Ako sa vyrovnať s nečakaným tehotenstvom?
Čo by ste robili na mojom mieste? Mame jedno dieťa. Po materskej som nastúpila do práce a kariérne sa mi veľmi darí a svoju prácu milujem. Doteraz som vždy chcela len jedno dieťa, lebo som chcela aj vlastný život. Nie len po pracovnej stránke, ale aby som mala čas aj na nejaké hoby, čas s manželom. Nikdy ma predstava matky na plný úväzok nelákala a z toho vychádzalo moje rozhodnutie ostať pri jednom dieťati. Po 5 rokoch som svoj názor trošku prehodnotila. Mala už je veľká, samostatná a ďalší prírastok som síce k šťastiu nepotrebovala, ale ani by mi to nevadilo. Nakoniec sme sa s manželom dohodli, ze vysadím antikoncepciu a uvidíme. Ak do roka neotehotniem, necháme to tak. Už mi ťahá na 35 a to je pre mňa stopka. No ja som otehotnela. Rovno s dvojičkami. A naozaj mám pocit, že mi skončil život. Starať sa o dve deti s veľkým vekovým rozdielom je v pohode, ale keď sa k tomu pridá ešte jedno mimino? Keď odhliadnem od toho, že na čas na seba môžem zabudnúť, kariéra pôjde do haja, tak ani finančne na tom nebudeme s tromi deťmi najlepšie. Zníži sa nám príjem aby bol čas venovať sa deťom, zároveň porastú náklady a nie ze by som to nezvládli, ale životná úroveň sa nám rapídne zníži. Vztah s mužom sa asi tiež zhorší, keďže budeme mať menej času na seba a budeme aj nervóznejší. Vybavit stráženie jednému dieťaťu je tiež niečo iné ako trom. Ja viem, že by som sa asi mala tešiť, ale ja na tejto situacii neviem nájsť nič pozitívne. Vážne premýšľam nad potratom. Manžel povedal, že ma podporí, nech sa rozhodnem akokoľvek. Ja naozaj neviem, čo mám robiť. A je mi jasne, že to nie je neriešiteľná situácia a ze by sme to zvládli. Ale život nie je len o prežívaní.
@janage Píše, že si chce zachovať svoj štandard a ja dobre viem, že ten štandard dieťa naviac môže zmeniť.Máš však pravdu v tom, že žena ak plánuje tehotenstvo tak by mala rátať s tým, že to môže byť viacpočetné tehotenstvo.Ja by som do druhého tehotenstva ani nešla.Tiež si chcem zachovať štandard, ale tak 2 deti by som snáď ešte zvládla.
Ja vidím rozdiel napríklad pri mne a pri sestre ako sa ten štandard zmenil.Ak má autorka financie na to aby sa mali dobre s 2 deťmi tak 3tie ten štandard môže o dosť znížiť.
Ale to už je na nej.
Ja by som do ďalšieho tehotenstva ani nešla keď viem, že mám taký názor na financie.
A tie čo sa tu smejú z nejakého štandardu tak nie každá 3 členná rodina má na to aby chodila na lyžovačky, dovolenky.Niekto si ten štandard váži pretože to v detstve nezažil a také ženy to nepochopia, že sa človek už nechce viac uskromňovať na úplne minimum.
@osky deti su dopriate ludom preto, lebo tak je nastaveny tento svet - plodit, je to pud ako u zvierat tak aj u ludi, nic viac. To ze to ludia povysili na dar to je uz iny pribeh. Proste mat deti a potomstvo je rytmus zivota, niekomu je dopriate mat dieta , inemu nie ale nemyslim si ze je to dar, proste je to vlastnost zivota a zachovania zivota na zemi.
@janage tak to si zila fakt v iluzii, za komunistov bolo praveze dost bezne ist po druhom dietati na potrat, lebo 2 deti boli tak akurad dost. Praveze statisticky chodia zeny viac na potrat po 2 dietati, lebo uz vedia co to obnasa a nemusia mat strach ze sa nieco pototo a uz nebudu mat deti ako to je pri potrate prveho dietata
Bola som dlho jedináčik a veľmi som túžila po súrodencovi. Naši pôvodne nechceli viac detí a keď sa na to odhodlali, dostala som hneď dvoch bratov 🙂 Pre rodičov to bolo určite náročné, hlavne pre mamu. Áno,aj finančne. Svojich súrodencov mám veľmi rada a som vďačná, že ich mám. Naozaj nikdy som nemala také myšlienky, že kvôli nim sa uskromňujeme a bez nich by som mala iné vymoženosti. Mama veľakrát povie, že je rada, že nás má... Skús sa pozrieť na celú vec aj z iného uhla. Lebo na konci dňa budú dôležité úplne iné veci,ako sa teraz zdajú.
