Ako sa vyrovnať s nečakaným tehotenstvom?
Čo by ste robili na mojom mieste? Mame jedno dieťa. Po materskej som nastúpila do práce a kariérne sa mi veľmi darí a svoju prácu milujem. Doteraz som vždy chcela len jedno dieťa, lebo som chcela aj vlastný život. Nie len po pracovnej stránke, ale aby som mala čas aj na nejaké hoby, čas s manželom. Nikdy ma predstava matky na plný úväzok nelákala a z toho vychádzalo moje rozhodnutie ostať pri jednom dieťati. Po 5 rokoch som svoj názor trošku prehodnotila. Mala už je veľká, samostatná a ďalší prírastok som síce k šťastiu nepotrebovala, ale ani by mi to nevadilo. Nakoniec sme sa s manželom dohodli, ze vysadím antikoncepciu a uvidíme. Ak do roka neotehotniem, necháme to tak. Už mi ťahá na 35 a to je pre mňa stopka. No ja som otehotnela. Rovno s dvojičkami. A naozaj mám pocit, že mi skončil život. Starať sa o dve deti s veľkým vekovým rozdielom je v pohode, ale keď sa k tomu pridá ešte jedno mimino? Keď odhliadnem od toho, že na čas na seba môžem zabudnúť, kariéra pôjde do haja, tak ani finančne na tom nebudeme s tromi deťmi najlepšie. Zníži sa nám príjem aby bol čas venovať sa deťom, zároveň porastú náklady a nie ze by som to nezvládli, ale životná úroveň sa nám rapídne zníži. Vztah s mužom sa asi tiež zhorší, keďže budeme mať menej času na seba a budeme aj nervóznejší. Vybavit stráženie jednému dieťaťu je tiež niečo iné ako trom. Ja viem, že by som sa asi mala tešiť, ale ja na tejto situacii neviem nájsť nič pozitívne. Vážne premýšľam nad potratom. Manžel povedal, že ma podporí, nech sa rozhodnem akokoľvek. Ja naozaj neviem, čo mám robiť. A je mi jasne, že to nie je neriešiteľná situácia a ze by sme to zvládli. Ale život nie je len o prežívaní.
Ak ti môžem poradiť,veľmi dobre porozmýšľaj či pôjdeš na zákrok,aby si to raz neľutovala (veľmi dobre viem o čom hovorím) a nechaj si to prejsť hlavou (aj srdcom). Áno je dosť možné,že by sme to nezvládli,ak by sme si toho drobca nechali (zdravotne som na tom bola po druhom pôrode nie moc dobre a ešte k tomu chronická únava a celkovo toho bolo dosť a žiadna podpora zo strany manžela - teraz už ex). Ale trvalo dosť dlho,kým som to v sebe spracovala a naučila žiť s tým. Hej viem,každá sme iná,niektoré ženy fungujú potom akoby sa nič nestalo. Hlavne sa neunáhli s rozhodnutím. Držím palce
Gratulujem. Aj ja mám najprv jedno a po 3.5 roka dvojičky. A dobrá správa pre teba: VŠETCI SME PREŽILI. Život sa nekončí pôrodom, ale pokračuje.
Je to len šok, že budú dve.Moja kamarátka bola na potrate potom mala o 6 r syna, ďalšie bábo po 8 r a boli to dvojičky žiaľ jedno zaniklo.Strasne to oplakala a povedala, že to bol trest za to, že s prvým bola na potrate, lebo sa veľmi tešila na dvojicky.Karieru môžeš robiť do dôchodku a možno už rokmi ani nebudeš chcieť.
Na potrat by som nešla, ale ty sprav, aby ste boli spokojní.
