icon

Ako sa vysporiadať s neohlásenými návštevami?

Včera o 17:04

Pekný večer, chcem sa spýtať nezainteresovaných ľudí na názor. Som typ človeka, ktorému nevadia návštevy. Ľudia sú u mňa vítaní a nemusia sa hlásiť deň dopredu. Ale teda aspoň takých 15minút by bolo za mňa fajn. "Ahoj vyrážam z domu idem ťa pozrieť"... napr. Ale teda v mojom okolí je pár (cca 5) ľudí ktorí si len tak zazvonia a tlačia sa dovnútra. Rodina, ale aj susedia, kamaráti. Všetkým ktorý sa u mňa takto zjavia hneď narovinu hovorím že nech mi napíšu aspoň 10 min dopredu lebo nikdy nevedia pri čom ma môžu nevhodne vyrušiť, mám rada svoje pohodlie. Stali sa situácie ako napríklad... mali sme s mužom sex a zazvonil zvonček, bola som vo vani zazvonil zvonček, chodila som po dome iba v nohavičkách a tielku a zazvonil zvonček alebo píšem s dcérou diktát a zvoní zvonček. Uznajte, situácie pri ktorých sa to nehodí. Nepomohlo povedať narovinu, tak som si povedala že ja jednoducho v nevhodných chvíľach neotvorím. Samozrejme boli situácie že som sedela na gauči, pozerala seriál a ak niekto zazvonil stopla som to a pustila ich ďalej. Čiže žiadne naschvály sa nediali. A musím povedať že už nejaké 2 mesiace evidujem že to ľudia pochopili a ozývajú sa dopredu... Ale teda dostalo sa ku mne že o mne títo ľudia za chrbtom hovoria ako o tej ku ktorej sa treba hlásiť, ktorá neotvára keď sa neohlásia alebo že asi chodím doma v špine keď sa mi treba hlásiť. Ako to máte vy ? Povedala som si xy krát že nebudem to riešiť kašlať na nich nech si myslia čo chcú. Ale sú to ľudia ktorých mám rada a je mi ľúto čo si o mne myslia. Čo mám stým robiť ?

Strana
z2
anonym_542163
Včera o 17:05

Však neotvor dvere

anonym_453493
Včera o 17:10

Načo vlastne otvaraš dvere? Ak aj otvoriš treba byť asetvina, sorry máme lístky do kina, idem na kávu a xy už teraz meškám...

maranta_leuconeura
Včera o 17:13

Tak ich konfrontuj s tym, co o tebe siria, ked vies byt priama. Akoze nepochopili na rovinu? Si im povedala, ze ta vyrusili pri sexe s muzom?

anonym_a29aee
Včera o 17:13

@anonym_autor vysvetli im to ako si to napísala tu. Tiež nemám rada neohlásené prepady pri sprche, relaxačnom kúpeli, depilácii, maske na tvári, pri sexe, varení, pečení...

tundra
Včera o 17:20

Vo Švajčiarsku sa musis ohlasit cca.mesiac dopredu,ak chces prist na navstevu😜,vsetko ostatne je nezdvorile...

thereisabear
Včera o 17:21

Narovinu vysvetliť. K nám asi nikto nikdy neohlásene neprišiel a som rada.

ivik4
Včera o 17:23

Ja Ta obdivujem ze akceptujes aj tych 15min vopred. U mna tak tyzden dopredu .
Neotvorila by som a keby pocujem o spine, povedala by som im svoje a aj rovnako ci im nieje hlupe neohlasene zvonit ako keby isli k sebe domov.
Ja ani nepoznam ludi kt. Chodia takto k niekomu

anonym_46f768
Včera o 17:32
@tundra

Vo Švajčiarsku sa musis ohlasit cca.mesiac dopredu,ak chces prist na navstevu😜,vsetko ostatne je nezdvorile...

@tundra Švajčiari sú celí divní.

anonym_f2b7e7
Včera o 17:34

@anonym_autor mne takto svokra behala do bytu hocikedy lebo bývala blízko ale už tam chvalabohu nebyvame. Inak ano aj mne to veľmi vadilo. Však a čo keď aj človek náhodou ten neporiadok má? Veci na pranie podelené na kôpky a na vrchu kôpky použité nohavičky a ona civí na ne. Človek vo svojom vlastnom priestore potrebuje mať komfort a cítiť sa ako doma a neohlásené návštevy toto súkromie úplne zničia

kavasmliekom
Včera o 17:40

@anonym_autor tiež som včera umývala riad, pozerala som von oknom, známa z dediny s kočíkom išli okolo a zrazu zvonia, neotvorila som, stála tam asi 5 minút a potom išli ďalej. 😃 To je presne tá, ktorá ide von s dieťaťom, aby si oddýchla a príde sadnúť ku mne aj na 2 hodiny a nevie odísť, medzitým malé nakrmi, prebali, vypije ďalšiu kávu, a až potom ide domov, lebo musí doma aj niečo porobiť. 🫣 Ale u mňa sa nemusia hladiť ani 5 minút dopredu, keď chcem, otvorím, keď nie, tak nie.

