icon

Ako slušne oznámiť svokre, že krst nebude?

Dnes o 09:03

Ahojte. S manželom sme veriaci, ale rozhodli sme sa s krstom dieťaťa počkať, kým si bude vedomé svojej viery, a samo sa rozhodne ku krstu. Viem, že svokra s tým bude mať veľký problém (aj moja mama, ale s tou si to vykomunikujem) a premýšľam nad tým, ako jej to slušne oznámiť ? Máte niekto skúsenosť ? Ja niekedy reagujem tak prudko, začnem slušne, ale obavám sa, aby to neskončilo konfliktom. Snažím sa so svokrou udržiavať dobré vzťahy. Ona má asi pocit, že mám na manžela zlý vplyv, keďže pred manželstvom chodil do “klasického kostola” a dodržiaval tradície. Manžel nemá problém sa ma zastať, skôr sa bojím mojej reakcie, ak by svokra dávala najavo, že “zase vymýšľam” 🙈. Je to naše dieťa, ona nám môže dať rady do výchovy, ale je už na nás, ako sa rozhodneme, a tam jej rola končí.

anonym_8f4719
Dnes o 09:53

Vysvetlíš jednoducho, tak ako malému dieťaťu v detstve nedohaduješ manželstvo a manželského partnera ale samé sa rozhodne koho bude ľúbiť a s kým chce prežiť život, takisto mu ty neurčíš školu ani zamestnanie, tak isto aj dieťatku nenútiš ktorého boha má ľúbiť a uctievať ho.
Budeš ho vychovávať v kresťanskej viere a samé sa z lásky k bohu rozhodne že chce byť Ježišovým učeníkom a nasledovníkom.

anonym_248066
Dnes o 09:53

@anonym_autor nie ste žiadny kresťania, ak ste mali svadbu v kostole bolo to len na parádu a s vierou to nemalo nič spoločné, inak by ste svoje dieťa pokrstili. Bežne sa krstia deti po narodení v ohrození života veriacim lekárom, zdravotnou sestrou... cirkev to v tomto prípade povoľuje dokonca aj bez súhlasu rodičov.

simca06022011
Dnes o 09:54

@anonym_autor nijak, nech to riesi s nou manzel

januska12323
Dnes o 09:56
@kocuris

@januska12323 naozaj? Ak sú veriaci kresťania, nemôžu sa príliš rozhodovať. Mali by rešpektovať cirkevné autority predsa...

@kocuris naozaj, nikde sa nepíše, že sa musí krstiť novorodenec aby mohol byť katolíkom. Dá sa vychovať vo viere aj bez toho a neskôr sa sám rozhodne.

anonym_715b7f
Dnes o 09:58

Prvé dve deti má pokrstené. Vtedajšia svokra by neprežila keby krst nebol a ja som to nejako neriešila. Ex do kostola chodil, chodili s ním aj deti. Ja mám všetky sviatosti aj svadbu som mala v kostole. Tretie dieťa krstene nebude. Ja som vlastne do kostola nikdy nechodila, v žiadneho boha neverím a svätosti mám len preto že babky chceli. Mama bola trochu proti ale povedala som jej že nech ho do kostola berie, mech mu vysvetli všetko okolo a keď raz bude chcieť tak sa krstiny urobia neskôr. Mama pokrcila plecami, odula sa, ale nerieši to viac. Priateľ už mamu nemá.

anonym_0be6d4
Dnes o 09:59

@anonym_autor keby ste boli veriaci, tak by ste s krstom neotalali ani minutu. Takže si ujasni priority. Na mieste svokry sa ta spýtam, či si farizej

kocuris
Dnes o 10:00
@januska12323

@kocuris naozaj, nikde sa nepíše, že sa musí krstiť novorodenec aby mohol byť katolíkom. Dá sa vychovať vo viere aj bez toho a neskôr sa sám rozhodne.

@januska12323 OK. Ako povieš.

anonym_7f0144
Dnes o 10:00
@anonym_dda448

Ja som veriaca ale prechádzam si krízou viery ale mojej mame to nemôžem povedať. Lebo viem ako by ju mrzelo, že nechodím do kostola. A rovnako je to asi aj u tvojej svokry.
To nie je o nejakom názore, to je o celkovom pohľade na vieru. Pre ňu je krst o tom, že sa odstráni dedičný hriech, ktorý bráni dieťaťu dostať sa do neba. Úplne maličký úkon, ktorý odstráni prekážku. Ona to nebude vedieť prijať, lebo nebude rozumieť tomu, prečo je pre vás také náročné urobiť tento malý úkon, ktorý vás nič nestojí a vo viere podľa nej to znamená spásu alebo peklo. To nie je o nútení k viere, to je o láske a strachu a keďže vás ľúbi boji sa, že spolu nebudete v nebi.
Takže ak to budete preberať so svokrou uvedom si jej pohľad, ale sama sa rozhodni aký je aj tvoj pohľad, lebo to rozdiel v skutočnom hľadaní a pohľadu na vieru a život.

