Ako sa vyrovnať s nezáujmom babky o vnúčatá?
Ahojte zeny prisla som sa vyzalovat, ano ja viem ze deti som chcela ja a ze moja mama nie je povinna sa mi o deti starat ani sa vlastne o ne zaujimat.
Ale je to fakt zle ze som mala ocakavania a tuzbu ako budu moje deti vyrastat obklopene laskou aj od babky? Moja mama si pride ku nam len vypit kavu, poohovarat kamosky, na vnucata sa diva len tak z gauca aj ked jej nosia hracky a vyzaduju pozornost a to nehovorim o tom ze 9 z 10 navstev sa mame prisposobovat vlastne my jej bez ohladu na rezim spanku deti.
Uplne citim ako nam to kazi vztah a ako si zrazu nemam s vlastnou mamou ani co povedat. Lebo moj zivot sa teraz toci okolo mojich deti a ona chce len zbierat fotky do mobilu aby sa chvalila kamoskam a zdielat moje deti na facebooku z vyletov na ktorych s nami ani nebola. A ja mam pritom ako dieta od malicka albumy plne fotiek co vsetko som ja robila s mojou babkou. A ano sice je mama pracujuca co je rozdiel oproti predchadzajucej generacii ale na polovicny uvazok a ziadne zaluby takze volneho casu ma dost a zdravotne problemy ziadne.
Je mi to z toho smutno ze je to takto a zavidim tym par kamaratkam ktore este ziju taky ten “tradicny” rodinny zivot ze sa stretavaju proste len tak a travia spolu cas a nie len 2x do roka.
Aj moja mama je taká, kedysi som to riešila a trápili ma to ale dnes už vôbec. Ona nemá vzťah k deťom a ani tie svoje nechcela. Ma nás rada, to nehovorím ale nechcela 🙂 2x bol u nej spat na víkend a ani po 24 hodinách ho priniesla lebo ochorel 😂 takže ja už len akceptujem ako to je a netlačím na to, zato svokra je ukážkova babka ale je aj o 15 rokov staršia tak to je iné. Moja mama ma 50 a 7 ročne vnúčatá, takže sa ani necíti ako babka 🙈
Nie kazdy ma vztah k malym detom. Treba to respektovat. Moja mama s detmi vselico vystrajala, ked boli mali… teraz su pubertaci a uz si s nimi nejak nevie, co povedat… hlavne dceru skor urazi svojou divnou komunikaciou. Mozno tvoja mama bude detom partacka, ked trochu podrastu… ktovie… podla mna, ak clovek nechce byt sklamany, mal by trochu znizit svoje ocakavania vo vztahu k inym. A len ich brat takych, akych su…hoci je to niekedy tazke.
Hm, čo povedať. Teraz je veľa takých starých rodičov. Mne je z toho tiež smutno ale každý človek si určuje svoje priority sám. Snáď naša generácia sa z toho poučí a my budeme lepšie, napomocnejsie babky 🙂
"no moja babka bola ako taka rozpravkova babka, vzdy dobra, buchty napecene, vesela, vsetci sa u nej vzdy stretavali" chapes ale, aky to je rozdiel ze nechodila denne do roboty ako Tvoja mama? To je zasadna vec.
@vler ani moja mama nechodi kazdy den do prace ved som to napisala, a moja babka robila na zahrade a starala sa aj o zvierata, strikovala, a rada vela piekla.
Moja mama ziadne zaluby nema. Vidis ten rozdiel?
Inak tu je pekne vidieť ako si dokáže človek privodiť traumu svojimi očakávaniami a nie tým ,že ten druhý robí niečo zle.Ja chcem lebo ja to tak mám v hlave
nuž, necitam komenty.
Neviem, ci ta to potesi, ale ako by si pisala o mojej matke, len s tým, ze mam 3 deti a ani jedno nekocikovala nikdy sa nestarala, nezaujimala, ani v akutných pripadoch /nemocnice, pohotovost/ nikdy. Nanajvýs ma ociernuje, okradla a prska jed.. Zial, je to to narcisticka matka a ja som sa odstrihla. Sice, ked uz boli deti s nou, mali ju rady, len si ich kupovala, fotila , zbierala fotecky ale ked sa jednalo o nejake postrazenie, co i len keby som odisla na wc, problem....
