Ako si zastať seba ako matku?
ahojte. potrebujem ventilovat a podporit... bola som u lekara so zapalenym prsnikom. pytal sa ma ci som mala teplotu povedala som ze nie ale ze som si nezmerala (poznam sa citim ci mam teplotu ci nie) povedal ze nemusela som to vediet ci mam ci nemam. tak som sa mu ispravedlnila s tym ze nabuduce si merat budem. pyral sa ma ako casto kojim. povedala som ze cez den cca kazde 3hodiny a v noci 1-2krat do toho spoza chrbta zacala krivat sestricka mala nema uz narok krmit sa v noci ma prespat elu noc je uz velka. ma 7.5 mesiaca.... do toho v lekarni som sa zverila ze mam strach davat malej jest vacsie kusky lebo som zazila dusenie krstnej dcery do fialova. na to mi povedali ci aj na plavanie ju nedam lebo sa budem bat... akoze ja som si vedoma svojej traumy a isto nemienim dieta drzat na mixovanom do 18tky. kazdopadne tento pucung mojich najma rodicovskych schopnosti a nevyziadane rady od odbornikov z troch stean za 15min co som oslabena zo zapalu ma akurat rozhodili. aj si placem. som dobra mama mam spokojne zdrave dieta ked neviem poradim sa so skusenymi matkami. aj am sa stane ze vas rozhodia taketo veci?
Mozno si este nejako rozhodena z hormonov. Alebo popracuj na asertivite a na svojom sebavedomi. Pises, ze vies, ze si dobra mama a mas spokojne dieta - tak si za tym stoj. Preco ta rozhadze poznamka od sestricky? Neviem sice na co si v lekarni hovorila, ze malej mixujes stravu a ze mas traumu kvoli krstnej dcere, to by som vobec nerozoberala s inymi ludmi. Ale ked uz k tomu pride, tak odpovedz - nie, na plavanie ju nedam z inych dovodovo, alebo - na plavanie chodime. Alebo mozes byt priamejsia - to nerieste, pytala som sa na mixovanu stravu. Proste asertivita.
A k lekarovi - som naucena, ze vzdy si teplotu odmeriam, lebo lekar sa vzdy pyta, ci bola teplota a odpoved ze nie, nepocitovala som ale nemerala, pre neho relevantna nie je. To som naucena uz od dietata, ked mamka povedala ze teplotu nemerala, tak ju lekarka pouicla, ze vzdy odmerat.
Vzdy tu boli aj budu panicky premudrele, ktore vychovavali deti pred 100 rokmi a maju vyblednute spomienky. Nauc sa vetu, ktoru budes pouzivat v tychto situaciach, napr. Dakujem, za nevyziadanu radu, ale riadit sa nou nebudem.
Mna tiez poucali zeny, ktore nekojili ani jeden jediny den, pritom som ja kojila deti do 3 rokov. Strasne mudre rady som dostavala, ako ona polozila decko na postel, nakrmila, dala odgrgnut a decko hned spalo. Ze nemam krmit decko na rukach a nechat na rukach zaspat. Nuz, nenarastlo mi polmetrove prso, tak sa inak nedalo🤦♀️
urcite si dobra mama. a vzdy ti bohuzial budu davat ludia rady, lebo do vychovy sa rozumie kazdy!! este aj bezdetny pribuzny ti vie povedat co robis zle!🙂 tak si tak tak neber, mozem ti povedat ze casom prestanes byt na to citliva, ked bude dieta vacsie, lebo budes vidiet, ze dieta prosperuje tak ako ho vychovavas ty. a kolkym detom sa stanu vseliake veci... a ty mozes byt pysna ze tebe sa nestali. aby som ta rozveselila, tak ja uz v porodnici som sa zoznamila na izbe s jednou a sme mali z toho ohromnu zabavu, ze uplne vsetko co sme spravili bolo "zle" a ked prisla sestricka, tak nas karhala: mamicka ale to nemozete takto, to musite inac. samozrejme ked prisla ina sestricka tak nam povedala, ze ma to byt tak ako sme robili povodne, takze zase zle. a my sme si vzdychli, co z tych deti bude, ved my vsetko robime zle podla personalu!🙂) takze takuto ja mam spomienku. ze skoro neviem ani porodit ani sa spravat po porode. hlavu hore. pojde to.,
