Ako sa zachovať?
Nebudem vysvetlovať, prečo píšem anonymne, pochopíte z príspevku. Stručne minulosť:
Otec mal problémy s alkoholom aj gamblérstvom. Z detstva si pamätám nezhody medzi rodičmi, čo vyvrcholilo rozvodom už pred mnohými rokmi. S otcom sme mali naďalej komplikovaný vzťah, priebežne sa ozval, dal o sebe vedieť, potom dlhé mesiace sme o ňom nič nevedeli. Takto to trvalo roky. Ja som sa vydala, dnes mám 3 deti. Otec žil u svojich rodičov. Babka umrela dávnejšie a ked bol jeho otec na smrtelnej posteli, zasa ma kontaktoval. Dedko umrel a po smrti sa ukázali viaceré otcove dlžoby, pracovné a finančné problémy. Padal na dno.Prosil o pomoc... Bála som sa ísť do toho, ale aj s mojim manželom sme mu začali pomáhť sa z toho dostat, zaplatili sme mu kurz strážnika, našiel si zamestnanie, pomohli sme s dlžobami a spolu s časťou dedičstva sa podarilo kúpiť garsonku, v ktorej teraz býva. Trvalo to pár rokov, otec vyzeral, že sa naozaj snaží. Tešila som sa, že sa chopil doslova druhej šance na život. Časom začal chodievať ku nám, s mojimi deťmi si tvoril vzťah dedko-vnúčatá. Občas nam prišiel pomôcť aj porobiť niečo okolo domu, prípadne keď sme si s manželom niekam vyrazili, tak ich vedel aj postrážiť.
Teraz k veci - prítomnosť. Trasem sa pri pomyslení na to, sama tomu len ťažko verím a je mi zle z toho, rozum mi to nevie zobrať. Deti sa vrátili z tábora, teraz sú už chlapci v teenagerskom veku, dcéra má 10! Deň po návrate sme boli s manželom pozvaní na akciu mimo domu, mimo mesta. Vrátit sme sa mali ráno na druhý den. Spokojní, že otec má volno a je na ceste ku nám sme vyrazili. Prešlo pár hodín, dcéra mi píše strašnú správu, že ju dedo chytal medzi nohami a obchytkával. V momente som jej zavolala, kde mi ona mi s plačom povedala, že dedo bol u nej v izbe, kým ona si čítala niečo na posteli, klakol si k nej, rozprával sa s nou ako bolo v tábore a pritom ju hladkal po nohe, išiel stále vyššie. Toto bola prvotná informácia, ja som ju okamžite zorganizovala, aj priatelku, ktorá býva pri nás, či nemôže v ten den dcéra prespať u nich. Dcéra sa zbalila, odišla. Zburcovala som moju mamu, nech beží ku nám a vymení otca pri nič netušiacich chlapcoch, ktorí boli vo svojej izbe. Jemu som zavolala vtedy len tolko, že mama bola blízko a vymení ho, že môže ísť domov. Začala som ale uvažovať a spochybňovať, či sa náhodou nemohlo stať, že dcéra niečo videla na internete, či nekoluje nejaká pochybná výzva, ku ktorej sa mohla dostať nejakým spôsobom alebo či v tábore neprišla k takému niečomu.... Hned ako to bolo možné, ráno sme dcéru vyzdvihli u priatelky, porozprávala mi detailne všetko, ukázala čo sa dialo, ako a kde je chytal a hladkal. Dokonca jej rozprával, ako v stredu príde zas! Bála sa Ona bola úplne paralyzovaná nevedela, čo robiť v takejto chvíli a držala, ani sa nepohla. Otec mi vyvolával, ja som nebola schopná zdvihnúť telefon a hovoriť s ním, tak som ho len cez správu požiadala, aby mi povedal, čo sa u nás dialo, ked tam bol. Vtedy len pdráždene odpísal, že čo by sa malo diať - že NIČ. Dalej nekomunikoval. Po pár dnoch som ho konfrontovala so správou že viem všetko, ako také niečo mu vôbec mohlo napadnúť, čo si myslel, že bude, že zničil všetko čo sa dalo. Rodinu, dcéru, jej zmýšlanie o vzťahu dedko-dcéra, žena-muž. ....
