icon

Ako slušne povedať nájomníčke, aby upratala?

19. jan 2020

Chcem sa poradiť ako povedať mladej babe, najomnicke, aby upratala? Kúpila som si byt, komplet sme ho prerobili od podláh až po strop, stierky, elektriku, vodu, kúpeľňu, proste všetko. Byt sme za pomoci realitky prenajali mladej babe s dietatom. Vyzerala seriózne. Nechcela som, aby mala pocit, že ju stále kontrolujem, tak som tam tak často nechodila. Je v tom byte 4 mesiace, ale ten byt vyzerá akoby tam bola 5 rokov. Až mi bolo do plaču. Ja chápem, že steny sa pri malom dietati uspinia, s tým nemám problém. Ale... Byt bol nový a komplet zariadený novým nábytkom. Vytacajú ma také veci ako: utečena kuchynská linka - ako vyliala sirup a neutrela to, celá skrinka lepkava, stoličky v kuchyni - flakate, tie opierky také čierne, že sa mi hnusilo opret sa, nárocky som nechala na gauči deky a poprosila ju, že ak sa jej aj tie deky nepáčia, nech by tam dala iné, ale bolo by fajn, keby tam boli, lebo ta sedačka stala kopu peňazí a nechcem, aby sa zničila. Samozrejme deky boli dole, dieťa pilo mlieko, fľašku hodilo na tu sedačku a ona sa len usmievala. Hovorím jej haloooo, ta sedačka. Ze no, a co. Vytieklo na ňu to mlieko a to samozrejme smrdí. V kúpeľni vodný kameň, v rohoch sa chytá pleseň, čo aj keď možno za to nemôže, tak ale vyčistím to. Podlaha flakata, ta handru nevidela od kedy som to ja umývala, práčka, ktorá má 4 mesiace je celá čierna, zafrkana, osuchana, vôbec nevyzerá ako nova. Ja neviem, ale tak, keď som u niekoho, snažím sa udržiavať poriadok, veci čisté. Zvlášť si dávam pozor, keď to nie je moje. Ide mi o to, aby nebola k tomu taka ľahostajná, ale udržiavala to tam čisté v rámci možností. Lebo mne to ozaj príde tak a sak to není moje, kašľať na to. Chápem aj to, že každá upratuje ináč, jedna uprace lepšie to, druhá to, ale tu sa vyslovene neupratuje. Ako jej slušne povedať, nech to dá do poriadku? Co by ste robili vy? A poprosím komentáre - nemala si si tam dávať mladú babu s dietatom, keby ste si odpustili. Aj takí ľudia musia niekde bývať, a už je tam, platí pravidelne, inak slušná osoba, takže taketo polemizovanie je úplne zbytočné. Ďakujem.

Strana
z8
sashka22
19. jan 2020

'A poprosím komentáre - nemala si si tam dávať mladú babu s dietatom...' Podľa mňa by tam mohol byť hocikto, nejde o to, že mladá s dieťaťom, raz prenajímaš, tak sa toho 'vzdávaš'. Ona nieje u Teba ako si písala, ona je u seba v prenajatom byte. Ak sa tomu chces do budúcna vyhnúť, tak prenajímaj byť bez zariadenia.

abdn16
19. jan 2020

Treba jej povedat presne toto vsetko co si tu napisala, len nejak milo ju "poprosit"... Lebo ak by si jej dala prilis najavo, ze je smudla, tak by ti mohla robit prieky. Obzvlast ako chranena osoba...

arabeska
19. jan 2020

To ju tam len tak navštevuješ? A povedz jej to na rovinu, ale jemne. Prosím, staraj sa tu o to ako keby to tvoje bolo atď. Pre budúcnosť, radšej prenajímaj prázdny byt

katka2602
19. jan 2020

Najväčšia hlúposť je prerobiť byť a dať tam nové drahé veci :( Známa prerobila takto byť, kúpila všetko nové nasťahovala sa tam mamička a dieťaťom a skončilo to ako u teba. A najhoršieho bolo, že keď mala opustiť byť, tak jej ešte chladničku naschvál roztrepala, povyberala dvere, neviem kde ich dala ale v byte neboli. No, ale k téme. Normálne by som ju poprosila, aby v byte udržiavala poriadok v rámci možností. Dala si do zmluvy, že v prípade poškodenia od nej budeš pýtať nahradu? A pofotila si si všetko pred? Lebo zjavne to má úplne v paží.