Uprimne?taku sestricku ci lekara by som kopla do riti.kto povedal ze ma celu noc prespat?stare matere ktore rodili pred 50 rokmi?kazde dieta je ine,kojene dieta si pyta prsnik lebo sa na nom aj utisi miesto cumlika.ale kolko x mu ho das je hadam tvoja vec.sestricku by som zahriakla nabuduce,ze ty si matka a ty rozhodujes ako co robit a ju do toho nic,ona nech vypisuje papiere a robi si co treba.neboj sa byt razantnejsia,lebo ludia lubia potom si velmi dovolovat,tiez som si to zazila,aj som si to vela krat prilis brala,ale nie je to dobre.hlavu hore,si matka,ty sa staras a ty vies najlepsie co a ako,nevyziadane rady zastav hned na zaciatku slusne slovom"dakujem nepytala som si radu" a vybavene 😉
presne tieto sracky, ktore pocuvas kade take su pre mna jednym z mnohych dovodov preco zijem v zahranici. Tu by som NIKDY nic take nepocula. Akoze respekt a empatia nula bodov na slovensku. Kasli na nich a vobec to nepocuvaj, rob tak ako ty uznas za vhodne. Moj 8 mesacny obcas pije v noci mlieko a stale je vsetko mixovane lebo inak ho napina. A nikto to neriesi a ani to vlasnte nikomu nemusim rozpravat, nikto sa nestara.
Tu poznámku tej sestričky vôbec neber do úvahy, kedysi bola iná doba a mamičky kojili krátko, bežné napchali 6mesacne dieťa večer kašou, aby prespali celú noc. Každé dieťa je iné, niektoré potrebuje aj v noci papať dlhšie. Môj najstarší ešte v 9 mesiacoch sa budil v noci na mlieko. Ty si najlepšie poznáš svoje dieťa. Určite si dobrá mama. Na poznámky okolia sa vykašli.
Urcite si dobra mama a svoje babatko velmi lubis.
Hentake debilne rady ohladom kojenia neznasam.
Syn sa kojil AJ cez den a aj AJ v noci do 2 rokov.
S nikym som to neriesila, obom nam to vyhovovalo. Prsnik mal hlavne na ukludnenie a ako moju 100 % pozornost, nakolko od 1 roku chodil do skolky.
Dcerke davaj to, co tebe vyhovuje, kludne AJ pomixovanu stravu. Nie je nic horsie, ako so stiahnutou ritou v strese kukat na dcerku, a cakat, ze jej to zabehne.
Rob podla seba, na okolie sa vykasli. Dcerka bude za chvilu ochutnavat z tvojho taniera, tak s though stravou pride do styku.
Ludia sa vzdy budu citit opravneni kecat Ti napriklad do vychovy... mozno len preto, ze oni tak alebo inak... uprimne, pokial pozries svetove odporucania, tak sa povazuje, ze prv ako v roku je nocne odstavenie povazovane za predcasne... sestricka si mysli, ze zjedla vsetku mudrost sveta, ale niekedy sa staci pozriet, aku cast (zanedbatelnu!!!) zabera dojcenie v studiu za zdravotnu sestru alebo aj za lekara... takze to by skutocne musela chciet samovzdelavanie... samozrejme ze su deticky, ktore v noci spia a nepiju, ale nejde o "odstavenie". A moj pytal este aj v 2 rokoch niekedy a dnes ma 3.5 a je z neho velky samostatny chalan! A to kazdy do mna hudol, ze som si ho naucila na ruky a ze je taky mamkin privesok... nie je, zobral si len to co potreboval. A prave preto, ze to dostal, tak si dnes doveruje. Samozrejme primerane veku hej 🙂
to je len priklad, neboj sa, nech urobis, co urobis, ludia budu do toho kecat... niekedy len tak aby sa prihovorili (v style ked som po parku chodila s placucim dietatom, tak kazda babka co sla okolo sa prihovorila hladny je pravda... hej a ja som sprosta matka co dieta drnca po cerstvom vzduchu namiesto toho aby som mu dala jest 😠 aj som to jednej vykricala, ked mi praskli nervy....) a ini mozno prave preto, ze si myslia, ze to vedia lepsie nez Ty. Obrn sa a co najskor, lebo prides o nervy
@0silvia0 😅😅 mas suoer zmysel pre humor. presne
niektore zeny zial asi maju amneziu. alebo teda super deti. ja si dieta vyplakat nenecham. ani ju nenecham bez jedla 12hodin. neznasam vetu ako si si naucila. kazde dieta je ine. ach.
