Ako slušne povedať nájomníčke, aby upratala?
Chcem sa poradiť ako povedať mladej babe, najomnicke, aby upratala? Kúpila som si byt, komplet sme ho prerobili od podláh až po strop, stierky, elektriku, vodu, kúpeľňu, proste všetko. Byt sme za pomoci realitky prenajali mladej babe s dietatom. Vyzerala seriózne. Nechcela som, aby mala pocit, že ju stále kontrolujem, tak som tam tak často nechodila. Je v tom byte 4 mesiace, ale ten byt vyzerá akoby tam bola 5 rokov. Až mi bolo do plaču. Ja chápem, že steny sa pri malom dietati uspinia, s tým nemám problém. Ale... Byt bol nový a komplet zariadený novým nábytkom. Vytacajú ma také veci ako: utečena kuchynská linka - ako vyliala sirup a neutrela to, celá skrinka lepkava, stoličky v kuchyni - flakate, tie opierky také čierne, že sa mi hnusilo opret sa, nárocky som nechala na gauči deky a poprosila ju, že ak sa jej aj tie deky nepáčia, nech by tam dala iné, ale bolo by fajn, keby tam boli, lebo ta sedačka stala kopu peňazí a nechcem, aby sa zničila. Samozrejme deky boli dole, dieťa pilo mlieko, fľašku hodilo na tu sedačku a ona sa len usmievala. Hovorím jej haloooo, ta sedačka. Ze no, a co. Vytieklo na ňu to mlieko a to samozrejme smrdí. V kúpeľni vodný kameň, v rohoch sa chytá pleseň, čo aj keď možno za to nemôže, tak ale vyčistím to. Podlaha flakata, ta handru nevidela od kedy som to ja umývala, práčka, ktorá má 4 mesiace je celá čierna, zafrkana, osuchana, vôbec nevyzerá ako nova. Ja neviem, ale tak, keď som u niekoho, snažím sa udržiavať poriadok, veci čisté. Zvlášť si dávam pozor, keď to nie je moje. Ide mi o to, aby nebola k tomu taka ľahostajná, ale udržiavala to tam čisté v rámci možností. Lebo mne to ozaj príde tak a sak to není moje, kašľať na to. Chápem aj to, že každá upratuje ináč, jedna uprace lepšie to, druhá to, ale tu sa vyslovene neupratuje. Ako jej slušne povedať, nech to dá do poriadku? Co by ste robili vy? A poprosím komentáre - nemala si si tam dávať mladú babu s dietatom, keby ste si odpustili. Aj takí ľudia musia niekde bývať, a už je tam, platí pravidelne, inak slušná osoba, takže taketo polemizovanie je úplne zbytočné. Ďakujem.
Ja roky prenajimam byt a ak mozem poradim ti. Mala som uz roznych podnajomnikov teda, tak skusenosti mam az az. V prvom rade (aj ked si to nechcela) ti musim napisat, ze ked skoncis tento najom, aby si uz neprenajimala byt rodine s detmi, pretoze sa proste tymto problemom nevyhnes. Taktiez v pripade ak by to bolo neunosne, budes mat problem vyhodit ich z bytu. Nemyslim teraz po pravnej stranke (ak mas zmluvu o kratkodobom najme bytu tak to nebude problem) ale po moralnej stranke je tazke vyhodit matku z dietatom (pre mna by bolo).
Mala som raz otca s dospelym synom, najskor sa zdali uplne slusni, ale otec si rad vypil a v byte mali fakt kentus, znicili vela veci, takze som bola nekompromisna a ukoncila s nimi najom.
Normalne, slusne, ale dorazne jej povedz, ze kedze ide o tvoj majetok, ziadas ju aby udrziavala poriadok a dodrziavala podmienky zmluvy. DAJ JEJ TO AJ PISOMNE DO EMAILU (dolezite) a cakaj co sa bude diat. Pokial sa nic nezmeni, tak rozlucit sa s nimi, vsetky skody pofot a vyuctuj z kaucie.