Tak podla toho co si napísala tak radšej choď na potrat ,nebudeš prvá a ani posledná.To všetko čo si napísala sa môže stať každému, moja známa boli na tom po finančnej stránke dobre,on policajt náčelník a ona v robí v banke na vyššom poste aj 3 krát do roka na dovolenky nový dom rozhodli sa mať dieťa mali a dali mu najlepšie dobrú školu ale potom keď mal malý asi 5 rokov jej manžel nečakane zomrel na rakovinu nemal ani 42.Teraz ostalo všetko na ňu platiť ťahať hypotéku, platiť synovi školu atď musia jej rodiča pomáhať, sama to nezvláda. V živote sa môže stať čokoľvek aj deti sa môžu narodiť predčasne alebo choré, to nikto nevie zaručiť ze keď je žena tehotná automaticky bude všetko v poriadku, musí sa človek pripraviť na všetko.Je ťažký pre každého z nás a každý z nás má svoje trápenia. Musíš sa ty rozhodnúť ako s ním naložíš lebo je to tvoj život a tvoje rozhodnutia
Prepáč, ale vedome ste sa s mužom o dieťa snažili, príde mi od teba vrcholne nezodpovedné ísť na upt. Skús sa zamyslieť aj nad tým, ak nan pôjdeš či to váš vzťah do budúcna neovplyvní, alebo či to neovplyvní teba, aby si si to raz nevyčítala. Ja ťa chapem, že je to šok, ale ešte ani nevies či budeš vôbec schopná obe deti vynosit.
Ja mám v termínovke jednu maminu, čo ma malé dieta a potom dvojičky. A vyzerá to, že aj super job stále 😉
Mala som podobné pocity ako ty,s manželom sme chceli max 2 deti,nakoniec som po prvorodenej dcére čakala dvojičky,tiež som so myslela že sa mi zrútil svet,asi mesiac som preplakala, viem mala som byť šťastná, ale pocity som mala všelijaké. Bolo to náročné obdobie, keď sa narodili,aj teraz je to ťažšie s tromi deťmi, ale som neskutočne vďačná,že ich mám,a moje rozhodnutie som neoľutovala.Neviem si teraz predstaviť, že by som sa rozhodla inak.Dá sa to zvládnuť, a ani vzťah s mužom sa nám nezhoršil.Držim palce.
Wau... riadne sa vie osud s nami zahrať...
Držím palce!
@katulienkax tak to si úplne mimo. Za komunistov, sa prídavky dostávali až na 3.dieta.
V duchu prve dieťa bude pracovať na dôchodok jedného rodiča, druhé druhého a až tretie pre štát.
3 deti boli práve úplne bežné, málokto mal 2 a jedináčik bolo niečo výnimočné.
Véd určite často počúvaš o silných ročníkoch tzv. Husakovych deti
Materská bola platená pol roka, potom si bola bez koruny. Teda deti išli do jaslí alebo k starým rodičom a matky do práce. Naša mama až pri 3.dietati ostala doma o kus dlhšie
Potratov síce bolo omnoho viac, ale i detí
@beruska.jk Nerozmýšľala si tak lebo si sa mala asi dobre.
Ja som napríklad to uskromňovanie a prispôsobovanie pocítila dosť a pocítila to aj moja pubertálna peňaženka po brigáde.
Nič z toho moji súrodenci riešiť nemusia a ani si zabezpečiť čo som musela ja pretože tá situácia sa omnoho zlepšila.
Takže ja napríklad nikdy nechcem mať 2/3 deti aby sa mi ten štandard znížil a chcem si dopriať všetko čo mali iné deti ako štandard.
A tak isto chcem dopriať dieťaťu nie všetko, ale to načo som si ja musela zarobiť nadrozdiel od súrodencov.
Takže niekomu ďalšie deti môžu ovplyvniť ten štandard dosť.
Ja ako jedináčik som mala úplne iný život, po rozvode rodičov sa mi celý život zmenil a nie nepríde mi to fér napriek tomu, že súrodencov mám rada, že nemusia byť tak samostatní ako ja.
@autorka nečítala som tu všetko radšej. Nemala si tu ani písať. Ja chápem Tvoj postoj a na Tvojom mieste by som sa tiež nevedela o nich starať. Ale nevedela by som ísť ani na potrat. Jedinou mojou cestou by bola asi adopcia. Keď Ti už bol dopriaty dar dať život deťom, tak ten dar nebol len tak. U Teba v živote by to bolo o trapení, ale niekto môže mať z tých detí neskutočnú radosť. Je to život. Nedokázala by som zabiť kus zo mňa.
@anketkarka nedokážem si adopciu ani predstaviť. už keď sa mi dieťa narodí, neexistuje dať ho od seba preč.
