icon

Ako slušne odmietnuť svokru, ktorá sa chystá pomáhať?

26. mar 2025

Dobrý deň, mám takú blbú situáciu, že žijeme 250 km od svokrovcov, vychádzame spolu veľmi dobre. Čakám prvé dieťa a prvé vnúča do rodiny. No a svokra má v poslednej dobe také reči, že sa "pripravuje na materskú", dokonca mala aj nápad, že po pôrode pôjdeme bývať k nim do bytu aby nám s dieťaťom pomohli- to však povedala len mužovi, ja som pri tom nebola.
Máme vlastné bývanie, nič nám nechýba, vôbec nepotrebujeme "pomáhať" s malým a vždy, keď svokra dostane takýto nápad, tak ostaneme bez slov ako zamrznutí, nevieme ako zareagovať.
S mužom máme vydiskutované čo chceme a čo nie a sme na jednej lodi v tomto, ale neviem ako SLUŠNE svokre povedať, nech si také nápady vyhodí z hlavy😅

Strana
z2
lindusss2016
26. mar 2025

By som sa jej spytala, ci je tehotna, ked sa oripravuje na matersku 🤣

kandelabra
26. mar 2025

@lindusss2016 presne som to isla pisat 🙂
Mila autorka, svoju mamu si musi upratat tvoj muz, ak to urobis ty, budes ta zla. Je super, ze sa tesia, ale taketo reci su uz za hranicou, treba to stopnut. Povacsine su to len hlupe reci, ale su aj ludia, ktori by to naozaj urobili.

petamich
26. mar 2025

Nie ty ale manzel, nech jej povie, ze pomoc urcite ocenite ale najskor chcete byt len sami traja a najst si novy rezim. A potom jej pomoc urcite bude vitana, budes vdacna, ked pride a budete mat obcas priestor pre seba a na vas dvoch. Teraz este neviete ako to bude, tak nechcete nic slubovat ale vcas date vediet.

Netreba si zavriet dvere, ver mi mala som rovnake pocit, lubim svoju svokru najviac na svete, obcas ale vie byt trosku prilis :D a teraz som neskutocne vdacna za to ako nam pomaha a ze napr. prisla dnes po dieta a berie si ho na styri dni, aby sme my s muzom isli na vylet. Pomoc sa vzdy zide, len musi aj ona pochopit, ze prve dni doma, mozu byt vselijake.

natalka13
26. mar 2025

A ako ta chce donutit sa k nim nastahovat?
250km? Praca priatelia....co to nechate len tak?
Tvoj muz nech jej povie,ze pomoc nepotrebujete.
Tiez mi nik nepomahal, mozno pri 2jkach ale 1 dieta ajo s cim ti pomoze?

vroni
26. mar 2025

Moja mama bola k smrti urazená, keď som povedala, že fakt žiadnu pomoc nepotrebujem a nechcem. Že to dieťa sa nevyskytlo nečakane vo vzduchoprazdne, ale ma aj také čudo ako otca a budeme na neho dvaja. A zvládli sme úplne v pohode, akurát som netrpela utkvelou predstavou, že musím mať vyblyskany byt a dvanastchodove menu každý den a čerstvo napečené pre každú (imaginarnu a nepozvanu) navstevu. Vôbec nebolo treba pomoc tretej osoby. S druhým už to tak parádne nevyšlo, z nemocnice nás pustili pár dní pred vianocami a mesiac na to sme sa sťahovali, to už také bezstresové nebolo, ale stále lepšie sami ako s "pomocou", ktorá by všetko komentovala, opravovala a robila "lepšie"...

vilma7
26. mar 2025

Moja mama sa chystala pomáhať mne, tak som jej povedala ze ozaj nepotrebujeme pomoc pri 1 dieťati, že ho zvládneme bez problémov sami 2.ja .
Ale my sme boli obaja s.muzom doma...ešte aby si neprosím, aby prišla aspoň navariť🙂

