Ako sa vyrovnať s nečakaným tehotenstvom?
Čo by ste robili na mojom mieste? Mame jedno dieťa. Po materskej som nastúpila do práce a kariérne sa mi veľmi darí a svoju prácu milujem. Doteraz som vždy chcela len jedno dieťa, lebo som chcela aj vlastný život. Nie len po pracovnej stránke, ale aby som mala čas aj na nejaké hoby, čas s manželom. Nikdy ma predstava matky na plný úväzok nelákala a z toho vychádzalo moje rozhodnutie ostať pri jednom dieťati. Po 5 rokoch som svoj názor trošku prehodnotila. Mala už je veľká, samostatná a ďalší prírastok som síce k šťastiu nepotrebovala, ale ani by mi to nevadilo. Nakoniec sme sa s manželom dohodli, ze vysadím antikoncepciu a uvidíme. Ak do roka neotehotniem, necháme to tak. Už mi ťahá na 35 a to je pre mňa stopka. No ja som otehotnela. Rovno s dvojičkami. A naozaj mám pocit, že mi skončil život. Starať sa o dve deti s veľkým vekovým rozdielom je v pohode, ale keď sa k tomu pridá ešte jedno mimino? Keď odhliadnem od toho, že na čas na seba môžem zabudnúť, kariéra pôjde do haja, tak ani finančne na tom nebudeme s tromi deťmi najlepšie. Zníži sa nám príjem aby bol čas venovať sa deťom, zároveň porastú náklady a nie ze by som to nezvládli, ale životná úroveň sa nám rapídne zníži. Vztah s mužom sa asi tiež zhorší, keďže budeme mať menej času na seba a budeme aj nervóznejší. Vybavit stráženie jednému dieťaťu je tiež niečo iné ako trom. Ja viem, že by som sa asi mala tešiť, ale ja na tejto situacii neviem nájsť nič pozitívne. Vážne premýšľam nad potratom. Manžel povedal, že ma podporí, nech sa rozhodnem akokoľvek. Ja naozaj neviem, čo mám robiť. A je mi jasne, že to nie je neriešiteľná situácia a ze by sme to zvládli. Ale život nie je len o prežívaní.
Na modrom koniku tazko najdete niekoho, kto za vase zivotne rozhodnutia prevezme zodpovednost.
Len vy sama poznate svoje prority v zivote a svoje moznosti. Je krasne mat velku rodinu, milujuceho muza a dostatok casu a financii na vsetky potreby a hobby. Niekedy je vsak "sci-fi" mysliet si, ze dvojicky v rodine, kde donedavna o dalsom dietati nebola rec budu iba radost. V rodine mame zenu, ktora deti nechcela nikdy, no pod "tlakom partnera a s prislubmi o krasnom zivote" otehotnela...dnes je bez partnera, bez prace a s nervami v koncoch. Jej dieta je uzasne, zdrave, bezproblemove, anjelik😇, no ona sa z tohto zial nevie tesit vobec. Tazko povedat ako toto cele zanecha stopu na jeho zivote. Drzim vam palce a zelam vela sil v rozhodovani💖
jaj dievča zle máš nastavené priority😒 myslím, že si rozhodnutá a tu očakávaš, že ťa v tom každá utvrdí " áno robíš dobre" je to len tvoje rozhodnutie a argumentovať a ospravedlňovať potrat tým, že za 20 rokov nebudeš mať na to, aby študovali je smiešne...ty vieš čo bude za 20 rokov? možno budete na tom tak, že by mohli študovať na hociktorej škole kde si zmyslia, no len nebude mať kto...nikto nevie čo bude...a dobre si to premysli a prediskutuj s manželom, možno ťa teraz podporuje, ale určite? aby ti to za pár rokov nevyčítal a ešte porozmýšľaj aj o tom, že peniaze nie sú všetko, láska sa deťmi násobí a svoju dcéru pripravíš o súrodeneckú lásku, ja viem vykompenzuješ jej to značkovými teniskami, lebo to je ozaj dôležité, aby mala, aby nič nechýbalo....
chorá doba....smutno mi je z toho
Jednoduché... Choď na UPT a hotovo... A nasaď si znovu antikoncepciu, alebo sa daj rovno sterilizovať...