@anonym_dda448 Ako nic nestoji? Ved treba spravit posedenie pre rodinu.....
@anonym_autor je to cisto vasa vec, svokre nech ro oznami jej syn.

kocuris
Dnes o 10:02
@anonym_dda448

Ja som veriaca ale prechádzam si krízou viery ale mojej mame to nemôžem povedať. Lebo viem ako by ju mrzelo, že nechodím do kostola. A rovnako je to asi aj u tvojej svokry.
To nie je o nejakom názore, to je o celkovom pohľade na vieru. Pre ňu je krst o tom, že sa odstráni dedičný hriech, ktorý bráni dieťaťu dostať sa do neba. Úplne maličký úkon, ktorý odstráni prekážku. Ona to nebude vedieť prijať, lebo nebude rozumieť tomu, prečo je pre vás také náročné urobiť tento malý úkon, ktorý vás nič nestojí a vo viere podľa nej to znamená spásu alebo peklo. To nie je o nútení k viere, to je o láske a strachu a keďže vás ľúbi boji sa, že spolu nebudete v nebi.
Takže ak to budete preberať so svokrou uvedom si jej pohľad, ale sama sa rozhodni aký je aj tvoj pohľad, lebo to rozdiel v skutočnom hľadaní a pohľadu na vieru a život.

@anonym_dda448 aj s týmto názorom súhlasím.

kitycat
Dnes o 10:04

Ja to teda nechapem to vase rozhodnutie.

Ak ste bsetci krsteni, svadba v kostole, tak akoze preco ten krst nebude? A do kostola vezmete male az ked vam odpovie na otazku, ze ci chce ist do kostola a dovtedy bude chodit parne nedele manzel a neparne nedele ty?

Krst je uuuuplny zaciatok a potom je za dlho prve svate prijimanie, tak tam nech sa rozhoduje ci ano ci nie...ale vylucit krst?

krasneleto
Dnes o 10:05

@anonym_autor tvojej mame povedz ty, svokre nech povie syn...

kocuris
Dnes o 10:05

Budem kacír teraz, ale by sa videlo, aké kresťanstvo by tu bolo na Slovensku keby bola odluka cirkvi od štátu a veriaci by musel platiť cirkevnú daň 🤣 Kostoly by zívali prázdnotou. Ako v Čechách, Rakúsku... Ale nechcem byť zlý. Je sloboda, každý si volí svoju vlastnú cestu.

queendixie
Dnes o 10:12

je to vaše dieťa, nie jej, hotovo...ako ja neznášam sebeckých ľudí, ktorí si myslia, že vsetko musí byť tak ako si oni prajú

queendixie
Dnes o 10:14
@anonym_248066

@anonym_autor nie ste žiadny kresťania, ak ste mali svadbu v kostole bolo to len na parádu a s vierou to nemalo nič spoločné, inak by ste svoje dieťa pokrstili. Bežne sa krstia deti po narodení v ohrození života veriacim lekárom, zdravotnou sestrou... cirkev to v tomto prípade povoľuje dokonca aj bez súhlasu rodičov.

@anonym_248066 snáď raz celá táto náboženská cirkevná rakovina vyhynie

anonym_248066
Dnes o 10:16
@queendixie

@queendixie je mi ťa vážne ľúto, keď dokážeš niečo také napísať, musíš byť veľmi nešťastný človek.

anonym_8f4719
Dnes o 10:17
@kocuris

Budem kacír teraz, ale by sa videlo, aké kresťanstvo by tu bolo na Slovensku keby bola odluka cirkvi od štátu a veriaci by musel platiť cirkevnú daň 🤣 Kostoly by zívali prázdnotou. Ako v Čechách, Rakúsku... Ale nechcem byť zlý. Je sloboda, každý si volí svoju vlastnú cestu.

@kocuris katolícka cirkev zaviedla krst novorodencov okolo roku 200-300.
Prvý kresťania ktorí poznali Ježiša, alebo žili v dobe apoštolov nekrstili malé deti, krstili len tých ktorí uverili v Ježiša Krista. Ako môže novorodenec veriť v Ježiša a chápať záväzok pred bohom ktorý dáva krstom, že bude žiť ako kresťan a nasledovať Ježiša Krista?

kocuris
Dnes o 10:19
@queendixie

@queendixie ale no ták...

kocuris
Dnes o 10:21
@anonym_8f4719

Prvý kresťania ktorí poznali Ježiša, alebo žili v dobe apoštolov nekrstili malé deti, krstili len tých ktorí uverili v Ježiša Krista. Ako môže novorodenec veriť v Ježiša a chápať záväzok pred bohom ktorý dáva krstom, že bude žiť ako kresťan a nasledovať Ježiša Krista?