Obrala som deti o babku, /druhu nemaju, lebo muz ma rodicov mrtvych /, je to extrmne narocne, priznam sa .Ale snazim sa im to vynahradit rozne, vela vysveltujem, komunikujema snazim sa im dat taký vztah, lasku, aku som ani ja nezazila, ked som bola dieta.
Drzim ti palce, musi to nejak sama spracovat. Bude sa ti lepsie dýchat a zit . Aj ked to pride, ked vidim susedy, ked sa im nahrnu babky , pomahaju, hned sa im lepsie aj funguje s pracou, chalupou..Ale, ja viem co e za mnou, kolko sil, usilia aj ked k cielu idem pomalsimi krokmi,
Drz sa
Nechaj mamu žiť život ako chce, už deti vychovala. Má snáď právo na oddych a nie žiť ako Ty chces.
Neostáva ti nič iné len sa s tým zmieriť. Ja som sa s tým zmierila. Išlo alebo teda ide o svokru, nie mamu. Mali sme vždy dobrý vzťah, vždy sme vedeli pokecat, išli na kávu atď.. Keď sme s mužom oznámili, že čakáme dieťa, bola veľmi rada.
Od kedy sa malý narodil, keby je na nej, vidí ho možno raz / dva krát za pol roka. Nechodí za ním, vravi, že nevládze z roboty. Ma 47 rokov. Ja jej to neberiem... Keď aj u nás je, vypije kávu, malý sa aj snaží chodiť za ňou, ona sa vždy usmeje a baví sa o robote atď.. Najprv som na ňu mala tazke srdce, že ako veľmi sa tešila a teraz ani bu ani bé, ale naučila som sa to rešpektovať.
Malý tam chodí rad, lebo býva v rovnakej bytovke ako mužovi starý rodičia a bratia, a s nimi sa vždy hra atď, svokra je rada ze nemusí nikam chodiť, ale aj tak sedí za stolom, pije kávu a baví sa o xy témach... Ale popravde, keď tu čítam rôzne témy, tak som rada, že mám takú svokru. Myslím, že pomoc od nej v budúcnosti co sa tyka školy/škôlky čakať nemôžem ale tak zvládli iní, zvládneme aj my. Pre pokoj v rodine, som ticho a nechávam na nej vzťah s jej jediným vnukom.
A nemas take romnticle spomienky na babku? Lebo aj moja piekla buchty, starala sa o zvierata, pole, stretavali sme sa u nej cela rodina. Veselo bolo ale NIKDY sa s nami detmi nehrala ani nerobila animatora. My ako deti sme sa hrali, behali po zahrade a babka si robila svoje. Napriek tomu kam romanticle spomienky. Dnesne deti ale nepotrebuju babku ale nonstop ANIMATORA a to vela starsich ludi nebavi a po pravde ani mna uz nebavi po tych rokoch materstva animatora a som rada ze sa hraju iz same
Niektore veci pochopis, az budes starsia. Ber mamu taku, aka je.
Inak ja som mala tiez starých rodičov ako med,stále sme tam boli a bolo vždy napečené navarene ,na prázdniny sme chodili a ja až ako dospela som si uvedomila ,aké to muselo byt pre nich ťažké a namáhavé a urcite aj stresujúce
@katulienkax presne aj ja som mala také babky, navarili, napiekli a robili si svoje.Nikdy sa s nami nehrali a brala som to úplne normálne, neboli sme vtedy na to ako deti navyknuté. Hrávali sme sa s rovesníkmi, nenudili sme sa, zábava bola vždy. Babky som mala rada a mám aj tak pekné spomienky na detstvo. Dnešné deti však fungujú inak ako my.
Mozno ma mama zalubu byt sama a mat svoj klud. Ma plne pravo zit zivot aky chce ona.
