icon

Ako slovenská politika ovplyvňuje odchod mladých do zahraničia?

alazala
8. apr 2024

mám 3 deti, študujú v zahraničí , tesne po skončení školy alebo v posledných ročníkoch. Neplánujú sa vrátiť - z posledného vývoja majú dojem, že Slovensko je na zlej ceste - moc v rukách "našich ľudí", netrestá sa klientelizmus, korupcia . Nefuguje zdravotníctvo, školstvo a súdnictvo katastrofa. Netoleratná spoločnosť , plná hrubosti . Po prezidentských voľbách potvrdené, že slovákom sa toto páči. Väščina ich kamarátov/spolužiakov z gympla je na tom rovnako - sú v zahraničí, nechcú sa vrátiť , často má rodina vonku takto všetky deti. Z mojho okolia susedia, kolegovia .. veľmi veľa. Tak sa vás pýtam , voliči Smeru, Hlasu, Pelegriniho , Harabina a spol - ako tu chcete žiť? Čo urobil Fico pre vaše deti? Kto vám bude platiť dôchodky a kto bude na vás robiť - kto vás bude ťahať , ked všetci šikovní idú preč? My sa s tým nejak vysporiadame - odídeme za deťmi . Ale vy čo ste si toto zvolili - presne vy na to doplatíte!

Strana
alickapusinka
8. apr 2024

Dobre tak informáciu sme sa dozvedeli a teraz čo. Je to ich rozhodnutie že sa nevrátia tak odsťahuj sa za nim a máš po probléme.

justxme
8. apr 2024

To ľuďom nevysvetlis, si každý povie, že "však nech si idú, tu nikomu nebudú chýbať" alebo "no určite, aj tak nikde neodídu". Pretože tak, ako si neuvedomujú minulosť a jej dôsledky, tak si neuvedomujú ani budúcnosť. A to ani nemusia odísť teraz tisíce ľudí naraz, stačí že postupne to začne plánovať čoraz viac, najmä mladých. Ja sa nechystám odísť napríklad hneď teraz, ale keď sa budeme v budúcnosti rozhodovať kde sa usadíme, jedna z možností bude odchod.

deedol
8. apr 2024

kopirujem z clanku:

V očiach ruských stratégov sa stávame zaujímavým objektom vlastných aktívnych zásahov. Nie je to totiž tak, ako si mnohí myslia, že ak budeme ukazovať, že zo štátov Západu sme Rusku najviac priaznivo naklonení, tak Rusko nás bude „šetriť“, ale skôr tak, že títo stratégovia sediaci v Moskve to budú interpretovať spôsobom, že „…na západ od nás je múr nepriateľských štátov NATO, no tu, hľa, je jedna slabá vnútorne nalomená tehlička. Udrime tam!“ Teda sami sa tak podkladáme pred Rusko ako primárny cieľ a ako prvé bojisko prípadného konfliktu medzi NATO a Ruskom. Súčasná rusko-ukrajinská vojna azda ukazuje, že tieto varovania sa nepohybujú v nejakom priestore hypotetických možností a za každé okázalé demonštrovania priateľstva voči Rusku v konečnom dôsledku môžeme platiť vlastnou krvou.

toto podla mna niektorym ludom nedochadza.

Autor je právnik a politológ
Na popud Adapt Institutu autor v roku 2022 vypracoval esejistický text o príčinách orientácie časti slovenskej verejnosti na Rusko. V roku 2023 ho vydal DEKK Inštitút v zborníku „Súdržnosť na Slovensku“. Uvedený text bol uverejnený aj v publikácii „Medzinárodná bezpečnosť v kríze“ od vydavateľstva Premedia v r. 2023.
https://dennikn.sk/3915247/historicke-korene-sl...

klementinka58
8. apr 2024

Dufam, ze sa,nevratia ani urobit si zuby, rtg ani sono....z mojho okolia to tak zvyknu robit...ziju v zahranici a lekarov si chodia tu vybavovat

guudy
8. apr 2024

@klementinka58 …a Slovaci cestuju za zubami do Madarska, Turecka, predtym na Ukrajinu. A co teraz? ;)

janinah
8. apr 2024

@alickapusinka aj som šla písať a vysvetľovať.ale nemá to význam...tak len jednu otázku...kto tu ostane.ak odídu mladí.schopni.talentovani.do sveta suci ľudia? Táto krajina sa bude určite prekrásne rozvíjať.ked tu ostanú dôchodcovia.počerni spoluobčania a takí ti jednoduchší ktorým stačí na prežitie.ze štat dá nejaký príspevok...

