icon

Ako sa vyrovnať s nečakaným tehotenstvom?

4. apr 2024

Čo by ste robili na mojom mieste? Mame jedno dieťa. Po materskej som nastúpila do práce a kariérne sa mi veľmi darí a svoju prácu milujem. Doteraz som vždy chcela len jedno dieťa, lebo som chcela aj vlastný život. Nie len po pracovnej stránke, ale aby som mala čas aj na nejaké hoby, čas s manželom. Nikdy ma predstava matky na plný úväzok nelákala a z toho vychádzalo moje rozhodnutie ostať pri jednom dieťati. Po 5 rokoch som svoj názor trošku prehodnotila. Mala už je veľká, samostatná a ďalší prírastok som síce k šťastiu nepotrebovala, ale ani by mi to nevadilo. Nakoniec sme sa s manželom dohodli, ze vysadím antikoncepciu a uvidíme. Ak do roka neotehotniem, necháme to tak. Už mi ťahá na 35 a to je pre mňa stopka. No ja som otehotnela. Rovno s dvojičkami. A naozaj mám pocit, že mi skončil život. Starať sa o dve deti s veľkým vekovým rozdielom je v pohode, ale keď sa k tomu pridá ešte jedno mimino? Keď odhliadnem od toho, že na čas na seba môžem zabudnúť, kariéra pôjde do haja, tak ani finančne na tom nebudeme s tromi deťmi najlepšie. Zníži sa nám príjem aby bol čas venovať sa deťom, zároveň porastú náklady a nie ze by som to nezvládli, ale životná úroveň sa nám rapídne zníži. Vztah s mužom sa asi tiež zhorší, keďže budeme mať menej času na seba a budeme aj nervóznejší. Vybavit stráženie jednému dieťaťu je tiež niečo iné ako trom. Ja viem, že by som sa asi mala tešiť, ale ja na tejto situacii neviem nájsť nič pozitívne. Vážne premýšľam nad potratom. Manžel povedal, že ma podporí, nech sa rozhodnem akokoľvek. Ja naozaj neviem, čo mám robiť. A je mi jasne, že to nie je neriešiteľná situácia a ze by sme to zvládli. Ale život nie je len o prežívaní.

evelyn246246
5. apr 2024

.. ak budes vediet so sebou zit, ze si isla na upt ..neni problem ..rozhodnutie je na tebe..

autor
5. apr 2024

@osky nerozumiem tvojmu komentáru. Je niečo zle na tom, že svoj život plánujem tak aby som sa mala dobre? To, že ja potrat ako vraždu nevnímam ti asi hovoriť nemusím. A keď moja firma krachne, tak budem bez práce… no a? Najdem si inu, nie je to jediny zamestnávateľ čo by ma vedel oceniť. Ale to nie je o tom, že by som sa zameriavala na materiálno a všetko videla cez peniaze. Ale to, že peniaze k životu treba je fakt. A ked nie sú, žije sa ťažko. Vplýva to na celkovú kvalitu života. Ja svoju prácu milujem. Neskutočne ma nabíja energiou a vďaka nej viem doma tu energiu zase rozdať. Keby ju namam, bola by som len ďalšia vyhoretá matka nasraná na celý svet a ešte k tomu by sme ani nemali peniaze. Som pragmatik. Všetko vidím realisticky a doteraz sa mi nikdy nevyplatilo, keď som sa rozhodovala na základe citov. Keby ja mám byť nejaké dieťa, ktoré sa ma narodiť do zlých pomerov alebo do rodiny, ktorá o neho nestojí a rozhodovala by som o svojom osude, radšej by som nechcela žiť.

osky
5. apr 2024

Ja chapem vsetky tvoje obavy i argumenty.
Ale co nechapem je,ze to riesis az tersz,ked uz si tehotna.
Ty nevies, ze sa mozu pritrafit nielen dvojcata,ale dokonca i stvorcata????
A o tom, ze pre teba to vrazda nie je....
Na to uz sa nevyjadrujem.....
Rob ako myslis.
Kazdemu co si zasluzi.....

