Ako si zastať seba ako matku?
ahojte. potrebujem ventilovat a podporit... bola som u lekara so zapalenym prsnikom. pytal sa ma ci som mala teplotu povedala som ze nie ale ze som si nezmerala (poznam sa citim ci mam teplotu ci nie) povedal ze nemusela som to vediet ci mam ci nemam. tak som sa mu ispravedlnila s tym ze nabuduce si merat budem. pyral sa ma ako casto kojim. povedala som ze cez den cca kazde 3hodiny a v noci 1-2krat do toho spoza chrbta zacala krivat sestricka mala nema uz narok krmit sa v noci ma prespat elu noc je uz velka. ma 7.5 mesiaca.... do toho v lekarni som sa zverila ze mam strach davat malej jest vacsie kusky lebo som zazila dusenie krstnej dcery do fialova. na to mi povedali ci aj na plavanie ju nedam lebo sa budem bat... akoze ja som si vedoma svojej traumy a isto nemienim dieta drzat na mixovanom do 18tky. kazdopadne tento pucung mojich najma rodicovskych schopnosti a nevyziadane rady od odbornikov z troch stean za 15min co som oslabena zo zapalu ma akurat rozhodili. aj si placem. som dobra mama mam spokojne zdrave dieta ked neviem poradim sa so skusenymi matkami. aj am sa stane ze vas rozhodia taketo veci?
Tak sa držte....a mamina nech je cim skor fit....skore uzdravenie...veru tak no comment...vela zdravia 🙂
Jasne, ze v tom nie si sama, stavaju sa kadejake veci, ..len naozaj ako aj baby pisu, nesmies sa nechat, co uznas za vhodne tak si zober k srdcu, inak separuj a ignoruj..mudruje sa kazdemu ..
So zapalom som bojovala mesiac, 2x som bola u dr na injekciu.. no najlepsie je ak budes z neho co najviac kojit, to ma nakoniec spasilo a jedine pomohlo....inak pomohla trochu ak horuca sprcha a masirovala som, ak sa ti da odsavat, aj odsavaj, alebo super je kapustny list alebo tvaroh..no a od bolesti kludne ibalgin..ale inak bolelo ma to este dlho potom, aj krd zapal uz nebol..
Pri prvom dieťati som bola taká ako ty, hneď stres, pochybovala som o sebe ... Keď som išla do poradne s treťou dcérou, bola tam zastupujúca doktorka, taká stará korytnačka a začala do mňa, že malá mohla aj viac pribrať a bla bla, tak som sa ba ňu kukla a hovorím jej ... ale že totálne pokojným hlasom: “Včera sme sa vrátili z nemocky, to sa spraví, nebojte, o dva týždne to bude úplne v pohode, ale vďaka za postreh.” Sestrička len kukla aj som videla, ako jej dvihlo kútiky, ale držala sa a hovorí, že vás by sme potrebovali pre prvorodičky, aby ste ich trošku upokojili ... doktorka skoro explodovala 😂😂😂. Ale bola to dlhá cesta a jedine skúsenosť a naberať sebavedomie mi na toto pomohlo, nič iné 🙂. Neboj, bude to v pohode 🙂.
@cookie29 áno, na jednej strane máš pravdu, ale na druhej, ono niekedy je lepšie ponúknuť iný pohľad, ktorým možno nejaká maminka príde k sebareflexii, ako dajme tomu 25timi komentármi iba podporovať 🤗 prirodzeny rešpekt z nových veci, a hlavne takých dolezitych, akými materstvo je, je úplne normálny. Ale prílišna ustrachanost môže byť naozaj na škodu. V zlom to nemyslím.
@zuzkacik4 mozem sa spytat u ktoreho dr ci vseobecny ci gynekolog a co za injekciu to bolo? ja mam siesty zapal za 7.5 mesiaca. uz som bola 3.5mesiaca bez zapalu tak som dufala ze som z toho vonku. obkladam sa tvarohom vinom octanom nahrievanie pred kojenim a nad malou akrobaciu nech mi vysaje z roznych stran. klobuk dole ze si s tym bojovala mesiac. ja sim mala uz dvakrat antibiotika predtym ale vzdy sa to snazim dat bez. netusim preco sa mi zapaly opakuju. kojenie a hygienu mame ok podla mna...
