icon

Ako skončili vaši problémoví chlapci v dospelosti?

1. máj 2025

Maminy, aky zivot ziju a aku pracu vykonavaju Vasi problemovi synovia? Nechce sa ucit, odvrava, je panovacny, zaujima ho len futbal a technika.A ja sa sama seba pytam, co z neho raz bude? Ked je v 10.r.takyto. Som z rodiny+ ja sama aj s muzom sme vzdelani ludia, nekonflikti. Tak ma zaujima, co bude s nasim "problemovym" synom. 😔 Povahu ma po 1clenovi z rodiny, ma vlastny nazor a ked nie je po jeho, je cirkus. V skole s nim problemy nie su, ale teda, nechce sa mu ucit, radsej ide na futbal.trening..

alickapusinka
1. máj 2025

možno Ti nevidiš rozdieli že nerobiš ale ON to vidi podľa mňa ináč.Pokiaľ na dcéru same chvály a do neba na syna že je problémovy.Poznáš slovo problémovy berie grogy, pije, zhaňa s partiou fajči.To čo popisuješ TY je obyčajna puberta to že je teraz taký neznamena že bude aj v dospelosti taký isty.Hoci ja tam žiaden problém nevidim.Samozrejmy TY áno a dcéra provorodena ta je super top s 10 bodov 10 a syn z 10 boodv 2 pekne možno to robí preto že vidi rozdiel ako by nie.Deti sa na to pozeraju svojimi očami ako my dospelý.To čo sa tebe zda problémove mi v tom nevidime žiaden problém.To čo nám dospelým sa zda zložite a obyčajne aspoň dúfaš ako píšeš že nerobiš rozdieli ON v tom vidi ako sa chováš k nemu a dcére.O dcére same pozítiva a o synovi same negatívne veci.

autor
1. máj 2025
@alickapusinka

možno Ti nevidiš rozdieli že nerobiš ale ON to vidi podľa mňa ináč.Pokiaľ na dcéru same chvály a do neba na syna že je problémovy.Poznáš slovo problémovy berie grogy, pije, zhaňa s partiou fajči.To čo popisuješ TY je obyčajna puberta to že je teraz taký neznamena že bude aj v dospelosti taký isty.Hoci ja tam žiaden problém nevidim.Samozrejmy TY áno a dcéra provorodena ta je super top s 10 bodov 10 a syn z 10 boodv 2 pekne možno to robí preto že vidi rozdiel ako by nie.Deti sa na to pozeraju svojimi očami ako my dospelý.To čo sa tebe zda problémove mi v tom nevidime žiaden problém.To čo nám dospelým sa zda zložite a obyčajne aspoň dúfaš ako píšeš že nerobiš rozdieli ON v tom vidi ako sa chováš k nemu a dcére.O dcére same pozítiva a o synovi same negatívne veci.

@alickapusinka snazim sa k nim spravat rovnako.on nevie, co citim a riesim v sebe. Je tvrdy oriesok. Dava nam zabrat. Ale lubime ich rovnako. Mna len zaujima, co s takymi chalanmi v dospelosti🙂

tilly
1. máj 2025
@zuzinabila

Ja asi medzi riadkami chapem,co myslis. Skoda,ze sa neozvala nejaka zena,ktora uz ma dospeleho syna,ale take sem velmi nechodia🙂 myslim,ze nejako intuitivne sa obavas o syna z dovodov,ktore vies pomenovat len ty,my ho nepozname ani nevieme posudit na zaklade tych par viet...ano, su deti,kde sa snaha rodicov nejako mina ucinku, to dieta proste ma svoje hranice, ci povahove,intelektove,geneticke...napriek vsetkemu ver,ze tvoj syn ma svoje miesto na zemi a ty si tu s muzom na to,aby ste mu ho pomohli najst. A nie,netvarme sa,ze nie su aj problemove deti,myslim to teraz vseobecne,nie tvoj pripad .o ktorom skoro nic nevieme.a nie,nie je to vzdy vina rodicov,niekedy je to pre rodicov isty zivotny kriz mat "problemove"dieta,celkom dost som si toho v praxi napocuvala...

