icon

Ako slušne odradiť svokru od zasahovania do výchovy?

Dnes o 08:01

Ahojte,
idem si po radu ešte kým na to mám čas :D som tehotná o 2 mesiace mám termín...bude to naše prvé bábo, bude to aj prvé vnúča. Začínam si všímať čudné názory a rady svokry na výchovu ktoré mi už teraz podsúva a ktoré sa mi nepáčia. Zatiaľ sme jej na všetky tieto "čudné" výchovné rady s manželom vždy nejako humorne odpovedali ale začína to byť intenzívnejšie a a vytvára to vo mne napätie , čo bude po pôrode? Nechcem sa s ňou na tom pohádať a pokaziť vzťahy ani nechcem aby som jej zabránila mať vzťah s vnúčatkom ale jednoducho nechcem aby malú hocičím krmila, aby mi diktovala ako ju obliekať, čo jej kúpiť, ako ju uspávať..
Ako ste Vaše svokry slušne uzemnili? :D

Strana
z2
anonym_2fcf39
Dnes o 08:02

Zasadna otazka: zijete s nou?

anonym_0f3249
Dnes o 08:05

Slušne a rázne že si svoje dieťa vychovala,a to svoje budeš vychovávať podľa seba,že ďakuješ za názor ale ty vieš čo je pre tvoje bábätko najlepšie😊

magdalienka11
Dnes o 08:07

@anonym_autor už teraz si vytvaras nejaké scenare... načo? Keby niečo, muž tvoj by jej mal niečo naznačiť.

anonym_e93011
Dnes o 08:08

@anonym_autor poradiť to neviem, môj
muž jej pekne a kľudným tónom vysvetlil aka veci majú ona sa odula a prestala komunikovať takže druhé dieťa ani len nedošla pozrieť a ja som sa s deťmi nepchala k nej.
Čo však nasledovalo, bolo z určitého pohľadu horšie ako boli jej nevyžiadane rady a nevhodné darčeky

crazy_cat_lady
Dnes o 08:09

Taketo veci by jej mal vysvetlit tvoj manzel

autor
Dnes o 08:09
@anonym_2fcf39

Zasadna otazka: zijete s nou?

@anonym_2fcf39 nie ale stretávame sa pravidelne 🙂 asi 2x do týždňa

autor
Dnes o 08:10
@crazy_cat_lady

Taketo veci by jej mal vysvetlit tvoj manzel

@crazy_cat_lady asi áno ale v situácii keď sedíme všetci traja spolu a ona zahlási niečo čo mi je proti srsti tak mam potrebu sa vyjadriť aj ja. Plus mám pocit že manžel nevie pritvrdiť :D

autor
Dnes o 08:11
@anonym_e93011

@anonym_autor poradiť to neviem, môj
muž jej pekne a kľudným tónom vysvetlil aka veci majú ona sa odula a prestala komunikovať takže druhé dieťa ani len nedošla pozrieť a ja som sa s deťmi nepchala k nej.
Čo však nasledovalo, bolo z určitého pohľadu horšie ako boli jej nevyžiadane rady a nevhodné darčeky

@anonym_e93011 tomu by som chcela predísť... aby sa to nejako nezvrtlo že sa urazí..

ivkav5
Dnes o 08:12
@anonym_autor

@crazy_cat_lady asi áno ale v situácii keď sedíme všetci traja spolu a ona zahlási niečo čo mi je proti srsti tak mam potrebu sa vyjadriť aj ja. Plus mám pocit že manžel nevie pritvrdiť :D

@anonym_autor manželia vo väčšine prípadov (česť výnimkam) ani nepritrvdia, pri mamičkách sú zrazu tichší a nechcú byť za zlého. Mám to rovnako, zažívam to už 2roky a naučila som sa veľmi rázne odpovedať a je mi to už aj jedno, že sa urazí😄 Keď si raz niekto neustále ide svoje, ja na to nemám tiež nervy vkuse dookola slušne a pekne vymýšľať odpovede.

crazy_cat_lady
Dnes o 08:12
@anonym_autor

@anonym_autor tak taketo veci si s nim vyries este pred porodom, aby to nedopadlo ako xy podobnych pripadov a potom tu budes pisat, ako sa ti svokra do vsetkeho stara a muz jej nato nic nepovie, lebo nechce robit v rodine zlu krv :D normalne ze ti to je neprijemne a ze nepotrebujes od nej rady, ona si svoje dieta/deti vychovala a vy viete, co je pre to Vase najlepsie

ola101
Dnes o 08:13

Jasne, v prvom rade by jej mal prehovorit do duse tvoj chlap a ak ani to nezaberie, potom prides na scenu ty. Slusne samozrejme 🙂 A ak by ani potom neporozumela, tak by som si uz veru servitku pred usta nedavala 😉

autor
Dnes o 08:16
@magdalienka11

@anonym_autor už teraz si vytvaras nejaké scenare... načo? Keby niečo, muž tvoj by jej mal niečo naznačiť.

