icon

Ako sa vysporiadať s nechutným jedlom u svokry?

6. apr 2026

Vydala som sa do rodiny, kde jedlo = vďačnosť. Ja tomu rozumiem, ani u nás sa neplytvalo, ale proste keď niečo nechutilo, tak sa to u nás nejedlo. Ale u muža je to inak, tam jedlo = musíš byť vďačný, veď je to len jedlo. Čo by deti v Somálsku za to dali. A treba poďakovať, pochváliť, niekedy sa cítim ako v Pelíškach. Našťastie mužova mamina varí dobre, doteraz sme nemuseli nič riešiť. Jeme u nej tak 3x do roka.

Môj muž keď sa u mojich rodičov naje, nikdy nefrfle, aj keď mne potom povie že mu nechutila polievka, ale je to len jedlo, nemusí to vždy chutiť, zje a mojej mame povie že to bolo dobré a že ďakuje.
Dnes sme boli u manželovej maminy na obede, nabrala mäso, už pri prvom hryze ma naplo že tak teda ja neviem ako toto dám. Najprv som myslela že to je pokazené. Hnus. Ukázalo sa že to je kačacia pečeň a už som vedela že tak na toto keby si dovolím niečo povedať, zahrabú ma pod čiernu zem. Nič som nepovedala, len som to rýchlo hodila do seba nech je kľud, schovávala ako ma napínalo. Všetci ostatní že mňam aká lahoda. A tak nás jeho mamina pozvala aj na zajtra, že má toho dosť. Pošuškala som mužovi že nie, ak chce nech ide sám ale ja to už nedám. A on ostal prekvapený že čo mám za problém, veď to bolo vynikajúce. Mne to proste nešlo dole krkom.

Nebolo to všetko, začalo ma napínať, pachuť, úplne sa mi zastavilo trávenie, zle, stiahlo mi hrdlo, silná úzkosť do toho, vyrážalo mi to až do chrbta. Tak som povedala že už musím ísť domov poprať, muž šiel so mnou. Cestou som sa rozplakala že to bolo fakt otrasné, že čakala som fakt hocičo ale toto proste nedám, je mi strašne zle. 2 hodiny som preležala v kŕčoch. Sóda, Fatra, asi 50 chlorel, ume slivku som si dala, pangamin bifi, nič nepomohlo. Prešlo 8 hodín a ja bolesti za hrudníkom zrejme z toho ako mi vybehla kyselina. Už sa teším na noc...

Proste som povedala aj mužovi že buď nabudúce jeho mamine poviem že mi to nechutí a on ma v tom podporí, alebo u nej odmietam jesť čokoľvek nech nemusím potom riešiť takéto trapasy. Keby mi neprišlo tak zle, tak verím tomu že sa bude vzpierať, ale keďže videl v akom som stave, aká som bledozelená a ako ma trasie, povedal že ani jemu polievka u mojej mamy nechutila a bol by radšej keby mohol povedať nie. Lenže u mojej mamy môže! Ako keby ho doteraz ani nenapadla taká možnosť že sa dá odmietnuť jedlo. Dohodli sme sa že to začneme trénovať. Proste nie, toto jesť nebudem, nechutí mi to. On má teraz pocit že ale to je hrozne nevďačné, mame to hrozne ublíži. Ja som v tom že odmietam takto ubližovať sama sebe len preto aby som neublížila niekomu inému.

Ako by ste sa zachovali vy?

Strana
z8
abbey1
8. apr 2026

7 strán tragédie 🙂

beronsche
8. apr 2026
@vierkainka

@anonym_autor ja som nečítala všetky komentáre,ale mne to nahnalo slzy do očí...🙄🥹 moja zlatá,ja som s tebou úplne sucitila 🥹 Nabudúce jej normálne slušne povedz, že si neprosis a hotovo.Mam dcérku a keď si predstavím,ze raz sa aj jej môže v dospelosti u svokry stať takáto situácia,az mi hrdlo zviera.
Ja osobne mam od detstva problém s trávením a neviem vracať...Takze sa ciem úplne vcítiť do tvojich pocitov,ako ti bolo zle.Ja ťa obdivujem ,ze si to zvládla.Ale už nabudúce sa ozaj nenechaj prehovoriť,stoj si za svojím.🙏Prajem vela sil.👍❤️

@vierkainka tak nauč dcéru postaviť sa za samú seba, nauč ju byt asertivnou, nauč ju, že povedať nie, je úplne v poriadku a taká šialene absurdná situácia sa jej nikdy nestane...