lula313
19. jan 2020

A to buď ešte rada, že neporiadok je jediný problem. Rodičia roky prenajímali byty, slušná rodina s dietatom, o tyzden volali susedia, že ju tam v noci po chodbách naháňa s nožom, dalsi chalan(sused rodicov) prenajal byt pre svojho zamestnanca, prepálené stolicky, zadrbane steny, odtrhnutá sprcha, sekera za kúrenie 700(lebo fajčil vo vnútri, kúril a aj vetral), samozrejme odisiel tak, že ani kluce neodovzdal a mladý sused, čo si vozí rit na Ferrari, nepreberal postu a rodičom skladal telefon, keď chceli doplatiť sekeru a náhradu nájomného, lebo odisiel zo dňa na deň a porušil zmluvu, ďalšia si žehlila na nových parketách oblecenie, padol jej svietnik do noveho umývadla, ktorý hneď odbila.. rodičom došla trpezlivost, jeden byt predali a predaju aj druhý, keď im odide nájomca..
A v tvojom prípade proste najväčšia blbosť prenajat novo prerobený byt.. cudzi sa k cudziemu nikdy nebudu spravat ako k vlastnému..

selest
19. jan 2020

My sme po odchode z najmu museli dat vsetko do povodneho stavu. Cize sme malovali, davali sme prifesionalne cistit ruru, kupovali filtre do digestora atd. Samozrejme na urcite veci plati ze sa po par rokoch mozu pouzivanim opotrebovat napriklad u nas sa po 5 rokoch rozpadla lacna plavacka, to majitelka neriesila. Vsetko co by sme poskodili a nedali do povodneho stavu by bolo stiahnute z depozitu. Mozno by som ju upozornila tymto sposobom ze teda ak si nedava na veci pozor tak ok ale ked bude odchadzat bude to musiet odovzdat v dobrom stave...

autor
19. jan 2020

Áno, mám to ošetrené aj v zmluve, že ak niečo zničí, tak cele zaplati, aj zábezpeku dala na drobné opravy - to je jasne, ze na malovku a vytepovanie gauča pôjde, aj to mam pofotene. Ale aj tak, nechápem ako môže niekto žiť v takom bordeli. Ale vyslovene, že v bordeli. To není, že som puntickar, ale keď to videl aj môj priateľ, aj ocino, keď jej tam bol niečo montovať a bol zhrozený, tak to už je sila.

adusa1987
19. jan 2020

Mojej tety kamoska je v podnajme tiez s dietatom hoci vetsom a tam je dohoda ze ak nieco poskodi ci zaspini plati 50 eur...oskreli podlahu jeden maly skrabanec a musela dat 50 eur pretoze znicila jej majetok nie avoj ci chcene ci nie

autor
19. jan 2020

Byt som si povodne kupovala pre seba, len som si našla priateľa, začali sme spolu bývať, a byt stal rok prázdny. Ja som v ňom ani nestihla bývať, lebo sme ho prerabali 2 roky, z výplaty. Teraz čakáme babo, tak sme sa rozhodli ho prenajímať. Nebol kupovaný a prerabany za účelom prenajimania. Mal byť pre mňa. Nie sú tam ani nejak drahé veci, že by boli z masívu alebo tak, ale tak ten gauč napr. kuchynská linka, to už stalo viac peňazí.

