Ako sa vyrovnať so stratou otca?
Dobrý deň. 20.12. sme stratili otca..mal 69 rokov.. mamina zostala sama... Veľmi ťažko sa vyrovnané som stratou, pretože to bolo nečakane... Áno bol v nemocnici, ale len pár dní. Mysleli sme stále že sa vráti. Žiaľ opak sa stal pravdou.
Mám veľké šťastie v tomto obrovskom smútku, že má úžasného muža, ktorý je pre mňa veľkou oporou. S maminou sme v jednom dome, ale každý na opačnej strane dlhého domu. Máme 2 úžasné deti, ktore nám dávajú silu ísť ďalej. Muž mi umožňuje spávať pri mamine, dokiaľ si zvykne. Sme si oporou .. sama mamina je onkopacient. O to zložitejšie. Liečba je účinná, verím že toto sa skončí dobre. ..
Ale moja otázka jedna či dve... Ako pomôcť vyrovnat sa s touto stratou, bolesťou bez odbornej pomoci... To nechceme. Ako si zvyknúť na tu samotu. Mám pocit že musím byť pri nej stále,aby som nahradila to prázdne miesto po tatinovi. A ako poriešiť bočnú situáciu... Keby sa jej nieco robilo a mohla nás privolať... Zvonček je riešenie, ale neviem či by som neskolabovala v noci keby mi to zazvoní... Fakt neviem.
Poraďte mi prosím... Ďakujem
detské vysielačky alebo baby pestúnka na kontaktovanie
čas pomože jedine
@anonym_autor v prvom rade úprimnú sústrasť. a prečo odmietate odbornú pomoc? Nemyslím napchat liekmi, ale skôr rôzne terapie a pod.
@marhulka13 ďakujem 😥
nemám ešte pocit že by sme to mali riešiť s odborníkom .. zatiaľ len samé pre seba hľadáme odpovede .. čo keby, čo ak, čo sa udialo...hľadáme útechu v Bohu. Nehovorím že nikdy ... Ale zatial nie.
úprimnú sústrasť, tieto nečakané odchody sú veľmi ťažké... Ja si osobne nemyslím že musíš pri nej spávať, stačí cez deň byť s ňou, má v podstate šťastie že žijete na jednom dvore, koľko rodín je takých že vdova ostane sama a deti 300km daleko. Mamine by som možno skúsila niečo takéto kúpiť https://www.carneo.sk/smart-hodinky/sos-hodinky....
Ak zomrie 69r človek, nemyslím úplne že sa jedna o nečakanú smrť. Treba si uvedomiť, že nikto z nás nie je nesmrteľný a skôr či neskôr tam pôjdeme všetci! Tvoj ocino mal jedno veľké šťastie, že netrpel dlhodobo a netrápil sa s chorobou či neznesiteľnou bolesťou tlmenou morfiom. Čas všetko prebolí! Úprimnú sústrasť.
Úprimnú sústrasť , hlavne veľa síl...viem , čo prežívate...ja som stratila otca 16.12. 2024, mal 65 rokov. Tento rok zase babku v októbri. Snažím sa byť mame oporou...je to aj tak ťažké.
Ja som ocina stratila 23.12.2023....maminu este skor, mala 65...nepomoze nic...Vianoce uz nie su Vianoce....bolest zmierni cas, 8 dni je nič
@anonym_autor aj ja som pochovala otca 23.12.2025, bolo to strašné, sviatky boli smutné. Otec mal čerstvých 70 rokov. Život ide ďalej, mám svoju rodinu a aj mamu, ktorá je chorá. Ďakujem Bohu, že mi dáva silu ❤️ drž sa
Ak zomrie 69r človek, nemyslím úplne že sa jedna o nečakanú smrť. Treba si uvedomiť, že nikto z nás nie je nesmrteľný a skôr či neskôr tam pôjdeme všetci! Tvoj ocino mal jedno veľké šťastie, že netrpel dlhodobo a netrápil sa s chorobou či neznesiteľnou bolesťou tlmenou morfiom. Čas všetko prebolí! Úprimnú sústrasť.
@pragmaticka ak ide o zdravého aktívneho človeka-často pracujúceho ešte v práci alebo doma pomáhajúceho napríklad stavať synovi dom je to prekvapivé aj vo veku 60 plus v dnešnej dobe. Prekvapivé to nie je tak vo veku 90plus kedy proste aj keby sa človek ako tak drží každému musí byť jasné, že celkovo orgány majú toho už zažité a odrobené dosť a nejaký môže zlyhať.
@anonym_autor aj ja som pochovala otca 23.12.2025, bolo to strašné, sviatky boli smutné. Otec mal čerstvých 70 rokov. Život ide ďalej, mám svoju rodinu a aj mamu, ktorá je chorá. Ďakujem Bohu, že mi dáva silu ❤️ drž sa
@anonym_da17a3 mali ste aj Štedry deň klasicky? si to neviem celkom predstaviť
uprimnu sustrast, je to čerstvè
@anonym_autor úprimnú sústrasť a len si to odplakať. Určite to bol skvelý človek keď ťa to tak vzalo. Držím palce celej rodine.
