Ako sa vysporiadať s príliš aktívnou svokrou?
Dobrý deň, väčšinou tu čítam opačný problém - že babky nemajú o vnúčatá záujem, tak otváram novú diskusiu.
Mám 2 ročného syna a pol ročnú dcéru. Svokra býva dva domy od nás a ja mám chuť odsťahovať sa. Deti by chcela mať podľa jej slov "aspoň 5x za týždeň". Keby si ich zoberie na hodinku-.dve kludne aj každý deň aj sa poteším, porobím si niečo doma. Ale ona si ich berie štýlom že príde z práce o 13 (robí v ambulancií) a chcela by ich od 14 a prinesie ich až na nočný spánok o 8. Momentálne sa snažím fungovať tak že jej ich dávam 3x týždenne stým že jej poviem aby boli o 18 doma nech sa ešte ukludnia, najedia a jednoducho nech majú svojú večernú rutinu plus raz do týždňa sa u nej zastavíme všetci ako rodina. Takže je s deťmi 4x týždenne. Už som sa jej snažila 100x krát slušne povedať že máme aj svoj život ale ona sa len usmieva a hovorí jasné veď ja to chápem užite si deň a podobne ... A potom počúvam od švagrinej, manžela, svokra že ma ohovárala že jej nechcem dávať deti a že ak jej ich dám tak stanovým čas kedy majú byť doma. Lenže po prvé ja som sa na deti veľmi tešila a chcela som ich, materskú si užívam a nechce sa mi obhajovať pred ňou každý program čo mám a druhá vec je že ich chú aj moji rodičia, môj brat so ženou, chodíme na rôzne krúžky, stretávame sa s kamarátmi, chodíme na výlety... proste máme aj svoj život a ona nechápe že viac dní pre ňu proste nevystáva. Keď jej manžel dohovorí tak je dobre pár dní a potom sa to opakuje. Alebo sú situácie že ho tak zmanipuluje že sa ešte aj my pohádame lebo muž príde s nápadom napr. "tak dnes nechdme na výlet nech je ona snimi aj ten 5.x čo chce" .... Ako by ste sa ktomu postavili ?? Deti ju milujú a vvzťah sňou majú krásny ale rada by som snimi bola koľko chcem ja ako matka a nemala zbytočné dusno.
Tak to by som nedovolila a kedy máš ty byť s deťmi?dávaš jej ich 3x a 4 x tam idete ako rodina to je veľmi veľa.Urci dni a cez to vlak nejde.Max 2x týždenne a ostatné svoj program.Chyba je, že svokra je skoro doma😉
Chciet moze a co, aj ja chcem byt miliardarka a nie som. Povedat pekne mate iny program s detmi a smola. Ked bude volat nedvihnut povedat, ze si sa venovala detom. Pride zvonit na dom neotvarat alebo povedat, ze akurat sa chystate na odchod alebo mate nieco rozrobene. Idealne ak mate moznost okolo tej 14 nebyt doma teraz je pekne da sa urobit program vonku a vratit sa povedzme okolo 16 a ked pride tak, ze deti su po celom dni uz unavene.
Velmi razne by som v tejto faze vyjadrila svoj nazor. Nemem deti, aby sa svokra nenudila. A ano ono je to super mat starych rodicov, ktori sa zaujimaju a chcu ale toto co pises, to je fakt prilis.
Ja stale hovorim, ze mame so svokrou uzasny vztah lebo byva akurat daleko 😂
A malý ti už nespi na obed že o 14 si ich berie? Pol ročná spi ešte koľko krat? Svokra ich dáva spat?
Ja sa zastanem svokry, počkaj keď pôjdeš do práce a deti budú choré...vtedy ti bude svokra na stráženie dobrá, ale je otázka, či bude ona ešte chcieť strážiť...
