icon

Ako sa vyrovnať s rodinou, ktorá ma vníma negatívne?

12. júl 2025

Ahojte, prišla som sem po radu, lebo ma trochu trápi, ako ma vnímajú tri vlízke ženy, mama, sestra a najlepšia kamarátka.

Mám 31 rokov, zarábam celkom slušne (2040 € v čistom), investujem a tento rok som z investícií zarobila cca 6800 €, čo je ako keby som mala o tisícku viac mesačne, aj keď samozrejme príjem z investícií nevnímam ako pravidelný príjem. Mám nasporených 90 000 €, zatiaľ bývam v podnájme, ale o rok si plánujem kúpiť byt. Dlho som žila v Nemecku, kde bolo normálne bývať v nájme, takže mi to nikdy neprišlo čudné, teraz už bývam na Slovensku.

Dosť si doprajem, chodím na dovolenky, do reštaurácií (cca 3x mesačne), ku kaderníčke raz za tri mesiace (80 €). Na oblečenie nemíňam veľa, ale kupujem kvalitné kúsky, ktoré vydržia, rifle, sveter za 50–100€, topánky kúpim aj za 150€, ale mám toho málo, celé šatstvo sa mi zmestí do jednej skrine.

A teraz k problému: mama, sestra aj kamoška ma vnímajú ako niekoho, kto míňa bez rozmyslu. Lenže ony nevedia, koľko mám nasporené, ani že investujem. Vidia len to, že si doprajem. Obe (sestra aj kamoška) sú momentálne na rodičovskej a mama žije v malom meste, kde sú celkom iné pomery. Všetky tri sú skôr konzervatívne, šetrné, veriace, skoro sa vydali... A ja žijem úplne inak.

Ja sa ale necítim ako márnotratná. Viem si zarobiť, viem si ušetriť, investujem, všetko si platím sama. Nikdy som nemala dlhy, nepodlieham výkyvom nálad v nákupoch, a žijem si podľa svojho. Ale ich pohľad na mňa ma zraňuje. Niekedy sa už aj bojím povedať, že som niekde bola, niečo si dopriala, lebo viem, že príde hodnotenie, že "zase niekam išla", "načo ti to bolo", a podobne.

Možno je v tom aj trochu závisti, neviem. Možno by si tiež rady dopriali viac, ale momentálne nemôžu. Nechcem im krivdiť, no ich poznámky a postoje mi už začínajú liezť na nervy.

Máte niektorá podobnú skúsenosť? Ako sa s tým vyrovnávate? Ako si udržať svoje hodnoty a pokoj, keď vás blízki stále súdia? Čo by ste robili na mojom mieste?

Strana
z3
anonym_e4c4cc
12. júl 2025

@anonym_autor super, tocis peniaze, mas vynosy, preco by si si nemala dopriat. plus mas aj nasetrene, co kopec ludi v tvojom veku nema, alebo isto nema taku sumu.
kasli na to co si iny myslia a uz vobec nevesaj nikomu na nos, ze kolko mas nasetretne a atd. proste lusia su zavistlive svine. teraz samozrejme nepisem a nenadavam na tvoju rodinu, ale vseobecne.mozem sa opytat, ako investujes? lebo uroky v banke isto nie, dakujem

anonym_e4c4cc
12. júl 2025

a k otazke, jednym ucho dnu, druhym von,.

zmrzlinka2021
12. júl 2025

A prečo im nepovieš celú informáciu? Teda tvoje investície, plán kupovať byť.

A ako udržať svoje hodnoty?
V prvom rade musia byť skutočne tvoje, musíš byť s nimi stotožnená a nepochybovat o nich. Potom fakt reči ľudí idú okolo teba ako nepodstatná informácia.

Osobne si myslím že tie ženy ti nechcú zle. Záleží im na tebe len vidia iba časť tvojho rozhodovania.

zmrzlinka2021
12. júl 2025
@anonym_e4c4cc

@anonym_autor super, tocis peniaze, mas vynosy, preco by si si nemala dopriat. plus mas aj nasetrene, co kopec ludi v tvojom veku nema, alebo isto nema taku sumu.
kasli na to co si iny myslia a uz vobec nevesaj nikomu na nos, ze kolko mas nasetretne a atd. proste lusia su zavistlive svine. teraz samozrejme nepisem a nenadavam na tvoju rodinu, ale vseobecne.mozem sa opytat, ako investujes? lebo uroky v banke isto nie, dakujem

@anonym_e4c4cc ja som tiež za posledný mesiac zarobila cca 1500 len na investovani, využila som veľmi zlý stav na trhu, teda aj vo svete.etf fondy a pravdaže akcie

mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
ivik4
12. júl 2025

Tak im povedz vsetko a je mozne ze ich nazor sa zmeni. Co sa cudujes ked vidia len to ze si kupis nieco drahsie ale nevidia kolko si si bola schopna odlozit atd.
Chapem ze sa nemaju co starat ale je to celkom aj tvoja chyba

vilma7
12. júl 2025

A prečo ta to trápi, čo si myslia iní?
Mňa by to vôbec natankovalo...neriešim životy iných a ani by ma.ich postoj nezaujímal.