@simona92101 dakujem nepytala som si radu. asi bytetovat na zapastie v mojom pripade kedze som tak slusna opatrna neviem byt drza dotknut sa niekoho
Ty poznáš svoje dieťa s vieš čo je preň najlepšie 🙂 a papať kľudne ešte v noci dávaj.. 1 až 2 krát za noc je v tom veku úplne normálne
@cookie29 paci sa mi ze si k tomu dala aj vedecly pohlad ;) akoze ja tal tajne dufam zs cim bude dieta starsie tym mi do toho budu kecat ludia menej resp. ze sa obrnim.
Ono to nieje o drzosti,ale cudzi ludia niekedy nemaju chochmes,a pytaju sa a rozpravaju take veci random bez rozmyslu,ze obcas treba byt drzy a uzemnit hned na zaciatku😉
Pozri vždy kazdy bude múdry vo všetkom, keďže obľúbená téma je výchova a každý ma väčšinou k nej co prispieť. Ved si všimni ake velke diskusie su napriklad pri výchovnej po zadku. Vychova je vždy vec ktorá sa nedá pausalizovat, lebo na každého plati niečo iné, kazdy ma inú skúsenosť a iné zážitky. Ked som bola mladšia, tiež som bola veľmi mudra, hlavne môj prvý syn bol úplne úžasné dieta a myslela som si ako to viem. Potom prišiel druhy a ked vidím ten rozdiel v správaní a v reakciách, už si nemyslím, ze môžem mat pri všetkom pravdu. Uz som veľmi zhovievava k výchovným postupom iných ludi a už si nedovolím kritizovať výchovu druhého, lebo teda môžem sa mýliť. Vzdy tu budu ludia pre ktorých budeš zla mama, pre ktorých budeš toto a tamto robiť zle, ale dôležité je, aby si sa ty sama nedala zneistit a potom bacha na to tak isto, v budúcnosti aby si ty nebola tie jedna z tých co robia všetko správne. Lebo my ludia casto zabúdame nato, ako nám rady druhých vadili, ale sami tie rady dalej nutime.
joj milujem tie odbornicky na kojenie, hlavne ked su to chlapi. pozri, vidno, ze lubis svoje mimco, nic neni dolezitejsie. ty sama vies kedy ho kojit a ako. ja mam dve odkojene, s prvym boj a druhy uplne super a aj napriek tomu som mala pri druhom tiez zapal. cez den sa kojil 100x a v noci raz a niekedy ani nie. v tolkych mesiacoch prespal celu noc, ale ani by ma to nenapadlo pokladat to za normalne, kedze prvy sa budil asi 10-20x do roka a pol. ze sa v takom veku budi, to je uplna normalka. a co sa mixovania tyka, prvy kusal asi od pol roka rad radom vsetko. no a mladsiemu vysli prve zuby v 15-tich mesiacoch a do roka a pol mi nechcel zjest ani hladku kasicku a nie to este kusky. vsetko som mu mixovala nech si vravi kto chce co chce a ver tomu, ze som sa napocuvala od mami, svokry aj kamosiek, ale tiez sa mi raz tak dusil a od vtedy som mohla nazory vsetkych tak zvysoka vies co...oni pri nom nebudu ked sa bude dusit, takze rob ako je tebe a mimcu lepsie. teraz ma moj dva roky a najradsej ma maso, najlepsie v celku, aby si ho mohol odkusavat :D daj sa do pohody, mas zdrave babo a to ma skvelu maminku.