@zuzinabila ja mám takmer 20 ročného. V 12 pre neho existoval len bicykel, bol na 8 ročnom gymnáziu, učil sa, len keď mu za zadkom horelo, ale tak mal svoju víziu, do ktorej škola nazapadala, jasne, že bol drzý. Tá vízia ho stále drží a je v pohode. Autorkin syn mi príde ako normálne zlaté decko, ktoré len, ako to v tom veku býva, občas nevie čo od dobroty...

0kristina0
1. máj 2025

10 rokov este nie je vek kedy by som hadzala flintu do zita. Uvidis aky bude na druhom stupni a strdnej skole, mam brata, odmalicky velmi problemovy, nepotesim ta. Taha sa to s nim dodnes.

tilly
1. máj 2025

Ten futbal podporuj, koľko môžeš. Vždy je lepšie dieťa na tréningu ako niekde na ulici bezprizorne

beronsche
1. máj 2025

Autorka - čo s takými chalanmi v dospelosti?
S akými? Je to ešte dieťa. Ešte je malý na akékoľvek závery.. možno bude lekár, možno vedec, možno robotník, možno povalac, možno naozaj problémový v pravom zmysle slova.
Ale este je priskoro!!
Ak ty v sebe riešiš, prečo nie je ako dcéra, on to cíti. Nevie to pomenovať, ale cíti, že niečo nie je ok.

Sustred sa na seba, svoje pocity.
Čoho sa bojíš? Čo najhoršie sa moze stať? Máš na to vôbec nejaký dosah? Prečo je pre teba problém prijať ho, aký je?
Ujasni si v sebe, čo cítiš. Píšeš, že ho ľúbite. To je super. Budeš ho ľúbiť vždy, za kazdu cenu? Aj keď nebude taký, akým ho chcela mať?
Stanov mu hranice, spoločné dohodnite podmienky, aby učenie nebolo boj, ale akceptuj jeho, ako píšeš komplikovanú povahu. Ale nerieš čo bude za 15-20r..
Čo sa deje na ZŠ predsa nie je smerodajné!!

beronsche
1. máj 2025
@0kristina0

10 rokov este nie je vek kedy by som hadzala flintu do zita. Uvidis aky bude na druhom stupni a strdnej skole, mam brata, odmalicky velmi problemovy, nepotesim ta. Taha sa to s nim dodnes.

@0kristina0 ako problémový?

alana1
1. máj 2025

neboj nic, prave ti rebeli sa lepsie uplatnia v zivote ako cisti jednotkari...ono je to presne opacne- bud rada, ze ma svoju hlavu, ze nie je poslusny a nerobi veci na povel...ze sa neuci? pozri co sa deti ucia- ja to tiez nedavam, memorovanie, biflovacky uciva rovnakeho ako sme mali my pred 30 rokmi...v dnesnej dobe? no skolstvo je bohuzial sto rokov za opicami. je to nezazivne a deti to jednoducho nebavi. mam tiez takeho syna, ma skoro 15 r ale on dokonalo zapadne do tohto sveta- kedy je dolezite vela rozpravat aj ked to nema ani hlavu ani patu- kde je dolezite vysoke ego aj ked v skutocnosti IQ je mozno aj pod priemerom. Ma vela kamaratov lebo frajeruje nie cistymi jednotkami ale rebelanstvom...a mne sa to paci (aj ked samozrejme jemu to povedat nahlas nemozem) lebo ja som bola a som presny opak.

