Ako sa vysporiadať s nechutným jedlom u svokry?
Vydala som sa do rodiny, kde jedlo = vďačnosť. Ja tomu rozumiem, ani u nás sa neplytvalo, ale proste keď niečo nechutilo, tak sa to u nás nejedlo. Ale u muža je to inak, tam jedlo = musíš byť vďačný, veď je to len jedlo. Čo by deti v Somálsku za to dali. A treba poďakovať, pochváliť, niekedy sa cítim ako v Pelíškach. Našťastie mužova mamina varí dobre, doteraz sme nemuseli nič riešiť. Jeme u nej tak 3x do roka.
Môj muž keď sa u mojich rodičov naje, nikdy nefrfle, aj keď mne potom povie že mu nechutila polievka, ale je to len jedlo, nemusí to vždy chutiť, zje a mojej mame povie že to bolo dobré a že ďakuje.
Dnes sme boli u manželovej maminy na obede, nabrala mäso, už pri prvom hryze ma naplo že tak teda ja neviem ako toto dám. Najprv som myslela že to je pokazené. Hnus. Ukázalo sa že to je kačacia pečeň a už som vedela že tak na toto keby si dovolím niečo povedať, zahrabú ma pod čiernu zem. Nič som nepovedala, len som to rýchlo hodila do seba nech je kľud, schovávala ako ma napínalo. Všetci ostatní že mňam aká lahoda. A tak nás jeho mamina pozvala aj na zajtra, že má toho dosť. Pošuškala som mužovi že nie, ak chce nech ide sám ale ja to už nedám. A on ostal prekvapený že čo mám za problém, veď to bolo vynikajúce. Mne to proste nešlo dole krkom.
Nebolo to všetko, začalo ma napínať, pachuť, úplne sa mi zastavilo trávenie, zle, stiahlo mi hrdlo, silná úzkosť do toho, vyrážalo mi to až do chrbta. Tak som povedala že už musím ísť domov poprať, muž šiel so mnou. Cestou som sa rozplakala že to bolo fakt otrasné, že čakala som fakt hocičo ale toto proste nedám, je mi strašne zle. 2 hodiny som preležala v kŕčoch. Sóda, Fatra, asi 50 chlorel, ume slivku som si dala, pangamin bifi, nič nepomohlo. Prešlo 8 hodín a ja bolesti za hrudníkom zrejme z toho ako mi vybehla kyselina. Už sa teším na noc...
Proste som povedala aj mužovi že buď nabudúce jeho mamine poviem že mi to nechutí a on ma v tom podporí, alebo u nej odmietam jesť čokoľvek nech nemusím potom riešiť takéto trapasy. Keby mi neprišlo tak zle, tak verím tomu že sa bude vzpierať, ale keďže videl v akom som stave, aká som bledozelená a ako ma trasie, povedal že ani jemu polievka u mojej mamy nechutila a bol by radšej keby mohol povedať nie. Lenže u mojej mamy môže! Ako keby ho doteraz ani nenapadla taká možnosť že sa dá odmietnuť jedlo. Dohodli sme sa že to začneme trénovať. Proste nie, toto jesť nebudem, nechutí mi to. On má teraz pocit že ale to je hrozne nevďačné, mame to hrozne ublíži. Ja som v tom že odmietam takto ubližovať sama sebe len preto aby som neublížila niekomu inému.
Ako by ste sa zachovali vy?
@anonym_autor nikto by ma neprinútiť zjesť niečo, z čoho má napína..
Preboha veď maj trochu súdnosti a asertivity!
Ty si iná pani, ak si v živote kačaciu pečeň nejedla. A napíšem jemne, neznalá mäsa. Cirkus, ktorý opusuješ, bol tvoj panický atak zo svokry, nie z jedla. Smer psychiater.
@anonym_e90fcd nikdy som nejedla kacaciu ani inú pečeň. A?
Nemyslím si, ze je to až taký problém, že si zaslúži iróniu..
@anonym_autor Buď sama sebou.Miluj blížneho svojho ako seba samu,NIE VIAC!!!! Ja som som sa snažil vyše 20 rokov vyhovieť rodine a všetkým okolo mňa aby bolo dobre,aby nevznikli trapasy,ABY SA NIEKTO NECÍTIL ZLE,neprijatý,a pod.Vysledok : vyhorel som. Bolo by to na dlho vysvetľovať,ale skrátka: ty nie si zodpovedná ako sa tvoja svokra cíti.Nemusis jej rovno povedať, že to chutilo ako....... vieme čo,ale drž si svoje hranice.Uz sa to učím aj ja.
Iný príklad: boli sme s jedným známym a ďalšej známej ( stara gazdiná) na vikende a navarila kapustu s kolenom.A známy jej hovorí: prosím Ťa nehnevaj sa ,s kapusty ma nafukuje ja si nedám.A zobrala to.Ja som to nepovedal.....a krutilo mi črevá.