Plus by som ale určila len 3 dni v týždni na stretávku
Osobne by som stanovila jasný rozvrh a s výnimkou naozaj závažných nečakaných udalostí (choroba, rodinná oslava, a pod.) by som sa ho držala. Teda si stanoviť- pondelok a streda svokra, párna nedeľa obed u svokry, nepárna obed u rodičov, piatok môžu byť deti u mojich rodičov, sobota rodinný výlet a zvyšné dna dni so mnou. S jasne stanoveným rozvrhom po čase opadne potreba handrkovať sa o každý deň. Svokre by som navrhla, že tie dva dni s nimi môže byť až do večera s tým, že sa tam aj najedia, osprchujú a domov prídu len na spánok.
No bohužiaľ, musela by pochopiť, že ona je babka. Nie mama. A to, že chce, neznamená že bude mať. Porozprávať sa s manželom, nech jej poslednýkrát dohovorí a potom jej vždy pripomeň vašu "dohodu" obmedzila by som to na 2x týždenne a každú druhú nedeľu spoločný obed. Nech si urobia oni svoj program so svojím manželom, druhými vnucatami atď. A vy tiež sa starajte o pohodlie vo svojej rodine. Musíš byť razna. Ale milá.
Boze, az mi srdce puka od zavisti, ze ti vie niekto takto zobrat deti😀 vsak ked mas chut s nimi nieco robit, tak rob a povedz svokre, ze dnes nie. A tak to rob vzdy podla tvojej nalady a chuti, alebo nech tam idu len na hodinu dve, paneboze, co ja by som dala za to
A malý ti už nespi na obed že o 14 si ich berie? Pol ročná spi ešte koľko krat? Svokra ich dáva spat?
@karolina2121 malý spáva od 12 čiže to jej presne vychádza a malú bráva v kočíku a buď sa prejdu kým spí alebo ju dá u seba na záhradu ... čo je pre mňa ďalší problém lebo keby ju kočíkuje spí 2,5hodiny a keď ju odparkuje na záhrade tak spí 40 min a ja mám pokazený celý režim. Ale keď nechápe ani toto stráženie tu už by bol iný vesmír aby pochopila toto. Keď som jej to povedala tak si len zamrmlala že maminka len hľadá problémy
Ja sa zastanem svokry, počkaj keď pôjdeš do práce a deti budú choré...vtedy ti bude svokra na stráženie dobrá, ale je otázka, či bude ona ešte chcieť strážiť...
Plus by som ale určila len 3 dni v týždni na stretávku
@marcellka32 takže ak je svokra s deťmi 4x týždenne po 4 hodiny tak to je málo a keď raz budú doma choré a budem potrebovať pomoc tak sa na mňa vykašle ?? trochu prehnané
Uzasne su tieto komentare vsak pockaj ked...
Zeny skuste sa zamysliet, ci by sa vam pacilo, ak by niekto trval na tom, ze bude mat deti od obeda do vecera kazdy den a vlastne s nimi nemate kedy byt. Ano super vec, ked maju stari rodicia zaujem ale zasa sa netvarme, ze toto je v poriadku. Aby pomaly autorka nemala kedy byt so svojimi detmi, lebo niekto sa ich v kuse dozaduje.
Max raz - dva krát do týždňa to daj. Viac nie.
To, čo chce svokra je ozaj veľa.
Úplne ťa chápem. Mne takto mama tiež chce si brať deti, lebo sa sama nudí (tipujem, že tvoja svokra to má podobne). Aj žeby tam spali ideálne.. ale deti majú byť proste doma. Ísť na návštevu nie je zle na pár hod, ale domov majú mať doma a byt s rodičmi. Nemáme deti na to, aby ich vychovávali starí rodičia podľa svojich predstáv. Predsa len oni majú iné výchovné metódy, inak vidia svet. Ak my chceme svoje deti vychovávať inak ako oni, tak tam tie naše deti nemôžu byť celé dni s nimi, lebo sa to na nich "podpíše" 🙂
Boze, az mi srdce puka od zavisti, ze ti vie niekto takto zobrat deti😀 vsak ked mas chut s nimi nieco robit, tak rob a povedz svokre, ze dnes nie. A tak to rob vzdy podla tvojej nalady a chuti, alebo nech tam idu len na hodinu dve, paneboze, co ja by som dala za to
@hederamonstera chápem, každý sme iný. Môj brat má deti a keby môže dá ich niekam každý deň, samozrejme ich miluje ale má rád keď má čas na seba a to je úplne v poriadku. Ja som typ človeka že deti brávam do herní, na pikniky, na krúžky, so starším synom si doma robievame "tvorivé dielničky", pečieme ... čas snimi si užívam, dlho sa nám nedarilo deti mať a teraz pre ne naplno žijeme a aj cez to všetko jej ich dávam viac ako mi je komfortné a aj tak som zlá
Ja som ti písala,že určiť 2 -3 poobedia (záleží koľko chces ty) ad 14-18 so svokrou...