Keď som bola druhýkrát tehotná, začala som v prvom trimestri strašne krvácať, kusiska zo mňa išli von, veľmi som plakala, že niečo veľmi zlé sa deje, že som asi prišla o svoje dieťatko. Rýchlo som letela na sono a na moje počudovanie tam bol tlkot srdiečka, bábätko chvalabohu žilo. Avšak... stratila som to druhé.... o ktorom som ešte ani nevedela, že ho mám v brušku. Teraz mám nádhernú dcérku, požehnanie, a anjelika v nebi, ktorý nás stráži a za ktorým mi je veľmi smutno.. Aké by bolo skvelé mať ich obidve... 💔🥺
Už si konečne uvedomiť, že dieťa je dar, nie nová kabelka...
podla mna si len v soku…chapem to, ja som mala super pracu, super plat..planovala som si ze ked bude nase prve dieta mat 1 rok, zacnem na skrateny uvazok robit z domu. A ked malo dieta 6mes. zistila som, ze cakam druhe, kt. sme vobec neplanovali 🙈 mesiac som z toho bola vysokovana. Vsade som videla len problemy..ako zvladnem 2 malicke deti takto po sebe, ako ich budem vozit v kociku, aky budeme mat rezim, co moja praca…aj som si poplakala veru.
A vsetko sme to zvladli…krpec bol uzasny, nevyzadoval tolko pozornosti ako prva dcera. Deti boli/su velki partaci kedze su vekovo blizko. A ani kariera mi neusla 😉 casom ako deti rastli som vlastne zistila ze kariera nie je sni nahodou to najdolezitejsie v mojom zivote 😉 priority mam uplne inde. A to som byvala velka workoholicka a karieristka 🙂
Verim ze ked prejde ten prvotny sok, tak sa zacnes aj tesit postupne. Drzim palce 🙂
Btw. moja sesternica vychytala tiez dvojicky, starsie dieta malo 2 roky. Tiez hned neskakala od radosti, ale zvladli to 🙂
Počuj, vymenovala si len negatíva. Ale sama vieš, že dieťa je aj vzťah. Aj smiech. Aj jeho pohladenie na tvoju unavenú tvár. Váš vzťah môže aj posilniť, keď budete spolu žasnúť nad tou krásou, čo sa vám dvom podarila.
@any_soj pekne si to zhrnula. Nase stvrte je nase "stastie", dobija nas neskutocne a to manzel ju nejak dlho nevedel predychat. A teraz sa mu zatajuje dych, ked sa na nu pozera.
Mala som 39 rokov, takmer 40, ked sa nam narodilo stvrte dieta. Aj diagnozy, aj tazke chvile mame za sebou, ale ked si predstavim, ze by tu nebola, az mi je do placu.
Je to snad len prvotny sok. Pevne v to verim.
Ziadna kariera nenahradi ludsky zivot. Dokonca 2.
@osky To, že ty nemôžeš mať deti nie je problém ženy ktorá deti mať môže a nie je si istá či to zvládne.
Človek do života nedostáva vždy to čo chce, ale to čo potrebuje.
Nikto z vás žien nemôže vedieť v akej situácií by sa ocitla s 3 deťmi.Nikto.Nech sa rozhodne akokoľvek bude to jej rozhodnutie a svedomie.
Ja tak isto nemôžem mať momentálne deti, ale absolútne netuším ako by som rozmýšľala pri dvojičkách.
@medda_beda co to ma spolocne s tym,ze ja nemam deti....?
Suhlasim s poslednou vetou...
...to,co potrebuje....
Presne.
Takze autorke boli dopriate dvojcata.
Ovividne ich teda potrebuje🙂
Presne ako pises🙂
@medda_beda áno, ale každý kto ide do ďalšieho dieťaťa nemá záruku, že bude jedno.Tu sa mi zdá trocha cez čiaru, že jedno prijmeme, ale dve už nie a nakoniec zostaneme pri jednom.
Autorka je to šok, malé dieťa vždy prevráti život naruby ale zasa nie je malé navždy.
Aj tvoje dvojičky rýchlo vyrastú, roky uplynu ako voda ani nevieš ako pôjdeš s nimi na zápis do školy 😊
Nie si absolventka čo neplánovane otehotnela, máš slušne rozbehnutu kariéru a za 2-3 roky sa až tak veľa nezmení, a čo sa zmení to rýchlo dobehnes.