Nemaj zlutovanie, ver mi, ludia su vychcani, aj ked sa tvaria pred tebou ako neviniatka.
Nechápem ľudí, čo žijú v extra hnuse, ale nechápem, že ako to, že tam chodíš? Však si ten byt prenajíma ona (súkromie) a na konci nájomnej zmluvy sa poriešia prípadne problémy. Každopádne dúfam aspoň, že platí adekvátny nájom a neprerobis na tom celom. Proste prenajimanie má svoje riziká. Pochybujem, že to ako človek žije sa dá rozhovorom veľmi / zásadne zmeniť
Normalne by som jej poevdala, ze sa mi nepaci v akom stave je zariadenie a to co znici, bude davat do povodneho stavu, je diskutabilne co sa da povazovat za bezne opotrebenie bytu. Pre toto napr. znamy pri odovzdavani bytu beha s kamerou po priestoroch.... Kvoli tomuto sme prestali riesit prenajom bytu so zariadenim, nechali sme tam zakladne veci, vobec sa to nevzrusujeme. Teraz sa byt radsje preda... Pretoze nikdy sa tito ludia nebudu spravat k tej veci ako ku svojej, neboj, keby si musela ten gauc, pracku, cokolvek kupit za svoje, tak by jej to nebolo jedno. Btw. mala som mestsky najomny byt a pred odovzdanim som ho musela vyriadit aj vymalovat a to sme tam v podstate ani nebyvali, len prespat sme chodili tak 5x do tyzdna;) tolko k tomu...
A este..ak mas mat viac stresou ako uzitku z takehoto prenajmu, tak ho radsej zrus.
Sa tu pohorsujete nad matkou a dieťaťom, kolegyňa prenajímala byť študentovi medicíny - bol v posledných 2rocnikoch, keď u nej býval, takže už dospelý uvedomelý chlap, ale taky humus po sebe zanechal, že amen tma. Plesniva skriňa, lebo hnusné spotené oblečenie z posilky neopral ale slahol k svojim ostatným veciam, plesnivé matrace, tie mohla rovno vyhodiť, v kuchyni si asi vlastný penicilín pestoval a na kúpeľnú si radšej najala firmu na upratovanie. Vlastne celý byt musela vypratať, dve miestnosti aj nanovo vystierkovať... A tento chlap raz bude liečiť možno aj naše deti 🤦🤦🤦
Zmluvu ma na rok, je tam 4 mesiace. Bola úplne nadšená, keď tam išla, chcela zmluvu na 5 rokov, ale som jej povedala nie. Pri takomto tempe ten byt nevydrží ani rok, nie to ešte 5.
A este dodam, po mojich skusenostiach, ze hladaj si pariky, tym sa najlepsie prenajima, nerobia party a vedia byt cistitni a zodpobedni. 2 muzom nikdy a ani 2 babam nie. A deti tiez nie....
A este....baby tu pisu ze je tazke udrzat poriadok pri dietati. Ja mam dueta 1,5 roka a mozem povedat ze to ide bez problemov! Ja mam stale cisto a upratane a nemam pocit ze by som bola zodrata.
Zase mohlo sa stat ze islo o nahodu, alebo to dieta nezvlada tak aby stihla aj riadit. Mozno len pred tebou nerobila cirkus ohladom mlieka, ja tiez ked je navsteva u nas nevrieskam na malu za vyliaty pohar atd.. ale upozornila by som ju na udrziavanie a ze pred ododvzdanim bytu budes trvat na upratanom a cistom zariadeni(vytepovane sedacky, gauc, ebz poskodeni atd)... to kolko vydrzi byt nemusis prezivat, podalha a flaky sa daju umyt. Odporucam ak ta neomrzi prenajimanie, pouzivat umyvatelnu farbu, nedam na nu dopustit.. upozornit na to najomcu a ked si s prepacenim zadrbka stenu, nech si ju utrie...