tilly
1. máj 2025

Neviem, prečo som myslela, že má 12. Má 10, to je piatak? Tak to môj bol v piatom ročníku iný hrdina, skoro 2 zo správania, ale vtedy si zamakal, vedel, že nechce zostat na zs a chce ísť na 8 ročné gymnázium, vytiahol na samé, naučil sa na prijímačky (sám) a dostal sa. Potom už učenie zas flákal... teraz nie je anjelik, ale vie čo chce

beronsche
1. máj 2025
@tilly

Neviem, prečo som myslela, že má 12. Má 10, to je piatak? Tak to môj bol v piatom ročníku iný hrdina, skoro 2 zo správania, ale vtedy si zamakal, vedel, že nechce zostat na zs a chce ísť na 8 ročné gymnázium, vytiahol na samé, naučil sa na prijímačky (sám) a dostal sa. Potom už učenie zas flákal... teraz nie je anjelik, ale vie čo chce

@tilly 10r to bude skôr stvrtak....

martinka13
1. máj 2025

V 10 rokoch je ešte dosť tvárny. Treba na neho pretlačiť a usmerniť ho. A nie sa tu pýtať, čo bude, keď bude mať 25

larinka552
1. máj 2025

Tak bude sa venovat tomu, co ho bavi- futbalu a technike 🤷 Ved futbalisti si neziju zle a dobry strojar ci technik sa vzdy uzivi 😉 Neber to tak vazne, skola je dolezita ale nie je vsetko 🙂 Podporujte ho hlavne v tom, co ho bavi a v com je dobry. Ak he to futbal a sport, nech chodi na sport. Uvidis ak najde svoj smer a cestu v zivote, bude stastny 🙂😉

kiki68
1. máj 2025

No co, mozno tazsia povaha, ale zas takym patri svet. Podla mna z toho vyrastie svojim sposobom. Za mna je problem alkohol, drogy a taketo zle veci. Ne ze vie byt protivny. To nas v 4,5 roku vie byt jak cert zrazu. Tiez neviem kde to nabral.

libusak
1. máj 2025

Moj priatel bol rovnako "problemovy" a ma uspesnu firmu. Jeho brat tiez takto "problemovy" vlastni autoservis.
Moj naozaj problemovy spoluziak zo ZS (fajcil, pil alkohol, neskor drogy) je viac v base ako doma.

Nie kazdy je "kocka". Niekto je sikula manualne a ver mi, ze remeslo ma zlate dno. Mas uplne normalne decko, ktore vystrkuje rozky. Nie problemove. Divne by bolo, keby sam od seba sekal latinu ako sa hovori

luccija
1. máj 2025

To je len začiatok puberty.Ved každý má nejakú povahu, keď ste tiché, nekonfliktne typy tak verím, že to je výzva, ale nevidím nič strašné.

autor
1. máj 2025

Dakujem Vam🥰

estellas
1. máj 2025

Mňa by zaujímalo ktoré 10 ročne dieťa rado chodí do školy. Veď takých deti je málo.
To je super že je technický typ, technické smery sú žiadané.
Čo je na tom zle že je technický typ ?
Veď to je super.
Neviem prečo niektorí rodičia očakávajú že ich dieťa bude presne rovnaké ako oni sami.
Dieťa je osobitná osobnosť nie je to klon svojich rodičov.

autor
1. máj 2025
@zuzinabila

Ja asi medzi riadkami chapem,co myslis. Skoda,ze sa neozvala nejaka zena,ktora uz ma dospeleho syna,ale take sem velmi nechodia🙂 myslim,ze nejako intuitivne sa obavas o syna z dovodov,ktore vies pomenovat len ty,my ho nepozname ani nevieme posudit na zaklade tych par viet...ano, su deti,kde sa snaha rodicov nejako mina ucinku, to dieta proste ma svoje hranice, ci povahove,intelektove,geneticke...napriek vsetkemu ver,ze tvoj syn ma svoje miesto na zemi a ty si tu s muzom na to,aby ste mu ho pomohli najst. A nie,netvarme sa,ze nie su aj problemove deti,myslim to teraz vseobecne,nie tvoj pripad .o ktorom skoro nic nevieme.a nie,nie je to vzdy vina rodicov,niekedy je to pre rodicov isty zivotny kriz mat "problemove"dieta,celkom dost som si toho v praxi napocuvala...