Toto odporúčam aj autorke a jej chlapovi - dospejte,.naučte sa povedať nie, naučte sa rešpektovať sami seba.
Veď to je neskutočné, takto submisivne na slovo poslúchať v takej nepodstatnej veci, ako je bezny obed, hoci tym idete (doslova až fyzicky) sami proti sebe..

zuzu11166
8. apr 2026

@anonym_autor pane boze🙉🙈
Prepac-naozaj prepac,ale ty si dospela osoba?
To akoze nemas kusok sebavedomia?
Akoze sorry,ale toto mi pride az choré...
Akoze,ved to je uplne normalne,ze nie kazdy zje vsetko....
A da sa to slusne vysvetlit-ja chapem,ze na jednej strane maju taketo zvyky,ze na jedlo sa nevravi fuj,aj s tym suhlasim,ale keby si napr. bola vegetarian,alebo co,tak by ta nebrali do rodiny?Ja napr.lubim jesť,aj to vidno😁,ale:
Mojmu otcovi aj muzovi robievam pecienky restovane,no nedokazem ani ochutnat,ci som dobre vychutila-nosim ochutnat im,ci mam este nieco pridat do toho,lebo ked som to dala do ust,ze ochutnam-okamzite ma naplo.jednoducho TOTO ja nezjem a hotovo.a ty si schopna doj...bkat si zaludok,celu noc ti mozno bude zle,lebo si nedokazes otvorit usta a vysvetlit im slusne,ze hoci si skutocne vazis ich pohostinnost a nechces urazit,ale toto skratka nemas rada a nemozes to jest?
Bola som raz na navsteve u rómov-podotykam velmi slusnych,cistotnych....
Pan domu nas vital,ze super ideme,prave dovaril halászlé...vravim-ja dakujem-neprosim si-nemam to rada.chcel sa velmi urazit-doslova mi povedal:co hnusi sa ti u cigáňa?
Este som bola vtedy len mlade dievca,a predsa som si poradila:vravim mu-nie rozhodne sa mi u vas nehnusi,ale skratka TOTO ja skutocne nelubim,no vidim ze mate lakave domace zakusky,tak si prosim a aj kavicku.
Panko sa uspokojil,s radostou mi nalozil kolacik a bolo vsetko ok.cize neverim,ze by sa to nedalo svokre nejako rozumne vysvetlit.ak by napriek tomu nepochopila,tak to uz potom je jej problem!!!

sova7
8. apr 2026
@anonym_1aadc3

To čo vám dávali jest rodičia keď ste také fajnovky? Ako môže niekoho "napínat" z jedla? A vyjadrovať sa o jedle ze je,, hnusne,,? A vyvracať jedlo co vám nechutí? To ja asi zle vidím, co tu všetko viete popísať. Pekne vás doma rozmaznali len čo je pravda.
A nie, nemusíte všetko ľúbiť, co nechcem, to nezjem. A nemusí vás napínat niekde pri stole v spoločnosti.

@anonym_1aadc3 v škôlke mi bolo zle z rybacej nátierky teraz ju už zjem robili mi chlebík s maslom. Učiteľka ma nútila jest vajcovu polievku naplo ma s nej skoro som to tam osablila. Vajcovu polievku som začala variť a jesť až po 30 ke

sova7
8. apr 2026
@anonym_autor

@dory11 mňa tiež naplno a napínalo ma ešte aj dnes ráno takže nemusíš to nikomu vysvetľovať len preto že to zľahčuje. Pred chvíľou mi svokra volala a tiež sa ma snažila presvedčiť že to nemohlo byť také zlé keď ona to zvláda a jej to chutí. Proste kto nezažije nepochopí. Tiež som si myslela že to nejako dám a žuvačka to zachráni.