@janettdamian ved to ani druha sa s nami nehrala, ale isli sme na prechadzku, zmrzlinu kupila, navarila, porozpravala sa s nami ale take zeby s nami hrala spolocenske alebo sportove hry, alebo zeby sme chodili na dajake brutlne vylety to nehrozilo. Ale dedko nam robieval kona a chodil s nami na ihrisko a co bola topka za onych cias kedze mal vela kamosov, tak nas par krat vzal na lietadlo, vtedy zadarmo
Ja ti rozumiem tiez, toto zamrzi kazdu… nepochopim to ich (ne)pomahanie, ale co uz. Zato ja sa uz teraz tesim na vnucence 🥰
@katulienkax aj ja mám romantické spomienky 🙂. Starkí nám nerobili animátorov. Zároveň nám vytvorili priestor, aby sme boli súčasťou ich života, ich zaujmov. Toto nie je animovanie, toto je prirodzené zapojenie dieťaťa do činnosti,kt.sa venujem. Ak dedko išiel na bylinky vzal nás so sebou, ak babka robila puding, išli sme na maliny, ak piekla koláč, pomáhala som jej struhat jablka atď , ak išla kŕmiť zajace, šla som s ňou, rovnako aj k susede nas vzala. Nehrala so mnou človeče, šípky, activity 😉. Bola iná doba. Aktuálni starí rodičia často namiesto do záhrady, idú po ovocie do Kauflandu, nepestuje a nechova sa ako kedysi, viac sú doma alebo ak idú von, radi sami. Buďme úprimní, ľudia su aj pohodlnejší. Rovnako ako my "mladí" aj oni majú viac možností ako tráviť čas, možno viac prostriedkov. A vyberu si prirodzene podľa preferencii. Nemožno im to vyčítať, ale neznamená,že to nezamrzi ak medzi nimi nie sú vnúčatá. A to nie je očakávanie. Ak by to autorke bolo jedno, tiež to nezrkadli ok vztahy. Lebo starkí sú pre deti iný vesmír. Majú iné skúsenosti, príbehy, pohľady na život. Nečudujem sa mamám, ktorým je ľúto, že ich deti toto nezažijú...prijať to je jediná možnost, rovnako ako otvorený rozhovor. Buď sa chytia alebo nie. Myslím,že autorka nehovorí o animácii ale o obyčajnom ľudskom záujme. Nielen deti, vsetci potrebujeme záujem a bdelu pritomnost viac ako čokoľvek iné. Nech potom nik nehovorí - ach tie dnešné decká ... 🙂
@zuzudrnda uplne presne napisane a vystihnute este lepsie ako moj vlastny prispevok 😉 zaujem, pritomnost
A koľko majú deti rokov? Keď sú malé, tak sa nečudujem… možno so staršími jej to pôjde. 🙂
S jednou “babkou” bývam v spoločnom dome. 15 rokov nie je schopná sa asi 5 minút postarať o jediného vnuka. No navaliť mu robotu typu: vyvez sklo, dovez ovciam vodu, zatvor ovce, dovez seno/ slamu…tak to je na dennom poriadku. Ale, že ja mu musím cez prázdniny, keď nie som doma objednávať obed, tak to tá chudera nevidí. Všetky vnučky v pohode prestravuje aj s rodičmi sj mimo prázdnin.
Proste su aj take matky a stare mamy. Brat ma taku svokru...byvaju spolu, ale o deti sa nikdy nezaujimala, nehrala, to skor svokor im pomohol s detmi. A teraz sa cuduje, po 10r, ze deti k nej velmi nejdu...
A rovnako zo sirsej rodiny...jej mama k detom nepride, nepostrazi a su v rovnakom meste, ale pride svokra 100km postrazit deti, ked bolo treba.
Ja ked som bola mala, tiez sa nikdy s nami stari rodicia nehrali. Prisli na navstevu, dali si kavu s nasimi rodicmi, dedko nam polozil 2 otazky a bolo vybavene.
Vacsinou sa dospelaci rozpravali, deti sa motali okolo dospelych.
Moji rodicia sa s mojimi detmi trocha hrali, hlavne otec. Babka sa hrala len s vnuckami, s vnukmi nevedela ako.