@zuzinabila si psychologicka?

negymama
1. máj 2025

inak autorka, keby ze nemam 4 deti, ale len najstarsie a najmladsie, tak to mam podobne. Akurat ja som nikdy nenazvala svojho syna problemovym.
Prva dcera je dieta do zlateho ramu od mala, mila ziva, vesela, ukecana, samouciaca, zodpovedna atd.. same superlativy. Keby ze mam iba ju, tak som namyslena matka , vychovajuca uzasne decko.
No ale...prisli aj ine deti, tiez dokonale ale inak.
Najmladsi syn je natura od mala, tvrdohlavy, casto zduty, kazic vyletov a nalady, tak trosku aj manipulativny. V skole mu to ide dobre, je dvojkar, neurobi ale nic navyse, ani ciarku, sutaze ani omylom, mohol by byt jednotkar, ale uci sa len minimalne, aj to ked mu hrozi zhorsenie znamok. Nikdy, ked neratam 1.rocnik som sa s nim neucila, kontrolovala ho minimalne, nedavala som mu prepisovat ulohy. Isiel do skoly s tym co vedel, ulohy "natur" bez zasahu rodica. Je od mala tiez technicky typ, miluje mechanicke veci, lego, stavebnice ktore su konstrukcne, chce byt strojarom alebo mechatronikom, je osmak momentalne 13,5 rocny.
Pubertu ma vyzivnu, komunikuje cez zuby, mam pocit ze ma ignoruje, casto si robi po svojom, zo skoly chodi neskorsimi busmi. Jedine co mu kvitujem, ze ako jedine z mojich deti mi vzdy po skole poctivo referuje, kedy skoncil, ake znamky dostal, co potrebuje nabit atd. Celkove je samostatny, niekedy az prilis. A rad vari a pecie, cca od 12stich.

lenusiatko
1. máj 2025

@autorka, ked mas zdrave dieta, riesis milion problemov, ale ked mas chore dieta riesis iba jediny problem. Toto nie je problemove dieta. On iba nie je podla tvojich predstav, ktore su take, ze mas byt vzdelany a nekonfliktny, za mna trauma dnesnej doby. Mozno ta tvoj syn prisiel nieco naucit, cim viac to budes hrotit a tlacit, tym budes nespokojnejsia a on problemovejsi, ale iba v tvojich ociach. Podpor v nom vsetko dobre, je toho urcite vela, len to nevidis. On nema povahu po nikom z rodiny, je original, sam sebou, s vlastnym nazorom. Je to este len zaciatok puberty, tam s nim nestratte kontakt, emocne puto, vsetko ostatne nie je dolezite.

emuska30
1. máj 2025

Môj 12 ročný detto škola je smŕŕŕť 🤣
Ešteže máme edupage inak by som sa nedozvedela nič čo majú robiť a robili ...stále -nič sme nerobili....nemáme...nemusím....nechce sa mi ....prečo....načo....šport asi všetko co existuje vie. ....
Je 4 majster Slovenska a 2x vicemajster Slovenská ma asi 60 trofejí...od 9 rokov vie variť...upečie koláč...nakúpi....pusti práčku....povešia pradlo ....kúpi kvety ...je aj drzí aj lenivý....občas bordelár...v škole aj spraví neplechu ako všetci chalani...ale v rámci normy....ze som platila dvere s ďalšími 5 maminami alebo žalúzie....to som prežila...ale viem ze či už bude robiť naďalej šport alebo škola alebo práca...budem vždy pri nom ....to sú chalani ...
Dcéra je 3000%opak ....tancuje, spieva,plava, HK doma 10 diplomov ...😅😅syn ani za 100e nechcel odrecitovať 🤣
Takže v kľude....úplne normálny zdravý chalan .....problémovi chalani sú úplne iní....
Kamoska by ti vedela povedať v 10 rokoch fajčil trávu ...pil a skončil v ústave nevedela si sním dat rady.....to bol problémový chalan ..../dodnes a to ma už 27
Tvoj je len pravý- nefalšovaný -zdravý chaloš