@anonym_autor keď jej povieš okey v poriadku baby zoberie to tak že súhlasis s ňou a nabudúce ti to uvarí zase. Lebo co je pre ňu chutne a dobre musí byť také pre každého. Naozaj más taký problém a bojis sa jej povedat ja rozumiem ale vy máte iné chute a žalúdok a ja tiež iné. Vám to chutí mne nie a nestravim to. Varíte dobre ale toto už nabudúce nebudem jest. A koniec debaty ak zase začne už som vám to vysvetlila stále sa to nezmenilo. Tiež mi to príde také divné aby dospelý chlap zjedol co dajú na stôl aj keď mu to nechuti lebo mamička ho naučila že jedlo sa nemá odmietnuť. Chvalabohu že nemá vážnu alergiu po orechoch sa môžu ľudia aj zadusit a neviem si u neho predstaviť že by mal nejaký problém s jedlom. To mu bude radšej zle a zje aj keď cíti že to už je mozno trošku pokazené? Toto je výbava do života že jedna báseň. Nevie sa za seba postaviť v jedle čo iné veci v živote? To chcete aj deti naučiť že radšej budem doma potichu hnackovat a vracať s niecoho len aby sa preboha nikto neurazil a jedlom sa neplytva? Že aby všetci boli v pohode som ticho usmievam sa a nepoviem svoj názor?

loliki
8. apr 2026
@beronsche

@loliki zaujímalo by ma, ako odporúčas reagovať, ak niekomu jedlo naozaj nechutí..
Tak, ako to urobila autorka?

Neexistuje, aby som dokázala zjesť niečo, čo sa mi hnusí. Proste nie.
Ale medzi "fuuuuj, to je aké hnusné" a "prepáčte, naozaj mi jedlo xy nechutí, mrzí ma to, ale nemôžem to jesť" je veľký rozdiel, že?

Plus, keď pozývam na obed iných ľudí, tak mám súdnosť a nevarím žiadne jedla, o ktorých je všeobecne známe, že s nimi môžu mať ľudia problém - napr. vnútornosti.
A najmä DOPREDU sa s hosťami bavím o tom, čo im idem navariť/ naservírovať.

@beronsche Už sem napísali množstvo asertívnych reakcií. Treba si to nájsť.

beronsche
9. apr 2026
@loliki

@beronsche Už sem napísali množstvo asertívnych reakcií. Treba si to nájsť.

@loliki reagujem na tvoj konkrétny príspevok, kde vraj nemáš slov.. ten vyznieva, akoby to bolo úplne neprijateľné jedlo odmietnuť.
Ja s asertivnym, slušným odmietnutím jedla nemám absolútne žiaden problém.

popcorn2myska
9. apr 2026

Ja si myslím,že tebe vôbec nejde o to jedlo ale o svokru. Nieje ako tvoja mamka,a ty chceš aby bola. A keďže to nevieš dosiahnuť cez manžela,sťažovaním sa ako si jedla niečo z čoho ti je " na zvracku" ,tak hľadáš tuto lajky aby si mu dokázala,že jeho mama je nejaká "zlá" a ty k nej chodiť nebudeš.O tomto je tvojich 8 strán konverzácie o tzv.pokazenej pečienke.My tvoj problém nevyriešime 🙂🙃🙂A kto hľadá PROBLÉM lebo žiadny v skutočnosti nieje,ten si ho VYROBÍ.

saxana000
9. apr 2026

Ochutnam a dakujem neprosim si viac nebudem.bez vysvetlovania.tak ucim aj deti. Aspon 2 lyzicky vzdy ochutnat ked viac nechces nemusis pokracovat.uz vobec nie nasilu.pamatam si tie hrozne casy ked ma v skolke tlacili nasilu s obedom.