sfet
27. mar 2025

Tak u nás. Nie mojej svokre (ta cakala 7.vnuca) až tak to neprezivala, i ked rada bola, ale moja mama
Akoby bola tehotná ona a nie ja. Dobreze mi neprikázala rodit vtedy a vtedy. Bola u nás po porode 3 týzdne. Z jednej stránky mi to padlo vhod, ozaj s niecim pomohla výrazne, z druhej strany sa angažovala az velmi. U doktorky si malého stále brala na ruky, mne iba rozkazovala povely prines, odnes, podaj, podrž, pusti. Že aj doktorka zdvihla obocie, že matka som ja, takže dieta na moje ruky a podávat veci babka. Chcela pomoct, až to prehnala. A tiez bývaju daleko, cize nemohli prist len s povolit kocík, kávu a domov. Museli zostat, aj cesta a tak. Možno povedat, že uvidíme, ako to bude. Aj budeme potrebovat pomoc, tak sa ozveme. Ale ak je typ, že by sa úplne stylizovala do úlohy, že na matersku (padám) tak aj keby som padala na hubu, tak si poradím sama. Treba si nastavit hranice. A preco u nich? To se budete s malým babom hned niekam trepat? Naviac, tam bude pani domu ona, bacha na to. Jej uzemie. Nebolo by lepsie u vás, ako sme to mali my? Ci máte malý byt, že by ste o seba zakopávali. My máme nastastie byvanie dostačujuce, že tam malin vlastnu izbu i s koupelnou, kde im nikto nechodil.

viera27
27. mar 2025

Normalne, slusne. Mame vas radi a dakujeme za ponuku. Je uzasne vediet, ze nase dieta bude mat ochotnych a milujucich starkych. Toto vsak chceme zvladnut cisto sami. Ak by sme vsak potrebovali pomoc, samozrejme sa ozveme.

marhulka13
27. mar 2025

Ja som tiež chcela všetko zvládnuť s manželom, žiaľ , moj stav sa skomplikoval a bola dom vďačná, že mi prišla svokra pomôcť. No ona bola naozaj úžasná žena , potichu mi upratala , navarila, pomohla s malým. Veľmi som jej pomoc ocenila. Pri druhom som s nou už rátala a znovu to bolo pre mňa super , aj keď druhý porod bol super.

tortelinka
27. mar 2025

@dzulli1980 ja tiež nechápem tie pomoci, prežijem ale naozaj po tom netúžim

personality
27. mar 2025

@marhulka13 tak ja mám doživotnú traumu ako mi prehrabavala a ukladala nohavičky aj na môj výslovný zákaz. Takže nie každému je príjemne keď sa cudzia osoba hrabe v osobných veciach a pre mňa je to aj kuchyňa, všetko je pre mňa osobne.

basska_b
27. mar 2025

Neboj sa, moja mama tiez tak hovorila, ale potom "skutek utek". Urcite nie je vhodne, aby sa k vam "nastahovala" v sestonedeli. Ty budes nevyspata, s mastnymi vlasmi, kruhmi od vyteceneho mlieka na tricku a vsade sa bude valat spinave a ovracane pradlo a do toho svokra, akokolvek materinska a priatelska... ehm, nie...

marhulka13
27. mar 2025

@personality tak jasne , každá sme iná , mne pomáhala dokonca sa sprchovat. Mne by nevadilo , ani keby si mi ty prišla upratať skriňu 😁

petrusa87
29. mar 2025

Kedze tebe to nepovedala, tak jej povedat ako sa tesite na babatko a aj nato ako budete samy len vy traja, a mozte sa jej len opytat, ze keby ste potrebovala nakoniec pomoc, ci by bola ochotna. Myslim ze to bude najlepsie aby ste ju neodpinkali a mozno bude babatko mimoriadne narocne a budete rada, ked nakoniec naozaj pomoze (my keby sme takmer cely prvy rok nebyvali u mojej mami a nerobila vsetko mozne v domacnosti, pripadne chvilkove strazenie,aby som si zdriemla, tak ja by som sa naozaj zblaznila, babo malo spavalo ci v noci, ci cez den a muselo byt vacsinou casu na rukach inac by vrieskala a muz ten stale odjakziva pracuje ze pomahat mne nikdy nema cas)

mantilka
29. mar 2025

Manžel by mal povedať, že ste radi že je ochotná, starostlivá babka, ale chcete byť sami prvé dni. Určite sa ozvete, keď budete potrebovať pomoc. Nie všetky deti len spinkaju...niektoré majú problémy s refluxom, kolikou. Mamka môže mať zdravotné problémy po pôrode, takže netreba hneď všetko kategoricky odmietať. Mne manžel neplánovane odišiel do zahraničia na školenia, vtedy mala dcerka mesiac. Chodil domov len na víkend. Trvalo to mesiac. V tom čase som sa odsťahovala k mame a na víkendy som chodila domov. Samej by mi bolo ťažko.

elzena2
30. jún 2025

Tak ešte môže nastat situácia, že svokra dojde pozrieť dieťa rovno do porodnice (neviem si celkom predstavit, ako ju odtiaľ vyhodia) a potom asi rovno môže ist ku nim. Či ako to maju spravit - neukazat vnuca 6 týždňov po porode alebo ju pozvat len na otocku alebo cestovat s novorodencom? Toto treba cim skôr odkomunikovat.

Strana
z2