Ako skutočne žiť a nie len prežívať?
Mavam poslednej dobe depresie a myslienky ako ci je vobec zivot dobry, ved sk ho clovek ani neuzije, ako si mozeme uzivat zivot ked je nas zivot o praci? Kazdy den chodit do prace, mat na rok 20-25 dni dovolenky, ale inak v podstate prezit zivot v praci a doma, je to vobec zivot? Pracovat cely zivot aby sme vobec mali co do ust? Da sa vobec uzit si zivot ked mame tak malo casu, penazi a energie? Mam depresie z toho ked pomyslim ze cely moj zivot budem pracovat na to aby som prezila, ze clovek ma tak malo casu a prebehne to tak rychlo, a v podstate sme z celeho zivota 15+- rokov studovali, a ostatne roky pracovali, a potom len dochodok … je to hrozna predstava ze to je takto, ze na uzivanie zivota je malinko casu, ze o tomto je zivot, skola, praca, dochodok, smrt (popripade este deti, vnucata) Mam chut nepracovat a ist cestovat po svete no na to by mi par tisic nestacilo… chcem proste žiť a nie preźivat, no ako?
@stanielka17 toto praveze vobec nie je korporatna norma 😀😀 vubka a slsp spustili 4dnovy pracovny tyzden, vo vacsine "korporatov" mozes pracovne migrovat medzi statmi, mozes robit remote, mozes si zobrat sabbatical, poluvazok je tiez norma...
@pribinak presne. Moze ist zachranovat korytnacky na Kostarike. Staci si zaplatit letenku. Tieto voluntary programy su celkom super. Mozno by ju nastartovali.
@queen_mary 4-dnovy tyzden nie je korporatna norma nikde na svete, a ten zvysok co spominas su skor benefity vo vysokych fuknciach, kam trva roky sa vypracovat. Zas sa netvarme, ze praca v korporate je nejaka srandicka bez zavazkov na par hodin tyzdenne, kde mas more volneho casu a v podstate si ides do prace len tak z dobrej vole.
@queen_mary práca v korporáte je asi tak že o 16:00 mi prišli tabuľky , veľa tabuliek z centrály a do zajtra rána je to nutné mať. Moja pracovná doba končila 16:30. Presuny do iných štátov a tam pravidelné s prepáčením pojeby ,za neplnenie plánov , ak ste plán splnili , tak navýšenie plánu , účtovné závierky do 10. januára , do 15 muselo byť z auditované .Ako najviac sa mi páčili plány v priebehu roka a ich plnenie, ak si napísal reál , prišiel ti s prepáčením pojeb, tak sa upravovalo ale koniec roka ťa aj tak dobehol , takže zas pojeb veľkého rozsahu.
@stanielka17 no tie benefity sú určité % z určitých ukazovateľov na ktoré si často vo vyššej pozícii ani nemala dosah .
Bola som tam pár rokov a odišla som , dala som výpoveď. Pamätám si ja veľmi dobre druhý deň po poslednom pracovnom dni v korporáte , vypla som mobil a zmenila som číslo . Mesiac som bola doma a potom som si založila živnosť, do roka získala licenciu .
@subartic Anoooo ked nadstandardne plnis plan, za odmenu dostanes dvojnasobok planu a pracovneho casu, za rovnake peniaze 😅 poznam…
@queen_mary Este dodam, ja pracujem ako psychologicka v poradenstve okrem inych aktivit, a aj ked sa tomuto konkretne nevenujem, od kolegov viem, ze k ich klientom patria ludia totalne vyhoreti a na pokraji zrutenia z prace snov v globalnom korporate.
@stanielka17 nemusis na to robot roky 😀😀 ocividne si nikdy v korporate nerobila.
@queen_mary Jasne, za 3 mesiace je clovek senior manazer, prosim ta. Evidentne si v korporate bud nerobila ty, alebo mas velmi skreslenu predstavu.
@subartic tak mas asi zly odbor. Ja som robila na marketingu v Telekome a vo Vubke a pohoda jahoda 😀 financie ani nic s excelovskymi tabulkami by som v zivote nerobila - nikde. 😀
@stanielka17 dakujem, robila 🙂 ale nerobim ziadneho pingla strateneho v organizacke, ale robim mktg a pr. 4 dnovy pracovny cas zacina byt bezny aj u nas (napr intesa ho ma zavedeny skoro vsade), takisto remote job, ak pracujes aspon 2 roky... ale skoda vysvetlovat.
Ps: robotu, z ktorej sa rucam, by som ja v zivote nerobila.