Z dobrej práce máš iste úspory aby ste preklenuli dočasné zníženie príjmu. Veci pre bábätká zoženies na bazároch a v darovacich skupinách. Že vám klesne životná úroveň? Ved to si zažila aj pri prvom. Tak nebudeš chodiť s deťmi na baby plávanie a všetky tie predražené kurzy a krúžky čo dnes premotivovany rodičia platia v nádeji že z ich 5 mesačneho bábätka vyrastie nový Einstein. Oželiete dovolenky čo je s drobcami tak či tak otrava a spoločne si ich užijete keď budú mať 3 roky a viac.
A na záver, ak sa rozhodnes pre UPT nebudem ťa odsudzovať. Rozhodnutie je na tebe a manželovi nie na anonymoch z MK.
Mala si skvelú kariéru jedno dieťa ti stačilo... Tak načo si potom vysadila antikoncepciu pokiaľ ste neboli presvedčený že naozaj dieťa chcete ! Len typovačka z vašej strany buď alebo a teraz bum si otehotnela a dokonca 2 deti a teraz ti ostali oči pre plač. Nebudeme si klamať áno bude všetko nákladné pretože to bude delené dvojmo ,aj po finančnej aj po psychickej stránke to je fakt. No rozhodnúť sa musíš sama ,lebo ty budeš vychovávať deti a nie ženy čo ti tu radia je to tvoj život a ty ho budeš žiť a áno musíš sa rozlúčiť so starým životom, dali ste sa nato teraz sa musíte podľa toho zariadiť 🤷♀️🤷♀️
@osky Možno sa na to pozeráš inak.Možno by si chcela a nemôžeš mať.Neviem.
Mne nikdy nenapadlo pozerať sa na druhú ženu s tým, že čo by iné za to dali.
Možno to potrebuje.Spamätať sa z toho a prijať to.
A možno by to naozaj nezvládla.Ja by som 3 deti nezvládla.Nech sa rozhodne akokoľvek tak to bude jej svedomie.
@medda_beda to, že ty tak nerozmýšľas je tvoja vec ona má iné pocity a inak to prežíva.
život sa ti neskončil, iba sa zmení. A ako, či to bude pozitívnym smerom alebo nie, záleží od veľa okolností. Isť na potrat ... no v tvojej situácii sa mi to zdá unáhlené riešenie. Neviem koľko času ešte máš na rozmyslenie ale aby si nespravila unáhlené rozhodnutie a ptoom to budeš ľutovať. Neviem ako žijete, aké máte podmienky, či ozaj budete iba prežívať. Ale z jedného pohľadu je to také zahrávanie sa s osudom. Dobrovoľne ste do toho išli a len preto, že čakáte dvojičky a nie jedno dieťa, chceš ísť na potrat. Aby sa ti to nevypomstilo. Ja viem, že si zaskočená, rozhodnutie je na tebe. Držím palce, nech sa správne rozhodneš a hlavne nech ste potom všetci aj šťastní ❤
Ďakujem vám všetkým, ktoré ste sa vyjadrili. Naozaj si vážim každý jeden názor a snažím sa premýšľať. Ale keď som to čítala… dokola som len videla “nejak” to zvládnete. Určite viete, že živiť dieťa nie je len o kupovaní Sunaru a dupačiek obrazne povedané. Prvé roky sa dajú preklenúť low costovo, ale čo ďalej? Ja si neviem predstaviť, že by sa moje dieťa našlo v nejakom športe a ja by som nemala na to mu zaplatiť ďalší rok kurzov. Alebo by chcelo ísť na medicínu a ja by som nemala prostriedky financovať štúdiu a to sa este nebavíme o tom, že by si obe deti vybrali podobne. Snažím sa vidieť tie pozitíva. Naozaj sa snažím v sebe nájsť nejakú silu to cele zvládnuť. Ale pri prečítaní každého jedného “zvládnete to” ma až striaslo. Zvládnuť sa dá všetko, aj 5-6 deti aj s oveľa nižším príjmom. Ale to pre mňa nie je život. A keď náhodou sa mne alebo mužovi niečo stane? Ono to nie je take nepravdepodobné. Ja mám autoimunitne ochorenie. Síce mám kvalitu života takmer 100%, ale nemusí to tak byt vždy. Muž je dlhodobý fajčiar, nedáva si pozor na stravu a ja fakt čakám sprepáčením, kedy ho j*bne z toho životného štýlu.