dankakuc
5. apr 2024

Ahoj, v tvojom príspevku som sa našla, dcéra mala päť ja som už pracovala, krásny pohodlný život sme mali, otehotnela som 2x a tiež s dvojičkami, nad potratom som síce nerozmýšlala ale trvalo mi 2 týždne kým som pri tej myšlienke neplakala. Všetkého som sa bála. Nakoniec sa narodili a boli krásne a zdravé dievčatká. Bolo to náročné, netvrdím že to bola prechádza, staršia išla do prvej triedy a 2 miminká k tomu bol 1 rok masaker. Momentálne už majú 14 rokov a sú to parťáčky. Takže držím palce akokoľvek sa rozhodneš.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
eliska13
5. apr 2024

Chyba ti pokora.Ty si myslíš, že rodiny s 3 detmi nechodia lyžovať?Ak si potrebuješ pred niekým či sebou dokazovať, že máš na lyžovačku v IT v super overaloch atď máš zvláštne morálne hodnoty.Tak super vyskúšali ste, ale nehodí sa tak smelo do toho.Si srab ani slovo nepíšeš o tom, či to zvládneš fyzicky, psychicky iba finančne.Zaujimaju ta iba peniaze dovolenky, krúžky.Vobec sa za to nehanbi každý si svoju dôležitosť a vnútornú naplnenost hľadá v inom.V peniazoch a prestíži väčšinou ti, čo sú citovo vyprahnuti.Okrem toho vekový odstup máš ideálny. Mám 2 kamarátky s dvojičkami vytúženými po dlhých rokoch po IVF, takže viem, čo je mať dvojky a starsie mali už teenegerov.Uz som dlho nečítala tak citovo plochého človeka.

janage
5. apr 2024

Si pragmatik. Tak poďme na to pragmaticky.
Prácu miluješ. Potrebuješ. OK tak po pol roku sa vrátiš. Vystrieda ta muž alebo pôjdu deti do jasličiek, minikolektivu či budú mať opatrovateľku.
Do budúcna si budete platiť dobré životné poistky keby niečo...
Deti ak budú fakt šikovné dostanú stipko, študentskú pôžičku atď. To sme my mali okresané, teraz sú možnosti pre aikovnych usilovnych a talentovanych väčšie.

Oslov finančného poradcu a urobte investičný plán a budeš mat aj na štúdium pre ne. Ak budú mať dobré školy budú mať lepší štart do života.

Krúžky. Mnohé kluby a atď. majú súrodenecké zľavy. Ak z nich nebudú rovno vrcholoví športovci a obaja budete pracovať , naozaj si vyberiete bez obmedzení. A to ti píšem ako mama síce dvoch detí, ale teda krúžkov na každý deň 2😉
A nebudem klamať budete si musieť vybrať a určiť priority.
Ale vieš co úplne najhoršie čo ja vidím, je dat tým deťom všetko čo chcú a hneď.
Potom nevedia počkať, sú frustrované a paradoxne nešťastné a znudené, nič ich nevie potešiť lebo majú všetko.
Biedu si nemyslím, že by ste treli kvôli 2kam.

A ešte poviem surovo stále máš možnosť porodiť anonymne a dat ich páru čo ho takéto otázky proste netrápia.

Inak mam kamošku prvé dieťa neplánovane v druhom ročníku medicíny. Všetci zabrali, ľahké to nebolo, ale dokončila. Druhé porodila po štátniciach. Hned nasadila antiku, že finito s deťmi a čo čert nechcel ostala tehotná s dvojkami. Deti chodia na krúžky normálne plus každé okrem prvého, hraje na hudobny nástroj, 2ky už sú tuším v 2.roč. ZŠ. Ona si dorobila atestácie. Všetky deti sú 2jazycne od mala.
Pre mňa je ta rodina vzor. Iste museli kúpiť nové veľké auto, prerobiť byt, aby mal 2 kúpeľne, plus jej manžel sa skutočne chová ako otec a nie spolubývajúci.

Ak budu tvoje deti šikovné je plno možností rôznych študijných, výmenných pobytov, dobrovoľníctva v zahraničí.