Ale pri podobnej príležitosti nám známa ponúkla na raňajky cesnakovú nátierku.A to sme mali ísť na celý deň medzi veľké množstvo ľudí.To som jej už povedal, že nehnevaj sa idem medzi ľudí ,nechcem sa cítiť trápne.
Zobrala to a dali sme si niečo iné. Jasné, že so svokrou to je ťažšie,ale poslúchaj samu seba a svoje telo.Daj si hranice, slušne to vysvetli alebo použi " milosrdnu lož" alebo dobrú výhovorku. A obrň sa proti jej " nátlaku" . Držíme ti palce.
To čo vám dávali jest rodičia keď ste také fajnovky? Ako môže niekoho "napínat" z jedla? A vyjadrovať sa o jedle ze je,, hnusne,,? A vyvracať jedlo co vám nechutí? To ja asi zle vidím, co tu všetko viete popísať. Pekne vás doma rozmaznali len čo je pravda.
A nie, nemusíte všetko ľúbiť, co nechcem, to nezjem. A nemusí vás napínat niekde pri stole v spoločnosti.
To čo vám dávali jest rodičia keď ste také fajnovky? Ako môže niekoho "napínat" z jedla? A vyjadrovať sa o jedle ze je,, hnusne,,? A vyvracať jedlo co vám nechutí? To ja asi zle vidím, co tu všetko viete popísať. Pekne vás doma rozmaznali len čo je pravda.
A nie, nemusíte všetko ľúbiť, co nechcem, to nezjem. A nemusí vás napínat niekde pri stole v spoločnosti.
@anonym_1aadc3 predstáv si že aj mňa napina z pečienky alebo z šalátové ho privarku z čerstvého šalátu a je to tým že mi sme to museli jesť na silu keď sme boli deti nemohli sme zjesť iba omáčku a ryžu ale aj tu pečienku neraz sme sa z brato. Dogrcali aj školke som sa do grrcala z Rybie polievky .a od vtedy to nemôžem ani cíti lebo ma hneď zle a nadrapuje má proste to neje a nebudem to sili.
@anonym_autor Buď sama sebou.Miluj blížneho svojho ako seba samu,NIE VIAC!!!! Ja som som sa snažil vyše 20 rokov vyhovieť rodine a všetkým okolo mňa aby bolo dobre,aby nevznikli trapasy,ABY SA NIEKTO NECÍTIL ZLE,neprijatý,a pod.Vysledok : vyhorel som. Bolo by to na dlho vysvetľovať,ale skrátka: ty nie si zodpovedná ako sa tvoja svokra cíti.Nemusis jej rovno povedať, že to chutilo ako....... vieme čo,ale drž si svoje hranice.Uz sa to učím aj ja.
Iný príklad: boli sme s jedným známym a ďalšej známej ( stara gazdiná) na vikende a navarila kapustu s kolenom.A známy jej hovorí: prosím Ťa nehnevaj sa ,s kapusty ma nafukuje ja si nedám.A zobrala to.Ja som to nepovedal.....a krutilo mi črevá.
Ale pri podobnej príležitosti nám známa ponúkla na raňajky cesnakovú nátierku.A to sme mali ísť na celý deň medzi veľké množstvo ľudí.To som jej už povedal, že nehnevaj sa idem medzi ľudí ,nechcem sa cítiť trápne.
Zobrala to a dali sme si niečo iné. Jasné, že so svokrou to je ťažšie,ale poslúchaj samu seba a svoje telo.Daj si hranice, slušne to vysvetli alebo použi " milosrdnu lož" alebo dobrú výhovorku. A obrň sa proti jej " nátlaku" . Držíme ti palce.
@marijan2025 ďakujem MariJan, áno už sa to musím konečne naučiť... Myslím že toto si dlho zapamätám. Muž jej to už povedal ako mi bolo, už mi volala a samozrejme sa ma snažila presvedčiť že to nemohlo byť také zlé keďže ona to jedla aj dnes a aj zajtra bude, a bolo to dobré, a ja len v hlave okej babi okej 🤣
Ja som už raz vyhorela... Už si vo veľa veciach nastavujem hranice ale tu som úplne spanikárila. Ďakujem za názor ☺️
@anonym_1aadc3 tak aj autorka je max divna, ked si na navsteve u kamosov nadala ani 1 kolac aby vladala zjest obed. Podla mna je tam riadna psychicka nadstavba
@anonym_1aadc3 predstáv si že aj mňa napina z pečienky alebo z šalátové ho privarku z čerstvého šalátu a je to tým že mi sme to museli jesť na silu keď sme boli deti nemohli sme zjesť iba omáčku a ryžu ale aj tu pečienku neraz sme sa z brato. Dogrcali aj školke som sa do grrcala z Rybie polievky .a od vtedy to nemôžem ani cíti lebo ma hneď zle a nadrapuje má proste to neje a nebudem to sili.