maminkadeticiek
12. júl 2025

Je to zavist a s tym suvisiace posudzovanie z ich strany.To je najjednoduchsi spoaob ludi ako sa postavit k situacii ked druhy ma to co by som chcela ja a nemam na to.Neries.Zi si svoj zivot a neries pred nimi co mas a kde chodis a budes zit v pokoji.

bludna
12. júl 2025
@mk1111111111
Odpoveď bola zmazaná

@mk1111111111 To skor tebe nejde matika. Pise, ze 6800 zarobila na investovani tento rok. Je jul. Chapes uz? 💁‍♀️

la_dolce_vita
12. júl 2025

Mne by bolo jedno, co si kto o mne mysli, kludne nech je to aj najblizsia rodina , ved je to moj zivot, nie ich. Si sikovna zena, tak sa nauc byt viac v pohode a nepripustat si tieto veci.

portret7
12. júl 2025

@anonym_autor nehovorila by som im nic, urcite nie, kolko mas nasetrene…ani to, kde si bola a za kolko si si kupila oblecenie…ak uz aj budu vediet, ze si niekde bola alebo si nieco kupila, nadsene povedz, ze to bola last minute za super cenu, vypradaj, kamoske nesedelo a pod….btw taka kamoska ti je na co, co sa s tebou nepotesi a nedopraje ti? Tu by som odstrihla…. Rodinu si nevyberas, ak s nimi chces byt v kontakte, tak by som volila ine temy na diskusiu a na otazky o cestovani/obliekani by som odpivedala tak, ako sok pisala. Nebud smutna, si sikovna a bud na seba hrda🍀

autor
12. júl 2025
@anonym_e4c4cc

@anonym_e4c4cc Ďakujem za komentár, investujem cez platformu DEGIRO

autor
12. júl 2025
@mk1111111111
Odpoveď bola zmazaná

@mk1111111111 6800€ za rok 2025 od Januara, sme v polovici Jula, takze pocitam 6,5 mesiaca, to je 1046€ mesacne zatial za tento rok.

letfenixa
Autor odpoveď zmazal
letfenixa
12. júl 2025
@anonym_autor

@mk1111111111 6800€ za rok 2025 od Januara, sme v polovici Jula, takze pocitam 6,5 mesiaca, to je 1046€ mesacne zatial za tento rok.

@anonym_autor nevešala by som im na nos koľko zarobím, a na komentáre typu 'zase si niekde bola' by som povedala, áno, a pôjdem zas!

natalka13
12. júl 2025

Mas usta mas hlas? To im nevies povedat ze zijes ako uznas za vhodne a ich reci nepotrebujes? 3r dieta vie povedat svoje potreby aj svoj nazor na spenat

diewcatqoo
12. júl 2025

A akoze preco im vesias na nos kolko co stoji? My si tiez nakupujeme, ideme restauracie, na dovolenku a pod, ale nikomu to nevesiam na nos. Tym padom nikto z mojho okolia nema ziadne blbe pripomienky.

cacianka
12. júl 2025

Nevesaj im na nos, koľko zarabaš a máš zisk z investícií, ani koľko stoja tvoje veci. Oni to neoochopia, lebo žijú úplne inak. Možno nechápu, možno závidia, možno ich bolí že si nemôžu dopriať ako ty. Podľa mňa žiješ a hospodáris veľmi gramotne, rozumne, nekupuješ lacné smejdy a veľa, pracuješ ale si aj doprajes odmenu v podobe výletov, dovoleniek.
Tu rypavuntrijicu územni veľmi slušne ale asertivne, či majú pocit že niekoho okradaš, že ti sugardaddy platí luxus a dovolenky, či máš 4 prepchate skrine drahých značiek. Uisti ich že žiješ za svoje €, kúpiš si čo potrebuješ aj ideš keď chces, ale si aj ušetriš a odkladáš rezervu. Nemusia vedieť že sveter stal 50 a topánky 150, že máš úspory blízke 100t, je to tvoja vec a radšej zmeň tému, alebo ich územni, že ty sa nepýtas na ceny ich tričiek a tenisiek.

sofiiik1
12. júl 2025

@anonym_autor Nemám s tým skúsenosť, ale musí to byt veľmi bolstivé počuť niečo take od blízkych. Práveže by mali zniesť slová ako sú na teba hrdé a že si úžasná žena, ktorá sa vie postarať o seba a svoje šťastie. Nezmysli čo tu píšu ako nevesala by som im na nos koľko zarobím a kam idem alebo že im máš povedať názor alo trojročné dieťa na špenát (haha to ma veľmi pobavilo) tie si nevšímaj. Veď je to tvoja rodina jasne, ze chces s nimi všetko zdieľať. A na tvojim mieste by som im stále len s kľudom a úsmevom odpovedala ako ti tam bolo dobre, ako sa dobre cítiš v tom oblečení a pokiaľ to bude závisť uvidíš to na nich hneď a bude sa s nimi treba porozprávať a pokiaľ sa naozaj boja o tvoje financie tak s tým časom prestanú, keď pochopia že ti je dobre. Prajem veľa síl 😊

alica110
12. júl 2025

Dam ti jednu radu, nevyziadanu. Nevesaj im na nos, co si si kupila, kde si bola, kolko mas nasporene, kolko si ziskala investovanim. Nema ich to co zaujimat, nebudu nic vediet a aj reci prestanu. Niekedy zavidi aj blizka rodina, zial.