Fúha a ty čo robis? Keby mi svokra bravala takto deti, ja si nájdem asi polovičnú úväzok, by ma šľak trafil, že detí u nej a ja doma, nezniesla by som toto dala by som jej raz za týždeň deti a hotovo, potom ti ich vychováva vlastne ona, keď každý deň je s nimi, a ty si nevieš povedať idem tam idem tam mám svoj program dohodneme sa len stredu a hotovo
Max raz - dva krát do týždňa to daj. Viac nie.
To, čo chce svokra je ozaj veľa.
Úplne ťa chápem. Mne takto mama tiež chce si brať deti, lebo sa sama nudí (tipujem, že tvoja svokra to má podobne). Aj žeby tam spali ideálne.. ale deti majú byť proste doma. Ísť na návštevu nie je zle na pár hod, ale domov majú mať doma a byt s rodičmi. Nemáme deti na to, aby ich vychovávali starí rodičia podľa svojich predstáv. Predsa len oni majú iné výchovné metódy, inak vidia svet. Ak my chceme svoje deti vychovávať inak ako oni, tak tam tie naše deti nemôžu byť celé dni s nimi, lebo sa to na nich "podpíše" 🙂
@lenkakravcova toto je ďalšia vec čo som zabudla napísať, dcérka má 6 mesiacov a ona mi vyčíta že prečo u nej ešte nespala. Argument že dojčím nechápe, vraj nech si mlieko odsajem 🙈
6 mesačná nebude spať u nej pretože v noci dojcis, bodka..bez diskusie so svokrou
Fúha a ty čo robis? Keby mi svokra bravala takto deti, ja si nájdem asi polovičnú úväzok, by ma šľak trafil, že detí u nej a ja doma, nezniesla by som toto dala by som jej raz za týždeň deti a hotovo, potom ti ich vychováva vlastne ona, keď každý deň je s nimi, a ty si nevieš povedať idem tam idem tam mám svoj program dohodneme sa len stredu a hotovo
@zuzubb007 upratujem, z našej zeme by sa dalo jesť 😅 minule som navrhla že sa pridám, či si nedáme niekde zmrzku spolu alebo kávu, povedala že chce byť snimi sama že jej sa to inak neráta
Také malé dieťa by som tam ešte nedávala vôbec.
Moja mama aspoň toto nerieši, žeby mala záujem o dojča. Dieťa berie tak od 3r. Ale syn má vyše 7r, tam by bola najradšej keby že príde zo školy k nej, prespí, ďalší deň ide do školy od nej a zase prespí. To som musela zaraziť (aj keď sa jej to nepáčilo). Samozrejme dieťa to bralo ako super výlet. Ale vidím potom na ňom, že sa správa doma inak, preberá nejaké tamojšie zvyky.. neviem no. Nemám proti rodičom v tomto ohľade nič. Som rada, že má záujem o vnúčatá ale domov je domov a deti majú spať mimo možno týždňa cez letné prázdniny a nejakej nutnosti (dajme tomu keď je rodič v nemocnici) doma.
A tebe sú prednejšie city svokry? Každý na svete máme nepriateľov. 🙂 Žiť svoj život a nie jej.
Mne to už pripadá, že ona chce byť matkou pre tvoje deti, akosi jej prepína - nevie pochopiť že svoje naterinske pudy si mala ukojiť pri svojich deťoch. Alebo nech ide robiť aupairku, či do nejakého zariadenia pre deti, aby si naplnila svoje túžby po deťoch.
Naozaj sa mi zdá príliš a prehnané aby boli deti so starou matkou toľko hodín a toľko dní.