@dory11 ale nechápeš? Keď tu pečienku nechcem, alebo aj iné, tak ju nebudem jest, a nebude ma napínat. To je všetko.
@anonym_1aadc3 nie si ty moja svokra?
@anonym_autor nemám nevestu, takže nie 😊
@anonym_autor len som chcela povedať, že čo nechceme, tak to nejedzme. A nebude problém.
@anonym_autor len som chcela povedať, že čo nechceme, tak to nejedzme. A nebude problém.
@anonym_1aadc3 a vedela som? Zistila som až keď som to mala v papuli... A spanikárila som, nevedela som čo medzi všetkými ľuďmi spraviť. Áno moja chyba, viem. Preto som si sem prišla pre radu. To je celé.
@anonym_1aadc3 tak aj autorka je max divna, ked si na navsteve u kamosov nadala ani 1 kolac aby vladala zjest obed. Podla mna je tam riadna psychicka nadstavba
@anonym_e705a3 👍
@anonym_e705a3 nuž snažím sa neprežierať, podľa mňa normálna vec
@anonym_1aadc3 a vedela som? Zistila som až keď som to mala v papuli... A spanikárila som, nevedela som čo medzi všetkými ľuďmi spraviť. Áno moja chyba, viem. Preto som si sem prišla pre radu. To je celé.
@anonym_autor ok ved v pohode
@anonym_autor ale normalna dospela zena neje nasilu ,pozna jedla aspon zakladne a ak jej nieco smrdi uz na tanieri,tak to do seba nenatlaci.ved ty ani nevies co ste to jedli , lebo kacacia pecen sa neje s ryzou, ale ako predjedlo s nejakym figovym čatni , alebo dusenym jablkom a v malom mnozstve lebo je to samy tuk.A ze to jedia 3 dni je tiez riadna blbost, to snad nikto pricetny nekupi take mnozstva.
@anonym_autor ale normalna dospela zena neje nasilu ,pozna jedla aspon zakladne a ak jej nieco smrdi uz na tanieri,tak to do seba nenatlaci.ved ty ani nevies co ste to jedli , lebo kacacia pecen sa neje s ryzou, ale ako predjedlo s nejakym figovym čatni , alebo dusenym jablkom a v malom mnozstve lebo je to samy tuk.A ze to jedia 3 dni je tiez riadna blbost, to snad nikto pricetny nekupi take mnozstva.
@sidicek aj olomoucké syrečky smrdia a aká dobrota to je...
@sidicek tak to neviem... Akože nebolo toho mäsa veľa, ale na mňa až príliš 🤣
@anonym_1aadc3 ty nechapes ja to jesť je musím aj tak ma bude na pýtať nedokázala by som sedieť ani pri stole už len samotná vôňa to u mňa vyvolá
@dory11 mňa tiež naplno a napínalo ma ešte aj dnes ráno takže nemusíš to nikomu vysvetľovať len preto že to zľahčuje. Pred chvíľou mi svokra volala a tiež sa ma snažila presvedčiť že to nemohlo byť také zlé keď ona to zvláda a jej to chutí. Proste kto nezažije nepochopí. Tiež som si myslela že to nejako dám a žuvačka to zachráni.
Tak ja všade zjem všetko, a viem co sa bude podávať keď ma niekde pozvú. Svokra, rodičia, brat, takže sa mi ešte nestalo toto co autorke. Možno aj preto to nechápem.
Ja vnutornosti nezjem. Respektuje moja mama aj svokra.
Rovnako ani ja ich nenutim jest co im nechuti. Aj takto si vieme vazit jedlo a zaroven aj ludi...
@dory11 mňa tiež naplno a napínalo ma ešte aj dnes ráno takže nemusíš to nikomu vysvetľovať len preto že to zľahčuje. Pred chvíľou mi svokra volala a tiež sa ma snažila presvedčiť že to nemohlo byť také zlé keď ona to zvláda a jej to chutí. Proste kto nezažije nepochopí. Tiež som si myslela že to nejako dám a žuvačka to zachráni.