@yoxinka to bol aky super koment! a akym sposobom si ako matka nabrala sebavedomie? ze vidis ze detom sa dari tak sa to tak nejal samo nalepi? ci co to znamena v praxi? 😂
@marzuz89 dakujem za nazor. cha0em ako to myslis. v tej lekarni to su znami. mame k sebe blizko a rozoberali sme zapchu babatka a tak doslo aj na stravu. na sebe pracujem mega vela a myslim ze vacsinu strachov ci traum mam zvedomenu. cize to je prvy krok nieco s nimi spravit kedze o nich viem a priznavam si ich. uz som si aj vymyslela plan ako prekonam ten strach z dusenia 🤣 trosku sisi ale manzel suhlasi. mam dojem ze u mna je to take ze ked som ospabena a necakam podpasovku tak to beriem zle. ked som ok tak som levica. ucime sa cely zivot a mienim nebyt kopka. a uz vobec nie tak vychovat svoje didta. prave preto sa tu inspirujem inymi zenami a co ma tesi je ze vepa.z nich pise ano kedysi aj mna sa nieco dotklo ale uz som sa otrkala. tak verim ze aj ja tak ppstupne prejdem. ved 7.5mesiaca je malo to by som este ani mandarinsku cinstinu nedavala plynule 🤣
Ja som bola raz na gynekologickej pohotovosti a raz u gynekologa, pichol oxytocin ..ale mne to teda nepomohlo, lebo mne sa maly nechcel prisat vobec takze sa mi to tym este zhorsilo...ale inak ze to pomaha, tak neviem...
No pricin moze byt viacero... mne sa to stalo naposledy preto, ze som zle spala..teda zaspala som v nejakej polohe ze sa mi upchal mliekovod..ale moze to byt aj preto ze maly sa zle prisava a nedokaze to mliecko az tak dobre ti vypit... tazko povedat takto..
No to sú tie skúsenosti. Mňa vedeli rozhádzať aj komenty mamičiek na ihrisku, doktorov, rodiny ... prodte furt som mala pocit, že to vedia lepšie. Ale keď som už mala dieťa staršie, bolo to iné, lebo už som s ním niečo pozažívala, na mnohé veci som si spravila názor a proste som neriešila. Keď som ich mala dvoch, zase to bolo lepšie, teraz mám školáka, škôlkarku a 2 ročné, nazvyme to bábo a tam ešte zapochybujem, keď ide o toho školáka, lebo to je všetko nové. Ale už mám taký filter, že je veľa vecí, ktoré sa ma že vôbec nedoktnú, pokiaľ ide o deti a niekto mi hrozne ide radiť a myslím si o tom svoje, neriešim, popočúvam a že ok. Ja sa nehádam, nepresviedčam, nič, ale nič to so mnou nerobí a idem si ďalej svoje.
Že mala by prespať celu noc - a vy by ste mali byť mila, empaticka, profesionalna a tiež nie ste😂 ja by som sa s ňou hneď porozpravala😂
Si vtedy vravim musia byt aj take dni a nech zajtra slnko svieti😁dieta sa mi dusilo cukrikom, viem co to je, dodnes mam reflex na ten specificky piskavy zvuk ako sa nemohol nadychnut a plava od piatich rokov😂nie tam sa nedusil, nie ani moje deti nespali celu noc v tom veku a to som im to tiez vravela, ze halooooo nemate narok tak spat, ale nefungovalo to🤣teplotu si tiez nemeriam, rozlisim aj u seba aj u deti a trafim sa s odchylkou 3 desatiny, zajtra nech mas stastie na ludi z tej druhej skupiny, co ocenia podporia a spravia den krajsim
Autorka si uplne v pohode..... nic si z nich nerob....ak pomoze...tak aj ja som 8 mesacnemu nedavala kusy jedla a nie, 8 mesacne mi neprespali celu noc, ked som ich kojila 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Takze hlavu hore...kasli na nich.
Lekar,sestricka aj lekarnicka boli totalne bud vycerpany,nervozny,nahnevany..pre ich povahy,osobnu situaciu,atd..odpust im to.Snad si aspon spokojna s liekmi alebo riesenim zapalu.Na tieto situacie ihned zabudni a zaroven hned urob hocico co ta doma potesi.Ak pojdes niekedy znovu k nim,riesit dalej problem tak sa do predu priprav na ich naladu.Hlavne aby si dostala co potrebujes,pripadne si vsimni aspon jedinu dobru vetu ktoru mozes posluchnut ako pomoc.Ak vies ze ti ide surne o zavazny zdravotny problem a vies ze ti nepomozu treba si hned hladat ineho lekara.
Ano je to prisnou vychovou a sebahodnotou.Ked vies kde su korene tvojej neistoty, tym lepsie🙂
Na ten zápal skús kapustný list. Mne to pomohlo. Reči vedia niekedy rozhodiť, no závisí od povahy a rozpoloženia dotyčnej osoby. Ak vieš, že si dobrá matka, nie je o čom. Ako už bolo niekoľkokrát spomenuté - do výchovy si kopne veľa ľudí. Ja osobne nemám rada vety typu "aj ja som vychovala 3 deti...(tak predsa musím vedieť to a to)". Každé dieťa je iné a aj názory na výchovu sa rokmi menia. Moja mladšia sa tiež napríklad kúskami dlhšie drhla, tak sme na to išli postupne. A už je úplne normálne (má 2r).