anonym_0be10e
Včera o 17:45
@tundra

@tundra neviem v ktorej casti,ale ked somn tam robila opatrovatelku tak sa navstevy rozhodne mesiac dopredu nehlasili ..skor to bolo rovnake ako na sk ...
@autor ak nieto chodi neohlaseny a plus ta ohovara z achrbtom- slusne a nekonfliktne by soms a spytala ci im nabuduce mas otvorit a oni sa pridaju s sexu alebo ti rovno prejdi do kuplne umyt chrbat ...

motylik2559
Včera o 17:45

@anonym_autor Ahoj ja napr.vobec neakceptujem neohlasene navstevy. Min. 2-3dni dopredu,ked daju vediet tak uplne v pohode, ale takto,ze si len zazvonia vobec. Nastastie z mojich blizkych vedia ako to je a taktiez aj oni su takí, ze treba sa aspon par dni predom ohlasit. Tych cca 10min ti ako pomoze? Pretoze ked prave sexujes s muzom, tak ked ti pipne sprava, tak to prerusis v najlepsom, aby si pozrela,ze kto pise/vola? Vcelku onicom nie? Alebo ked len vlezies do sprchy, tak tiez asi nebudes lietat mokra zo sprchy, ked budes pocut,ze ti v izbe pipla sms/alebo zvoni tel. Nemyslim si,ze tych par min.dopredu by ti nejako pomohlo. Ja ta obdivujem, ze dokazes hocikedy s usmevom prijat navstevu, ktora si kedykolvek zazvoni- ved predsa, clovek moze byt chory, moze byt total unaveny z prace, nemusi mat naladu, chce mat len tak pohodu pre seba/pre rodinu doma, moze mat svoj program. No u mna by toto nehrozilo.

januska12323
Včera o 17:51

Takých ľudí by som už u seba nechcela a celkovo ťa obdivujem, že si neotvorila tak ako si bola a neposlala ich do riti.

o__o
Včera o 18:05

Ty mas tych ludi rada? Preco? Na ludi, ktori ma ohovaraju a hovoria, ze zijem asi v spine (aj ked sranda haha), by som kaslala

biba_18
Včera o 18:07

ja takéto návštevy nemám 😏

anonym_137a09
Včera o 18:22

@anonym_autor Nie som zvyknuta na neohlasene navstevy. Dokonca ani take, ze o 15 minut som u teba. Cize ta plne chapem. Prekazalo by mi to.

autor
Včera o 18:26

Ja fakt neviem kde som spravila chybu lebo mám pocit že toto sa bežne ľuďom nedeje ale okolo mňa sú zrovna takí ľudia čo nechápu že mi to prekáža. Pritom hovorím že ja mám návštevy rada a tým že mám už deti staršie tak mám aj upratané, väčšinou aj mám čím pohostiť takže toto neriešim. Ale ja neviem ja by som vživote takto niekomu nezazvonila a keby aj tak by som sa netlačila dnu a neohovárala človeka ak ma odmietne. Aj som priama, aj sa viem ozvať... muž mi hovorí že to je tým že som dobrá hostiteľka. Lebo keď je niekto u nás lietam ako handra a pýtam sa každého čo by si dal tak má pocit že ľuďom je u nás jednoducho dobre tak nerešpektujú moje pravidlá.

january13
Včera o 18:34

@anonym_autor vyzera to, ze si príliš dobrá a chces sa každému zavďačiť. Nerozumiem prečo. U mňa si nikto neškrtne, neotvorím a hotovo. Prečo by som mala mat na návštevy náladu vždy, ked si niekto zmyslí? No nie

biba_18
Včera o 18:37

ja ale bývam vo veľkom meste. ak by som neotvorila z nejakého dôvodu - asi by to bola zbytočná obchádzka pre dotyčného 🤷‍♀️

cdt
Včera o 18:38

Aj tak mas moj obdiv. Nemam rada neohlasene navstevy... max. od rodicov to zvladnem. Ale vacsinou sa snazim pohostit a nie vzdy mas napecene, prip. drzis dzusy ci pepsi pre deti (ano maju ich radi), ked nikoho necakas. To nemam rada. Idealne ked viem aspon dva dni pred, nech stihnem vybehnut na nakup, alebo aspon vecer pred...

anonym_4958b6
Včera o 18:41

Mali sme susedov, co dokazali aj plot preskocit, vyzvanat, vyvolavat... proste nevpustila som dnu, ked som nikoho nepozyvala, ja by som si to totiz nikdy nedovolila, zvlast ked my sme sa domov v tyzdni dostali aj o osmej. Kedze oni boli od tretej doma tak si hladali program po praci a na vikend. To mi fakt ze vadilo. Niekedy uz len to, ze nas videli prichadzat domov znamenalo pozvanku k nam aj s detmi

anonym_a5a7c9
Včera o 18:49

@anonym_autor Takýmto návštevám by som nič nevysvetlovala, ale keď sa mi nehodí návšteva, neotvárala by som.Zaroven by som robila u dotyčných tiež takéto prepadovky-navstevy bez ohlásenia

mandzula
Včera o 19:02

Ti, ktori by o mne hovorili, ze mam doma spinu, by sa mohli ozyvat dopredu aj rok a posielat okolkovanu ziadost, uz by si neskrtli.

