Ako slušne odmietnuť svokru, ktorá sa chystá pomáhať?
Dobrý deň, mám takú blbú situáciu, že žijeme 250 km od svokrovcov, vychádzame spolu veľmi dobre. Čakám prvé dieťa a prvé vnúča do rodiny. No a svokra má v poslednej dobe také reči, že sa "pripravuje na materskú", dokonca mala aj nápad, že po pôrode pôjdeme bývať k nim do bytu aby nám s dieťaťom pomohli- to však povedala len mužovi, ja som pri tom nebola.
Máme vlastné bývanie, nič nám nechýba, vôbec nepotrebujeme "pomáhať" s malým a vždy, keď svokra dostane takýto nápad, tak ostaneme bez slov ako zamrznutí, nevieme ako zareagovať.
S mužom máme vydiskutované čo chceme a čo nie a sme na jednej lodi v tomto, ale neviem ako SLUŠNE svokre povedať, nech si také nápady vyhodí z hlavy😅
No tak sa teší.... ved povedz diky, uvidíme, ako to bude, keď bude treba,jasne, ze požiadame o pomoc.
Slusne,dakujeme zatial nic nepotrebujeme,poradime si a ak by sme pomoc potrebovali urcite sa ozveme. V pripade ze toto jednoduche vysvetlenie nepochopi musi jej to muz vysvetlit inak
Už prišla k vám neohlásene na návštevu? Podľa mňa, to je celé nafúknuté a stresujes sa popredu. Ake diskusie? Veď ešte nie je dieťa ani na svete a všetky tie hypotetické reči... však keď príde dajaky konkrétny napad zo strany svokry, len povedz: uvidíme ako bude, ale pravdepodobne pomoc potrebovať nebudeme.
Zasmiat sa na tom hlasno ak to pred tebou povie a povedat: “to zartujes vsak?” A z usmevu prejst do vaznej tvare a zopakovat: “to zartujes, vsak?!…a nasledne vysvetlit preco zaco naco…😉
No však si raz na toto "vôbec nepotrebujeme pomáhať" spomenieš ... čo by som ja dala za to, keby mi mal kto pomôcť ... sami s mužom sme boli a teda bolo to, hlavne pre mňa, o držku, som išla 24/7 ... ešte to len nechaj pekne tak, po pôrode uvidíš, že nie je všetko také ružové a ideálne, ako sa píše v knihách.
Čím skôr si veci vykomunikujete tým lepšie. Treba povedať úplne otvorene že ste moderna rodina a pomoc zatiaľ nepotrebujete
@monsterablue Ja sa jej "nevyhrážam", len ma pobavila tá naivita ... tiež som bola kedysi prvorodička a tiež som bola takáto naivná.
@dzulli1980 vôbec nemusí byť naivná, je xxx rodičov, ktorí tu pomoc nechcú, všetko sa dá zvládnuť.
@dzulli1980 úplne s tebou súhlasím...
tiež som bola prekvapená že dieťa v noci nespí resp. sa budí každé 2 hod. na kojenie.
Hlavne! Ti teda vam obom odporucam komunikovat priamo a otvorene. Ako medzi sebou tak aj s rodicmi. Teraz ste boli ticho. Takze svokra si kludne moze mysliet ze-waaaau super takze su s mojim napadom spokojni.... ved kto mlci-ten svedci....
rovno povedat-po porode chceme byt tu. Sami. Vo svojom. Ak budeme pomoc potrebovat budete ako prvi na koho sa obratime...
@dzulli1980 starkovci nech daju pokoj v sestonedeli a nech si setria cas a sily ked bude mat dieta 3 roky a bude sa doliecovat z chorob a mama bude musiet pracovat. Vtedy ich uz akosi nikde niet…ale trepat sa “pomahat” cerstvej prvorodicke ked si to nepraje do bytu a dirigovat to hej…toto mlade matky serie. 🙂
@monsterablue presne si to napísala. "Pomoc si zloženú inde". Hocikoho, len aby to ani náhodou nebola svokra, však? Hm🤔
Ináč musím povedať, moja nevesta bola veľmi rada keď som jej s malým dieťaťom pomohla. A to som sa tam nepchala nikdy nasilu. Až keď ma požiadala. Nie každá svokra je "" hrozná ". A netreba ju" upratat".