Ta poznamka doktora je myslim nie az taka zla... urcitym sposobom ma pravdu... pocas zapalu sa vzdy odporuca sledovat teplota. Zase ja by som sa neospravedlnovala... akurat by som povedala ze dakujem za radu, ze na buduce si uz budem merat. Ta poznamka od sestricky aj v lekarni je cez ciaru... hlavne ta od sestricy... neviem veru ako by som reagovala. Ak by sa to opakovalo este raz s nou, zmenila by som lekara.
Len tak na okraj...Zapis sa na kurz prvej pomoci. To ti velmi pomoze prekonat strach z toho dusenia sa jedlom. Zial malym detom sa to stava casto, lebo proste neposedia ani chvilku ani pri tom jedle. Aj nas uz sa tak dusil, ale nastastie muz ho hned udrel par krat poriadne medzi lopatky a ten kusok mu vypadol. Aj svagrovi sa stalo presne to iste s jeho dietatom.
@dominika_sk kokso keby mna napadli pohotovo taketo super odpovede! tato tvoja je top!!!
@andreatytler mas pravdu aj sme mali v plane ist kym som bola tehu pred koronou. ale asi by ni dobre padlo mat tento tlkurz
Rob si ako uznáš ty ako matka za vhodné. Aj mňa skoro lekár rozplakal keď mi pri prvom povedal, že stačí kojiť do 2 rokov, teraz sa na tom smejem. Dieťa odstavenie znášalo úplne v pohode, problém sme my matky a naše hormóny 😀😀😀
ono niekedy je úplne zbytočná akákoľvek obhajoba, lebo to aj tak nepadne na úrodnú pôdu. treba robiť hlavne tak, ako ty znáš za vhodné a ako jednotlivé veci vyhovujú tvojmu dieťaťu
Alebo jej povedz, pani sestrička, vy mate atestaciu z pediatrie alebo ste certifikovana laktačna poradkyňa ?🤣🤣🤣
veru ja mam tiez taku sestricku u obvodnej. sama najvacsia mudrost vo vsetkych odvetviach, preto s nou uz nejak nedebatujem nepytam sa ani sa nezapajam, ked sa mi nieco snazi natlacit do hlavy
Boze moj ako ja neznasam ludi, ktori "pobrali vsetku mudrost sveta"...Tak po prve. Mama vie najlepsie, co je pre jej dietatko dobre, kedze ho najlepsie pozna. Po druhe...neviem, ci ma pani sestricka deti, lebo osobne nepoznam 7.5 rocne babo ktore prespi celu noc. Rozpravky som uz take zacula, ale v realite som sa s tym nestretla. A navyse, kazde babo je ine. To tabulkovanie mi fakt lezie na nervy. Po tretie...byt vami si hladam ineho lekara, lebo vy potrebujete normalne poradit a nie sa nechat sprdnut. A po stvrte...poznamku zrejme pani lekarnicky nejdem ani komentovat...moj syn ma 12 mesiacov a donedavna som vsetko mixovala, lebo mu neskoro vysli zuby, zatial ma iba 3 spodne, ktorymi si nic teda "nepomelie", cize aj tak vsetky vacsie susta vypluva. Ale uz ho jest mixovane nebavi, tak sa snazim robit vsetko take makke, ze to pozuje aj bez zubov 😊. A mimochodom, ani stari bezzubi ludia toho vela nenahryzu, a tam sa neda povedat, ze su uz dost stari na to, aby jedli rozmixovane 😃. Ste skvela mama, nenechajte sa odradit a znechutit ludmi s nulovou empatiou, ktori si vlastne problemy vylievaju na ostatnych. Je to vase dietatko a vy najlepsie viete co je pre neho dobre (samozrejme okrem chorobnych stavov). Prajem aby ste si babinko co najviac uzili a nech vam opat stupne mamickovske sebavedomie 💪
@lucilucik20 dakujem za vliatie energie hovorite mi z duse. uz som si to vcelku spracovala. odpustila som sebe aj jej. a verim ze to bola treningova situacia a snazim sa z nej maximalne poucit a v buducnosti pri inych to verim dam s uz inym sebavedomim 😃😅 drzim si palce. ja som racionalne vedela ze nema pravdu. jasne ze kojene deti 99 zo 100 sa v noci zobudia. je to normalne a absolutne mi to neprekaza. ach. vsetko dobre prajem

@marzuz89 myslim si, ze to sme vsetky v urcitom okamihu... staci citlivejsia situacia, nedostatok spanku atd... nehovoriac o tom, ze 7.5m po porode je este zavcasu... a najma pokial rypu "zdravotnici" ktori by mali pomahat... tak sa podporme aspon medzi mamickami. Rozhodne nie som ziadna citlivka a mam dostatok charakteru, ale uz sa mi tiez stali taketo situacie...