tncka
19. jan 2020

No tak ju na to upozorni ze si si vsimla v akom stave je byt a budes ziadat nahradu v ramci zmluvy. A ze ak sa to nezlepsi do nejakeho datumu,das jej vypoved z najmu. To ale neviem ci to mozes a kolko dopredu jej to musis dat vediet,atd. Nemoze byt az taka blba ze si bude mysliet ze neni moje,mozem to znicit 🙂

limetka69
19. jan 2020

Zdravim, tie navstevy u vas (u nas vlastne) mi nedavaju spavat. Vobec sa mi nepaci ako zaobchadzate s nasim majetkom, trha mi srdce ako nicitr to na co som roky zarabala, a tak odstupujem od nasej zmluvy, prosim mate mesiac na vystahovanie (3m) a dovi dopo.... Je kvantum slusnych ludi, nemusis trpiet spindiru a cakat co bude s tvojim bytom a majetkom o rok, dva....

kikina84
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
20. jan 2020

Tak jej povedz, ze to strhes z depozitu alebo sa musi odstahovat.Je tam velky neporiadok a chces byt v povodnom stave.Ja ked som sa stahovala, bola tam podmienka- ze kazdy 2.tyzden upratujem ja, kazdy 1.domaca a robila som aj nad ramec- utierala prach alebo vysavala schodisko.Alebo cistila mikrovlnku.Vsak zila som tam, aj mne by bolo neprijemne zit v neporiadku.Oprala som jej vsetky handry.A povedz jej, ze tam budes byvat, co znamena ta plesen?Vsak ked to nie je moje, nemusim to znicit.To som netusila, ze ludia su taki bordelari.No keby som hento robila, tak ma vystahuje.Uz chapem, preco si ma tak pochvalovala
Tu je to velmi benevolentne, v zahranici sa vzdy urcovalo, kto bude upratovat.Prenajimetel nam mesacne preplacal 25 na cistiace prostriedky.Ale keby si to aj preplatila, pochybujem, ze sa handry chyti
Nemusis sa jej teraz do zadku pchat, povedz, ze sa ti ti nepaci.Spytaj sa jej, ci si nechce najst ine byvanie

katty2012
20. jan 2020

no podla toho, co pises o tom, ako reaguje, ze no a co...tak si myslim, ze kazde dohovaranie je zbytocne a prevychova sa konat nebude. mozes jedine dat podmienku, ze ked to tak bude pokracovat zmluvu nepredlzis a peniaze z kaucie pouzijes na opravu vsetkeho zniceneho. ked si nie si ista najomnikom, davaj zmluvu na skusobnu dobu na 3 mesiace

juliet86
20. jan 2020

no blba situacia. najma ked si ten byt zariadila pre seba. moj otec prenajima dlhodobo viacero bytov a uz mal tolko problemov. napr. mu fajcili v byte aj ked to bolo zakazane... to sa stalo viackrat.... asi aj teraz ide vyhodot podnajomnicky. upozornil ich na to a ony veselo pokracuju. a v zmluve to samozrejme uvedene je... proste uplne ze ... nalepky si nalepia na masivne dvere... hlavu z postele si opieraju o stenu tak tam vznikne hnusny mastny flak z ich vlasov... nechaju otvorene stresne okno a to zatecie... pripalena linka v kuchyni a podobne... za 15 rokov. uz musel viackrat malovat. vyhodot nabytok. prebrusit parkety a podobne.... akoze podla mna pokial clovek nie je mega prisny a nema mega zaujemcov tak jedine prenajimat byt v takom stave ze prezijes ako bude vyzerat... a nastavit najom tak ze vies z neho rekonstruovat. toto si vela ludi mysli ze fuj hnusni prenajimatelia uz nevedia co by pytali a maju cisty peniaz do vrecka. no trt.... vid tvoj byt... u podnajomnicky by som prebrala kazdu jednu vec co jej vadi a vysvetlila jej ze ziadas napravu a ze ked k nej vyrazne nepride tak odstupujes od zmluvy

zuzkat1
20. jan 2020

treba jej to povedat na rovinu nic tym sice neziskas ale naco tanecky okolo toho.. a dalsia vec.. naozaj si si tam nemala davat babu s dietatom lebo sa jej nezbavis.. dieta chrania zakony

sapetka
20. jan 2020

Normalne jej povedat ze al nezacne udrziavat byt cisty budete sa musie rozlucit.. no preto my sme rodinu do bytu nedavali..