jamidea
9. apr 2026

@anonym_autor normalne som si este raz pozrela datum tvojho prispevku, lebo mi pripada ako z minuleho storocia, tak max.rok 1940.
U nas bezne frajer dcery neobeduje to ci ono, lebo je zvyknuty na ine. Predosly detto. Nepovie, ze mu nechuti, len to nechce, nenaberie si. Bodka. A nikto mu hlavu neodhryzne. Tak bud ste mimozemstania alebo neviem.

loliki
9. apr 2026
@beronsche

@loliki reagujem na tvoj konkrétny príspevok, kde vraj nemáš slov.. ten vyznieva, akoby to bolo úplne neprijateľné jedlo odmietnuť.
Ja s asertivnym, slušným odmietnutím jedla nemám absolútne žiaden problém.

@beronsche Čítaj s porozumením: "Kritizovať jedlo pri spoločnom rodinnom obede??? Nemám slov." Kritizovať neznamená asertívne odmietnuť.
Ešte niečo?

beronsche
10. apr 2026
@loliki

@beronsche Čítaj s porozumením: "Kritizovať jedlo pri spoločnom rodinnom obede??? Nemám slov." Kritizovať neznamená asertívne odmietnuť.
Ešte niečo?

@loliki snáď len zamyslenie - to tak arogantne komunikujes aj v reálnom živote? Neodpovedaj, je mi to jedno. 😊

autor
10. apr 2026
@loliki

Ešte niečo?

@loliki Bol to hnus. Nič hnusnejšie som v živote v hube nemala. Nikdy. Myslím si že po tomto už zjem hocičo, všetko už bude lahôdka.
Pri spoločnom obede si nikto nič nevšimol, bola som ticho, nič som neskritizovala. Jediné čo ľutujem že keď som to dala do huby, že som nepovedala niečo v štýle že sa necítim dobre a nešla to vypľuť do záchodu. Udialo sa to v pondelok, dnes je piatok a prvý deň čo som bola schopná niečo normálne zjesť, doteraz som jedla len vývary a ledva kopček ryže a môj žalúdok to udržal tak 5 minút a šlo to von. Nebyť Smecty a Kulíškov tak ani nevyleziem z domu, a ja v týchto stavoch ešte dokážem aj každý deň čo to zašportovať takže nie, nebude to o mojom negatívnom prístupe.

Tu nejde o to, či som si niečo dovolila kritizovať alebo nie, myslím že ty rozhodne nemáš čo druhým kázať o čítaní s porozumením - ty sama to nedokážeš. Ak by to bolo o kritizovaní, tak by som to vypľula rovno do taniera a povedala že to je hnus všetkých hnusov. Tu šlo o to že som to nasilu zjedla aby som mala pokoj od pri*ebaných poznámok človeka, ktorý neznesie že zrovna jeho jedlo by mohol niekto odmietnuť a je mu úplne jedno ako ty sa cítiš. Poučila som sa, dostala som v tejto diskusií kopec dobrých nápadov ako nabudúce asertívne odmietnuť, kopec povzbudivých príbehov ľudí čo zažili niečo podobné. Za tieto som vďačná.

loliki
10. apr 2026
@anonym_autor

@loliki Bol to hnus. Nič hnusnejšie som v živote v hube nemala. Nikdy. Myslím si že po tomto už zjem hocičo, všetko už bude lahôdka.
Pri spoločnom obede si nikto nič nevšimol, bola som ticho, nič som neskritizovala. Jediné čo ľutujem že keď som to dala do huby, že som nepovedala niečo v štýle že sa necítim dobre a nešla to vypľuť do záchodu. Udialo sa to v pondelok, dnes je piatok a prvý deň čo som bola schopná niečo normálne zjesť, doteraz som jedla len vývary a ledva kopček ryže a môj žalúdok to udržal tak 5 minút a šlo to von. Nebyť Smecty a Kulíškov tak ani nevyleziem z domu, a ja v týchto stavoch ešte dokážem aj každý deň čo to zašportovať takže nie, nebude to o mojom negatívnom prístupe.

