Ako vyrátať cenu doplatku za byt pri rozvode?

beany
26. feb 2008

Ahojte. Momentalne riesim vysporiadanie BSM a hladam niekoho, kto by mi poradil ako s bytom. Nechcem exmanzela o nic obrat, ale ani ja nechcem prist skratka, proste hladam nejake spravodlive riesenie. Mame dvojizbovy byt v BA, momentalne v hodnote mozno 3 mil. Sk. Aj to neviem, z coho mam vychadzat, ci z trhovej hodnoty, alebo mam davat robit odhad. Na byt sme brali hypoteku, ja 700 tis. na 30 rokov /cca 5 rokov platim po 3 tis. mesacne/, exmanzel 400 tis. na 15 rokov /cca 4 roky plati po 3,5 tis. mesacne/. Dohodli sme sa, ze v byte zostane byvat on, moj uver preberie na seba a mna vyplati. Netusim vsak, ako to vyratat, kolko penazi by mi vlastne mal dat. Viete mi prosim niekto poradit?

bibinka
26. feb 2008

no podľa práva polovicu-t.j.1,5 mil. ráta sa z trhovej hodnoty.

vavka33
26. feb 2008

BEany,my sme asi pred mesiacom doriesili tiez vysporiadanie po rozvode,teda byt,tak ti mozem napisat moju skusenost.Tiez sme mali uver 600000 na 30rokov.V byte ostal byvat byvaly manzel a mna vyplatil,on bude dalej splavat uver.
Myslim,ze by ste mali vychadzat z tej hodnoty,teda ceny bytu aka bola,ked ste ho kupovali a potom to riesit dalej a nie z trhovej ceny.To by ste mohli vtedy,keby ste ho predavali.

vavka33
26. feb 2008

Bibi,ale oni na to maju uver a on ho bude platit.Tak ked uz chcu vychadzat s trhovej ceny,tak s toho 1.5mil.by mala beany este odpocitat vysku uveru,ktory za nu byvaly bude platit.

bibinka
26. feb 2008

aha, no to ja som vydedukovala- podľa jednych známych.

vavka33
26. feb 2008

Bibi,ja tiez nie som odbornik,tiez som nevedela ako to vyriesim ja s byvalym,ale mam vela znamych,tak vsetci to tak riesili.No neviem,mozno je to zle,ale je to vlastne prevazne vec dohody dotycnych ludi.
Beany a aby som nezabudla,je dobre dohodu medzi vami spisat a dat overit u notara.Teda v tom druhom pripade si to dat napisat pravnikovi ,ale za vsetko sa plati.Ja som to napisala,dala znamemu pravnikovi pozriet a bolo to dobretak sme to podpisali a overili.

andrea1158
26. feb 2008

vychádza sa z trhovej ceny bytu v čase vyporiadania.

bibinka
26. feb 2008

napríklad, moja kamoška to vyriešila tak, že sa vzdala výživného pre syna a za to jej ostal 2-izb.byt.Spísali zmluvu a overili notárom.

andrea1158
26. feb 2008

bibinka: výživné je nárokom dieťaťa takže dohoda je neplatná, môžeš mať podpisy overené kým chceš.

vavka33
26. feb 2008

Andrea,aj ked s tebou suhlasim,je to vec dohody ich dvoch a ked sa tak dohodli,je to ich vec.
druha vec by bola,keby si to ona rozmyslela,a chcela spat to vyzivne,tak to by dohoda neplatila prave preto,co pises,lebo je to narok dietata a vtedy by bol vlastne nahrany byvalylebo by nemal byt a aj by musel platit vyzivne.

andrea1158
26. feb 2008

áno, je to tak, ale ak by si to ona rozmyslela a pýtala by výživné, tak dohoda o vyporiadaní BSM je neplatná. To je tak, ked sa ľudia tomu nerozumejú a robia takéto dohody samy.

vavka33
26. feb 2008

Tak som to myslela aj ja

andrea1158
26. feb 2008

ved jasné, keď sa ona akože vzdala výživného a nevymáha ho, tak je dobre, neviem však čo ten chlapík bude robiť ak dá na neho trestné oznámenie, že jej neplatí, ved neplatenie výživného je trestný čin. Ten asi nebol pri zmysloch ked to podpísal.

vavka33
26. feb 2008

hm,je to na jeho riziko.asi si musia verit,ked to urobili tak.

beany
autor
26. feb 2008

Vavka, byt sme kupovali pred 5. rokmi za 1,3 mil. a dnes by sme ho predali za 3 mil. aj zajtra. Keby sa to malo ratat z nadobudacej hodnoty, tak z toho bytu nikdy neodidem. 😉 Dam si to vsetko spisat pravnicke, aj to podpiseme pred notarom, len ja vobec neviem, kolko mam pytat. Je mi jasne, ze mam narok na polovicu hodnoty bytu a samozrejme sa podielam aj na polovici dlhov. Ale kolko mam vlastne ratat, ze tie dlhy su? Naratat aj uroky, ktore nakoniec zaplati exmanzel? Odratat to, co sme uz splatili? Som z toho jelen...

