Ako sa zmieriť s tým, že môj muž trávi čas s mamou?
Ahojte, veľmi, veľmi sa snažím racionalizovať si situáciu, napriek tomu som z toho smutná. Mám muža, náš život bol celkom pekný, mali sme spoločné plány, avšak ochorela jeho mama. Najprv to vyzeralo dosť fatálne, ale napokon sa na 50% dala doporiadku a žije v akom takom móde, len potrebuje dennú asistenciu. Opatrovateľku ku nej nepustí a ani ona by nezniesla pri sebe niekoho cudzieho. A môj muž sa rozhodol, že ju bude opatrovať. Vybavil OP a opatruje svoju mamu. Finančné problémy nemáme, čiže o financiách to nie je, vieme si to dovoliť. Deti nemáme. V praxi to znamená, že väčšinu času je s ňou. Príde tam ráno, nachystá jej raňajky, dá jej lieky, potom spolu idú na prechádzku, ku lekárovi, do obchodu, niečo vybaviť, potom prichystajú spolu obed alebo si kúpia jedlo, najedia sa, poobede si pospia, potom niečo spolu robia a večer okolo ôsmej príde domov. Niekedy však ani to nie, a prespí u nej. Zo začiatku som to brala v pohode, chápala som ho, ale teraz žiarlim. Volala som mu cez obed a povedal, že sú spolu v meste, boli na nákupe, dali si zmrzlinu a idú domov sa najesť. Srdce mi stislo, boli neďaleko odo mňa, kde pracujem, ani mi nezavolal, že sme tu, nejdeš na kávu, stretneme sa? Chcela som mu niečo dôležité povedať, ale keď som počula ako sú spolu vonku, smutne som to nechala tak a rozlúčila som sa. Dnes sa chcem ísť po práci prejsť niekde, asi pôjdem sama, okolo jazera, dám si koláč v cukrárni a budem sa sama prechádzať a premýšľať. Neviem sa s tým vyrovnať. On to nezmení a nechce zmeniť, ja sa s tým neviem vyrovnať.
Každý mentálne zdravý človek predpísanú liečbu je schopný sám absolvovať, nepotrebuje k tomu asistenciu. Tisíce starých ľudí si lieky dávkuje a podľa potreby užíva. Napriek tomu, že mám viacero ťažkých diagnóz, hanbila by som sa nechať v tom obsluhovať. Kým som sebestačná, je to dobré a preto musím pre sebestačnosť denne robiť všetko, aby môj život v starobe mal zmysel. a určitú kvalitu.
@evkatk presne...a este ked pise ze pani chodi po kaviarnach a po meste🤔
@anonym_autor je ťažké byť zaseknutý medzi matkou a ženou. Niektorí rodičia nedoprajú decku šťastný partnerský život. Tvoj muž nemá gule na to, aby matku odstavil, niektorí rodičia sú až takto dominantní. Mala by si na pár dní zmiznúť a keď si všimne, že si preč, argumentovať, že treba dať vzťahy do rovnováhy, lebo keď nie sú v rovnováhe, tak časom skončia, že to by bola škoda.
OP sa priznáva osobám imobilným, neschopným sa obriadiť, obliecť, umyť...a mentálne postihnutým demenciou, alzheimerom,...Opatrovateľské je priznané len tým, ktorí majú spoločný trvalý pobyt s chorým a ide výleučne o 24 hodinovú starostlivosť. Opatrovateľ nemôže byť inde zamestnaný. Opačným prípadom je asistenčný príplatok. Môže ho dostať príbuzný aj cudzí a tiež kombinovane. Asistent asistuje pri bežných prácach chorého ako nákupy, prechádzky, doprovod atď. Nemá spoločný trvalý pobyt a tiež má svoje zamestnanie. Raz mesačne zanesie na ÚP výkaz odpracovaných hodín za mesiac. Je to pre mobilných starých ľudí, ktorí potrebujú iba menšiu pomoc pri bežných činnostiach. Suma za asistenciu je oveľa vyššia ako pri OP. Príbuzní v kombinácii s cudzou osobou môžu dostať spolu mesačne okolo 1700 Eur a od toho mesiaca sa zvýšilo asi o 100 Eur, podľa počtu hodín vykázaných bez ohľadu na výšku dôchodku chorého a výšky platu asistenta v zamestnaní. Asistenčné nepoberá asistent, ale výlučne stará chorá osoba do rúk z úradu práce. Nemôže tie peniaze prebrať nikto iný, ani ten, kto má kartičku na preberanie pošty starého. Potom ten starý človek rozdeľuje asistentom tých 1 700 Eur. Asistentov môže byť viac. Ak sú len príbuzní, asistenčné je menej ako polovica - 711 Eur. S cudzími musí ten starý človek uzavrieť zmluvu a odvádzať odvody. Je to pre nich komplikované, preto sa uskromia iba so 711 Eurami pre príbuzných. Iné dávky na opatrovanie starých ľudí u nás neexistujú.
@anonym_autor ako to pokračuje?

Každý mentálne zdravý človek predpísanú liečbu je schopný sám absolvovať, nepotrebuje k tomu asistenciu. Tisíce starých ľudí si lieky dávkuje a podľa potreby užíva. Napriek tomu, že mám viacero ťažkých diagnóz, hanbila by som sa nechať v tom obsluhovať. Kým som sebestačná, je to dobré a preto musím pre sebestačnosť denne robiť všetko, aby môj život v starobe mal zmysel. a určitú kvalitu.