icon

Ako sa vyrovnať s nezáujmom babky o vnúčatá?

14. feb 2025

Ahojte zeny prisla som sa vyzalovat, ano ja viem ze deti som chcela ja a ze moja mama nie je povinna sa mi o deti starat ani sa vlastne o ne zaujimat.
Ale je to fakt zle ze som mala ocakavania a tuzbu ako budu moje deti vyrastat obklopene laskou aj od babky? Moja mama si pride ku nam len vypit kavu, poohovarat kamosky, na vnucata sa diva len tak z gauca aj ked jej nosia hracky a vyzaduju pozornost a to nehovorim o tom ze 9 z 10 navstev sa mame prisposobovat vlastne my jej bez ohladu na rezim spanku deti.
Uplne citim ako nam to kazi vztah a ako si zrazu nemam s vlastnou mamou ani co povedat. Lebo moj zivot sa teraz toci okolo mojich deti a ona chce len zbierat fotky do mobilu aby sa chvalila kamoskam a zdielat moje deti na facebooku z vyletov na ktorych s nami ani nebola. A ja mam pritom ako dieta od malicka albumy plne fotiek co vsetko som ja robila s mojou babkou. A ano sice je mama pracujuca co je rozdiel oproti predchadzajucej generacii ale na polovicny uvazok a ziadne zaluby takze volneho casu ma dost a zdravotne problemy ziadne.
Je mi to z toho smutno ze je to takto a zavidim tym par kamaratkam ktore este ziju taky ten “tradicny” rodinny zivot ze sa stretavaju proste len tak a travia spolu cas a nie len 2x do roka.

Strana
z2
lucka_ke
14. feb 2025

vitaj v klube, moja ani na návštevy nechodila, strážila ho asi 2x a to už bol školák čo ti poviem ale ja môžem za to, že nemajú s vnukom vytvorený vzťah

oceanahory
14. feb 2025

Tvoje pocity su uplne v poriadku, nic s tym ale nezmozes. Ja som sa uz davno naucila, ze je lepsie akceptovat rodicov takych, aki su, ako sa ich snazit zmenit. Skus to a uvidis, ze sa ti ulavi. Treba zit v realite a pracovat s tym, co je...je zbytocne sa trapit tym, co by mohlo byt, ale nebude.

minenkaa
14. feb 2025

Zas tie očakávanie ,prečo čakáš od niekoho iného to čo chceš ty.

minenkaa
14. feb 2025

@oceanahory tlieskam ti ,presne treba ľudí brat tak ako sú a nesnivať o rozprávke

gribka1
14. feb 2025

A aká bola ako matka keď si bola dieťa? Venovala sa ti, milovala ťa, vychovávala s láskou?

oceanahory
14. feb 2025

@minenkaa No mne to tiez trvalo roky, kym som sa zmierila s povahou mojich rodicov, teraz to uz ale beriem uplne inak a naozaj sa mi zije lahsie 😊.

mamina7070
14. feb 2025

toto vobec nie je ojedinele u babiek
u nas to skoncilo par stretnutiami za rok (2-3) po dlhe roky zvykli sme si, teraz je to paradoxne lepsie (a vacsia snaha) ale vnucata su uz dospele a tam nie je zaujem zvyk potreba
asi tak

lienka.7
14. feb 2025

@autorka zial, zmier sa s tým, ze tvoja matka bude tou "modernou" babičkou, ktorá si príde vypiť kafe a bude sa chváliť fotkami vnukov presne tak, ako to robí teraz.

lucka_ke
14. feb 2025

ja som si zvykla, očakávania nemám žiadne a napriek tomu ma to občas zamrzí hlavne ak vidím, že niekde to ide akosi samo

kristinka92
14. feb 2025

vitaj v klube. áno to vychvalovanie fotkami ma tiež pekne škrie. hlavne je ukázať sa pred kamoskami vsakze. a potom človek vidí u susedov ako sa starajú o svojho vnucika, vymýšľajú mu program, rodicom vrátia dieta v nedeľu a mne len sánka padá z údivu

autor
14. feb 2025

@gribka1 bola ako moja najlepsia kamaratka,o vsetkom sme sa rozpravali, vzdy som citila lasku aj vychovu mala voci mne podla mna super. Ved to ona ma viedla k tomu ze treba ist babku navstivit, ze treba tete ist zagratulovat, ze si mame pomahat, atd. Mam pocit akoby ked je nas v rodine uz menej ze niektori clenovia rodiny uz nie su medzi nami tak akoby zabudla na tie hodnoty co mi ona sama tlacila do hlavy.