@magdalienka11 neviem či sú to scenáre .🙂 už teraz nakupuje veci ktoré som jej vyslovene povedala že nechcem , chodí k nám na návštevu a komentuje všetko čo sme kúpili, a každý deň volaá či môže prísť zariadiť detskú izbu že to chce robiť ona pritom sme jej povedali že toto si chceme nechať pre seba že je to taký projekt pre naše prvé bábo že nechcem s tým pomoc

anonym_0ef556
Dnes o 08:16

@anonym_autor no, zalezi na roznych veciach... kedze my napriklad mame dobre vztahy, tak vsetky "dobre mienene rady", ktore sme nechceli prevziat sme bud odignorovali alebo bez emocii vysvetlili, ze nie a preco (bud odporucanie doktorov alebo whatever)... vzdy to preslo. Nehrotili sme (ale ani oni nehrotili)...
Ak by to hrotili, tak asi by aj dosledky boli horsie a v extremnom pripade by mi bolo jedno, ze prerusime kontakty...

svetlonos
Dnes o 08:19

@anonym_autor
Pokial ma chuť mudrovat a vychovávať, nech si vezme na vykendy dieťa z domova, bude mať možnosť sa realizovať v plnej miere. Tam sa nebude tak riešiť, čo dieťatu dá jesť a ako ho uspi - samozrejme v rámci normy! Ani na darčeky sa nik nebude sťažovať.
A pokiaľ by tu niekoho napadlo, že joooj lebo svokra - nie. raz som to aj mame povedala, keď to prehnala!
Naopak dieťatku z dr by urobila radosť a naozaj by to bola win win situácia. Len to netreba brať ako útok aké teda možnosť. Ona už vychovala. Teraz vychovsjtr by podľa seba. Treba vzájomný rešpekt. Že sa dieťaťu PO dobrom obede zmrzlinu? No slák to traf! Že dá inú hračku ako sa ti páči? V pohode - ale nech ju nechá u seba. Nie v zlom + dieťa bude mať hračky u bábiky podľa nej. Snáď mu nedá v 2 rokoch sekerku 🙂.

anonym_2f9452
Dnes o 08:25
@anonym_autor

@magdalienka11 neviem či sú to scenáre .🙂 už teraz nakupuje veci ktoré som jej vyslovene povedala že nechcem , chodí k nám na návštevu a komentuje všetko čo sme kúpili, a každý deň volaá či môže prísť zariadiť detskú izbu že to chce robiť ona pritom sme jej povedali že toto si chceme nechať pre seba že je to taký projekt pre naše prvé bábo že nechcem s tým pomoc

@anonym_autor Fuuu. Toto bude zle. Priprav sa.

autor
Dnes o 08:25
@ivkav5

@anonym_autor manželia vo väčšine prípadov (česť výnimkam) ani nepritrvdia, pri mamičkách sú zrazu tichší a nechcú byť za zlého. Mám to rovnako, zažívam to už 2roky a naučila som sa veľmi rázne odpovedať a je mi to už aj jedno, že sa urazí😄 Keď si raz niekto neustále ide svoje, ja na to nemám tiež nervy vkuse dookola slušne a pekne vymýšľať odpovede.

@ivkav5 keďže som ešte v takejto situácii nebola tak neviem ako môj manžel zareaguje keď pritvrdím na jeho mamku :D keďže je to moje prvé tehotenstvo nevedela som čo ma čaká ale už teraz namňa prichádzajú tie mamičkovské pudy a mám potrebu si nastaviť nejaké hranice :D dúfam že môj manžel to pochopí

anonym_72f732
Dnes o 08:36

Porozprávaj sa najprv s manželom a potom spolu so svokrou. Že veci sa kedysi robili inak a vy máte inú predstavu/iný vkus. Nemusíte na to hneď ísť rázne. Skúste do toho vložiť aj čosi pozitívne, že ste radi, že sa na bábätko teší, že sa zaujíma a pod. Ak je niečo, z čoho viete ustúpiť, tak ustúpte. Moja svokra sa našťastie veľmi nestará. Rada však nakupuje oblečenie alebo hračky, nie vždy úplne podľa môjho vkusu, ale neriešim. Poďakujem a občas oblečiem pre radosť.