Ďalšia vec je, že ani jeden sme nikdy nechceli byť takí ti rodičia, čo žijú len pre svoje deti. Rodičovskú sme si neužili ani jeden a kym nezačala dcéra byť ako tak samostatná a dalo sa s ňou robiť viacej, skôr sme to tak prečkali. Naozaj do tých dvoch rokov sme si vôbec rodičovstvo neužívali. Síce sme boli strašne zamilovaní do nej, ale tie rodičovské aktivity okolo batoľaťa nás ani jedného nenapĺňali.
@luccija Ja si myslím, že má proste strach.Ja si neviem predstaviť mať ani 2 deti a tak isto sa mi to môže stať.
Je to pre ňu šok, možno potrebuje len čas.
Tiež by som bola v totálnom šoku, neviem čo by som robila asi by som na interupciu nešla, ale ja som v inej situácií.
Mať však už jedno dieťa a čakať 2.No to už je na každého uvážení či to zvládne.
Ja tak isto nemám deti možno mať nebudem, ale moralizovať inú ženu nemienim.Ja tie deti vychovávať nebudem.Ak by som bola ja to dieťa a mala by som sa narodiť do rodiny ktorá je na tom finančne zle alebo mať matku zrútenú v depresiách tak by som sa narodiť nechcela.Takže záleží podľa mňa od situácie.
Je tvoje rozhodnutie čo a ako urobíš,ale stále píšeš len prečo to nejde a teda keby každý takto rozmýšľal tak možno ani to jedno nemajú.
Bože koľko ja poznám rodín s dvojičkami a majú aj viac detí a ani z ďaleká toľko peňazí a žijú,sú šťastní ...
Ale vravím je na tebe ako sa rozhodneš, len aby si za 15-20rokov nebola sama s plným kontom penez.🤷♀️😉
Ale každopádne sa držte...
autorka - ja tiež nemám rada tie výrazy zvládnete to, áno, všetko sa dá zvládnuť ale ako? Nie každý chce tak žiť.
Ale zase na druhej strane, ak ste prvé dva roky nejako prežili, aj tieto dva roky by ste nejako prežili a deti budú väčšie, bude sa dať s nimi podnikať veľa vecí. To len na margo tejto stránky. Ale zase je pravda, malé deti malé starosti, veľké deti , veľké starosti a financie navyše. A ešte sa nedajbože nenarodí dieťa zdravé. Ale zase môže sa stať, že aj tomu jednému dieťaťu sa niečo stane a zostaneš sama. Osud je ozaj vrtošivý niekedy.
@dada4 to ,že sú šťastní oni neznamená, že bude aj autorka s mužom. Každý je nastavený ináč.
na insta je profil mama_skorotrojčatek nejak tak, ona riešila podobnú dilemu, a dosť to rozoberá v príspevkoch, pozrite si pohľad niekoho, kto si tým prešiel.
@medda_beda ja som myslela to, čo si napísala osky
Autorka už predbiehas to by nikto nemal deti, lebo musia vyštudovať medicínu, musíme im kúpiť byt, auto, zanechať firmu.Uz to tahas do extrému.Doteraz Ti nevadilo, že muž je fajčiar a žije nezdravo?Veď sa netreba ospravedlňovať a hľadať teraz dôvody prečo nie, keď nie a nechcete žiť rodicovstvom nerozumiem načo ste to skúšali?