Netrap sa, si skvela mamina, urcite ❤🍀 absolutne ignoruj taketo komentare a rob ako ty citis... ak ta to ukludni, moj ma 8 mesiacov a kojim ho v noci aj 4x..cez den ked chce a kolko chce... vobec nemusi este prespat celu noc..okrem toho, od narodenia nema cumel..vies kolko ludi kruti nad tym hlavu? Ale on by mal mat lebo... aj doktorka ho vzdy odo mna pyta a prevraca ocami ked ho ide ockovat..no neriesim...a s tym mixovanim ti napisem takto... uplne ta chapem, sama som mala neprijemnu skusenost s tym zabehnutim len nie pri jedle.., no nechcem to moc teraz rozpytvavat) ..tiez.mam paniku z toho ked sa maly zakucka niekedy, preto mixujem.tiez.vsetko a co...a to ma uz 4 zuby..napr. malej strasne neskoro vyliezli zuby, tiez som jej vsetko mixovala do roka a niekedy aj potom a cuduj sa svete, dnes pozuje vsetko bez problemov.. proste sa to skor ci neskor nauci...takze rob si podla seba, ved kazda mamina chce pre svoje dietatko to najlepsie...😊 a prajem skore zotavenie, nech si cim skor fit 🍀😊
Podla mna lekar bol neprijemny a , ked sestricka videla, ze si nechas bola tiez ustipacna a skusala kolko zvladnes.Moje dieta viselo na prse vyse 2 r tak male dieta je uplne normalne, ze sa este v noci koji.Tak tukli na tvoju citlivu strunu, ale zase plakat za to nemusis🙂mna praveze taketo nevyziadane rady vzdy nastartuju do agresie, alebo ustipacne vratim.tiez mi dieta v 7 m nejedlo kusky.Skor sa nauc branit dieta a seba neboj sa ozvat nie si male dieta.Kazdy je mudri, ked ide o druheho..ludia, ked vidia usmievaveho nekonfliktneho cloveka len mu nakladaju a nakladaju ako v prirode silny zvalcuje slabsieho
Utri slzy a uc sa asertivite!!
Na toto mam jednu radu:
Jedným uchom dnu, druhým von.
načo sa vôbec ozývať. Hoci rozumiem, že to zamrzí
Ešte sa stretnes s veľa veľa situáciami, kde ti budú známi aj neznámi dávať neželane rady. Ja sa vždy usmejem a idem si dalej. Svoje deti si riešim ja. Ostatní mi môžu vliezť na hrb...
Tu sú nejaké také rádoby vtipné maničkovske odpovede
https://hitky.sk/slovenka-atakuje-internet-odpo...
Začnem od konca. Nie, nerozhodlo, naozaj. Pomyslela by som si svoje, 7,5m dieťatko jednoznačne ešte na mliečko v noci nárok ma, to je bez debaty. Ale aby som pre to plakala? 🤔
Skôr to vnímam tak, že ty sama si v roli maminky neistá, ustráchaná, možno sa to netýka len roly matky, ale celkového prístupu k samej sebe. To značí aj to, že svoje strachy rozoberás na úplne nesuvisiacich nevhodných miestach, ako v tej lekárni. Čítala som tu inak o veľa maminakch, ktoré umelo držia deti na mixovanej strave nevhodne dlho, kľudne do 2, 3 rokov, lebo sa boja. Tieto strachy deťom skôr ubližujú, môže sa stať, že z nich vyrastu rovnako ustrachane, neisté kôpky nešťastia. To sa veľmi ľahko prenáša, tak skus najskôr pracovať na samej sebe, až potom na reakciách okoliu. Ved co je koho do toho 🙂
Chápem ťa...ani nevieš ako....podobné som zažila v lete.....dcérka 2.5 roka ešte sme len trenovali nočník..ešte jej to neslo....mala som isť na endokrinologiu...problem bol moč odchytiť....skúsala som sáčky...neslo to,vždy sa vylialo do plienky....tak som skúsila dať do vane malú ,pustiť vodu a skumavku na moč som držala že odchytim....45 minut nič....vzdala som to...tak som sestre volala s tym, že moč nemáme...tak mi povedala,že mám príst aj tak zoberú krv a spravia z toho vysetrenia na štitnu....tak ok....prišli sme....