Keby nepracovala, alebo sa vyskytne akútny problém, je to iné, dočasné riešenie, ale nie takto si vynucovať pritomnost deti. Veď kedy máš byť s nimi ty a otec deti ? Kedy ostatná rodina, kedy sa majú deti stretávať so svojimi vrstovnikmi ?
Chciet moze a co, aj ja chcem byt miliardarka a nie som. Povedat pekne mate iny program s detmi a smola. Ked bude volat nedvihnut povedat, ze si sa venovala detom. Pride zvonit na dom neotvarat alebo povedat, ze akurat sa chystate na odchod alebo mate nieco rozrobene. Idealne ak mate moznost okolo tej 14 nebyt doma teraz je pekne da sa urobit program vonku a vratit sa povedzme okolo 16 a ked pride tak, ze deti su po celom dni uz unavene.
@nynia keď niesom o 14 doma už hovorí mužovi že čo som sa im nevenovala doobeda keď viem že o 14 ich che ona (muž si ma samozrejme vždy zastane)
Tak povedz, ze nie si povinna jej volat, ze ste sa nedohodli, ze deti dostane. Alebo doobeda napis spravu kazdy pondelok alebo nedelu vecer - cely tento/buduci tyzden alebo okrem tych a tych dni mame program s detmi, nemusite si kvoli nam a strazeniu deti rusit svoj program.
Tak to by som nedovolila a kedy máš ty byť s deťmi?dávaš jej ich 3x a 4 x tam idete ako rodina to je veľmi veľa.Urci dni a cez to vlak nejde.Max 2x týždenne a ostatné svoj program.Chyba je, že svokra je skoro doma😉
@luccija veru je to moc, a potom nám ešte vyčíta že sme neboli už mesiac u prababky a pradedka (jej rodičia) a neuvedomuje si že mi nemáme kedy ešte aj to stíhať
Svorku nezmenís, nezmenís to, čo o tebe rozpráva, ak jej aj ustupis, vymyslí so niečo.ine. Takže ju vôbec nerieš. Jedine, čo ries, je tvoj muž. Musíte si sadnúť a takto v kľude ako si to napísala tu, povedať aj jemu. Že ako matka, nechceš byť s deťmi menej ako ona. A ostatne veci. Urobte nejaký kompromis, ktorého sa držte. Stanovte si jasné pravidlá. Proste, z tohto dôvodu nemôže u vás dochádzat k hádkam, lebo vám to pokazí veľmi vzťah. Musíš byť veľmi citlivá, lebo muz je medzi ženou ktoru miluje nadovšetko a ženou ktorú kedysi miloval nadovšetko. A na reči svokry sa musíš vykašľať a povzniesť. Musíš byť "stratég" v tomto a rozmýšľať o krok dopredu.
Prepac,ale tvoja svokra je chora zena. Matke berie deti,lebo ona s nimi chce byt osamote. A ty s nimi kedy mas byt?
Mne je az zle toto citat. Ona si neuvedomuje,ze ty si matka? Uplne jej siblo z vnucat.
Mne je ľúto tých detí, že ty si nevieš povedať svoje, príde mi, že ti to vyhovuje, že sa zbavis deti, keby nie nedávas jej ich, jedna dospelá žena aby nevedela povedať čo chce, svokra sa hrá na matku trošku jej preplo a ty ju v tom len podporujes
Mne je ľúto tých detí, že ty si nevieš povedať svoje, príde mi, že ti to vyhovuje, že sa zbavis deti, keby nie nedávas jej ich, jedna dospelá žena aby nevedela povedať čo chce, svokra sa hrá na matku trošku jej preplo a ty ju v tom len podporujes
@zuzubb007 pýta ich 5x do týždňa od 14-20 a ja ich dávam 3x od 14-18 to máš 12 hodín namiesto jej vysnených 30

prvorada by som bola ja, moje deti az potom potreby svokry. Ma chapat, ze mate vlastny zivot a svoj denny program, alebo harmonogram a ma to respektovat. Stanovit pravidla a striktne ich dodrziavat je jedina cesta podla mna.