hettinka
20. jan 2020

Máš naivnu predstavu, že ľudia budú dávať pozor na prenajatý byt. Keď už prenajímať zariadený, mala si kúpiť niečo lacné v IKEA, co potom vyhodíš.

gabrielaaaa
20. jan 2020

@limetka69 asi tak ked sa nevie vpratay do kože humus ako može byt matka z dieťatom tak nečistotná my sme tiež v prenájme už skoro a majitel😁ten tu nebol ešte ani raz lebo vie koho ma v byte že mu chodí najomne na čas tu keby prišiel tu sa nemusi bat že je niečo zničene ten byt je v stave ako nam ho dal jasne steny to tu natreli najlacnejšiou farbou lebo strašne čosi😁ale vždy keď sa niečo pokazi ho o tom informujem o sám mi povie čo s tým mám robit o byt sa staram ako o svoj a to ani nieje novy nabytok taky postarší ale je tu čisto😊takže ja byt pani dovidenia hentak zdevastovať byt😒😒

katrin69
20. jan 2020

Verím, že to ozaj bodá do srdca, keď tam v tom byte máte všetko. Keď je na to dieťa sama, tak sa nečudujem, že je tam taký neporiadok. Aj mne je mnohokrát do plaču, keď vidím náš byť (a to sme v ňom už štyria) a to som predošlý deň upratovala... Tiež mám práčku zanesenú, lebo ma napadne vždy ju umyť, keď na ňu pozriem, nie keď potrebujem prať, ale deti ma ohlasujú, tak idem radšej za nimi. Linka zasvinená, že prasiatka by sa z nej nenajedli, ale tá kopa riadu len pri varení jedla... Úprimne, keď sa chcem venovať deťom, domácnosť musí počkať... Nech to vyzerá, akoby sa dvadsať opíc naháňalo... A tiež mám pleseň v kúpeľni. Žiaľ, musím žiadať manžela, aby tú potvoru postriekal, lebo keď to spravím ja, všetok prostriedok je v mojich očiach a nie na plesni (extra vysoké stropy) a keď ja nespadnem zo stoličky, tak aspoň farba zo steny, lebo je už tak navlhnutá 🙂
Nechcem ju obhajovať, ale žiaľ, niekedy sa to fakt nedá... A asi chodíte v "pravý" čas... Inak stoličky som neumývala ani nepamätám a to tu bývam už 4 roky a nohy od stola... To mi tak pripomína, že musím začať umývať po kolenačky :D
Vždy keď sme za mladi chodili na chatu, tak bola na dverách veľká A4 s popisom, čo treba... Malé pravidlá, ktorých sme sa ako hostia museli držať. Ale keďže už tam býva, neviem, či to je správna varianta riešenia...

savoya
20. jan 2020

Viem ta pochpit.Zazila som niečo podobne.Najprv som v mojom byte byvala par rokov ja a vsetko bolo tip top.Potom som ho cez maklerku prenajala mladej slecne,ktora pracovala v herni.Bola som rada ze mi plati pravidelne najom a ze su s nou neni ziadne problemy.Nechodila som ju kontrolovat lebo som pracovala v zahranici.To aka špindira sa z nej vyklula bolo az po konci najomnej zmluvy.Prisla som ju navstivit a prve co mi udrelo do nosa bol zapach od spinaveho pradla.Kupelna a sprchovy kut uplne spinavy.Koberec zakryla velmi spinavym kobercom v spalni aby som si nevšimla aku dieru urobila do plavajucej podlahy.Nechcela mi zaplatit skodu aj napriek tomu ze to stalo v zmluve.Ale ja som sa na to vykaslala chodit po sudoch zoberie cloveku vela energie a stoji ho to kopu nervou.Ja na tvojom mieste by som tu matku s dietetom v byte nenechala a vypovedala zmluvu.