0kristina0
Včera o 19:04

Myslim, ze si az prilis tolerantna. Tiez nemam rada neohlasene navstevy, nerobim to ja tak ocakavam, ze to nebudu robit ani druhi. Ak ta dokazu kvoli takejto hluposti ohovorat nie su to dobri priatelia a obmedzila by som kontakt. Clovek, ktory ta ma rad a rad k tebe chodi nebude riesit ci sa musi k tebe ohlasovat, prijme to a bude to akceptovat bez zbytocnych ohovaraciek.

lasona
Včera o 19:18

Nemavam take návštevy. A my ak chceme ist na navstevu, tak vždy pisem, ci maju čas a ci môžeme prist a cakam na odpoveď. Ale my vseobecne sa radi navštevujeme a prijímame návštevy. Ale to co píšeš by mi vadilo. Ja Ale pracujem z domu, cize keby niekto neohlasene prišiel, posadim ho do obývačky a je tam sam, lebo ja mam klienta.

euka210
Včera o 19:21

@anonym_autor nemam rada neohlasene navstevy, dokonca ani nie take ze pol hodku pred tym, lebo nie vzdy sa to hodi, mame napr.iny program. Takze za mna uplne ok, ze neotvaras, ked to proste nejde, ked si im vravela, ze sa maju dopredu ozvat. Treba ludom urcit hranice. A co hovoria neries. Potrebuju si zvyknut.

bjnr
Včera o 19:34

to, čo opisujete, nie je o návštevách...ani o zvončeku...je to konflikt medzi vašou schopnosťou nastaviť si hranice a vašou potrebou zostať „dobrá“, prijímaná a neodsúdená....urobili ste niečo veľmi dospelé: jasne ste pomenovali potrebu (ohlásiť sa), dali ste jej zmysel a konzistentne ste podľa nej konali...výsledok? ľudia sa prispôsobili...lenže keď hranice začnú fungovať, často sa objaví druhá vlna a tou je projekcia okolia...ich reči za chrbtom nie sú dôkazom, že ste necitlivá...sú dôkazom, že ste prestali byť vždy dostupná...psychologicky je dôležité rozlíšiť dve veci:
1. zodpovednosť za správanie...tú máte a zvládli ste ju veľmi dobre...
2. odpovednosť za interpretácie druhých..tú nemáte a práve tu sa zbytočne trestáte...
vaše hranice sú primerané, konkrétne a férové....to, že si ich niekto preloží ako „ona je divná / čudná / neprístupná“, hovorí viac o ich neschopnosti zniesť odmietnutie bez poníženia druhého, než o vás....ak by ste dnes začali znova otvárať vždy a každému len preto, aby si o vás nemysleli niečo zlé, zaplatili by ste za to vlastným komfortom, telom a intimitou a to je vysoká cena za cudzí pokoj...ak cítite potrebu niečo urobiť, stačí jedna pokojná veta, bez obhajovania: „potrebujem mať doma priestor, ohlásenie mi ho dáva a to mi stačí.“ ..bez vysvetľovania...bez dokazovania, že máte právo....čo je pre vás momentálne bolestivejšie: niesť to, že si o vás niekto môže myslieť niečo nespravodlivé alebo znovu obetovať svoje hranice, aby ste boli pre všetkých pohodlná?

anonym_976ea6
Včera o 20:22
@tundra

@tundra aj vo Švajčiarsku sú také návštevy, ešte si k nam nerobil nikdy nikto Termin mesiac dopredu a to sme tu už 18rokov

anonym_976ea6
Včera o 20:25

Autorka aj tých 15 minút je malo. A veru ľudia čo ta ohovárajú, hádam ich nemusis mat u seba doma. Mne takto robili svokrovci ešte ked sme bývali na Sk, manžel im to veľmi rychlo vysvetlil ked nám klopala svokra so svokrom ked sme mali sex 🙈

lenka.25
Včera o 20:27

Ja keď nečakam návštevu a zvoní zvonček , absolútne nezdvíhal / neotvaram , vôbec ma ani nezaujíma kto to je . Moje deti to automaticky robia tiež . Potom mi sem tam mama / kamoska zavolá , že kde som bola a ja že doma a oni že sme to zvonili , ja že viem a debata ukončená . Čo si o tom myslia , je mi ukradnuté

Strana
z2