negymama
1. máj 2025
@emuska30

Môj 12 ročný detto škola je smŕŕŕť 🤣
Ešteže máme edupage inak by som sa nedozvedela nič čo majú robiť a robili ...stále -nič sme nerobili....nemáme...nemusím....nechce sa mi ....prečo....načo....šport asi všetko co existuje vie. ....
Je 4 majster Slovenska a 2x vicemajster Slovenská ma asi 60 trofejí...od 9 rokov vie variť...upečie koláč...nakúpi....pusti práčku....povešia pradlo ....kúpi kvety ...je aj drzí aj lenivý....občas bordelár...v škole aj spraví neplechu ako všetci chalani...ale v rámci normy....ze som platila dvere s ďalšími 5 maminami alebo žalúzie....to som prežila...ale viem ze či už bude robiť naďalej šport alebo škola alebo práca...budem vždy pri nom ....to sú chalani ...
Dcéra je 3000%opak ....tancuje, spieva,plava, HK doma 10 diplomov ...😅😅syn ani za 100e nechcel odrecitovať 🤣
Takže v kľude....úplne normálny zdravý chalan .....problémovi chalani sú úplne iní....
Kamoska by ti vedela povedať v 10 rokoch fajčil trávu ...pil a skončil v ústave nevedela si sním dat rady.....to bol problémový chalan ..../dodnes a to ma už 27
Tvoj je len pravý- nefalšovaný -zdravý chaloš

@emuska30 no presne , syn mal spoluziaka co kradol v obchodoch vcitane alkoholu, a fajcil a pil, chodil poza skolu. Toto su problemy.
nie ze chalan nesprace veci zo zeme, alebo robi ksichty, ked od neho nieco chceme.

margitaf
2. máj 2025

Tak sa správa hádam každý druhý ale možno niekoho to bude zaujímať ,čo ma ozaj problémové dieťa
Môj brat ,teda žiadna dg nestanovena,vtedy sa na to ešte nehralo ,ale teda mal by dysgrafiu,dyslexsiu,dysortogrsfia ,doteraz jeho písomný prejav jedna veľká katastrofa ,píše viacmenej tak že píš ako počuješ a icka triafa od brucha , slovný prejav to ,žiadny básnik by z neho nebol ,vystriedal tri stredné školy,tú tretiu dokončil trojročná bez maturity kuchár čašník ,furt sa dostával do nejakých konfliktov čiže ublíženia na zdraví,nejaké výtržnosti ,poškodzovanie cudzej veci a to kadejake podlžnosti voči dopravnému podniku,sociálnej poisťovni a bla bla bla ,len domov chodili papiere na jeho meno ,kopu veci by sme sa snažili nedozvedeli kebyze nepošlú list ,lebo z neho dostať súvislú veru bolo umenie , všetko bolo len dobre a v pohode ,ale čo mu šlo,bol šport ,vedel rýchlo utekať a našiel sa v kulturistike,a bol na športovom gymnáziu a tak sa venoval atletike ,peniaze si zarobiť vedel,aj keď teda býval každý deň zhuleny ale teraz je uZ asi 10rokov v Amerike,má partnerku ,malé bábätko a darí sa mu ,je šťastný a spokojný 😃keby tu zostal ,hádam aj vo väzení skončí ,no ale neskončil a žije normálny život ,má bývanie ženu dieťa ,prácu a dosť peňazí ,ale teda bol to fakt blb a také decko by som najradšej niekde zabudla 😃a inak tento rok bude mať 40 ,by som neverila ,že taký debil sa tak pozbiera

margotka17
2. máj 2025

Môj spolužiak bol taký, učenie v pazi a najmúdrejší na svete, vyrástol z toho, podniká, má svoj prosperujúci hotel, rodinu a funguje normálne 👍.