anonym_ae4eb6
Dnes o 08:37

@anonym_autor Sklamem ta, ale niektore svokry su tak vysinute, ze mozes povedat aj 100 krat a akymkolvek sposobom efekt nula. Jedine co v pripade takej svokry pomoze, je obmedzit kontakt. My aktualne chodime raz za 1,5 mesiaca na 2 hodiny. Svokra aj napriek tomu sa stara do coho nema. Na jej spravanie to nepomohlo, ale lahsie sa vydrzi s takou svokrou raz za 1,5 mesiaca. Drzim palce, aby tvoja svokra bola normalna a pochopila a respektovala. Ja som take stastie nemala 😃.

autor
Dnes o 08:39
@anonym_0ef556

@anonym_autor no, zalezi na roznych veciach... kedze my napriklad mame dobre vztahy, tak vsetky "dobre mienene rady", ktore sme nechceli prevziat sme bud odignorovali alebo bez emocii vysvetlili, ze nie a preco (bud odporucanie doktorov alebo whatever)... vzdy to preslo. Nehrotili sme (ale ani oni nehrotili)...
Ak by to hrotili, tak asi by aj dosledky boli horsie a v extremnom pripade by mi bolo jedno, ze prerusime kontakty...

@anonym_0ef556 my to máme tak isto 🙂 máme dobré vzťahy čiže tiež sme veľa ochotní odignorovať proste jedným uchom dnu druhým von :D ale sú veci ktoré sa proste nedajú odignorovať :D

anonym_4d0ddf
Dnes o 08:40

Moja otazka je, ako chcete s muzom vychovavat svoje decko, ak nedokazete slusne povedat dospelej zene ako chcete aby fungovala vasa domacnost a zivot

anonym_2f9452
Dnes o 08:42
@anonym_ae4eb6

@anonym_autor Sklamem ta, ale niektore svokry su tak vysinute, ze mozes povedat aj 100 krat a akymkolvek sposobom efekt nula. Jedine co v pripade takej svokry pomoze, je obmedzit kontakt. My aktualne chodime raz za 1,5 mesiaca na 2 hodiny. Svokra aj napriek tomu sa stara do coho nema. Na jej spravanie to nepomohlo, ale lahsie sa vydrzi s takou svokrou raz za 1,5 mesiaca. Drzim palce, aby tvoja svokra bola normalna a pochopila a respektovala. Ja som take stastie nemala 😃.

@anonym_ae4eb6 Ja som raz prilis ohriala vodu, ked som malemu zarabala UM. Tak som ju nechala ochladit v pohari a po 20 sekundach svokra zahlasila, ze tu vodu uz nemozem pouzit, lebo sa do nej NAPRASILO🤣 Ano, az takto moze ludom hrabat, ked nemaju ine starosti a zaluby. Uz sa nestretavame. Teda syn tam obcas ide, ja nie.

anonym_28d9e1
Dnes o 08:43

Jednoducho a razne si stanovit hranice. Preco sa staras ci bude svokra zduta? Ju zaujima tvoj nazor? Nie nezaujima preco by malo teba zaujimat ako sa bude citit. Rodicia ste vy s muzom, ona je babka, takze do vychovy ti nema co hovorit. Ona si deti vychovala. Ak si neurcis hranice teraz, budes s nou bojovat cely zivot a muz ti samozrejme musi podrzat stranu.

magdalienka11
Dnes o 08:44
@anonym_autor

@anonym_autor tvoj muž by mal zauradovat.

anonym_f62efe
Dnes o 08:48

Mne sa osvedčilo ísť zlatou strednou cestou. Tiež prvé vnúča, "svokra" strašne chcela vždy dievča a mala iba synov.

Ak sa jednalo o veci na ktorých mi naozaj záležalo tak som to vždy povedala priamo, slušne ale rázne.