Na toto mi po čase odpísal, že ho to mrzí a chápe, že s ním nechceme mať nič spoločné... V podstate to všetko priznal. Pre mňa to ale nemôže skončiť s týmto, stále to mám v hlave, neviem čo mám robiť, dcéra sa uzavrela, že viac o tom nechce hovoriť, chlapci o ničom netušia, ja sa idem zblázniť, strieda sa u mna bolesť, hnev, zúfalstvo. Mám ho ísť udať, čo mám robiť. Navštíviť psychologa, nech mi poradí, ako to odkomunikovať s deťmi? Celý život im hovorím, že domov je ich bezpečie a zázemie a u nás doma sa stane toto??? Som šťastná, že to dcéra dokázala povedať hneď, ani nechcem myslieť na to, čo by sa dialo v noci, alebo v stredu a ona by mlčala.
Viem, ze mas kopec otazok a nechapes, ako to mohol prave tvoj otec spravit. On toto v sebe vobec nemusel mat...ze vyslovene by ho pritahovali dievcatka. Ale vies, starsi chlap, bohvie, kedy naposledy mal zenu a zrazu bol pri tvojej dcere a jeblo mu v bedni a pochytil ho chtíč a prestal sa ovladat. A mozno mal tvoju dcerku v hladaciku uz dlhsie a prave vtedy sa odhodlal, lebo to bolo silnejsie ako to, ze je to jeho vnucka. Prepac, je mi na grc, ked to pisem ale to je chora mysel, to sa neda ani pochopit. A vzhladom k tomu, ako ti odpovedal, ked si mu napisala, ze o tom vies, tak on bol normalne ochotny ist do toho rizika, ze skusi a ak ti to dcera povie, tak je zmiereny s tym, ze uz sa neuvidite. A mozno to bol ozaj skrat a az potom si uvedomil, ze pre boha, co som to spravil...ale to vy nemozete vediet. Urcite sa s nim uz nikdy nekontaktujte...ziadne vysvetlenie, ktore by vam dal, by nebolo dostatocne a normalne. Urcite chodte najskor k psychologicke a nech vam odporuci postup. Aj s tou policiou atd.
🥺 ach je mi to strašne ľúto čo sa stalo. Dedo sa naozaj musel zblázniť a zničil oveľa viac, ako za celý život vybudoval! Neviem čo by som robil na tvojom, vašom mieste ale jednoznačne by mi viac do domu nevstúpil! ..asi by som ho zabil! Držím palce nech to dcéra a vy zvládnete a naozaj je asi namieste navštíviť psychológa. 🥺
Co robit? Vyhybat sa mu oblukom a vymenit zamky. Vysvetlit dcere a ak by msi mala ppcit,ze sa sprava po nejakom cas einac,az potom kontaktovat detsku psycho...
To je veľmi smutné a hrozné. Tvoja dcéra je silná, veľmi šikovné dievčatko, ktoré sa zachovalo najlepšie ako mohlo. Požiadala o pomoc! A ty si zareagovala skvele.
Keď cítiš tu psychologičku, tak ju vyhľadaj, ale pozhovárať sa s ňou osamote najprv, či je nutné naozaj s tým dcérku konfrontovať zas a znova. Neignorovať, ale stále to vyťahovať aby neurobilo viac škody. Venuj sa jej. Nepustaj ju samu bez dozoru chvíľu nikam, nie netreba povedať prečo. Len opäť pomaly vybudovať jej sebaistotu. Urobte si rituál, že vybehnete na babskú jazdu, nákupy, zmrzku.
Či otca udáš je na tebe a mužovi. Chápem, že si zmätená. Ale by som o ňom už nechcela nikdy počuť. Prajem veľa síl.
Uf to sa strašne zle čítalo 😔 prajem veľa veľa síl ♥️

Urcite by som to riesila s policiou, ktovie co by mu skrslo v hlave nabuduce, ci by si ju niekde nevystriehol alebo nejake ine dievcatko. Prerusit akekolvek kontakty s nim a s dcerou by som sla k detskemu psychologovi.