vavka33
26. feb 2008

Beany,ja ti verim,ze ten byt ma taku hodnotu,ja som ti len napisala,ako som to robila ja a ko ini.Ked sa dohodnete na trhovej cene,tak je to vasa vec.My sme sa dohodli na nadobudacej,lebo BSM je vlastne nadobudnuty majetok a nie daky tovar na trhu. 😉
No a je tazko preratuvat to-kto kolko dal,kolko urokov zaplatil a pod.musite sa dohodnut vy a najlepsie bude,ked zavolate do banky odkial ste si brali uvery a oni vam povedia kolko mate zaplatit a podla toho uvidite.keby si to mala prepocitavat aj na uroky,co mas zaplatit,tak ti manzel nezaplati nic,lebo tolko este on preplati.
Ja by som na tvojom mieste chcela dakych 750tis.-to je len moj nazor. 😉

beany
autor
26. feb 2008

No, to by lahko prisiel k bytu. To mu dam radsej tie peniaze ja. 🙂

andrea1158
26. feb 2008

beanny: ved som ti jasne napísala, že sa ráta cena bytu v čase vyporiadania, teda nie v čase ked ste byt kúpili ale trhová cena teraz. To, čo ti radia ostatní, je nezmysel.

andrea1158
26. feb 2008

beanny: treba ísť do banky a spýtať sa, či urobia dodatok k zmluve, že jediným dlžníkom bude manžel, lebo ak nie, tak ideš do obrovského rizika. Mám klientov, čo takto zle pochodili, je to na dlho písať a vysvetľovať ako to je, lebo zase mi tu nejaké kočky napíšu, že mudrujem. Najlepšie ti o vysvetlí právnik osobne.

beany
autor
26. feb 2008

Vdaka Andrejka, radsej si to v banke zistim. Pravnik mi zmluvu o vysporiadani BSM len spise, alebo mi to aj vyrata? Mam dohodnutu pravnicku, ktora mi spise to, na com sme sa dohodli, ale kto by mi to mohol spocitat?

vavka33
26. feb 2008

Beany,drzim palce,nech ti to vyjde ako chces ty,ale nakoniec mu budes chciet dat peniaze ty,lebo vela to na vyplatenie nevyjde.to ti nevravim ako pravnik,ale ako clovek,ktory sa tiez vysporaduval s bytom na uver 😉
A tiez som pisala,ze mas ist do banky 😉
Andrejka,ked sa nedajboze budes dakedy delit o majetok ty,tiez nebudes chciet,aby ta cena bytu bola trhova 😉 jedna vec je ako je to pravne a paragrafovo a druha je dohoda.ty ako pravnik by si mala vediet,ze je to to najdolezitejsie,ale ono sa to tazko vysvetluje niekomu od fachu-teda tebe,beries to inak a inak by si to brala ako obycajny clovek.
ja som tiez mohla byvaleho osklbat,ale naco,vedela som,ze peniaze nema a cely zivot bude splacat byt,co bol niekedy nas,tak sme sa dohodli.je to vzdy lepsie ako davat neskutocne sumy za pojednavania.

andrea1158
26. feb 2008

vavka33: neviem ako si to myslela, ale ty si navrhla beany aby jej vyplatil 750.000 Sk. Myslím, že beanny je dostatočne inteligentná aby takú blbosť neurobila. Tu ide o to, že ak sa dohodnú, že on jej vyplatí 750.000 sk a byt má hodnotu 3 mil. on bude výlučný vlastník, dom predá za 3mil. a jej nedá ani korunu navyše. Takže aj ty...ked tvoj bývalý byt predá, dostane zaň trhovú cenu!!!! To je podľa teba spravodlivé?

vavka33
26. feb 2008

Andrejka,ale oni ho maju na uver.on ho bude platit.Ja som tu sumu napisala preto,ze to by bolo riesenie ako dohoda.ja byt nim,viac nedam.A on tiez nie je hlupak,ze jej da 1.500000 a este ho bude cely zivot splacat,to by bol blbec on.je to len vec pohladu,len sa trev´ba pozerat aj na druhu stranku,nie len dostat co najviac.ja neviem,som taka. 😉
Mozu sa dohodnut aj tak,ze ho predaju a rozdelia sa.
Je to len na nich.

andrea1158
26. feb 2008

BSM sa ráta takto: majetok - dlh. Príklad: byt má trhovú hodnotu 3 mil. hypotéka ktorá ostáva splatiť (aj s úrokmi) 2 mil. takže 3mil. - 2 mil = 1mil. čistá hodnota BSM/2 = 500.000 Sk. Jednoduchá matematika.

vavka33
26. feb 2008

no vidis,to je este menej ako som uviedla ja 🙂

andrea1158
26. feb 2008

len ja neviem aký majú oni zostatok úveru...to nech si už poriešia ako chcú, v každom prípade obsahom dohody musí byť celý majetok v BSM, nielen byt, inak je dohoda neplatná.

vavka33
26. feb 2008

jasne 😉 ved to ani ja neviem aky maju zostatok,ja som si len tipla podla toho,co sme mali my. 😉

beany
autor
26. feb 2008

Vidim to tak, ze poziadam banku aj SFRB o vycislenie zostatku uveru a hned sa informujem aj o tom dodatku k zmluve. Takze aj uroky mam ratat... hm... 😒

andrea1158
26. feb 2008

beanny: nazabudni aj na ten obchodný podiel, ten má tiež hodnotu to ale musí určiiť znalec akú

vavka33
27. feb 2008

Aj nas uver bol z SFRB

sindus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz