icon

Ako skutočne žiť a nie len prežívať?

5. dec 2023

Mavam poslednej dobe depresie a myslienky ako ci je vobec zivot dobry, ved sk ho clovek ani neuzije, ako si mozeme uzivat zivot ked je nas zivot o praci? Kazdy den chodit do prace, mat na rok 20-25 dni dovolenky, ale inak v podstate prezit zivot v praci a doma, je to vobec zivot? Pracovat cely zivot aby sme vobec mali co do ust? Da sa vobec uzit si zivot ked mame tak malo casu, penazi a energie? Mam depresie z toho ked pomyslim ze cely moj zivot budem pracovat na to aby som prezila, ze clovek ma tak malo casu a prebehne to tak rychlo, a v podstate sme z celeho zivota 15+- rokov studovali, a ostatne roky pracovali, a potom len dochodok … je to hrozna predstava ze to je takto, ze na uzivanie zivota je malinko casu, ze o tomto je zivot, skola, praca, dochodok, smrt (popripade este deti, vnucata) Mam chut nepracovat a ist cestovat po svete no na to by mi par tisic nestacilo… chcem proste žiť a nie preźivat, no ako?

Strana
z5
queen_mary
6. dec 2023

Boze moooj 😀 s vikendami, dovolenkami atd ti vyjde, ze cca polku roka mas volno...
A co sa tyka prace.. treba zacat uz v skole, aby si sa mala dobre. Mozes pracovat aj remote, z plaze na filipinach alebo z laponska. Mozes robit aama na seba, a ak si sikovna, staci robit pol roka, a pol roka mozes cestovat.
Len treba vediet, co chces, a ist si za tym.

queen_mary
6. dec 2023

@stanielka17 toto praveze vobec nie je korporatna norma 😀😀 vubka a slsp spustili 4dnovy pracovny tyzden, vo vacsine "korporatov" mozes pracovne migrovat medzi statmi, mozes robit remote, mozes si zobrat sabbatical, poluvazok je tiez norma...

queen_mary
6. dec 2023

@pribinak presne. Moze ist zachranovat korytnacky na Kostarike. Staci si zaplatit letenku. Tieto voluntary programy su celkom super. Mozno by ju nastartovali.

stanielka17
6. dec 2023

@queen_mary 4-dnovy tyzden nie je korporatna norma nikde na svete, a ten zvysok co spominas su skor benefity vo vysokych fuknciach, kam trva roky sa vypracovat. Zas sa netvarme, ze praca v korporate je nejaka srandicka bez zavazkov na par hodin tyzdenne, kde mas more volneho casu a v podstate si ides do prace len tak z dobrej vole.

subartic
6. dec 2023

@queen_mary práca v korporáte je asi tak že o 16:00 mi prišli tabuľky , veľa tabuliek z centrály a do zajtra rána je to nutné mať. Moja pracovná doba končila 16:30. Presuny do iných štátov a tam pravidelné s prepáčením pojeby ,za neplnenie plánov , ak ste plán splnili , tak navýšenie plánu , účtovné závierky do 10. januára , do 15 muselo byť z auditované .Ako najviac sa mi páčili plány v priebehu roka a ich plnenie, ak si napísal reál , prišiel ti s prepáčením pojeb, tak sa upravovalo ale koniec roka ťa aj tak dobehol , takže zas pojeb veľkého rozsahu.
@stanielka17 no tie benefity sú určité % z určitých ukazovateľov na ktoré si často vo vyššej pozícii ani nemala dosah .
Bola som tam pár rokov a odišla som , dala som výpoveď. Pamätám si ja veľmi dobre druhý deň po poslednom pracovnom dni v korporáte , vypla som mobil a zmenila som číslo . Mesiac som bola doma a potom som si založila živnosť, do roka získala licenciu .

stanielka17
6. dec 2023

@subartic Anoooo ked nadstandardne plnis plan, za odmenu dostanes dvojnasobok planu a pracovneho casu, za rovnake peniaze 😅 poznam…

stanielka17
6. dec 2023

@queen_mary Este dodam, ja pracujem ako psychologicka v poradenstve okrem inych aktivit, a aj ked sa tomuto konkretne nevenujem, od kolegov viem, ze k ich klientom patria ludia totalne vyhoreti a na pokraji zrutenia z prace snov v globalnom korporate.

queen_mary
6. dec 2023

@stanielka17 nemusis na to robot roky 😀😀 ocividne si nikdy v korporate nerobila.

stanielka17
6. dec 2023

@queen_mary Jasne, za 3 mesiace je clovek senior manazer, prosim ta. Evidentne si v korporate bud nerobila ty, alebo mas velmi skreslenu predstavu.

queen_mary
6. dec 2023

@subartic tak mas asi zly odbor. Ja som robila na marketingu v Telekome a vo Vubke a pohoda jahoda 😀 financie ani nic s excelovskymi tabulkami by som v zivote nerobila - nikde. 😀

queen_mary
6. dec 2023

@stanielka17 dakujem, robila 🙂 ale nerobim ziadneho pingla strateneho v organizacke, ale robim mktg a pr. 4 dnovy pracovny cas zacina byt bezny aj u nas (napr intesa ho ma zavedeny skoro vsade), takisto remote job, ak pracujes aspon 2 roky... ale skoda vysvetlovat.
Ps: robotu, z ktorej sa rucam, by som ja v zivote nerobila.

subartic
6. dec 2023

@queen_mary odbor mám dobrý . Mimo korporátu ma živí viac než dobre. V korporáte si nikto , doslovne nikto aj keď si na vyššej alebo na vysokej pozícii . Akcionárov vôbec nezaujíš pokiaľ nejde o také niečo ako sexuálne obťažovanie na pracovisku , na to sú potom citlivý .
nerobila si v klasickom biznis korporáte kde sa predáva a nakupuje a aj vyrába , kde je jedna nadnárodná spoločnosť, ktorá má skoro v každej krajine na svete umiestnú svoju spoločnosť ktorú vlastní cez podiely , ten vlastní toho a ten toho a tamten toho , zisky sa prelievajú z jedného do druhého a tretieho. A čo je bonus ešte si navzájom aj fakturujú . Pokiaľ si zamestnanec aj keby si bola na vysokej funkcii veľmi výrazne pociťuješ systém padajuceho ......., pojeb ide z vrchu a končí u posledného pingla.

heln
6. dec 2023

nejdem citat 5 stran diskusie, ale ja ta chapem, tiez mam niekedy pocit ze idem len z domu do roboty a z roboty domov, medzitym nic, zivot uteka, vidim ako starnem a mam pocit, ze som nic v zivote nestihla.
ale treba si uzivat zivot tu a teraz a hlavne sa neutapat v depresii z toho, pretoze depresia ti pokazi aj to pekne co by mohlo byt.

pupavka234
6. dec 2023

Ja ta chapem. Ano, po priemyselnej revolucii ludia pracovali po 12 hodin denne, ale napriklad taki lovci a zberaci pracovali v priemere 4.8 hodin denne. Skus si nastudovat dejiny pracovneho casu. A to co citis, je podla mna bezne. Lebo ludsky organismus nie je stavany na tolko prace a tak malo volna. Pred priemyslenou revoluciou pracovali aj otroci!!! menej ako 8 hodin denne. Samozrejme lisilo sa to napriec roznymi kulturami atd. ale boli rozne sviatky, ked sa aj mesiace nepracovali, lebo sa slavila nabozenska udalost. Aj v krestanstve, Jezis sa na pusti postil 40 dni...povedz mi kto ma dnes tolko casu, byt mesiac a pol niekde na pusti 😀 v krestanstve sa to vnima ako Jezisova obet, podla mna mal celkom slusnu dovolenku 😀 co chcem ale povedat je, ze ludom by stacilo pracovat 5 hodin denne, a stale by aj system dokazal fungovat, aj ludia by boli stastnejsi. Ano, asi by nebolo tolko tovarov a sluzieb a kapitalizmus by utrpel, ale ludia by mali viac casu. Takze nie si divna, keby si bola, neboli by ludia vystresovani a vyhoreni. Pracovna doba aku mame teraz a doraz na efektivitu a produktivitu ludi nici, evolucne sme stavani skor na pracu 4-5 hodin denne.

pupavka234
6. dec 2023

A neviem kolko mas rokov a ako je to v tvojom okoli, ale ja mam pocit, ze ked mam obdobie, ked mam viac energie a v praci mam toho menej a chcela by som si ten zivot viac "uzivat" ist s kamaratkou do kina, na vylet, s partnerom na koncert atd. tak nikto nema cas ani energiu lebo je z prace a povinnosti uplne vystaveny... a ked maju cas a energiu moji znami, som zas vycerpana ja 😅 je to hrozne ale tym chcem povedat to, ze aj keby si vyhrala loteriu, mohol by byt dost problem najst si ludi, ktori budu mat na teba cas, lebo vsetci su zaneprazdneni a vycerpani...ale mozno to je tak len v mojom okoli, neviem.

petronelag
6. dec 2023

@heln Ale ona tam píše, že mám chuť nepracovať. To neviem aký je nápad, lebo po 18-tke ako dospelý človek, by si mal zarobiť na svoj byt a živobytie, za nejaký čas môže byť aj u rodičov, ale mal by sa snažiť. Ja som v práci poznala aj veľa spolupracovníčiek, ktoré mali podobné záujmy ako ja alebo aj spolupracovníkov. A postupne sa má skracovať aj prac. týždeň, ale aj tak väčšina ľudí má volno S,N - o je vyše 100 dni + sviatky.

domkakvet
6. dec 2023

Tak tej dovolenky by mohlo byt viac.

Strana
z5