@anonym_autor Určite máte odlišnú "kuchyňu", teda varenie, jedlá. Je to bežné a časté, že si vyberáme partnera, ale nevieme prijať s ním celú jeho rodinu. Pritom môže byť fajn, aj svokra je dobrá aj dobre varí, všetkým chutí, len nám nie. No, smola. Treba sa naučiť pochváliť, až vychváliť všetko a diplomaticky z nepríjemných situácií vycúvať, vydiskutovať, vysvetliť, snáď raz to všetci pochopia a nebudú sa cítiť urazení. Škoda, že toľko ľudí si nevie pochutnať na takých dobrotách, ako je kačka, ale koľko ľudí toľko chutí. Nedá sa každému vyhovieť jedným obedom. Ale určite sa netreba hnevať na svokru, ani ju ohovárať. Snažila sa, nemohla vedieť, že tebe to nebude chutiť.
autorka, neviem, kolko mas rokov, ale hadam viac ako 20. pises, ze uz velakrat si zjedla nieco, co ti nechutilo. preco si to robis? nepoviem, keby bol nedostatok, chudoba, vojna, ale dobrovolne? toto je tvoj zivot a je nacase naucit sa povedat nie (inak, deje sa ti toto len v oblasti jedla, alebo aj v inych oblastiach mas s tym problem?).
@anonym_autor Určite máte odlišnú "kuchyňu", teda varenie, jedlá. Je to bežné a časté, že si vyberáme partnera, ale nevieme prijať s ním celú jeho rodinu. Pritom môže byť fajn, aj svokra je dobrá aj dobre varí, všetkým chutí, len nám nie. No, smola. Treba sa naučiť pochváliť, až vychváliť všetko a diplomaticky z nepríjemných situácií vycúvať, vydiskutovať, vysvetliť, snáď raz to všetci pochopia a nebudú sa cítiť urazení. Škoda, že toľko ľudí si nevie pochutnať na takých dobrotách, ako je kačka, ale koľko ľudí toľko chutí. Nedá sa každému vyhovieť jedným obedom. Ale určite sa netreba hnevať na svokru, ani ju ohovárať. Snažila sa, nemohla vedieť, že tebe to nebude chutiť.
@loliki to by ma mrzelo keby môj príspevok vyznel ako ohováranie. Aj keď - trochu ma to štve že si to takto nastavila - že neakceptuje kritiku na jedlo. Ako vravím, jej syn u mojej mamy tiež nič neofrfle a zje aj keď mu to vyslovene nechutí, mne to povie. Nevie pochopiť ako by to mohol nezjesť.
@loliki to by ma mrzelo keby môj príspevok vyznel ako ohováranie. Aj keď - trochu ma to štve že si to takto nastavila - že neakceptuje kritiku na jedlo. Ako vravím, jej syn u mojej mamy tiež nič neofrfle a zje aj keď mu to vyslovene nechutí, mne to povie. Nevie pochopiť ako by to mohol nezjesť.
@anonym_autor Kritizovať jedlo pri spoločnom rodinnom obede??? Nemám slov. Ty by si sa ako cítila, keď pozveš rodinu, uvaríš, prichystáš a oni pri stole začnú kritizovať jedlo, ktoré si pripravila, že je to hnusné, že im dvíha žalúdok a je im na grc z toho? To máte z tej trápnej súťažnej relácie o varení?
Toto mi s prepáčením príde problem, aký by riešila možno moja 11 ročná dcera. Tiež som za slušnosť a aj sa prekonám, ale jesť niečo, z čoho ma napína? To myslím sotva aj v tom Somalsku robia.
Normálne povieš, že dnes máš nejaký nedobrý zaludok a nebudeš jesť, koniec, vybavené
@anonym_autor ja by som to, z coho ma napina a neznasam, nezjedla ani na kralovskej veceri. Zjem prilohu prinajhorsom, alebo absolutne nic. Ja uz som na divne reci a pindanie zvyknuta lebo vsade odmietam ponukany alkohol uz roky rokúce a to je na rebricku "neúctivosti" voci hostitelovi asi na prvom mieste na Slovensku....
@anonym_autor Tak ja napr. dusenu pecen mam velmi rada. Obycajnu, osolenu, podliatu vodou, na podusenej cibulke, s ryzou kyslou uhorkou mnam mnam. Ale svokra robila takto pecen ale dala tam smotanu. Oni boli zvyknuti mat pecen na smotane. A to som nemohla ani citit. Ja uz ked som videla ze robi takto pecen, som mala dost. Mne hlavne ten zapach vadi. Strasne mi to takto so smotanou vadi. Ako raz som to ochutnala, ako voobec vobec mi to nechutilo, potom ked to este niekedy robila som si uz radsej nedavala, lebo mna z toho pachu napinalo. Ale presne, vsetci ostatni, aj muz pohoda, jake dobre paradne jedlo. No...sto ludi, sto chuti. My sme doma v zivote so smotanou pecen nerobili. Nebola som na taku kombinaciu zvyknuta.

@anonym_autor tak ono je rozdiel, či jedlo nechutí, lebo je napr. zle/inak ochutené, alebo ide o jedlo, ku ktorému má človek odpor. V tvojom prípade zrejme vnútornosti. Ja by som do úst nedala napr. hlivový perkelt alebo celkovo nejaké jedlo, kde sú huby v hlavnej úlohe. Normálne by som povedala, že toto nejem.