Súhlasím s Luciou, preháňaš, ešte ani nevieš, či by si tie deti donosila obe, alebo len jedno z nich, alebo či vôbec a už pozeráš na akú školu by šli, aké koníčky by si musela platiť atď.....
Že muž je fajčiar, je ďalšia výhovorka, lebo prvé dieťa s ním tiež máš a vtedy si nečakala, kedy ho je*ne... To znamená, že už dopredu vieš, že ich nechceš, len sa snažíš svoje rozhodnutie obhájiť... Pred nami nemusíš nič obhajovať, je to tvoja vec, čiže si ich daj zobrať a žite šťastne aj naďalej ako doteraz.. 🙂 len ako som písala, daj si sterilizáciu, budeš mať kľud a nemusíš sa v budúcnosti strachovať, čo bude ak vôbec bude....
Máš strach, že deťom nebudeš môcť dopriať dostatok krúžkov alebo vysokú školu podľa ich výberu, preto by si ich radšej už teraz preventívne usmrtila? Hanbila by si sa, že ich nemôžeš finančne podporovať v štúdiu? Ani mňa rodičia finančne nepodporovali - prerušila som na dva roky štúdium kvôli práci a dokončila ho neskôr. V dnešnej dobe je toľko možností!
My mame dvojičky a velmi obohatili nas zivot.Nejdem sa tu rozpisovat, ale moje deti su pre mna vsetkym 😊mam kamaratku mala jedno dievcatko a zrazu bum cakali dvojicky.Velmi zle to znasala, bala sa, nechcela ich..Ako tak sa s tym vysporiadala..Ked sa narodili , otocilo sa vsetko o 180 stupnov..Stretla som ju v meste, a jedno z deti malo chore srdiecko..Bola uplne zufala, plno operacii, atd...Ked mala tuším 2 roky dieťa zomrelo...Nuž aj toto nam prinasa zivot..Ked sme si písali na messengeri, dala by vsetko za to aby ju mala naspäť..Nuz čas nevratiš...Vzdy ked som na cintorine zastavim sa aj ja pri hrobčeku.Dnes ma to druhé dievcatko z dvojiciek uz 14 rokov.
Chceš dať svojim deťom všetko, čo potrebujú, len život nie☹️ Hanbila by si sa ako pes, keby im nezaplatíš školy, krúžky... ale za to, že by si im zobrala život, nie. Smutné. To nie je o tom, že by ste si so situáciou neporadili, ty sa len nechceš vzdať svojho štandardu, prepáč.
Vsetky tieto pocity preber so svojim manzelom. Najdete spolu riesenie, ste na to dvaja, podel sa s nim o svoje starosti, on je na to, aby ta podporil a pomohol najst riesenie. Hlavne nech su deti zdrave, vsetko ostatne sa casom utrasie. Ziadna kasa sa neje taka horuca ako sa navari.
@ibatanecnica A v čom je ten súd? Je to len zamyslenie, nech si autorka sama odpovie,lebo ona už asi svoje deti odsúdila.Btw.v autorkinej koži som bola (nie síce s dvojičkami, ale tiež prekvapivo a za neľahkých okolností) ale zobrala som zodpovednosť za svoje konanie a rozhodla sa pre život všetkých svojich detí.
@morusha to si ty, každý sme iný, každý máme iný osud. To, že som ja niečo zvládla, neznamená, že to musí aj druhý.
@autorka precitaj si toto, dnes som na tento rozhovor natrafila. Tvoje uvazovanie vs. tento lekar a potom sa rozhodni, ci budes podporovat zivot alebo smrt.
https://www.forbes.sk/vladimir-ferianec-zachran...
@ibatanecnica Áno, každý máme iný osud a život nie je ľahký pre nikoho, ide len o to ako sa k tomu postavíme... koniec koncov každý si ponesie zodpovednosť za svoje vlastné činy. Ale keď mám možnosť poukázať na zlo, tak to urobím.
A este tu nedavno bola diskusia, ako pani bola na potrat asi v auguste a potom sa im zazracne napravil vztah a nemoze otehotniet a je zufala a lutuje, ze na ten potrat sla. Nechce sa mi to hladat, ved si pohladaj.
Ale naozaj, ak Ta trapi, ze tiramisu spravis raz za cas, lebo mascarpone je drahe, tak o akej kariere sa tu bavime? 🙄.
