. To si uvedom. Že dieťa pre neho nie je toľko, aby to nerobil. Závislosť je choroba, ktorá sa ale dá zvládnuť, ak človek chce. Ak by chcel, je v poriadku pomôcť. O tom má byť rodina. Ale on zrejme nechce. Za to ty nie si zodpovedná a rozhodne to nie je dôvod, aby si sa neodpútala. Ostávať pri rodičovi, ktorý nechce riešiť svoju závislosť je hlúposť, nie podpora.
@beagoodone
@anonym_59524d Keď si tento príspevok o tretej ráno písal, tak si už mal v sebe tej pol fľaše vodky a toto boli len tvoje predstavy, že? Takú bielu myš si náhodou okolo seba nevidel behať? 😂
Moja mama pila, nie vždy a práve to bolo asi najhoršie, lebo som vždy bola v strese a nevedela som, kedy to príde, každý deň som chodila so strachom domov, čo ma tam čaká. Opila sa tak raz za kvartál, ale do nemoty. Prišla som domov a našla som ju nahú spiacu vo vani (bez vody), spať na zemi v obývačke, ovracanú na gauči, pocikanú na chodbe. Ak nepila, bola to jedna úžasná žena, milujúca, starajúca sa, taká ta mamina so všetkým, čo k tomu patrí. Pod vplyvom alkoholu ma aj napadla a bila mi hlavu o drevenú časť postele a dokonca ma polonahú nechala spať na chodbe pred bytom do rána. Mala som 12r, na sebe len dlhé tričko, ani nohavičky, ani tielko, ani ponožky, bola som bosá. Pokračovala to zhruba do mojich 18r, potom to relatívne postupne ustalo. Prechádzala si menopauzou (vybrali jej vaječníky aj maternicu) a riešila to zrejme alkoholom ( v tom čase sa to neriešilo nijako HSL apd.). S mamou sme napriek tomu mali veľmi dobrý vzťah. Výsledkom toho celého bolo - že u mňa sa vyvinula HPO, a od 19tich panická porucha, tetania a úzkosti. Napokon som závislosť na alkohole a tbl riešila aj ja. Mimo toho anorexia, bulímia a iné šmakocinky.
@anonym_e2e0b1 Bože, to je hrozné, je mi to veľmi ľúto. A do tých 12tich to bolo všetko v poriadku? Myslíš, že ten spúšťač bolo to vybratie maternice a vaječníkov? Máš veľké srdce keď napriek tomu si mala s mamou dobrý vzťah. A rozprávali ste sa niekedy o tejto temnej stránke? A dúfam, že ty si už v poriadku 🙏
@anonym_e2e0b1 A otca si nemala ? Ci ten s tymnic nerobil ? Nechal to takto nech ta takto tyra ?
@anonym_e2e0b1 Bože, to je hrozné, je mi to veľmi ľúto. A do tých 12tich to bolo všetko v poriadku? Myslíš, že ten spúšťač bolo to vybratie maternice a vaječníkov? Máš veľké srdce keď napriek tomu si mala s mamou dobrý vzťah. A rozprávali ste sa niekedy o tejto temnej stránke? A dúfam, že ty si už v poriadku 🙏
@anonym_70f2a3 ďakujem ❤. Áno dokiaľ mamina neprešla histerektómiou, bolo všetko super. Ale v pomerne mladom veku jej vybrali tú maternicu a vaječníky, čiže ten nápor na organizmus bol asi veľký. Potom to prestalo. Napriek tomu som svoju mamu milovala a budem celý život milovať - dnes tu už nie je, jej odchod som znášala veľmi zle a rok som sa dávala psychicky dokopy. Nikdy mi neobjasnila, prečo pila, ale mali sme pár rozhovorov, kde som videla, že jej je veľmi ľúto, ako to riešila a ako ma to poznačilo. Žiaľ ja som na AD už 20r, a zrejme už celý život budem. Nevadí, stávajú sa aj horšie veci. Ako som vravela, bol to jedeň deň za tri mesiace, kedy sa takto utrhla z reťaze. Čiže napriek tomu všetkému som mala pekné detstvo a mladosť a ďakujem mamine za všetko, čo pre mňa urobila, ako ma vychovala, ako mi umožnila študovať a vytvorila podmienky doma.