@dzulli1980 Ja som to bez pomoci som to zvladla s tromi detmi, po porode je matka doma a ma cas sa dietatu plno venovat. Skor tazke casy mozu nastat po nastupe do kolektivu, kedze niektore deti byvaju dost chore. Ale chapem, co tym chces povedat, nie je idealne sa uplne odstrihnut.
to sa máte všetci presťahovať k nim, 200 km ďaleko, a čo mužove zamestnanie? Ale vysvetliť jej, ako si to predstavujete vy, by jej mal predovšetkým jej syn
Ja tomuto nerozumiem absolútne. Prečo väčšine svokier začne prepínať keď nevesta otehotnie? 😂 Každý deň ta istá téma minimálne raz.. Choré. Ľudia nemajú vlastné hobby ani vlastný život a potom to tak vyzerá, že nedajú iným dýchať 🙌🏻
Aj mne lezie nervy keď mi chcú pomáhať. Proste ja to zvládnem v pohode a mne ide na nervy keď šprtajú okolo mňa. Mne je najväčší pomoc ak nechajú ma v kľude 😂
@bielasovicka a to bude ten rozdiel medzi tebou a touto svokrou.
Nevesta ťa požiadala sama, táto dotyčná sa pchá ešte ani dieťa nie je na svete.
Toto ma ihned vyriesit tvoj partner a zastavit mamu.Nie ty.Je srab ak to nevie povedat vlastnej mame.
Povedz, že po pôrode sa chceš dať sama do kopy a bolo by Ti nepríjemne keby Ti behala po dome/byte. Že sa chceš zabehnut sama s dieťaťom a nájsť si režim. Malé bábätka hlavne spia prvé týždne, takže mimo toho že mu dáš papať každé 3 hodiny a prebalíš, netreba nič extra robiť, len kľud. Smutne, že sa chcú väčšinou tieto staré baby nanominovat, stačilo by, keby sa slušne ponúkli, že ak bude treba pomôcť, tak prídu.
Asi najskor by ti mala pomahat vlastna mama...aspon u mna to tak bolo. A svokre slusne, ale razne povedat, ze vy ste rodicia a chcete sa ako rodicia aj chovat, nie aby vas 'nahradila ' ina osoba=svokra. Hadam to pochopi a ak nie, tak jej proste sprosto povedat, ze na zaciatku nechcete aby prisla, ze sa chcete zacat spravat, ako rodina, vy traja.
Hlavne slušne. Pochop že sa veľmi teší. Samozrejme, že jej prítomnosť po pôrode nie je pre Teba žiadaná (zatiaľ), ale príde obdobie, keď ju budete ešte veľmi potrebovať. Osobne by som tým poverila manžela. Je to jeho mama a vezme to od neho inak.
My sme od rodicov a svokrovcov tiez daleko (2x viac ako vy) a ked sa malo narodit prve dieta, tak kazdy mal silacke reci, ako budu oni chodit pomahat, ako budu kocikovat, ako sa s nim budu hravat.... realita bola taka, ze prisli obe rodiny na par dni este v sestonedeli (nie naraz) a potom druhykrat, ked mal maly dva roky. A odvtedy boli este 2x obe rodiny - syn bude mat tento rok 9.
Ked sa narodilo druhe dieta, chcela som, aby nachvilu nejaka babka pomohla v sestonedeli a vzala starsieho syna aspon na par dni, tak ziadna sa nehrnula. Museli sme to zvladnut vsetko sami.
Tym len chcem povedat, ze mozno ma buduca babka len silacke reci. Obzvlast, ak byva od vas dalej. Neverim, ze sa jej bude chciet casto cestovat za vami.
Určite jej to nedovoľ, ako prvorodička nevieš, čo presne ťa čaká v zmysle ako bude dieťa spať, ty ako sa budeš cítiť po pôrode a pod. Ja som takto svoju k sebe pustila a bola som potom dlhé roky neschopná matka. Dcéra bude mať čoskoro 10 a v lete pôjde do táborov, lebo eufória s pomocou aj rýchlo opadla. Pozor na to, v 80% sa vzťah medzi svokrou a nevestou po pôrode zhorší. Majú klapky na očiach, my prestávame existovať, vidia len vnúča.
nemate dovod byt zamrznuti, ste buduci rodicia, tak sa naucte reagovat :D uz nie ste detickvy v detskej izbe, co nemaju co mamule odvravat. Normalne povies,ze nie dakujem, zvladneme to, byvat mame kde atd.. a vybavene. Netreba nic zatrhavat, utocit, proste normalne skostatovat, ze dakujete, ale rodicia budete vy a zvladnete to urcite :D na navstevu aj tak pridu, s tym rataj ale nemusis nic doma robit ako svokra povie :D

No asi najvyssi cas neostavat bez textu a vydiskutovat si to s babkou