@joannita tiez som pri malej v klude kazde den dlazku v byte umyla a vsade mala poriadok... nemala som absolutne ziadny problem a ani som nelietala s handrou cely den.
Zajtra, možno pozajtra sa tam chystám za denného svetla, je mi to blbé upozorňovať dospelú babu, aby upratala, ale je to môj majetok, ja za to platím hypotéku, tie veci sú v záruke ešte. Takže budem musieť byť tvrdšia na ňu. A je tu zopár fakt dobrých rád, ktoré si beriem k srdcu, takže diky baby. Držte päste, napíšem ako reagovala.
Je uplne jedno ci je tam tato dama alebo ina. V prenajatom byte sa ludia bezne spravaju ako v hoteli. Je jedno ci byt prenajimas dva mesiace alebo 5rokov vzdy sa znici a na byvanie pre seba budes potrebovat potom novy nabytok.
Do zmluvy by som dala povinny mesacny poplatok za upratovacku, ktora to tam vzdy pride dat dva alebo raz do mesiaca dokopy.
Ja mam deti 2 a teda v bordeli nežijeme. Čo sa hygieny týka z vlastnej skúsenosti ti poviem ze zeny sú oveľa horšie humusáčky než chlapi. Bývalá som dokonca s doktorantkami na priváte počas vs a tie si ani WC nevedeli pi sebe umyť keď mali krámy. Keď som odtiahla chladničku alebo sporák tam to žilo vlastným životom. A keď som vyhádzala z kuchyne milión misiek a bordelu ešte mi povedali ze heej to je super, tu už sa roky neupratovalo.
Ľutujem ťa investovala si do toho veľa peňazí a prenajala byť humusackemu prasatu....
Slušne povedať???hmm tak ja by som ju vyhodila zrejme špinu nech si ide kde chce keď si nevie vážiť dobrotu inych
tiez prenajimame roky byt, zatial vacsi problem nebol...asi by som na tvojom mieste navrhla, ze ak nebude udrziavat poriadok najomnicka sama, zaplatis 1xza 2 tyzdne upratovanie a o to jej navysis najom...nech si sama rozhodne
@catherine1989 Tí mladí študenti tiež o ten poriadok nie veľmi dbajú, my sme mali podobný prípad, že bratranec študoval v Brne a jeho mama si to bola pozrieť ako žije na podnájme, ktorý mu obstarala, tak z prvej návštevy usúdila, že tam bude musieť ísť aspoň raz za mesiac urobiť poriadok, lebo ho z toho podnájmu vyhodia, tak ho raz za mesiac tam zaviezli a robili aj s mužom komplet poriadok.
@missdiva a za to zariadene byty a duplovene "draho zrariadene" byty su podstatne drahsie ;)
ak si myslis, ze ti nici byt, tak jej proste povedz, ze ak sa to nezmeni a dalej ti bude takto nicit veci, tak ju budes musiet proste vystahovat. mas na to pravo a mozno sa zlakne a zacne sa chovat trocha inak
Jaj a dolezita vec! Bacha ak niesi registrovana na danovom urade a neplatis dan. Vtedy by som nebola na nu taka razna, lebo ta bonzne.
Ja aj kvoli tomuto platim od zaciatku dan z prenajmu.
Ahoj, k prvej otazke ti poviem len tolko, ze udrziavanie poriadku najomnikom nie je tvoja vec. Pre poriadok radsej doplnim: klasicka prevadzkova spina, o ktorej tu pises ( uspinena linka, podlahy, pracka a bphvieco este) je v podstate problem najmnicky, lebo ona tam byva. Aj keby mala na podlahe pouzite plienky, na strope pavucinu a spinave WC.