Ak sa jednalo o hlúposti, nerobila som zbytočnú drámu a nechala nech má chvíľu radosť aj ona.
Napríklad, prišli sme na 2 hodiny, šli sme kočíkovať. "Svokra" chcela obliecť čiapku a bundu lebo je zima. Ja by som dieťa obliekla inak ale nechala som ju. Ona mala radosť, dieťaťu sa nič nestalo a ja som si dieťa hneď pri odchode obliekla ako som chcela.

crazy_cat_lady
Dnes o 08:51
@anonym_autor

@anonym_autor a ma to nejaky efekt? Lebo kedze Vam ohladom toho zariadenia vola kazdy den, tak predpokladam, ze nie :D za mna uz toto je celkom prekracovanie hranic a ak to neutnes na zaciatku, bude to len horsie

biba_18
Dnes o 08:58

netreba to hrotiť, všetko, aj odmietnutie rady sa dá bez hrotenia ... a ak sa niekto napriek slušnému a nekonfliktnému vymedzeniu svojho názoru urazí - no čo už s tým?
ja som to nehrotila a moja svokra je veľká manipulátorka. ako sa urazila tak sa odrazila. ale z vecí ktoré neboli bytostne potrebné riešiť som sa nerúcala...
ako píšem - netreba to hrotiť. predpokladám že svokra vám nechce škodiť ...

biba_18
Dnes o 09:03

@anonym_autor čo sa týka vecí - buď ich nezober keď ti ich dáva, alebo jej ich vráť ak donesie keď nie si doma, alebo odlož do skrine alebo posuň ďalej alebo vyhoď ...
čo sa týka izby - povieš raz, 2x, 100x - ale aj tak jej to nedovolíš a bude po tvojom. nemusíš sa s ňou hádať, nevyhádaš nič - konečné rozhodnutie aj tak záleží na tebe ... ty jej nemusíš ani také vysvetľovať že náš projekt a somariny. proste nie ...

anonym_baa132
Dnes o 09:07

@anonym_autor no, ty už máš posunuté hranice so svokrou. Už to,že má absolútne scestnu predstavu zariaďovania detskej izby v cudzom byte, pre NIE SVOJE dieťa je dosť mimo. Už to ju navštevujete, alebo ona teba 2x týždenne je tiež pekne od veci, choré. Svoju matku, kamarátku, sestru tiež vidíš 2x týždenne? Tie hranice sú tam, už dávno zotreté a ona zasahuje do vášho života a este len bude. Ma váš za neschopné deti a bude vás vychovávať a vaše dieťa tiez. Keď povieš, nekupuj veci a ona kúpi, veď to je absolútne nerešpektovanie. Nechodila by som za ňou 2x týždenne, ani jej nedovolila prísť do môjho bytu. Povedala by som, že si zariadujem.zivot a nakupujem veci sama. Keď sa zduje, tým lepšie mám pokoj. A pamätaj. S mnohými ľuďmi sa nedá mať pekné vzťahy. Buď kontrolujú, požičajú, a keď im to zatrhnes sú nasratý. Tam sa nedá budovať normálne vzťahy. Normálne vzťahy len s normálnymi ľuďmi. Tvoja svokra je kus mimo.

anonym_2f9452
Dnes o 09:12
@anonym_baa132

@anonym_autor no, ty už máš posunuté hranice so svokrou. Už to,že má absolútne scestnu predstavu zariaďovania detskej izby v cudzom byte, pre NIE SVOJE dieťa je dosť mimo. Už to ju navštevujete, alebo ona teba 2x týždenne je tiež pekne od veci, choré. Svoju matku, kamarátku, sestru tiež vidíš 2x týždenne? Tie hranice sú tam, už dávno zotreté a ona zasahuje do vášho života a este len bude. Ma váš za neschopné deti a bude vás vychovávať a vaše dieťa tiez. Keď povieš, nekupuj veci a ona kúpi, veď to je absolútne nerešpektovanie. Nechodila by som za ňou 2x týždenne, ani jej nedovolila prísť do môjho bytu. Povedala by som, že si zariadujem.zivot a nakupujem veci sama. Keď sa zduje, tým lepšie mám pokoj. A pamätaj. S mnohými ľuďmi sa nedá mať pekné vzťahy. Buď kontrolujú, požičajú, a keď im to zatrhnes sú nasratý. Tam sa nedá budovať normálne vzťahy. Normálne vzťahy len s normálnymi ľuďmi. Tvoja svokra je kus mimo.

@anonym_baa132 Tiez by mi blikali kontrolky kvoli tej izbe. Toto uz je dost mimo. Autorka to zatial berie s humorom, ale...😬

anonym_baa132
Dnes o 09:22
@anonym_2f9452

@anonym_baa132 Tiez by mi blikali kontrolky kvoli tej izbe. Toto uz je dost mimo. Autorka to zatial berie s humorom, ale...😬

@anonym_2f9452 už to nechali zájsť ďaleko. Kvôli " dobrým vzťahom", ktoré aj tak nikdy nebudú dobre.

Strana
z2