silvi70
20. jan 2020

Poraď sa s právnikom, daj k zmluve dodatok v zmysle, že v prípade, ak po písomnej výzve neuprace byt, tak máš právo dať byt upratať na jej náklady. A strhni jej to napr. zo zábezpeky alebo nech to uhradí. Ak ani to nepomôže, daj jej výpoveď a nech si hľadá nové bývanie - vtedy sa nájomníci zvyknú zmobilizovať.

nerko
20. jan 2020

Z cudzieho krv netecie... Odporucam otvoreny rozhovor.

vilma7
20. jan 2020

Aké staré je dieťa? Lebo ja ako matka a s deťmi ktoré vyžadujú pozornosť môžem len napísať, že pri nich udržať byť v čistote je ozaj výkon profesionálneho športovca. Samu ma z toho triafa, ale rozčuľovanim sa sa u mňa situácia tiež nezlepšila, tak sa snažím ako sa dá. Ale vnímam to tak, že je tu večne "bordel".

julka828
20. jan 2020

@vilma7 ano udrzat byt v cistote je tazke pri malom dietati. Ale ked sa bavime ze bude vsetko tip top povysane povytierane. Ale nie ze lepkava linka spinave stolicky cierna pracka plesen atd atd. Zjavne sa vobec nestara o cistotu

caroline_
20. jan 2020

Fuha, no my s manželom bývame už v druhom podnajme, prvý bol ešte v inom meste, a tu kde sme teraz, keby si dnes prišla tak asi odpadnes :D ja robím 12ky cca 4 dni v týždni, a posledne dva sa len učím do školy, maximálne co robím je ze periem, manžel občas umyje riad, on pracuje celý deň v podstate :D to by si sa asi z hrozila :D nepovysavane, bordel vodny kameň atď. ALE! nevyzerá to tu tak stále. Mam určené priority, viem,že sa potrebujem učiť, tak niečo musí počkať. Inak vysavam každý druhý deň, každý 4.den mením periny až to manžela otravuje načo toľko upratujem, takže možno len chodíš v nesprávny cas... K nám ani jeden majiteľ bytu nechodil, nevidím dôvod prečo by aj mali, nájomné platíme nacas, vždy komunikujeme ak je nejaký problém, vidí že nie sme nejakí asociali. A v byte predtým detto. Prečo tam vlastne chodíš? :D mna by to teda dosť otravovalo, aby som bola ako na ihlach.. Predsa len ti v tom byte býva niekto iný, čo chce mať súkromie.

tanulik16
20. jan 2020

@caroline_ Tak jej napis mail ked nemas odvahu jej to povedat

autor
20. jan 2020

Ked tam chodím, tak jej dám dopredu den dva vedieť, že prídem. Aspoň vtedy by ju mohlo trknut, že tak prídem, tak uprace. Je to v zmluve, že môžem prísť byt kedykoľvek skontrolovať, vraj je to bežná prax, tak nám to vysvetlili v realitke. Dokonca je tak napísané v zmluve, že prvé tri mesiace sa chodí raz za týždeň, potom raz za mesiac. Mne to bolo blbé, tam tak často chodiť, tak som bola za celú tú dobu 3 razy, aj to raz sa montoval vypínač, raz sa zavádzal internet, lebo jej ten starý nešiel, a raz čisto pozrieť, či je všetko ok.

aspinka
20. jan 2020

Ja by som ju upozornila, ze sa ti to nepaci, ze neudrziava byt tak ako ma a ked sa to bude opakovat budes nutena zrusit najomnu zlmuvu. Nechcem byt zla, ale to fakt co nie je moje to mozem devastovat a to male sa co pri mamke nauci... Ja som velmi poriadkumilovny clovek a ja by som to nezniesla mat tam smudlu, co si nevazi co ma... Ked ta netlacia peniaze nájomníka hladaj dlhsie a radsej na odporucanie ako by sa malo toto opakovat.

anjika44
20. jan 2020

Do šľaka, to čo je za ľudí? Ja ešte aj ked odchádzam z nejakej dovolenky z hotela, kam viem, že už nepridem, usteliem postel a snažím sa nechať poriadok...človek by povedal, že matka s dieťaťom má zmysel pre poriadok.

Strana
z8