Tak choď na interrupciu je to tvoje telo.Ty ozaj nie si nastavená na ďalšie dieťa, deti.O x rokov sa môže situácia zmeniť môžete byť finančne pokým pôjdu deti na VŠ inde, mozete zdediť, možno nebudú chcieť ísť na VŠ, ale inu školu podľa mňa to dosť zvelicujes a to teda mne vedia tiež dosť uletiet myšlienky.
Vieš čo tak ti poviem, ak pôjdeš na potrat pravdepodobne to budeš ľutovať (lebo čo by bolo keby) ak nepôjdeš pravdepodobne to budeš ľutovať tiež (vedela som že to bude takto! ) ALE ak nepôjdeš časom sa všetko utrasie, deti vyrastú a ty budeš za ne s vysokou pravdepodobnosťou rada. Najdôležitejšie aby sa deti narodili zdravé!🍀
@dada4 sama s plným kontom penez…. Trošku si nepochopila, nevadí. Nie som žiadny milionár ani nezarábam neviem aké tisíce. Normálne chcem mojim deťom dať všetko čo potrebujú zároveň nemusieť premýšľať, že tiramisu si urobím len výnimočne, lebo mascarpone je drahé (príklad). To nie je o tom, že budem mať plne konto a budem sa odhadzovať peniazmi, lebo mi to robí dobre
@luccija myslím, že hovoriť o budúcnosti mojich deti a vzdelaní nie je zveličovanie. To je napríklad môj prípad. Ťažká škola, bez podpory rodičov by som ju nedokončila lebo pracovať popri nej nebolo možné. Hanbila by som sa ako pes, keby to neviem zabezpečiť vlastnému dieťaťu. To nie je zveličovanie
Vysadila si antiku lebo si chcela alebo nechala to na osud že otehotnieš a podarilo sa a teraz je to zle len preto lebo budú dve babatka? No ja slm sk v duchu vždy hovorila že len nie dve naraz ,lebo to nedam ale moja babka mala dvojičky a pomoc muža skoro žiadna stavali som ,do toho zvieratá ale zvladla to 🙂 a kariéra keď píšeš akoby sa tvoja kariéra zmenila pri jednom dietati ako keď sú naraz dve? Ja som za viac deti kedysi sa môžu súrodenci oprieť o seba 🙂 je to veselší život a monzúnov ta teraz valcujú len hormóny 🙂 ak nie riadne si rozmysli aby si raz neľutovala 🙂 ak sa rozhodneš pre potrat bude to tvoje rozhodnutie pretože ty s mužom budete svoje deti vychovávať nie mamičky na fóre 🙂

Dvojičky by každú vydesili ale potrat? Si normálna? Ja to pochopím v niektorých životných situáciách ale toto je ozaj len rozmar a pohodlnosť. Na pohodlnosť si mala plné právo pred tým ako si vysadila antikoncepciu. Ale vo chvíli keď si sa rozhodla vedome splodiť dieťa tak už zaňho nesieš aj zodpovednosť. Čím sa akože skončí tvoja veľkolepá kariéra? Aj s jedným by si rovnako bola tie +- dva, tri roky doma. Žiadna zmena. To si si mala predtým rozmyslieť. Ak to máš slušne rozbehnuté, tak o dva roky aj od dvojičiek pojdes do práce a budeš ďalej napredovať. Vzťah s manželom? Nevieš, nekuvikaj dopredu. Prvý rok bude asi ťažši ale už nebudeš vyjavená prvorodička a potom to je často tak že tie dve deti sa spolu zabavia úplne inak ako jedno. Mám skúsenosť s malým rozdielom a presne pre toto je to super. Financie áno, klesnete ale tak nebudú mať deti 5 coolových krúžkov ale len jeden dva. Keby ste žili na hranici chudoby, tak nepoviem... Verím, že sú to len hormóny, súcitím s tvojim šokom ale fakt to nie je konečná. Len trochu rácia do toho.