larinka552
2. máj 2025
@margitaf

Tak sa správa hádam každý druhý ale možno niekoho to bude zaujímať ,čo ma ozaj problémové dieťa
Môj brat ,teda žiadna dg nestanovena,vtedy sa na to ešte nehralo ,ale teda mal by dysgrafiu,dyslexsiu,dysortogrsfia ,doteraz jeho písomný prejav jedna veľká katastrofa ,píše viacmenej tak že píš ako počuješ a icka triafa od brucha , slovný prejav to ,žiadny básnik by z neho nebol ,vystriedal tri stredné školy,tú tretiu dokončil trojročná bez maturity kuchár čašník ,furt sa dostával do nejakých konfliktov čiže ublíženia na zdraví,nejaké výtržnosti ,poškodzovanie cudzej veci a to kadejake podlžnosti voči dopravnému podniku,sociálnej poisťovni a bla bla bla ,len domov chodili papiere na jeho meno ,kopu veci by sme sa snažili nedozvedeli kebyze nepošlú list ,lebo z neho dostať súvislú veru bolo umenie , všetko bolo len dobre a v pohode ,ale čo mu šlo,bol šport ,vedel rýchlo utekať a našiel sa v kulturistike,a bol na športovom gymnáziu a tak sa venoval atletike ,peniaze si zarobiť vedel,aj keď teda býval každý deň zhuleny ale teraz je uZ asi 10rokov v Amerike,má partnerku ,malé bábätko a darí sa mu ,je šťastný a spokojný 😃keby tu zostal ,hádam aj vo väzení skončí ,no ale neskončil a žije normálny život ,má bývanie ženu dieťa ,prácu a dosť peňazí ,ale teda bol to fakt blb a také decko by som najradšej niekde zabudla 😃a inak tento rok bude mať 40 ,by som neverila ,že taký debil sa tak pozbiera

@margitaf krute ale uprimne 😃

rayla
2. máj 2025

No takto.. 10 ročné decko je ešte krpec.. ako ti píšu niektoré, že " nechať ho ísť vlastnou cestou".. v tomto veku??? Ako.. zapáliť si s kamošmi poza školu? Veď ono to ešte nemá šancu vedieť, co vlastne chce, nevie, o čom je život. Asi sa môj názor nestretne s pochopením, je mi to celkom jedno, no ja by som na Tvojom mieste zaťala zuby a pokračovala v učení. Keď bude starší, nech sa rozhodne a robí si čo chce, no keď vidíš, že nie je hlúpy, len lajdak a puberta s ním začína kyvat, nenechala by som ho padnúť na zle známky. Pred papulovanim sa obrniť a veľa veľa sa s ním rozprávať.. o živote, o tom, čo ho zaujíma, téma, ako práca, život, vzdelanie.. 10 ročné dieťa ešte nemá motiváciu sa učiť - rodičia všetko kúpia, nemusí nič, nepozná hodnotu peňazí.. takže moja rada: vydržať, učiť sa s ním, obrniť sa trpezlivosťou.. a postupne uvidíš, aj on bude mať väčší rozhľad. Držím palce!

lauricka
2. máj 2025

Tréningy by mal dovolené iba pod podmienkou plnenia si povinností a príprav do školy.

tilly
2. máj 2025
@lauricka

Tréningy by mal dovolené iba pod podmienkou plnenia si povinností a príprav do školy.