No a vtedy sestra spustila....ako je to možné,že nemáme moč....ona je už velka....ako to že ešte nechodi na nočník....(aj ja že však sme sa dohodli že máme príst aj tak)
A doktorka tiež začala že to,že nechodí na nočník,je všetko o vytrvalosti matky....ona mala obe dcéry v 15mes. odplienkované a sli do jasiel.....
A ja som v tom ostala zaskocená,v soku,nevedela som sa braniť....šla som z tadiaĺ taká "ubita"...doma som si porevala...
Bolo to aj tým, že vtedy aj moja milovaná starká musela do nemocnice a aj z toho som bola tak psychicky ubitá,že som sa nevedela bránit....
Ja viem,padlo ti to ťažko..ale neber si to k srdcu...si skvelá mama....
Vedia ma takéto reči "zdvihnuť" zo stolicky, ze malá je veĺka a mala by prespať celú noc....figa borova....každé dieťa je iné...ani z mojich ani jedno až do 2 rokov neprespali celú noc minim.1,2x sa ešte budili na kojenie...ach....taketo reči..nic si z toho nerob...
My sme nakoniec dopadli tak,že nám velice preochotne so "vzdychaním"že co má ona s nami robiť..dala termín o 3 mesiace a to sme už moč doniesli, lebo mala asi o mesiac na to zo dna na deň začala chodit na nočník🙂
@cookie29 hej to by som pottebovapa dat zo seba von. nevirm preco sa ma to dnes tak dotklo stale som taka ble z toho
@zuzkacik4 dakujem pekne. si moc zlata az ma to dojalo. som rada ze viem ze nie som jediba co trpi strachom zo zakuckania. kto to zazil vnima to inak... a dakujem snad ten zapal odide. aj ked na zaklade dneska som uz pevne rozhodnuta ze ak ma zapal chyti zas pojdem na gyndu nie ku vseobecnemu... nemas nejake tipy ako sa zbavit zapalu ak s tym mas skysenost? dik
@luccija mas pravdu. ono. je to uciaci proces. ja som od vzdy citlivy poslusny typ isto je to aj autoritativnou vychovou co som si zazila. kazdopasne sama zo seba som prekvapena ze uz viackrat som si seba a dieya zastala. napr pred svokrom ked mal mudre reci rady a on sam potom ustupil skrotol. je vo mne strach ze si pohnevamgu sestricku ze bude na mna neprijemna bude si o mne zle mysliet toto je vo mne hlboko zakorenene. ale chcem ist dcete prikladom. chcemaby ona to mala inak. zdravsie. ako to mam ja. a ono aj sa mi to podari ale zjavne som tieto dni tym zapalom oslabena a clovek ide k lelarovi s doverou o pomoc a radu...
@jany149 tvoja storka kopiruje mna. maminu mi teraz pustili po operacii z nemocnice... to mam este na vrch ku vsetkemu. a moc mam odobrat aj ja teraz malej 🤣 ano tieto zeny co tvrdia ze dieta 12mesacne chodi nema plienku rozprava a spi celu noc. no comment!!!!

Je to uplne normalne, v takejto situacii v akej si by to rozhodilo asi kazdu. Nemysli na to, pre svoje dieta budes vzdy ta najlepsia matka. A chapem tvoju traumu uplne