guudy
8. apr 2024

@alazala moje jedno tiez konci Uni v zahranici a ani omylom sa sem nevrati. Druhe pomaly bude maturovat a ide tiez prec…
Tiez spadaju do kategorie - odliv mozgov. Je to obrovsky problem Slovenska…

janinah
8. apr 2024

Jaj.este som zabudla..ostanú tu " naši ľudia". len koho budú vyciciavat.vyuzivat.klamat a kradnúť dokedy.ak už ozaj nebude z čoho¿

maca1984
8. apr 2024

Šikovných, múdrych, vzdelaných, pracovitých ľudí máme na SVK veľa. Tí sa vždy uchytia, kdekoľvek vo svete. Možno nie hneď, ale uchytia.
Neodídu všetci, to určite nie. Ale keď ich odíde dosť, pocítia to tu všetci.
Ale veď nevadí. Toto chceli. Bude tu nové Švajčiarsko, zem zasľúbená. Ceny všetkého pôjdu už len dolu. Investori sa sem pohrnú, takže aj tie, čo roky sedia doma bez práce a čakajú na rôzne dávky si konečne nájdu prácu a budú môcť vycestovať k tomu moru, ktoré tu mnohé tak iným závidia.
Len či im tá radosť, slzy dojatia , štastia vydržia po celú dobu.. a aká dlhá bude tá doba ?
Vzhúru do novej etapy.

janinah
8. apr 2024

@guudy aj moje...dve z troch mozgov nebude žiť na sk a tretia čaka na vývoj situácie.ta má veľký rodinné založeného manžela a zatiaľ ostávajú...kým nepochopia.ze ak chcú dobrú budúcnosť pre deti musia sa pohnúť inam...

martinkatinka
8. apr 2024

Ja neviem z coho ludia usudzuju, ze inde je lepsie. Nepoznaju system zdravotnictva, sudnictva a inych institucii vonku, ale vedia, ze je lepsi. Frflu, ale neodidu... Deti mozno, maju odvahu... Ale ostazni tu ostanu... Aj ja tu ostanem. Ale budem sa spoliehat sama na seba.

nelca0510
8. apr 2024

@alazala tu pochopenie nečakaj. Len urážky v štýle " a čo,nech si zostanú,my ich nepotrebujeme".

doriiis
8. apr 2024

Áno,iste.Lebo keby vyhral Korcok tak by hneď balili kufre,nechali tam všetko,čo si vybudovali, frajerov,frajerky,školy,prácu,kamarátov a prisli by späť sa tlačiť do detskej k mame domov.Jo.Verime.
Lebo keby vyhral Korcok tak by instantne,maximálne do piatich rokov zázračne zacalo fungovať všetko.Iste.Verime.To sme dúfali aj pri Caputovej a hľa,nestalo sa
Pardon,ale tento príspevok je celý tendencny a strašne alibistický.

loolaa
8. apr 2024

Ja som vonku desať rokov, neľutujem ani jediný deň. Na Slovensko sa už nevrátim, môj domov je už inde. Slovensko ide z kopca, ľudia si zvolili mafiu, vrahov, klamárov a zlodejov.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
xckaretxxx
8. apr 2024

@alazala asi sa na SK nemáš až tak zle, keď dokážeš platiť trom deťom školy v zahraničí, alebo?

janinah
8. apr 2024

Z médií
Pellegriniho pokoj má jednu obrovskú slabinu. Je alibistický a odráža výlučne jeho záujmy. Bude zaujímavé sledovať, ako nový prezident so svojou misiou pokoja pochodí, keď sa verejnosť začne prebúdzať do náročných sociálnych a ekonomických situácií. Pred voľbami nebol čas (a chuť) rozprávať o daniach, dlhoch a rozpočtových rizikách. Ten čas však príde, a nebude to ani náhodou príjemné.

Sám proti realite
„Kandidát mieru“ rýchlo narazí na realitu aj vo vzťahu k ruskej agresii proti Ukrajine. Budú ho obmedzovať dve veci: jeho vlastná túžba po spoločných fotkách so západoeurópskymi lídrami a realita priamo na fronte. Alebo má hádam niekto uveriť tomu, že nový prezident príde s praktickým i úspešným mierovým projektom?