@zmrzlinka8 Ale možno autorka s takým prístupom áno 🙄
@muchacici interupcia embrya a vzdanie sa živého dieťaťa na ktoré by celý život myslela je podľa mňa rozdiel.
Embryu je jedno či sa narodí, nemá nervovú sústavu.
Narodené dieťa bude musieť žiť s tým, že má minulosť ktorú nepozná a možno ho vôbec dobrý život čakať nebude.
Škoda, že sa embrya nemôžeme opýtať na názor bez irónie.
Chod na potrat. Prepac, je to drsne. Casom, ale sa skor das dokopy, ako byt nestastnou matkou troch deti.
Drzim palce nech uz sa rozhodnes ako chces.
Pises, ze zivot nie je len o prezivani, ale aky to bude zivot, ked budes po cely jeho zbytok zit s pocitom, ze si zabila svoje vlastne nevinne deti, ktore nemohli za to, ze sa nevyplnila tvoja predstava o tom mat este 1 dieta, ale prisli necakane dve. Znie to tvrdo, ale niektore veci treba povedat bez servitky, aby sme si uvedomili realnu situaciu. Deti su zive bytosti a nie tovar, ktory ked ti nevyhovuje(pohlavie, pocet), tak vratis, prip. vyhodis. Poznam vela rodin, ktore su pocetnejsie, uskromnuju sa, ale su ovela stastnejsie ako ludia s menej detmi a ziju si na vysokej nohe. Verim, ze tvoje dvojicky sa narodia a o par mesiacov, aj rokov, si nebudes vediet predstavit, ako si ich len mohla chciet zabit...
Zlatko,ak pôjdeš na potrat už to nikdy nebude tak ako doteraz, budeš veľmi nešťastná,lebo urobíš krok, ktorý sa už nikdy nedá vrátiť. A zmaris život dvoch detí. Zmení sa tvoj vzťah k dieťaťu ktoré máš aj k manželovi a nie k dobrému. Ver mi viem čo hovorím. Viem aké strašne sú myšlienky, ktoré sa stavaju v tvojej mysli proti nenarodeným deťom. Ale Boh si teba zvolil za ich matku,lebo vedel že to spolu ako rodina zvládnete. A Boh sa aj postará aby tvojim deťom nič nechýbalo. Držím palce a aj sa modlim,aby si sa rozhodla pre život, a nie pre smrť . Na záver úryvok z jednej básne, žiaľ nepodarilo sa mi ju nájsť celú: Mamička,ty ma už nechceš? Necháš má zomrieť prv ako sa narodím? Veď ani nevieš či som dcéra alebo syn. Prv, za vojny ľudia jedli len korienky a matka predsa vzala dieťa do plienky. Možno nájdem proti rakovine liek a možno poletím raketou ku hviezdam -Žiaľ viac si nepamätám. Objimam ťa. Ja som mala štyri deti, jedno dievčatko mi polročné zomrelo a ver že to nie je veľa, lebo nám stále chýba a neviem čo by som dala za to,aby mohlo s nami byť. Tak ako chýbajú slová, ako zasiahnuť tvoje srdce. Prosím darcu života,aby si sa správne rozhodla.
Podľa tohto čo si napísala si už rozhodnutá nemať tie deti . Tak nechápem čo čakáš že ti tu ľudia napíšu . Že ti povedia neboj bude to dobre ? Ty si rozhoduje s ty si rozumieš .Ak sa svojho komfortu nechceš vzdať tak antikoncepciu už nabudúce nevysadzaj .
Hanbila by si sa, ak dieťaťu nedopraješ dobrú školu, ale nehanbíš sa ho zabiť? Teda... ich 2 zabiť... Divné priority, ktovie čo by si tie deti vybrali 😅
@medda_beda to je zaujímavá myšlienka opýtať sa embrya na názor (tiež bez irónie). Podľa mňa embryo (resp. za chvíľu plod, a za chvíľu novorodenec) celým svojím bytím vyjadruje snahu žiť - nemá vedomý názor, netuší, čo to názor je, ale celá jeho bytosť je nasmerovaná na rast, aj jeho bijúce srdce. Nepísala by som to sem autorke, ale ako reakcia k tomu, čo píšeš, mi to nedá - keď sa nám narodila Sára (zomrela deň pred pôrodom) a keď sme ju na sále s manželom držali v náručí, žasla som nad tým, ako sa pripravovala, ako sa snažila. Nie vedome. A nepíšem to ako citové vydieranie alebo čo, len som si spomenula presne na ten pocit a na to, ako som to opisovala. Že proste ona rástla, robila všetko pre to, aby bola hotová, pripravená, keď príde čas. A aj bola (nezistili u nej nič, čo by mohlo byť problém). Mala kratučké vlásky a ja som žasla, že aj vlásky si narástla. Takže za mňa - embryo nemá uvedomelý názor, nemá vôbec žiadny názor, ale celým bytím vyjadruje svoju snahu žiť. A snaha je možno aj viac, ako názor, aj keď ten sa dnes dosť preceňuje.