@queen_mary odbor mám dobrý . Mimo korporátu ma živí viac než dobre. V korporáte si nikto , doslovne nikto aj keď si na vyššej alebo na vysokej pozícii . Akcionárov vôbec nezaujíš pokiaľ nejde o také niečo ako sexuálne obťažovanie na pracovisku , na to sú potom citlivý .
nerobila si v klasickom biznis korporáte kde sa predáva a nakupuje a aj vyrába , kde je jedna nadnárodná spoločnosť, ktorá má skoro v každej krajine na svete umiestnú svoju spoločnosť ktorú vlastní cez podiely , ten vlastní toho a ten toho a tamten toho , zisky sa prelievajú z jedného do druhého a tretieho. A čo je bonus ešte si navzájom aj fakturujú . Pokiaľ si zamestnanec aj keby si bola na vysokej funkcii veľmi výrazne pociťuješ systém padajuceho ......., pojeb ide z vrchu a končí u posledného pingla.
nejdem citat 5 stran diskusie, ale ja ta chapem, tiez mam niekedy pocit ze idem len z domu do roboty a z roboty domov, medzitym nic, zivot uteka, vidim ako starnem a mam pocit, ze som nic v zivote nestihla.
ale treba si uzivat zivot tu a teraz a hlavne sa neutapat v depresii z toho, pretoze depresia ti pokazi aj to pekne co by mohlo byt.
Ja ta chapem. Ano, po priemyselnej revolucii ludia pracovali po 12 hodin denne, ale napriklad taki lovci a zberaci pracovali v priemere 4.8 hodin denne. Skus si nastudovat dejiny pracovneho casu. A to co citis, je podla mna bezne. Lebo ludsky organismus nie je stavany na tolko prace a tak malo volna. Pred priemyslenou revoluciou pracovali aj otroci!!! menej ako 8 hodin denne. Samozrejme lisilo sa to napriec roznymi kulturami atd. ale boli rozne sviatky, ked sa aj mesiace nepracovali, lebo sa slavila nabozenska udalost. Aj v krestanstve, Jezis sa na pusti postil 40 dni...povedz mi kto ma dnes tolko casu, byt mesiac a pol niekde na pusti 😀 v krestanstve sa to vnima ako Jezisova obet, podla mna mal celkom slusnu dovolenku 😀 co chcem ale povedat je, ze ludom by stacilo pracovat 5 hodin denne, a stale by aj system dokazal fungovat, aj ludia by boli stastnejsi. Ano, asi by nebolo tolko tovarov a sluzieb a kapitalizmus by utrpel, ale ludia by mali viac casu. Takze nie si divna, keby si bola, neboli by ludia vystresovani a vyhoreni. Pracovna doba aku mame teraz a doraz na efektivitu a produktivitu ludi nici, evolucne sme stavani skor na pracu 4-5 hodin denne.
A neviem kolko mas rokov a ako je to v tvojom okoli, ale ja mam pocit, ze ked mam obdobie, ked mam viac energie a v praci mam toho menej a chcela by som si ten zivot viac "uzivat" ist s kamaratkou do kina, na vylet, s partnerom na koncert atd. tak nikto nema cas ani energiu lebo je z prace a povinnosti uplne vystaveny... a ked maju cas a energiu moji znami, som zas vycerpana ja 😅 je to hrozne ale tym chcem povedat to, ze aj keby si vyhrala loteriu, mohol by byt dost problem najst si ludi, ktori budu mat na teba cas, lebo vsetci su zaneprazdneni a vycerpani...ale mozno to je tak len v mojom okoli, neviem.
@heln Ale ona tam píše, že mám chuť nepracovať. To neviem aký je nápad, lebo po 18-tke ako dospelý človek, by si mal zarobiť na svoj byt a živobytie, za nejaký čas môže byť aj u rodičov, ale mal by sa snažiť. Ja som v práci poznala aj veľa spolupracovníčiek, ktoré mali podobné záujmy ako ja alebo aj spolupracovníkov. A postupne sa má skracovať aj prac. týždeň, ale aj tak väčšina ľudí má volno S,N - o je vyše 100 dni + sviatky.
Tak tej dovolenky by mohlo byt viac.

Boze moooj 😀 s vikendami, dovolenkami atd ti vyjde, ze cca polku roka mas volno...
A co sa tyka prace.. treba zacat uz v skole, aby si sa mala dobre. Mozes pracovat aj remote, z plaze na filipinach alebo z laponska. Mozes robit aama na seba, a ak si sikovna, staci robit pol roka, a pol roka mozes cestovat.
Len treba vediet, co chces, a ist si za tym.