Pellegríniovské ťaženie hrdosti a vlastenectva sa môže rozvíjať pri vatrách a hymnách. Alebo (a to mu venujme ako špeciálne prianie) môže zostúpiť do reality, o ktorej rád rozprával, a venovať sa hrdosti medzi najrozličnejšími obeťami štátnej zlomyseľnosti či dlhodobého úpadku.

sense
8. apr 2024

Tak ako sa s tým vysporiadas ty, vysporiada ju sa aj tí druhí.
A myslíš keby vyhral ten druhy, tak by deti skončili školy a vrátili sa sem podporovať Slovenske hospodárstvo?
P. S nie nevolila som Pelegriniho

xckaretxxx
8. apr 2024

@loolaa a načo komentuje slovenské stránky, namiešať sa už do Slovenska

martinka13
8. apr 2024

Máme to rovnako. Šikovné deti. Síce jedno ešte mladšie, ale obom chystáme priestor mimo SR. Samozrejme aj sebe. Predáme firmu, ľudí prepustíme a ideme Náš národ je slepé stádo oviec. Teším sa, ako nám súdruhovia z Ruska budú pomáhať....

loolaa
8. apr 2024

@xckaretxxx Pretože som stále slovenka, mám na Slovensku rodinu a nie je mi jedno ako to tam vyzerá.

loolaa
8. apr 2024

@martinka13 Kam sa chystáte?

uhnakova
8. apr 2024

@xckaretxxx ak sú v Česku, tak žiadne školné neplatia. Len internáty, stravu, mhd ako aj na Slovensku.

justxme
8. apr 2024

@doriiis nie, keby vyhral Korčok nič zázračné by sa nestalo, ani by sa zrazu všetci zo zahraničia nevrátili, ale bola by to aspoň nejaká nádej. Naopak, výhra Pellegriniho len ukázala, že to tu je márne, a vôbec už nemám pocit, že je prehnané to so slovenskom proste vzdať.

ana82
8. apr 2024

jaj no len tento problém je tu už desaťročia....a je jedno kto bol pri moci

martinka13
8. apr 2024

@loolaa v prvom rade závisí od výšky pre decká. Zatiaľ mame vyhliadnutú v Holandsku. Uvidíme, ako sa podarí. Ale s manželom chceme buď Kanáre, alebo juh Talianska. Keď už budú deti samostatné

loolaa
8. apr 2024

@martinka13 Veľa šťastia, hlavne nech sa darí a ste spokojní 😊

moonlight1210
8. apr 2024

Kto bude robit na tych, co ostanu?
Naozaj si myslia, ze ked tu bude menej ludi, tak bude viac penazi pre ostatnych?
Nie, nebude, lebo sa ich reciprocne aj menej vyprodukuje.
Ale rozhodne bude viac prace, ktoru budu musiet sami zastat. Lebo su prace, ktore neubudnu. Ci sa robia pre jedneho, ci pre dvadsiatich, urobit sa musia. A ak sa neurobia, pojde priemerny standard pohodlia dole. Trebars obycajne udrziavacie a opravne prace. Uz teraz napriklad je problem s komunikaciami, hlavne medzi mensimi mestami a obcami. Vela ich je v hroznom stave (jeden priklad za mnohe.)

A ludia nie su pripraveni na uskromnenie sa.

@doriiis "Lebo keby vyhral Korcok tak by hneď balili kufre,nechali tam všetko,čo si vybudovali, frajerov,frajerky,školy,prácu,kamarátov a prisli by späť sa tlačiť do detskej k mame domov.Jo.Verime."
nejde o tych, co uz su prec (a btw. cast sa zvykne vratit, ked si chcu zalozit rodinu, lebo Slovaci su taki naviazani na korene. Este to mame stale celkom v sebe.)

Ide hlavne o tych, co odidu teraz a potom.

A tiez nejak stale obchadzas fakt, ze nejde o to, co zmoze prezident (lebo vieme, ze extra vela nie. to ma v rukach vzdy predovsetkym len vlada), ale o pocit, kam krajina zacina smerovat. Myslenie ludi kam zacina smerovat. O ten celkovy pocit ide. A ten je pre nich depresivny.

To mas ako so zlym manzelstvom. Ked zacnete chodit na poradnu, tak do roka nemusia byt zazraky. Ze budete dve holubicky.
Ale ked ta manzel posle s poradnou do kelu a vysmeje, tak si povies, ze naco sa vobec etse o nieco snazit. A podas ziadost o rozvod hned.

monikazs
8. apr 2024

@klementinka58 a preco by nemohli? Je to nelegalne?? Aj Ty si vies dat spravit hoc aj implantaty napr. v Turecku

falbala132
8. apr 2024

a co urobila pre tvoje deti predchadzajuca vlada? robim na jednom ministerstve a keby si videla vysledky jedneho auditu, mozno este len vtedy by si sa zobudila z toho svojho sna, ze "neficovci" su ini.

Strana