mk1111111111
12. júl 2025
@bludna

@mk1111111111 To skor tebe nejde matika. Pise, ze 6800 zarobila na investovani tento rok. Je jul. Chapes uz? 💁‍♀️

@bludna prepac, zle som precitala

autor
12. júl 2025
@diewcatqoo

A akoze preco im vesias na nos kolko co stoji? My si tiez nakupujeme, ideme restauracie, na dovolenku a pod, ale nikomu to nevesiam na nos. Tym padom nikto z mojho okolia nema ziadne blbe pripomienky.

@diewcatqoo ja im konkretne nehovorim co kolko stalo, ale ked mam napr. nejaku vetrovku alebo tenisky, tak su to zname znacky, tak vedia, ze to nie je lacne. Zaroven ked poviem, ze som bola na Sri Lanke, tak vedia ze to nestalo 20€ atď.

marryliese
12. júl 2025
@anonym_autor

@diewcatqoo ja im konkretne nehovorim co kolko stalo, ale ked mam napr. nejaku vetrovku alebo tenisky, tak su to zname znacky, tak vedia, ze to nie je lacne. Zaroven ked poviem, ze som bola na Sri Lanke, tak vedia ze to nestalo 20€ atď.

@anonym_autor ja by som im normálne povedala, že na to mám. Že mám našetrené tak idem. Aj že chceš kupovať byt atď. My sme napr. tento rok riešili dovolenky v rodine a ja som normálne priznala, že na to nemáme. A čo? Mám sa hanbiť? Alebo ty máš klamať lebo máš viac? Oni majú rodiny, iné starosti, iné výdavky, ty si evidentne sama tak im normálne povedz, že máš dosť a tak si dopraješ.

marca12
12. júl 2025

Ja nikdy nepochopim taketo negativne zmyslanie. Namiesto toho,aby boli hrde ako sa ti dari,pochvalili ta,tak ta len zhadzuju. To je typicka ludska zavist. Vidime to vsade naokolo. Niekto si napr. kupi nove auto. Namiesto pochvaly -si sikovny a podobne,sa tomu cloveku dostane len ponizovania a uvah,kde na to vzal, koho okradol a podobne. Uspech nevedia ludia dopriat.

olimuc
12. júl 2025

Dopraj si a neinformuj. Ak aj nieco mas … na otazky odkial … zo skrine. Ak niekam ides, nevesaj kade tade fotky a aj ked ta to tesi. Si sikovna, ale mrzi ta, ze Ti rodina nepotlapka po pleci … skus sa odosobnit - kazdy zije svoj zivot a su velmi odlisne a nie pochopenie nedosiahnes. Tak sa len nauc jednym uchom dnu druhym von. Oni ta nepochopia, lebo isli standardnou cestou a ty si isla inou. Oni maju rodinu a riwsia ine veci, ty mas € a cestujes … najdi si nove temy a novych ludi, kt ziju ako ty.

januska12323
12. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no povedať niekomu, kto bol najďalej v Chorvátsku o ceste na Srí Lanku ako o bežnom výlete je úplný nepomer. Keby si bola moja sestra tiež pozerám, kde na to berieš. Oni nevedia, že si sporíš a dobre zarábaš?

anonym_7694f0
12. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_e4c4cc Ďakujem za komentár, investujem cez platformu DEGIRO

@anonym_autor a degiro už na sk poskytuje svoje služby?

autor
12. júl 2025
@anonym_7694f0

@anonym_autor a degiro už na sk poskytuje svoje služby?

@anonym_7694f0 ja som si účet na Degiro zriadila, ked som este zila v Nemecku, potom som si len zmenila adresu v nastaveniach na SK adresu. Dane zo zisku budem davat do DP na Slovensku. Slovenska verzia Degiro asi nie je, ale napriklad Ceska ano, tak mozete podla mna skusit Ceske Degiro, s tym, ze date adresu Slovensku. Mne to funguje, ale zriadovala som to v Nemecku, tak neviem ci Vam to bude fungovat. Skuste mozno napisat na České Degiro na zakaznicky servis a opytat sa.

spongebob1
12. júl 2025

Co sa tyka minania penazi, 3x mesacne v restike a 1x za 3 mesiace kadernicke, by som povedala, ze si setrna osoba. Minanie vyzera uplne ale uplne inac. Mozno by mamicke padlo vhod, keby si ju zobrala kadernicke, kozmeticke a zaplatila to. Tebe to nezruinuje a ju velmi potesi. Plus vecera v peknom podniku a po zavisti nebude ani chyru ani slychu. A co tak vikend niekde ty a matka?

karolinakr
12. júl 2025

mat tak tvoje starosti a prezidentov plat

Strana
z3