@anonym_autor s maminou ste v jednom dome, co je uplne dobre, ze ste si nablizku, kolki tuto moznost nemaju. 69 rokov je uz staroba, a zomieraju ovela mladsi, otecko sa dozil pekne a chapem ze to velmi boli, mne umrel ked mal 65 rokov. toto co prezivajte je normalne, zatial vo faze otupenia, ono to postupne zacne brat iny spad. je dobre ze ste si nablizku, a mozete si byt oporou. prajem vela sil. :( mne umrel bracek pred Vianocami, jetomu rok a placem kazdy den a moj bracek nam umrel pred ocami. budte pri mamke a budte spolu ak to tak bude citit.
@pragmaticka suhlasim. vidiet cloveka trpiet, je ovela horsie nez ''rychla smrt'' myslim tym ze rychla smrt je vykupenie, ale clovek ktory uz musi byt tlmeny morfiom :( a vidiet ako telo odchadza, vidiet ako sa meni, vidiet tu strasnu bolest az mi je zas do placu :((((((((((((((
@pragmaticka suhlasim. vidiet cloveka trpiet, je ovela horsie nez ''rychla smrt'' myslim tym ze rychla smrt je vykupenie, ale clovek ktory uz musi byt tlmeny morfiom :( a vidiet ako telo odchadza, vidiet ako sa meni, vidiet tu strasnu bolest az mi je zas do placu :((((((((((((((
@anonym_0b0e25 každá smrť bolí. A nie, nikdy to nie je očakávané aj keď je človek starý. Moja babka mala 99 rokov, bola vitálna, dokopy jej nič neboli (teda nič o čom by vedela) a zo dňa na deň sa jej tak zhoršilo že do 3 dní bola tam. Šok a smútok obrovský, úplne rovnaký ako keď umrel mladší člen rodiny ktorý bol na drogách a ani tam sa to nečakalo že to bude také rýchle.
@anonym_0b0e25 každá smrť bolí. A nie, nikdy to nie je očakávané aj keď je človek starý. Moja babka mala 99 rokov, bola vitálna, dokopy jej nič neboli (teda nič o čom by vedela) a zo dňa na deň sa jej tak zhoršilo že do 3 dní bola tam. Šok a smútok obrovský, úplne rovnaký ako keď umrel mladší člen rodiny ktorý bol na drogách a ani tam sa to nečakalo že to bude také rýchle.
@sisamisaaa prepac ale dovolim si nesuhlasit. jasne ze každá smrt boli ale zazit smrt mladeho cloveka ci babatka, je viac necakane ako ked umrie clovek na dochodku. ten kto bol na drogach je kapanek rozdiel ako clovek co bol cely zivot ako tak zdravy a zrazu za 3 mesiace od diagnozy zomrie na rakovinu, nemyslis? troska debilne porovnavania davas
@sisamisaaa prepac ale dovolim si nesuhlasit. jasne ze každá smrt boli ale zazit smrt mladeho cloveka ci babatka, je viac necakane ako ked umrie clovek na dochodku. ten kto bol na drogach je kapanek rozdiel ako clovek co bol cely zivot ako tak zdravy a zrazu za 3 mesiace od diagnozy zomrie na rakovinu, nemyslis? troska debilne porovnavania davas
@anonym_0b0e25 nie, bolelo to a bolelo to riadne a bolelo to dlho. Nerozlišujem menšia väčšia bolesť. Bolesť môže byť iná pre daného človeka, ale väčšia alebo menšia...to si nedovolím tvrdiť. Určite by som to nezľahčovala len preto že mal 69 rokov. Nie. Bolí to. Hotovo.
@anonym_0b0e25 nie, bolelo to a bolelo to riadne a bolelo to dlho. Nerozlišujem menšia väčšia bolesť. Bolesť môže byť iná pre daného človeka, ale väčšia alebo menšia...to si nedovolím tvrdiť. Určite by som to nezľahčovala len preto že mal 69 rokov. Nie. Bolí to. Hotovo.
@sisamisaaa este raz pisem kazda smrt boli. kazda. ale o to viac nepochopitelna je smrt mladych ludi na rakoviny ci malych deti. vies, ked mi umrel otec ci babka som si povedala ze aspon co to pozili, aj ked som dlhe roky sa nevedela cez tu stratu preniest ale ked mi umrel brat? mlady clovek? cez to sa neprenesiem nikdy. prepac. nikdy. je to uplne nieco ine. zmierit sa s tym ze umieraju aj mladi a deti, prepac. taki co mali zivot este len pred sebou.
ziadnu smrt nenadlachcujem ale ty asi nevies ako vyzera mlady clovek pozierany vlastnymi traviacimi stavami, ako trpi ze grca pri kazdom suste, ako ho tak boli cele telo, ze musi mat podavane morfium a mat vidiny? toto si nezazila. tak kebyze zazijes, pochopis ze ''rychla smrt'' ke vykupenie pre cloveka aj pre pozostalych
kazda smrt boli ked cloveka lubime.