Tak pockam na akciu a kupim, ked je v akcii a spravim raz za cas, moje deti su radi, ze ziju a ze nemaju tiramisu kazdy vikend, je im absolutne jedno. Su vdacne aj za kukuricne chrumky. Zena, spamataj sa! Zivot nie je o tomto! Pokial zarabate, dvaja...Aby ste neuzivili 3 deti, neverim. Nemala si teda vobec chciet ani to druhe dieta...Naco si vysadila antiku? S tymto uvazovanim...😵💫
@ibatanecnica na co? Vsak sa sprava, ako keby slo o novu kabelku, ktora sa jej zrazu nepaci. To ma srdi na tom.
Nazor je nazor, ja mam takyto. Lebo to nie je nastrocna baba, ktora otehotnela nahodou z naivity alebo...Ale 35 rocna zena, co uz ma dieta, zamerne vysadila antiku a ked je tehotna, tak rozmysla o zbaveni sa deti. To sa mi nezda v poriadku. Ja dokazem pochopit, nehovorim, ze to schvalujem, ale dokazem pochopit, ked je niekto v tazkej zivotnej situacii alebo caka chore babo alebo cokolvek taketo podobne. To su dilemy. Ale toto? To uz je ako totalna nepokora. Obcas si myslim, ze ludstvo si nezasluzi prezit.
@nevenka tak na jednej strane áno, je to nepokora, keď chce dieťa ale len preto, že čaká jedno navyše, uvažuje nad potratom ale právo na to má. Je to ich rozhodnutie a oni s ním budú žiť, nech už sa rozhodnú akokoľvek.
@ibatanecnica Zlo je zlo ...bez rozdielu pre všetkých (to že sa zlo krátkodobo javí ako dobro, ešte z neho dobro nerobí). Ako sa hovorí: "Zlu sa dobro javí zle ..."
Ja Ťa úplne chápem. Presne som tušila, že tu budú ženy splietať to, ako to zvládnete. Ale je to len a len tvoj život a tvojho manžela. Ja to cítim rovnako. Mám dve deti a viac nechcem. Moja svokra mala deti štyri a doteraz sa tvári, že im nič nechýbalo, lebo mali kde bývať a čo jesť... To, že v živote nikdy nikde neboli a môjho muža to ťaží dodnes, to už nevidí. Nikdy im nedala peniaze na žiadny školský výlet, neboli na jedinej dovolenke, nemohli študovať, kde chceli... Švagriná deti ani nechce, lebo rovnako ju ťažia krivdy z detstva. Až teraz v dospelosti si plní sny, cestuje, odsťahovala sa ďaleko. Takže to, aké veci zvažuješ, ti slúži ku cti. Život nemá byť len o prežívaní, ale aj o žití. My s mužom cestujeme, tak s deťmi, ako aj sami dvaja. Ja napríklad nerozumiem ani niektorým mamičkám tu na mk. Štyri - päť detí, otročiť na dome, vypekať, točiť sa v domácnosti a záhrade, ale nikde, nikde neísť. Darmo budú tvrdiť ako im to vyhovuje, deti si to budú pamätať inak. Mne je ich ľúto. A to mám aj dom, aj záhradu, ale všetko s mierou. Takže veľmi záleží na tom, ako ste s mužom nastavení. Držím palce, nech sa dobre rozhodneš. Neriaď sa radami cudzích, urob ako to cítiš ty. 🍀
@oblecenieavecicky pekne napísané. Tiež poznám také deti, a mnohé utekali z rodín lebo chceli konečne žiť. A buď nemajú žiadne deti alebo jedno. Ale na mnohých to zanechalo následky. Niekomu to vyhovuje, inému nie.
Mna k tejto teme este napadlo, ze ludia, ktori su nestastni, ze nemali v detstve to a to, lebo ich bolo viac, ci nie su radi, ze ziju...