@any_soj Je to biologický pud nie snaha.Ak ti ide o život tak prirodzene bojuješ.
Ak by deti vedeli, že raz budu nemilované, nechcené tak nikto by sa narodiť do takého života nechcel.
Aspoň teda ja určite nie.Načo.
Život je cesta a tá raz skončí pre každého.
Ak má človek trpieť tak je podľa mňa lepšie ak sa ani nenarodí.Radšej interupcia ako potom z nešťastia spáchať samovraždu.
Nevieme čo tie deti čaká a je len na ich rodičoch či sa rozhodnú si tie deti nechať.Ty svoje deti miluješ, chcela si ich, nedáš im pocítiť, že sú nechcené.
Ja som také niečo videla chválabohu nie na sebe, ale videla som čo to s človekok môže urobiť byť nechcené a neľúbené dieťa.Môžs to mať následky na psychike človeka a ten človek sa z toho nemusí dostať.Máme na to rozdielne pohľady a je to v poriadku.
@any_soj Nemienim však porovnávať už hotovú ľudskú bytosť s embryom ktoré nič nevníma, necíti.Nehovorím, že je to správne, zasahujeme do vecí do ktorých by sme nemali, ale každý nech si za svoje rozhodnutie zodpovedá sám.
Ahoj, určite si v strese ako každá v tehotenstve, ja mám tri deti a nikdy by som nešla na potrat, keď ti povie mama milujem ťa 💗moja kamarátka čakala dvojičky, na začiatku veľmi stresovala ako to zvládne, nakoniec jedno zomrelo a potom celý čas plakala :( Budúcnosť nevieš aká bude, ja mám Komenského univerzitu a odišla som do zahraničia, postavili sme tu dom a mám benefity na deti. Takže človek nikdy nevie kde bude v budúcnosti, možno bude futbalista ako Ronaldo 🙂
Viem čo píšeš a chápem ťa. Nejdem ťa chytať za slovíčka, ale reálne nikto z nás nevie,čo bude o pár rokov a myslieť na to,či budem mať alebo nebude mať na vzdelanie pre deti je priskoro. Toto by som teraz neriešila. Skôr by som pozerala do blízkej budúcnosti..., budeš mať dvojičky, oki, prvý rok bude ťažký, ale odkiaľ vieš,že s jedným dieťaťom by to bolo ľahšie ako s dvojičkami? Môj prvorodený bol brutálne náročný a veru kamoška s dvojičkami to mala ľahšie ako ja s ním.... Čo sa týka oblečenia, väčšinou pre malé dieťa človek dostane alebo nakúpi toľko dojčenského oblečenia,žeby obliekol aj štvorčatá,čo sa týka plienok, vyhľadávaj akcie..., vravíš,že zarobíš nadpriemerne,veď to je super 😀, za rodičák + tvoj doplatok,by som si pohľadala opatrovateľku alebo dala deti do jaslí. Ty zarobíš, oddýchneš od detí a budeš mať aj psychohygienu..... Všetko sa dá.,veď je to len plus jedno dieťa oproti tomu,čo si chcela. Teraz od štátu dostanete pekné peniaze vo forme DB a rod.pridavkov.
Nevidela by som to tak čierne. Porozmýšľaľa by som aj nad iným riešením situácie ako nad potratom a porovnaj si to ,o koľko sú dvojičky drahšie ako jedno dieťa....
Držím palce v správne rozhodnutie ♥️
Ach, nechaj si tie detičky.
Iste, na začiatku budeš mať dosť starostí, ale veď pomoc si môžeš aj zaplatiť, aj na rande s manželom budeš môcť ísť...
Tých pár prvých rokov ujde ako voda... a keď budeš staršia, budeš šťasná, že ich máš. Všetkých. Dcérka bude mať nenahraditeľnú partiu.
Keď som čakala nášho druhorodeného, veľmi som túžila, aby v brušku boli aspoň 2. Žiaľ, bol len jeden... A teraz po 40ke ešte prosíme s manželom Boha o to, aby sme mohli mať ešte aspoň 1 ďalšie dieťatko...
Deti Ti obrátia život na ruby, ale sú poklad! To si uvedomíš, keď ich túžiš mať, ale neprichádzajú. Tebe prišli, a hneď 2! Nechajte si ich a užite si ich!

Tebe by asi úplne najviac pomohlo stretnúť sa a vidieť ako fungujú rodiny s 3 deťmi, 4 deťmi, dvojickami.
Že žijú normálne normálny priemerný život.