Asi to nechceš počuť, ale skutočne o nič neprídu ak miesto k moru budete prvé roky chodiť na Slovensko.

medda_beda
5. apr 2024

@janage Len zase sme pritom, že na to všetko aj na jasle potrebuje sumu ×2 a nemusí na to mať.
Čiže predstava pekná, ale realita je zložitejšia.

To, že Zuzka, Martinka na to mali je síce pekné, ale nie každý má na to platiť dvojité sumy za všetko.

janage
5. apr 2024

A ešte jedna životná skúsenosť. Mohla si mať teraz to jedno vytúžené dieťa a mohol sa život zvrhnúť ako mnohým a miesto kariéry by si riešila 24h starostlivosť a zúfalo túžila po tom, aby bolo zdravé a život bol normálny.
Je plno deti, kde tehotenstvo je úžasné, a až po narodení sa príde na to, že niečo nie je v poriadku. Niekde až o pár rokov, alebo sprostá nehoda a z úplne zdravého dieťaťa je ležiak.

nevenka
5. apr 2024

OK, ked si sa uz rozhodla, tak naco sem pises? Budem chytat za slovicka, lebo je to absurdne, co davas ako priklad. A je totalne absurdne, ze pises, ze by si radsej nechcela zit, kebyze sa mas narodit do zlych pomerov? Nuz, komu nie je dane zhora, v obchode nekupi. Ani city, ani rozum. Lebo moze sa Ti stat, ze prides o pracu, ze bude uraz, a zrazu budes socialny pripad a co? Zabijes seba alebo dieta, co uz mas? Aby netrpelo kvoli chudobe? A nepis mi, ze chytam za slovicka...
Ja som dufala, ze je to prvotny sok a preto sem pises. Tak ked si pragmaticka, tak si sa mala dat sterilizovat alebo proste nevysadzat HAK a nie sa hrat so zivotom, to ani k psovi sa takto ludia nespravaju. Nie este k vlastnym detom, co mas v bruchu.

No nic, budem dufat, ze sa tu zas niekto bavi, ako naposledy na Popolcovu stredu, co si pamatam. Aby ludom stupol tlak. Pevne chem verit, ze matky ostanu matkami, s citmi a nehou.

eliska13
5. apr 2024

@medda_beda veď bude pracovať plus mať RP dnes sú daňové bonusy, prídavky v dobrej sume

medda_beda
5. apr 2024

@eliska13 Záleží od jej výdavkov a zárobku.
Pre niekoho suma z ktorej ušetrí a pre niekoho almužna.
Nemáme každý rovnaké výdavky, hypotéky.

janage
5. apr 2024

@medda_beda neplatis nikde dvojnásobok. Platíš viac, ale máš súrodenecké zľavu. Takisto príspevok pri 2 je vyšší ak sa nemýlim (myslim prisvevky pri narodeni atd)
Budu mat daňový bonus na 2 deti, prídavky.
Nedajú ich teda do jaslí, bude opatrovateľka a budú ju platiť jednou sumou.

Áno životná úroveň im klesne oproti tomu čo mali, ale rozhodne to nie je ani neriešiteľné situácia ani nič z čoho by sa bolo nutné rúcať.

Budem hrubá ak by zajtra ich prvé dieťa zrazilo auto a boli by dlhodobejsie nasledky, ona čakala len jedno to druhé, išla by na potrat lebo sa im isto zníži životná úroveň a ona nie je pripravená?
Pana Beka však nežijú v osade so 6 deťmi, že im nemá čo dať do huby.
Toto je riesitelna situácia. Obaja sú zdraví, majú prácu a dôstojné bývanie.

enya00
5. apr 2024

dala by som ti najradsej facku… na co si teda vysadila tabletky? tak vynos obe a druhe daj na adopciu..podla sympatii si jedno nechate..alebo si nechajte obe a najstarsie niekde dajte…Vysadim tabletky a potom rozmyslam co bude?Fakt dospela osoba totospravi? 🤦‍♀️

eliska13
5. apr 2024

@medda_beda nepoznám človeka, ktorý sa nemusel kvôli deťom finančne uskromniť.