@sisamisaaa a ano drogovo zavisleho cloveka ci 99 rocnu osobu/cloveka si skor viem predstavit ze je smrt ''ocakavana'' ano je to tak a ano boli to chapem. ale kazda tu piseme o troska inych okolnostiach ze? ale ty mas pragmaticky vyraz chapania, vzhladom na to ze si si nepresla este peklom ako niektori z nas. neprajem to nikomu.
@anonym_autor prepac ze som odbocila od temy, je dobre ze maminka ma vas pri sebe. a je dolezite aby ste si boli vzajomne oporou, prajem vela sil a nech mamine zabera liecba.
@sisamisaaa a ano drogovo zavisleho cloveka ci 99 rocnu osobu/cloveka si skor viem predstavit ze je smrt ''ocakavana'' ano je to tak a ano boli to chapem. ale kazda tu piseme o troska inych okolnostiach ze? ale ty mas pragmaticky vyraz chapania, vzhladom na to ze si si nepresla este peklom ako niektori z nas. neprajem to nikomu.
@anonym_0b0e25 možno máš pravdu, ale autorke rozhodne nepomôže zľahčovanie, ale veď bol starý. To ako keby niekto povedal - veď bol mladý, nepoznala si ho tak dlho. Blbosť riadna že? Ľudia radi zľahčujú, veď ja som to mal horšie.
@anonym_0b0e25 možno máš pravdu, ale autorke rozhodne nepomôže zľahčovanie, ale veď bol starý. To ako keby niekto povedal - veď bol mladý, nepoznala si ho tak dlho. Blbosť riadna že? Ľudia radi zľahčujú, veď ja som to mal horšie.
@sisamisaaa vždy to boli a áno niekedy to ľuďom pomáha aj keď až časom. To človeku dôjde a až časom sa na to začnú pozerať ináč. Poznám kopec prebdených noci.oci stipali od plaču a bolesť na srdci a chcem to riešiť skupinovú psychoterapiou.
@anonym_autor úprimnú sústrasť..pred vyše rokom mi zomrel ocino mal 60 rokov..čiže úplne mladý na dnešný dobu..bolo to totálne nečakane odpadol a už ho neozivili..je totálne neuveriteľne keď už prešlo vyše roka…stále to nemám spracované, myslím na neho denne a najviac ma boli to že nevidí svoje vnúča na ktoré sa tak veľmi tešil a videl ho pár mesiacov..chce to čas ale podľa mňa ten smútok nikdy neodíde..slzy mi tečú aj teraz ako nám chyba..moja mama ostala sama v dome a ja som od nej 200 km..tiež je veľmi smutná ako sa dá v sekunde zmeniť komplet život..želám veľa síl
@anonym_autor Úprimnú sústrasť. Je mi to velmi ľúto, ale len čas..Nič iné nato poradiť neviem. Všetko zahojí čas. Je to príliš čerstvé, bolestivé..veď je to len pár dní. Žiaľ život je raz taký..my sme si tým prešli. Mne otec zomrel keď som chodila na,základnú, mama psychiatrický pacient. Akurát vtedy bola hospitalizovaná..Roky sme sa pretĺkali životom (keďže sama bila chorá,ka dieťa). Ale už je tomu takmer 40 rokov a zvládli sne to.Mojej najviac pomohla rodina. Sestra. Súrodenci všeobecne. Pred pár rokmi náhle 60 .ročný svokor. Svokra to relatívne zvládla dobre tiež vďaka nám. Bývame blízko. Denné návštevy a zamerala sa nato načo nemala dovtedy čas. Uz sú to roky a pomáhame im aj časovo prispôsobujeme pretože obe sú vo veku kedy potrebujú už pomoc stále.
Svokra si zatiaľ vždy privolala pomoc mobilom.
@anonym_autor úprimnú sústrasť..pred vyše rokom mi zomrel ocino mal 60 rokov..čiže úplne mladý na dnešný dobu..bolo to totálne nečakane odpadol a už ho neozivili..je totálne neuveriteľne keď už prešlo vyše roka…stále to nemám spracované, myslím na neho denne a najviac ma boli to že nevidí svoje vnúča na ktoré sa tak veľmi tešil a videl ho pár mesiacov..chce to čas ale podľa mňa ten smútok nikdy neodíde..slzy mi tečú aj teraz ako nám chyba..moja mama ostala sama v dome a ja som od nej 200 km..tiež je veľmi smutná ako sa dá v sekunde zmeniť komplet život..želám veľa síl
@anonym_c53f71 Mali sme to podobne. My sme to tiež ťažko znášali. Starký bol miláčik detí a oni jeho. Mala som dobrého svokra a veľmi chýbal. Aj
po rokoch chyba..Zomrel 60.ročný náhle. Zomrel v iete pred nástupom syna do prvej triedy. A to ešte si plánovali ako ho bude nosiť a chodiť po neho keď budeme v práci. Žiaľ nedoźil sa ani vnukov nastúp do školy.
Žiaľ život je raz taký..

@anonym_autor v prvom rade úprimnú sústrasť. a prečo odmietate odbornú pomoc? Nemyslím napchat liekmi, ale skôr rôzne terapie a pod.