ahhola
14. feb 2025

Moderna, darebna, babizna. Hlavne dobry dojem aby bol a fotky na fb, ale ono sa casom aj tak zisti, ako to je. Jej sa s tebou pomohlo, aby aj ona pomohla tebe..., Zabudnute. 🌿

mabenn
14. feb 2025

Uplne ta chapem, toto mi mama robila isty cas, potom pritvrdila (nebudem sa rozpisovat) a odvtedy mojim rozhodnutim maleho nevidela...nehovorim, ze to bude aj tvoj pripad, iba to, ze presne viem, aky mas pocit

gribka1
14. feb 2025

Tak to je čudné, ale zas láska k vlastnému dieťaťu a k vnúčatám, môže mať úplne iný rozmer. A vychovávala ťa tak, že sa treba starať o starších členoch rodiny, takže o ňu, keď bude treba. A tvoja babka bola aká, chodili ste vy k nej, aký mala záujem o teba?

autor
14. feb 2025

@minenkaa no lebo ten “niekto iny” je mama nie cudzi clovek, proste som cakala ze to co sa ona mne snazila dat do hlavy a k niecomu ma vychovat tak ze je s tym stotoznena a tiez podla toho zije.

gribka1
14. feb 2025

@ahhola Nemyslím, že toto je "moderné". Proste taká je, možno jedna z 30.

autor
14. feb 2025

@gribka1 no moja babka bola ako taka rozpravkova babka, vzdy dobra, buchty napecene, vesela, vsetci sa u nej vzdy stretavali, chodila ku nam ale aj ja a vsetci bratranci a sesternica k nej na prazdniny.
Mala som pocit z mojej mamy ze chce ist tiez v jej stopach az kym sa nam nenarodili deti. Buchty napecene ani necakam 😀 to normalne vidim ze radsej ona k nam pride na obed ze sa jej ani nechce varit

amazonka13
14. feb 2025

🌞 Výstižne si to napísala, z každého riadku je cítiť tvoj smútok z reality. Rozumiem ti.
Skús sa na to pozrieť rozumne, s odstupom a nadhľadom - skús trochu tolerancie. Mamina je staršia, aj keď pracuje čiastočne, je už unavenejšia a podvedome si chráni pokoj a energiu. Možno ju deti unavujú. To ale neznamená, že ich nemá rada. Určite má a je na nich pyšná. Každý sme nejaký. Každý máme nejakú predstavu o tom ako sa mienime správať, ... je to naša voľba.
Ty máš v pamäti ako to bolo keď si bola malá, máš napozerané filmy s rodinami v ktorých je more všeobjímajúcej lásky, ktorá tečie všade. Realita - chladnejší prístup babiny, ktorá to vidí takto. Ešte skúsim ináč - predstav si rodiny, kde babka, dedko vôbec nenavštevujú vnúčatá...
Mama príde, vypije si kávu - pre mamu rituál spokojnosti, pokochá sa vnúčatkami na gauči,...ale je pri nich, ....len neplní tvoju predstavu, no a čo? Prečo by mala? Zaujíma sa? Áno. Chodí? Áno. Robí to po svojom. Tak skús tú toleranciu . Mamu už neprevychováš a nezmeníš. Netráp sa zbytočne nad vecami, ktoré nevieš zmeniť. Ľudia nie sú povinní plniť naše predstavy ... Takáto drobnosť predsa nestojí za to, aby vám narušila dobrý vzťah mama-dcéra. Buď múdre dievča. 🌹

minenkaa
14. feb 2025

Aké ta mama nemá v hlave to čo ty a žije svoj život a áno je to niekto iný ,nie ty.Skus brat mamu ako človeka a nie rodiča ktorý je decku furt za zadkom a robí pre to dieťa to aby len dobre bolo.Ver ,že sa ti úľavy keď mama bude človekom so svojim životom

autor
14. feb 2025

@gribka1 no vsimni si kolko zien tu napisalo ze maju tiez taku skusenost, takze asi je to fakt “moderne” 🙄

gribka1
14. feb 2025

A mali ste niekedy debatku? Alebo môžeš spomínať na babku, rozprávať sa o detstve, možno jej doťukne.

gribka1
14. feb 2025

Nesúhlasím, čo poznám ja, žiadna taká nie je.

deti95060810
14. feb 2025

tiež sa nechystám obetovať pre svoje vnúčatá... nech sa starajú rodičia...
max vyplním prázdniny, popr. opatrím na očr... ale to je tak všetko.

bbebe
14. feb 2025

fkufjgjghhtkejgkgkjglfmtňfmgjktnyktmf

lienka.7
14. feb 2025

@deti95060810 ze "obetovat" 🤦‍♀️ verím, že aj keď ty neskôr budeš potrebovať pomoc, nebudeš od tvojich deti žiadať, aby sa "obetovali" 👌

autor
14. feb 2025

@amazonka13 rozumiem co chces povedat, ale ked napriklad spoznas chlapa a po case zistis ze aha nie je taky, alebo ze niektore vlastnosti sa odokryli az casom. Ale toto je mama, to proste zaboli takym inym sposobom. Ze ona ma viedla k tomu ze takto je to spravne takto to ma vyzerat, a teraz ked vlastne ma prist ta predstava ktoru mi ona sama vkladala do hlavy tak mi ju ona sama berie.

bebina23
14. feb 2025

Tak velmi ti rozumiem😞Ani u nas nie je zaujem. Jedna babka ma voac vnucat, ta ma toho plne zuby, cize nase vobec nenavstevuje iba ked my tam prideme. Inac aj pol rok by ju nenapadlo prist. A druha tiez skoda reci. Dedkovci este horsie. Tak strasne ma to mrzi lebo ja som mala uzasnych starych rodicov a vdaka nim krasne detstvo, tak to viem porovnat. Moje deti bohuzial z toho nezaziju nic😢Moj muz mi na to hovori, ze ale nase deti budu mat tie zazitky s nami, co teda nezaziju s babkou, ze im to vynahradime, ale to je uplne iny vztah. On to nevie pochopit, lebo sam to nikdy nezazil. Takze tiez sa s tym ucim zit a casom sa s tym zmierim.

autor
14. feb 2025

@deti95060810 ja nepotrebujem aby sa starala kde si to precitala prosim ta??? Mna trapi nedostatok zaujmu sa vobec stretavat, dohodnut sa resp sa aj prisposobit casovo. Pride vyrozprava sa, vypije si kavu a maj sa. A take ze co teraz vnucku napriklad bavi? Ze pod zahrame sa aspon pexeso?
Nepotrebujem pomoc (vlastne chvalabohu), potrebujem len taky prirodzeny ludsky zaujem. (Od vlastnej mamy….)

oceanahory
14. feb 2025

Autorka, ja to mam napr. presne z takej opacnej strany. Moja mama zboznuje male deti, ale ona je nimi vazne uplne posadnuta 😁. Asi aj takto nejako vyzeralo nase detstvo...kym sme boli male deticky, tak bolo vsetko super. Akonahle sme boli uz vacsie, prisla puberta a dospelost...nasa mama nam dala jest, starala sa pekne o nas, ale co sa tyka nejakeho naozajstneho zaujmu travit s nami cas, rozpravat sa s nami, opytat sa nas ako sa mame, ci citime...no nic take sa nekonalo. Dodnes mame takyto vztah, jednoducho neprejavuje nejaky velky zaujem. No akonahle sa mi narodil syn, tak by si ho kludne aj adoptovala 😅...ale mna sa asi uz 2,5 roka nespytala, ako sa mam 🤷. Ako som pisala vyssie, dlho ma to trapilo, ale uz som to prijala, tak ako to je. Ludia su rozni a nevieme ich zmenit.

autor
14. feb 2025

@bebina23 presneee, uplne si to vystihla a moj muz hovori presne to co aj tvoj a nevie to pochopit ze to je proste ine.
Mne uz normalne ide v hlave predstava ako raz deti v skole budu musiet pisat sloh po prazdninach a tie moje v nich babku ani nespomenu.

Strana
z2