Cize je to o konkretnych ludoch, nie o dnesnej generacii starych rodicov. A nezabudajme, ze dnesne babky idu do dochodku takmer o 10 rokov neskor ako predchadzajuce babky.
v casoch nasho detstva sme chodievali von s kamaratmi, rodicia, alebo babky o nas cele dni nevedeli nic, iba sme sa prisli najest a napit a az sa zacalo stmievat,museli sme prist domov. . Ano, vypekali a varili a robili si svoje, a my deti sme santili spolu po vonku. Stari rodicia sa nam nevenovali a napriek tomu mame pekne spomienky, pretoze sme mali plno zazitkov s kamaratmi vonku a zazemie doma. Dnes kto vypusti svoje deti von? bez dozoru? A taky dovetok, boli u mna na dva dni neter so synovcom, 17-18r.., byvaju v zahranici, a ja som bola uplne v strese, pretoze som nevedela, co s nimi robit. Mala som pocit, ze sa im musim neustale venovat, naplanovat im program, a moj denny rytmus bol uplne naruseny, vratane mojej prace. . Vonku bola zima, clapkanica, isli sme do kina, boli sme si sadnut na nezdrave veci (co mi svagrina vytkla), prezreli sme par obchodov, sedeli sme na gauci a rozpravali sa, ale to sa neda cele hodiny. Bola som uplne vykolajena. Aj som navarila, aj upiekla, ale ako sa mam venovat deckam, s ktorymi sme len obcas? a popritom praca a domace prace? A to su uz temer dospeli. No ten isty problem by som mala aj pri malych detoch, ktore by mi davali strazit. nevedela by som sklbit moj rezim s ocakavaniami dnesnych rodicov, ako sa treba venovat detom ked ich niekto strazi.
@darmasiswa presne toto, kde by mi moji rodičia za oných čias robili program. Dnes sú iné nároky na starých rodičov. Len sama buzeracia od rodičov, nesmieš toto nesmieš d s nimi do ZOO, na výlety a podobne. Vtedajšia generácia babiek a dedkov si robili svoje a vnúčatá sa pri nich nejak prehrali. Žiadne robenie ANIMATOROV. Napriek tomu rada spomínam na stretávanie u babiek ale NIKDY sa s nami nehrali s autíčkami, bábikami a podobne.
Ja poviem toľko k tejto téme, mám otca, ktorý sa sťažoval na vlastného otca, že nemá záujem o svoje vnúčatá a môj otec robí ďaleko horšie veci. Pred rokom som mi narodilo najmladsie dieťa. Malé bude mať rok a môj otec ho nevidel ani len na fotke a nejaví naozaj nijaký záujem a úplne zanevrel na mňa ako na človeka. Mamina sa prebrala, začala mať o svoje vnúčatá záujem ale žiaľ, ochorela a teda naozaj sa ani nemôžeme v tomto období vidieť. Takže autorka len toľko, život plynie. Nie sme dokonalí, učíme sa a verím, že tvojej mamine to dôjde postupne. Záleží tiež koľko má rokov lebo do pozície starého rodiča treba vedieť aj dorast. Moji rodičia ma mali veľmi za mlada a moja mama začala byť babkpu až tedne pred 60tkou a môjmu otcovi to MOZNO raz dôjde, ale je tiež možné, že nie a neriešim to. Každý má svoju cestu dozrievania a základ je nezozierat sa nad tým
Porozprávaj sa s ňou, možno vôbec netuší, čo ťa trápi a ako to vidíš.
volakedy nase babky boli z 365 dni v roku 365 dni doma,, teraz su babky na welness pobytoch,, chod do V.. Mederu, D. Stredy T, Tteplic, hodicikedy cez tyzden,, je to plne zien v dochodkovom veku....turistika,,,kaviarnicky,,, je to normalne,, sucasne babky, maju ine zaujmy ako nase babky pred 40 rokmi, je naivne si mysliet,, ze budu s nasimi detmi travit cas rovnako ako nase babbky,, ,,,,

@deti95060810 a to sa ešte "obetujes" vcelku dosť. Mnohí aj tie prázdniny a ocr pokrývajú dovolenkami na striedačku, lebo starkí svoje deti už vychovali.