za mna tiez odist z domu autorka...u nas z domu odisiel ten otec na tyzdnovky a nic lepsie sa nam ako rodine nemohlo stat...proste zjavne pil iba pri nas lebo nezvladal sa na nas pozerat a nepit neviem no...mozno bol s nami nestastny a takto to riesil...ale teda vyrastat s takymto pocitom ako dieta veru nic moc...ja a alkohol sa nekamaratime ked som videla co to robi s clovekom...ked bol otec doma pil kazde 3-4 dni niekedy aj v kuse...do nemoty do naladicky ako kedy...cele detstvo strach ze skonci pod autom ze nas opusti atd..ked som mohla zdrhla som z domu a ziskala som odstup, to bolo to najlepsie co som mohla spravit...drzim palce
u nás pili obaja ☹ otec mával také 2týždňové šnúry, že nonstop bol naliaty a mamina začala asi kvôli nemu. lebo otec keď sa nalial, robil samé problémy, keď nemal peniaze, predával mäso z mrazaka, požičiaval si peniaze atď. bolo to úplne strašné u nás, mamina keď si vypila, otec robil ako nepríčetný - nadával jej, bil ju, ja som bola zdeptaná. navyše sme sa snažili mamu kryť, bola to hanba na celú rodinu, dedinu. Sledovala som ju, kam najviac v dome chodí a tam som potom našla vždy fľašu vína a vyliala som ju. modlila som sa, aby k nám neprišla žiadna návšteva, aby to nevideli. kedysi sme boli rodina na úrovni, aj finančne lepšie ako moji spolužiaci. Časom sme ledva mali čo jesť ☹ Otca vyhodili z roboty, mama bola na ID... Chodila som domov s kŕčami v bruchu, čo ma doma čaká...keď bola normálna, bola úplne perfektná. ale to už bolo časom čím ďalej tým menej... zdeptaná som do konca života kvôli týmto zážitkom... ☹
@beagoodone tvoj ocko je dospelý ale chorý človek. Pokiaľ nebude chcieť svoju chorobu riešiť nespravíš s tým nič. Práveže by si mu mala povedať ako sa cítiš, že ho máš veľmi rada a trápi ťa keď seba a celú rodinu ničí. Môže mu to otvoriť oči.
@anonym_59524d Keď si tento príspevok o tretej ráno písal, tak si už mal v sebe tej pol fľaše vodky a toto boli len tvoje predstavy, že? Takú bielu myš si náhodou okolo seba nevidel behať? 😂
@anonym_70f2a3
Ano mal som v sebe polflase vodky a mal som dobru noc na burze, a dnes v noci tam budem znova a uz som bol kupit rano dalsie flase, Ja rozumien alkoholik co zaraba nema hypoteky ani leasing na auta, a este rozdava detom na hypoteky nemoze existovat, taka kategoria nieje.To sa mu len sniva 😄
Jeden taky najznamejsi alkoholik majitel bola IKEA skratka co su titulky jeho mena Ingvar Kamrad a farma kde vyrastol Elmtaryd a Agunnaryd🥂
@anonym_70f2a3
Ano mal som v sebe polflase vodky a mal som dobru noc na burze, a dnes v noci tam budem znova a uz som bol kupit rano dalsie flase, Ja rozumien alkoholik co zaraba nema hypoteky ani leasing na auta, a este rozdava detom na hypoteky nemoze existovat, taka kategoria nieje.To sa mu len sniva 😄
Jeden taky najznamejsi alkoholik majitel bola IKEA skratka co su titulky jeho mena Ingvar Kamrad a farma kde vyrastol Elmtaryd a Agunnaryd🥂
@anonym_59524d Fuuu, prepáč, nerozumiem reči tvojho kmeňa. Nechápem čo si chcel povedať. Asi sa na tvojich vyjadrovacích schopnostiach podpisuje už ten alkohol.
Môj ocko bol alkoholik každú nedeľu chodil domov opitý robil futbaloveho rozhodcu to si pamätám z detstva aj po krčmách a tak ale nikdy v živote nám neublížil a nikdy nám nič nechýbalo stále chodil do práce aj mamka sa veľmi snažila vždy keď prišiel domov opitý sadol do kresla k telke a zaspal ale aj napriek tomu ho ľúbim a som mu vďačná za všetko teraz mi zomiera na rakovinu moc.mechura v poslednom štádiu a ja budem pri ňom dokonca a vôbec sa na neho nehnevám ale viem že to je úplne iný prípad ako autorkin

Akonahle som vypadla z domu - nezajem, nech si kazdy naklada so zivotom ako chce, pre mna je to len vzor toho ako nechcem v zivote zit. Takze not interested