janage
5. apr 2024

@medda_beda dokonca rodicia súrodencov blízkych vekovo platia menej ako tí čo majú 2 deti s väčším rozostupom.
Vysvetlím ak máš naraz 2 deti kdekoľvek majú súrodenecké zľavu a platíš za 2 spolu určitú sumu, ktorá je nižšia ako keď máš každé dieťa na inej škole. A za každé tam platíš plný poplatok.
Teraz sa trocha viac vyšlo v ústrety viacpočetnym rodinám.

janage
5. apr 2024

@eliska13 ja áno. Ono sa zas netreba tváriť, že finančné náklady pri 1dietati sú rovnaké ako pri 2, 3, 4. Sú vyššie. Ale zas biedu netrú ak sú všetci zdraví a rodičia pracujú.

medda_beda
5. apr 2024

@janage Áno máš pravdu.
Len keď ona ten štandard znížiť nechce a ten sa môže znížiť veľmi po 3 rokoch a sama to dobre viem som najstaršia z 3 detí a to najhoršie som si odskákala ja.Moji súrodenci sa majú o dosť lepšie.To čo bol pre iných štandard bol pre mňa už luxus takže ak si je istá, že nebude mať výčitky tak jej vec.
Ona musí vedieť čo vlastne chce.

medda_beda
5. apr 2024

@eliska13 Ale nedá sa porovnávať 1 dieťa s 3.
To sa fakt nedá.
Ja to vidím doma ako sa tie finančné pomery zmenili.

lilinka76
5. apr 2024

Tiež som mamou dvojčiat. Bývali sme v jednoizbovom byte, keď sa minuli úspory, deti šli do jaslí, ja do práce. Dali sme si postaviť malý bungalov, ktorý s manželom budeme splácať do 70tky. A čuduj sa svete, chlapci vedia lyžovať, korčuľovať, plávať, zo 4 krát videli a zažili aj chorvátske more. Obaja športujú, hrajú hádzanú 1. ligu, na zápasy ich vozime vlastným autom. Dnes sú na strednej škole, kde obaja dostávajú vďaka prospechu po 80 € štipendium, sú to takmer 2 metrový chalani v puberte a tiež takmer všetko "prežerieme". Ja sa uskromnim s mužom na garderóbe, nefajčíme. Na bývanie im obom isto nenašetrím, ale ani nám nič z neba nespadlo, zadlžili sme sa. A budem veriť, že sa obaja rozhodnú študovať na VŠ, ktorú im samozrejme doprajeme a vyfinancujeme ich ako budeme môcť (my s mám máme obaja VŠ). A keď sa my dvaja podejeme, budú mať ako dedičstvo dom s 10 arovym pozemkom a s ním nech naložia akokoľvek.
Keby som ešte raz mala byť tehu, chcela by som opäť dvojky. Sami sa zahrali, boli a sú si oporou. A ešte napíšem, že moji rodičia aj svokrovci žijú od nás 550 km ďaleko. A zvládli sme...

janage
5. apr 2024

Ja som doteraz bola pevné presvedčená, že k interupcii sa odhodlaju len ženy vo veľmi ťažkých životných situáciách. Ktoré majú problémy so zdravím, financiami, strechou nad hlavou, ktorých tehotenstvo zaskočilo nepripravene, bez partnera o ktoreho sa mozu oprieť.
Ty si tento môj názor úspešne zmenila. Kvôli nejakým imaginarnym problémom v budúcnosti, sa rozhoduješ pre UPT.
Hanba by ta fackovala ak by dieťa nemohlo študovať na VŠ, tak radšej zariadiš, že nebude študovať nič nikdy.
Nerozumiem fakt.

Nemáš jediný realny problém, ktorý by sa teraz nedal riešiť.

Áno životná úroveň vám klesne,ale zasa nijako drasticky.

lucitta9
5. apr 2024

Autorka, zivot si uplne naplanovat nemozes…mozes chciet karieru a jedno dieta, ktoremu doprajes vsetko co bude chciet, mozes chciet mat urcity zivotny standard,…Zivot sa dokaze tak zvrtnut, ze vsetky tvoje plany a predstavy budu prec.
Myslim, ze si uz rozhodnuta. Smutno mi je z toho 😞
Nejdem ta citovo vydierat ani manipulovat, ale prosim zvaz aj to, ako velmi moze UPT ovplyvnit tvoj zivot, psychiku a na vela vela rokov. Mam blizku kamaratku, ktora UPT podstupila a aj ked mala neskor dalsie dieta, nikdy sa uplne nespamatala z UPT. Dostihlo ju to par rokov po. Tiez si myslela ze sa rozhodla spravne, ze je s tym vyrovnana.

emma022
5. apr 2024

Ahoj, mám 3 deti. Jedno 5 ročné a 2 ročné dvojičky.