@anonym_8f4719 ďakujem za informáciu. Zase som sa niečomu priučil. A hneď mám krajší deň 😻

anonym_248066
Dnes o 10:21
@anonym_8f4719

@anonym_8f4719 záväzok dávajú rodičia a krstní rodičia, že budú vychovávať dieťa v kresťanskej viere.

anonym_c5030d
Dnes o 10:23
@kocuris

Keď už ste teda takí veriaci, viete, že krst dieťaťa je najlepšie vykonať čo najskôr. Ide o viac menej symbolickú vec, zmytie dedičného hriechu a prijatie kresťanstva. Tak? Nechápem, že aký s tým je problém. Spravíte a svokra aj mama budú spokojné.

@kocuris Sam Jezis sa dal pokrstit az v dospelosti, ked “uveril”. To uz len cirkev si prisposobila vsetko po svojom, ako vlastne vzdy a vsetko.

novapopradcanka
Dnes o 10:25

@anonym_autor Ak ste veriaci,tak chapete zmysel tejto sviatosti krstu-zmytie dedicneho hriechu.Je to predpoklad dalsieho duchovneho rastu dietata.Ale ak ako rodina nebudere chodit do kostola,modlit sa spolu,samo k viere veru nepride,respektive tazsie.Len cez babky?Vedome sa rozhodne pre dalsie sviatosti.Deti v ohrozeni zivota sa krstia uz v nemocnici,ak si to rodicia praju.Tak bud mu ten ktst treba,alebo nie.Ale je to pre Vas zavazok.Je vela kolieskovych krestanov-len k sviatostiam sa vezu a nepraktizuju vieru...

anonym_01feb7
Dnes o 10:30

@anonym_autor tiež nerozumiem, prečo nechceš dieťa pokrstiť keď Ty, ako veriaca by si mala vedieť čo znamená krst ❤️

anonym_9c3a51
Dnes o 10:30
@kocuris

Keď už ste teda takí veriaci, viete, že krst dieťaťa je najlepšie vykonať čo najskôr. Ide o viac menej symbolickú vec, zmytie dedičného hriechu a prijatie kresťanstva. Tak? Nechápem, že aký s tým je problém. Spravíte a svokra aj mama budú spokojné.

@kocuris prikláňam sa , pre veriaceho je krst "must have". Ja len pevne verím že budete čakať aj kedy sa samé rozhodne ísť do školy oki ? Alebo kedy bude chcieť ísť samé k dr ? Ako katolíci ste zaň zodpovední a teda asi katolíci nie ste ...

anonym_9c3a51
Dnes o 10:31
@anonym_c5030d

@kocuris Sam Jezis sa dal pokrstit az v dospelosti, ked “uveril”. To uz len cirkev si prisposobila vsetko po svojom, ako vlastne vzdy a vsetko.

@anonym_c5030d hahahahaahahahahahahahahahahahah nie toto ste tu nenapísali naozaj hahahaahahah

biba_18
Dnes o 10:34

@janinah čo je to za hlúposť? môžeš viesť dieťa duchovne a dokonca aj nábožensky, ale nemusí byť pokrstené ...
napr. reformovaní majú krstenie detí tak v školskom veku (aspoň čo ja mám známych tak mali krstiny ako školáčky neviem či už na druhom stupni neboli...)
môj dávno dospelý syn mal krst teraz v piatok napr ...
autorka nepísala ku ktorej cirkvi patria ...

queendixie
Dnes o 10:35
@anonym_248066

@queendixie je mi ťa vážne ľúto, keď dokážeš niečo také napísať, musíš byť veľmi nešťastný človek.

@anonym_248066 mne je ľúto teba, anonym 😂 o mňa sa neboj, som šťastná a opakujem, dúfam že nábozenstvo a hlavne RKC čo najskôr vyhynie

anonym_a0cd97
Dnes o 10:36

Myslim že okoliu by to malo byť úplne jedno a však nedá mi to napísať . Tak ste ci nie ste veriaci . Lebo ak je clovek veriaci chce k tej viere pokračovať aj s dieťaťom. Takže krst by ste mali urobiť vy ako rodičia spoločný tak tiež prve sväté prijímanie. Dieťa sa už ďalej rozhoduje same či chce ísť na sviatosť birmovania, či chce mať svadbu v kostole .
Mňa krstili ako 8 ročnú poviem len jedno cítila som sa trápne ako dieťa

maminkadeticiek
Dnes o 10:38

A uprimne-fakt len zbytocne nevymyslas?Ak idete vychovavat vo viere tak nerozumiem asi dobre tymto obstrukciam,ale je to vasa vec.

ullala
Dnes o 10:39

Mna zaujalo, ze pred manzelstvom chodil do kostola a dodrziaval tradicie... Pocas manzelstva to uz preco nerobi? Zakazala si? 😄

biba_18
Dnes o 10:42

@kitycat ale vieš že do kostola môžu chodiť aj nekrstení, že?