Tu nejde o to, či som si niečo dovolila kritizovať alebo nie, myslím že ty rozhodne nemáš čo druhým kázať o čítaní s porozumením - ty sama to nedokážeš. Ak by to bolo o kritizovaní, tak by som to vypľula rovno do taniera a povedala že to je hnus všetkých hnusov. Tu šlo o to že som to nasilu zjedla aby som mala pokoj od pri*ebaných poznámok človeka, ktorý neznesie že zrovna jeho jedlo by mohol niekto odmietnuť a je mu úplne jedno ako ty sa cítiš. Poučila som sa, dostala som v tejto diskusií kopec dobrých nápadov ako nabudúce asertívne odmietnuť, kopec povzbudivých príbehov ľudí čo zažili niečo podobné. Za tieto som vďačná.

@beronsche Ja vôbec nie som arogantná. Ty nerozumieš tomu čo píšem, ani keď ti to vysvetlím. Namiesto poďakovania zaútočíš, tak asi ani nemá zmysel vysvetľovať význam slova: kritika a asertívne odmietnutie. Pýtaš sa ako by mala reagovať v takej situácii, je to tu rozpísané na 8 stranách. A len sa navážaš.
@anonym_autor Píšeš, že ostatným to chutilo, len tebe nie. Tak si mala možno niečo iné na tanieri ako ostatní alebo na to jedlo nie si zvyknutá.

loliki
10. apr 2026
@anonym_autor

@loliki to by ma mrzelo keby môj príspevok vyznel ako ohováranie. Aj keď - trochu ma to štve že si to takto nastavila - že neakceptuje kritiku na jedlo. Ako vravím, jej syn u mojej mamy tiež nič neofrfle a zje aj keď mu to vyslovene nechutí, mne to povie. Nevie pochopiť ako by to mohol nezjesť.

@anonym_autor Skúsme si to vydiskutovať. Napísala si: Aj keď - trochu ma to štve že si to takto nastavila - že neakceptuje kritiku na jedlo.
Kde som to podľa teba takto nastavila? Kde si k tejto myšlienke prišla?
Prečo očakávaš, že pri spoločnom obede má odznieť kritika na jedlo?

barborab1411
10. apr 2026

Povedať,"nie ďakujem,neprosím si,potrebujem diétnejšie jedlo "je úplne v poriadku .A potom vytiahni svoju krabičku a najedz sa 😉.

estellas
10. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Autorka, to už je veľmi prehnané.
Chápem, ja sa tiež často bojím ozvať ale aby niekto takto nasilu jedol to je už extrém. Ak nechcem jesť tak poviem, že nevládzem.
Normálne treba povedať, ďakujem Vám za obed ale ja už nevlázdem, stačilo mi.

autor
10. apr 2026
@loliki

@anonym_autor Skúsme si to vydiskutovať. Napísala si: Aj keď - trochu ma to štve že si to takto nastavila - že neakceptuje kritiku na jedlo.
Kde som to podľa teba takto nastavila? Kde si k tejto myšlienke prišla?
Prečo očakávaš, že pri spoločnom obede má odznieť kritika na jedlo?

@loliki že si to moja svokra si takto nastavila. Nie ty. Svokra. Ona si to takto nastavila že sa musí zjesť všetko či chuti či nie inak počúvaš blbé reči o somálcoch a tvojej nevďačnosti. Nepíšem o tebe. Čítaj s porozumením.

autor
10. apr 2026
@estellas

@anonym_autor Autorka, to už je veľmi prehnané.
Chápem, ja sa tiež často bojím ozvať ale aby niekto takto nasilu jedol to je už extrém. Ak nechcem jesť tak poviem, že nevládzem.
Normálne treba povedať, ďakujem Vám za obed ale ja už nevlázdem, stačilo mi.