Ja mam len 1 sestru, 1 brat mi zomrel ako 5 dnovy. A tiez sme nemali vsetko, ani som nesla na prestiznu skolu. A nie pre nedostatok penazi. Proste niekedy je to v zivote tak. Mama mala tazke tehotenstvo po tom prvom porode, ked im zomrel chlapcek, este to bol potrat, takze nemame ani hrob, nic, nalozili s nim ako s bio odpadom. Tazke tehotenstvo mala potom so mnou, lezala v nemocnici. Sestru som uz nemala mat, ale stalo sa. Este horsie tehotenstvo a som rada, ze tu sestru mam. Ked sa rodicia pominu, tak tu mam niekoho blizkeho okrem manzela, svoju "krv". Nepoznam nikoho, kto by lutoval, ze sa narodil. Iba psychicky chorych, s depresiami, a to je trosku o inom.
Ale tak autorka nech si robi, ako uzna za dobre.
Byt v tvojej situacii, nechala by som si ich, ale sudim podla svojho emocionalneho nastavenia. Tiez nie som matersky typ, ale dve deti by som nedokazala zabit, resp. neviem si predstavit, ako by som sa s tym dokazala vyrovnat, pretoze tvoje dovody by som nepovazovala za dostatocne na potrat. Tiez by som bola z toho v soku, ale kedze potrat by neprichadzal do uvahy, brala by som to tak, ze clovek mieni, panboh meni (a to nie som nijako velmi veriaca) a ze isto niekde vo vesmire je dovod, preco sa to tak stalo a preco bola pre mna naplanovana taka velka vyzva. A tesila by som sa na to, ze nebudem musiet robit animatorku, tak ako to je casto pri jednom dietati.
Autorka..
Ja ked citam tvoje atgumenty, myslienky....
Je mi hrozne smutno.
To je presne to,co som uz pisala.
Tvoje linajkovanie , planovanie,...
Chces vsetko presne a perfektne.
Lenze toto sa riesi pred otehotenim.nie po nom.
Tie stvorenia uz su tu.
A citia ,ze su nechcene.
By si sa hanbila ze bx si im nedopriala vsetko vsetucko...
A keby si ich dala prec/v mojom chapani ZABIT,/,to bx si sa uz nehanbila?
Ani sama pred sebou,?
Uz som sa ta raz spytala...
Mohla by si byt potom stastna?
Ano?
Dokazala by si zit uplne v pohode...
Lebo vsak,nepasovali do tvojej vypoctovej tabulky.....
Si velmi pesimisticky naladena a prilis zamerana na seba,sory.
Beries zivot prilis vazne....
Zajtra pride daky fantik hodi sem bombu, bude vojna...
Zacne prsat ,budu povodne,prides o majetok.
Tvoja firma krachne a ostanes bez prace...
Atd.......vselico sa moze stat
A mas po planoch.
Hladaj v zivote to pekne ,dobre a pozitivne.
Nehladaj na vsetkom velku machulu.
@nevenka nechytaj ma za slovíčka o tiramisu. Bol to príklad, ktorý - nečakane- ma riešenie a jednoduché. Ale to, že týchto situacii bude denne niekoľko a ja sa budem musieť rozhodovať, či budem moje deti učiť lyžovať, alebo budeme sedieť doma. Atď. Neviem prečo si ľudia pod kariérou predstavujú neobmedzený príjem… zarábam nadpriemerne, ale nie toľko aby som uživila tri deti a nemusela prepočítavať.
autorka - zbytočne to tu budeš vysvetľovať. Ja ťa chápem, viem ako to myslíš. Možno pre niekoho nepodstatné veci ale sú dôležité. Niekedy je lepšie nepýtať sa druhých ale iba riešiť s mužom, pretože veľakrát sa človek dočká odsúdenia a nie pochopenia. Ja mám tiež pred očami tiedeti, ktoré odišli z domu hneď ako to bolo možné, aby mohli žiť. A to že či sú rady že žijú? Čo na toto povedať? Dieťa splodia rodičia samé nevznikne. Tak človeku nezostáva nič iné iba žiť. To sú také otázky pritiahnuté za hlavu. Ak by ich rodičia nemali, tak by tu neboli a koniec úvahám. Držím ti palce

Zvelicovanie je povedať, že muž je fajčiar atď...
Načo ste vôbec do toho išli?nikto nevie či zajtra nezostane sám na deti, alebo deti úplne samé.
Ako ja Ti rozumiem, že si zodpovedná a premýšľas ja mám tiež jedno dieťa a bol čas kedy som si hovorila za druhé plusy,mínusy a či chcem zmeniť život, ale keď viem, že nie, tak si ho nespravím.
V koľko si týždni?