Ina vec je poskodenie nabytku, stien a vazenejsie zavady na byte sposobene uzivanim bytu najomnikom, pripadne hluk, poskodzovanie ci znecistovanie spolocnych bytovych priestorov. Toto sa ta priamo tyka a tu zasahujes ako vlastnik bytu a prenajimatel. Byva zvykom na zaciatku najomnej zmluvy urobit vstupnu obhliadku bytu s fotodokumentaciou a na konci vystupnu prehliadku. Inak si nechavas na zaciatku kauciu vo vyske 2 az 3 najmom, prave kvoli takymto velmi neprijemnym situaciam.
Ja sama neznasam spinu a velmi by ma bolelo, kebyze vojdem do bytu, ktory z dobrej vole prenajimam a vidim takuto nedbalost, spinu a podobne, preto ta chapem. Avsak na druhej strane, som za mlada byvala tiez v prenajatych bytoch a s vynimkou zahranicia, vzdy v nezariadenych ( s vynimkou skriniek v kuchyni a vstavanych skrin). nejako nechapem, preco by si do toho bytu malo pravidelne chodit a kontrolovat to tam. Za mnou chodil majitel iba vtedy, ak som po nom chcela nejaku opravu, alebo aby poriesil plesen, o ktorej tu pises. Preco si myslis, ze za tu plesen moze ona? Toto by sa mala riesit ty, ze prenajimas plesnivy byt zene s malym dietatom.
Mohla by si sem dat fotky bytu pred a pocas uzivania najomnickou, pripadne tu plesen prosim?
@joannita
Trefne.
@jeliz59
Aku dobrotu prosim ta? Sak maju medzi sebou zmluvu, ta pani jej plati. Zadarmo tam nebyva. Je chybou prenajimatela, ze tam necha spotrebice, nabytok, vyberie nevhodneho najomnika a potom vypisuje na fore
Takeho prenajimatela by som fakt nechcela. Necha si kauciu vo vyske 2 az 3 najomnych a este ho budem mat nasackovaneho kazdy mesiac na obhliadke. tak bud si verime, alebo nie.
@trdelnik234 ako mozem verit niekomu koho nepoznam? 😁 Obhliadky 1x za mesiac su absolutny standard! Keby som nechodila na obhliadky tak naptiklad ja nezistim ze moj byvaly podnajomnik mi nici veci! Skoda by sa stale zvysovala a zvysovala a nestacila by na to ani vyska kaucie.
@joannita
Kde je to standard? Na SK? OdKEDY?
@trdelnik234 ty prenajimas byt? Alebo si prenajimala? Poriadok v byte je zakotveny v zmluve bezne a je aj vec prenajimatela. Preco? Pretoze ked nrcham na zemi vyliatu Colu tak tam ostane flak, ked sa decko vysti na gauc, ostane tam flak a ked mam odrobinky a spinu v kuchyni a po zemi tak mozem ocakavat navstevu mravcov a svabov. Nebudem pokracovat lebo kazdy cistotny clovek vie, ze ake TRVALE SKODY dokaze napachat spina a humus v byte. A ked prenajimam, tak toboz.
Tak jej vysvetli, ze ak to pokladas za porusovanie najomnej zmluvy z jej strany (ze tie veci skratka nici) a to treba vycistit. Si ochotma jej pomoct tym, ze najmes profesionalnu upratovaciu sluzbu s tym, ze jej fakturu das preplatit.
Mala som prenajate byty ( kratkodobo aj dlhodobo v nasledujucich krajinach) a standard to teda nebol:
Slovensko, Cesko, Anglicko, Svajciarko, Nemecko, Madarsko

A na akú dobu prenájmu máte s ňou zmluvu? Ja by som ju poslala z tadiaľ čím najskôr preč, ono sa to do budúcna môže s ňou ešte len komplikovať, poznala som podobný prípad, tá známa ju nakoniec z bytu dostála a potom dala znovu celý byt do poriadku
(čo stálo oveľa viac než dostála za prenájom) a byt predala.