@lauricka toto nie je dobré riešenie

karmen118
2. máj 2025

Ak ho baví technika, tak skúste s ním pozrieť na akú školu ďalej by chcel ísť študovať - akého technického zamerania a potom nech sa venuje hlavne tým predmetom, čo bude potrebovať do budúcna, toto ho možno samého nakopne učiť sa viac. A zo zvyšných predmetov, aby mal aspoň trojky...to že športuje a baví ho to je super, lepšie akoby sedel vkuse doma zavretý.

witchlucia
2. máj 2025

Ja prispejem z inej strany. Ja som prvorodená dcéra. Jednotkatka, šikovná chvalená ocenená za výkony. Gymnázium vysoká škola a psychika v prdeli. To že som bola ako dieťa lubena za to že som vyhovovala forme mojej mamy mi zničilo sebavedomia a pokrivilo pohľad na danú seba, veľmi mladučká som sa začali hrutit a upadať do depresie lebo môj život boli sane soshe a vhodné rozhodnutia ktoré pasovali do role "šikovnej dcéry." Môj mladší brat bol asi tak "problemovy" ako tvoj syn. Silná povaha nenechal sa zlomiť nárokmi rodičov. To jeho rebelovanie mu dalo sebavedomie, cieľavedomosť. Hľadal cesty ako žiť život inak. Má lepšie platenú prácu ako môj muž s doktorátom, šťastné rodinné zázemie zatiaľ čo ja "dakobnalé dieťa" si v dospelosti riešim problémy. Ak ti môžem poradiť tak si uvedom že dcerina poslušnosť je nedostatok sebavedomia,vaj keď sa to to nemusí zdať. To že ani nevieš že chodí do školy môže byť výsledok maskovania a stláčania vlastných potrieb a to že svoje deti verbálne neporovnavaš neznamená že to necítia. Naša mama nikdy nedala najavo preferencie. Môj brat to cítil, a trpel tým. Ja svojim spôsobom tiež, lebo to je skrátka vidieť. Tvoj syn vidí aké známky nosí dcéra, vidí že jej to učenie ide ľahšie a vie že tvoj standart je inde než to čo dosahuje. Tvoje očakávania im obom môžu ublížiť, ale aby som odpovedala na otázku. Problémový chlapci sa v dospelosti majú dobre. Poslušne dievčatká dobiehajú to čo títo rebeli získali v puberte.

estellas
3. máj 2025
@witchlucia

Ja prispejem z inej strany. Ja som prvorodená dcéra. Jednotkatka, šikovná chvalená ocenená za výkony. Gymnázium vysoká škola a psychika v prdeli. To že som bola ako dieťa lubena za to že som vyhovovala forme mojej mamy mi zničilo sebavedomia a pokrivilo pohľad na danú seba, veľmi mladučká som sa začali hrutit a upadať do depresie lebo môj život boli sane soshe a vhodné rozhodnutia ktoré pasovali do role "šikovnej dcéry." Môj mladší brat bol asi tak "problemovy" ako tvoj syn. Silná povaha nenechal sa zlomiť nárokmi rodičov. To jeho rebelovanie mu dalo sebavedomie, cieľavedomosť. Hľadal cesty ako žiť život inak. Má lepšie platenú prácu ako môj muž s doktorátom, šťastné rodinné zázemie zatiaľ čo ja "dakobnalé dieťa" si v dospelosti riešim problémy. Ak ti môžem poradiť tak si uvedom že dcerina poslušnosť je nedostatok sebavedomia,vaj keď sa to to nemusí zdať. To že ani nevieš že chodí do školy môže byť výsledok maskovania a stláčania vlastných potrieb a to že svoje deti verbálne neporovnavaš neznamená že to necítia. Naša mama nikdy nedala najavo preferencie. Môj brat to cítil, a trpel tým. Ja svojim spôsobom tiež, lebo to je skrátka vidieť. Tvoj syn vidí aké známky nosí dcéra, vidí že jej to učenie ide ľahšie a vie že tvoj standart je inde než to čo dosahuje. Tvoje očakávania im obom môžu ublížiť, ale aby som odpovedala na otázku. Problémový chlapci sa v dospelosti majú dobre. Poslušne dievčatká dobiehajú to čo títo rebeli získali v puberte.

@witchlucia Výborne napísané, presne vystihnute dúfam, že si to autorka prečíta.