@estellas a presne preto som spanikárila. Lebo takto som to cítila. Ja som proste v tom momente nevedela čo robiť. V hlave mi pípal alarm a jediné čo mi napado bolo len to nahrádzať do hrdla a s tým že si dám hneď žuvačku nech to prebijem. Ani náhodou mi v tom momente nenapadlo že ďalšie 4 dni mám totálnu hladovku typu kopček ryže = okamžitá hnačka...

loliki
10. apr 2026
@anonym_autor

@loliki že si to moja svokra si takto nastavila. Nie ty. Svokra. Ona si to takto nastavila že sa musí zjesť všetko či chuti či nie inak počúvaš blbé reči o somálcoch a tvojej nevďačnosti. Nepíšem o tebe. Čítaj s porozumením.

@anonym_autor A ja, že to píšeš mne. 😅 OK, díky za upresnenie. Ja deťom vždy hovorím, keď ideme na návštevu, že keď niečo už nebudú chcieť, tak majú povedať: Ďakujem, už si neprosím. (prípadne: Už nevládzem, najedol som sa dosť.) Moja mama rada ponúka do nekonečna. Najlepšie sa stretnúť v reštaurácii, kde si každý objedná, čo mu chutí.

romiada
12. apr 2026

@anonym_autor zasada je hovorit pravdu ,že nieco nemaš rada prv ako to začneš jest a tvariť sa že je všetko ok. Ved jedlo (čokolvek) sa da odmietnut aj slusne a tak aby sa druhy neurazil. Teraz ked si klamala ,budu mat zafixovane že minule ti pecen chutila a zrazu nie? Pekny trapas. To ak ste obaja s mužom takito ,že sa bojite zastat sami seba a svojich hranic, tak zbohom. To s kazdym jedlom a navstevou si vyrabate len problem a zahrabavate ho pod koberec. A to ten,že niečo sa musi , niečo sa nesmie, lebo sa to nepatri, lebo stara generacia povedala. ...

autor
12. apr 2026
@romiada

@anonym_autor zasada je hovorit pravdu ,že nieco nemaš rada prv ako to začneš jest a tvariť sa že je všetko ok. Ved jedlo (čokolvek) sa da odmietnut aj slusne a tak aby sa druhy neurazil. Teraz ked si klamala ,budu mat zafixovane že minule ti pecen chutila a zrazu nie? Pekny trapas. To ak ste obaja s mužom takito ,že sa bojite zastat sami seba a svojich hranic, tak zbohom. To s kazdym jedlom a navstevou si vyrabate len problem a zahrabavate ho pod koberec. A to ten,že niečo sa musi , niečo sa nesmie, lebo sa to nepatri, lebo stara generacia povedala. ...

@romiada som poučená. Dnes som odmietla ponúknuté hrozno lebo mi nechutilo. Nikto mi hlavu neodtrhol.

cacianka
18. apr 2026

Ja pečeň milujem, ale aby som jedla len pre vďačnosť čo mi nechutí, neviem spracovať alebo mi robí zle, tak cez to nejde ani traktor. A môžu sa mu vyhrážať somálskom, afrikou aj bengálskom ! Ani ja nenutim iného človeka jesť to čo nechce. Sú jedlá ktoré nemôžem, ( napr s veľa cesnakom, paradajky prejdete varením, cviklu, ) a mohla by sa svokra či mama aj na oringle postaviť, urážať na 100 rokov, nezjem a basta. Vypytam si suchý rohlík

sova7
18. apr 2026
@cacianka

Ja pečeň milujem, ale aby som jedla len pre vďačnosť čo mi nechutí, neviem spracovať alebo mi robí zle, tak cez to nejde ani traktor. A môžu sa mu vyhrážať somálskom, afrikou aj bengálskom ! Ani ja nenutim iného človeka jesť to čo nechce. Sú jedlá ktoré nemôžem, ( napr s veľa cesnakom, paradajky prejdete varením, cviklu, ) a mohla by sa svokra či mama aj na oringle postaviť, urážať na 100 rokov, nezjem a basta. Vypytam si suchý rohlík

@cacianka súhlasím. A ešte taká napríklad histaminova intolerancia. Dám si čo nemôžem aby okolie bolo spokojne a ja budem mať tri dni brutálnu migrénu? Niekedy ľudia s tou ohladuplnostou fakt zachádzajú ďaleko.

Strana
z8