Nebudem ti klamať, je to náročné, prvý rok bol masaker, ale našli sme si režim, našli sme si spôsob. Žijeme, chodíme normálne na výlety a nemám pocit, že by sme sa nejako obmedzovali.

Ak si na FB, pridaj sa do skupiny Máme doma dvojičky, sme tam všetko rodičia dvojčiat a viacerčat. Zistíš, ako to zvládli iné rodiny. A uvidíš, že narodením dvojičiek život nekončí, práve naopak môže byť oveľa bohatší

janage
5. apr 2024

@medda_beda pozri rozdiely sú aj budú.

Autorka dieťa chcela, rátala s určitými obmedzeniami ako doba mimo prace (tam nemusi byt ziadna zmena), financovanie dieťaťa (tu dojde k navyseniu)
Ja si osobne myslím, že tie "ušetrené" peniaze budú ešte autorku veľmi tlačiť pod vankúšom.
Pretože okrem peňazí nemá problém. Nemusí kariérne stradat viac ako pri jednom dieťati, ani viac času venovať hrám s deťmi atď. To sa dá lahucko vyriešiť

avicii18
5. apr 2024

Ako viete ako to v budúcnosti vypáli? Možno ešte budete mať ďalší prírastok 🙂 Prečo si projektujete že to bude naprd? Veď nik nevie povedať čo prinesie zajtrajšok.
Keď sa už ženy netešia na deti tak ja už potom neviem kam ten svet speje. Kariéra môže trvať koľko? Štyridsať rokov? Ale vaši potomkovia tu môžu byť stáročia. Matka - to je kariéra.

autor
5. apr 2024

@eliska13 ty si absolútne nepochopila. Ja si nemyslím, že rodiny s tromi deťmi nechodia lyžovať a dokonca sa nepotrebujem pretŕčať v značkových handrách a fotiť na Instagram drahé dovolenky. Jedine čo chcem je zachovať si život priemernej rodiny.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
ibatanecnica
5. apr 2024

autorka - nemusíš tu nikomu nič vysvetľovať. Je to váš život, ako si zariadite, tak budete mať. Vy sa musíte rozhodnúť ako ďalej. A potom niesť dôsledky - tie budú v jednom aj v druhom prípade ale diametrálne odlišné. Je aj zbytočné sa pýtať, čo by druhí robili. Oni nie sú na vašom mieste, nežijú váš život, nevidia veci tak, ako vy. A riešenie, ktoré vyhovuje iným, nemusí vám a opačne.

janage
5. apr 2024

Chceš hádam tvrdiť, že s 3 deťmi už nebudete môcť žiť priemerný život? To co teda za ten priemer považuješ?
Lebo priemer v mojom okolí, je panelákových byť. 2, 3 deti. Auto, krúžky v škole a ZUŠka. Na strednej bývanie s rodičmi, vreckové od nich. Výška ubytko, strava škola platia rodicia. Veci naviac z brigády.
Predpokladám, že keď si študovala takú obtiažne VS, že si nemohla popri brigádovať, odráža sa to aj na výške tvojho platu. O to viac, že práca ta baví.
Tak naozaj nerozumiem aký drasticky prepad životnej úrovne, že by ste žili pod priemer vám 3.dietatom hrozí

morusha
5. apr 2024

Plánovala si jedno dieťa, čakáš dve a keďže to druhé je "navyše" radšej zabiješ obe. Ozaj "pragmatické" riešenie. Aj si sa vydávala z rozumu, čisto pragmaticky a bez citov? Keby si mala možnosť rozhodnúť sa ešte počas tehotenstva jedno zabiť, druhé ponechať, ktoré by to podľa teba bolo? Dokázala by si to?