Ako správne naložiť s dedičstvom po starom otcovi?
Dobrý deň. Chcela by som poprosiť o rady alebo skúsenosti iných ludi.
Ide o to že ja s mojimi dvomi súrodencami dedime polovicu domu po starom ocovi , ale problém je v tom ze s mamou nebol. Starká od neho odišla keď bola mama ešte bábätko. Mama už nežije a preto dedime my. Moja mama s ocom v kontakte nikdy nebola a vychoval ju druhý manžel mojej starkej. Mamin biologicky otec už ďalšie deti nemal, no má manželku. Rozmýšľam teda či by nebolo najspravnejsie keby sme sa vzdali v prospech nej. Na druhej strane sama neviem čo robiť...
Ďakujem za každú radu 😊
@cacianka je tam darovacia zmluva na troch súrodencov vrátane starého a my vraj dedine jeho cast
@zobaka Ano, toto je ta spravna rada. Dedicstvo prijat, zapisat do katastra, starej pani oznamit, ze tam moze v pokoji dozit. Po jej smrti rozhodnete co so svojimi podielmi urobite. Môžete ich oredat jej dedicom, pripadne predat po dohode s jej dedicmi cely dom a rozdelit sa podla vlastnickych podielov.
Takto babicka v pokoji dozije a vy mate svoje iste.
Pokiaľ bol dom v BSM tak vy vnuci zdedíte každý 1/8 pretože po poručiteľovi sa najskôr vysporiada BSM čiže polovica domu prejde na manželku tzn. 4/8 a ďalšie štyri osminy zdedíte vy a manželka - takto bude ona majiteľom 5/8 - podiel si nechajte a ju môžete kľudne nechať dožiť v dome ak by ona urobila dlhy tak exe siahne iba na jej podiel ALE je potrebné urobiť u notára pri dedičskom tzv. dedičskú dohodu o tom, že bude ona výhradne užívať nehnuteľnosť s tým, že vy nebudete žiadať od nej nájomné a ona nebude požadovať od vás podiel na úhradách za energie a ostatných nákladov na dom napr. daň ap. ( určite sa nevzdávajte svojich nárokov inak to po nej zdedí len jej rodina
ale veď vy sa nemusíte ani vzdať dedičstva ani žiadať vyplatenie len sa zapísať do listu vlastníctva a nechať to tak ako to je akurát by som nieco prihodila na dane

@katarina19970 moj nazor je, ze by som sa s nou skontaktovala a navrhla jej, ze podiel nezrusime, ale kym bude zit, tak tam moze byvat bez nejakeho vazho zasahovania a po jej smrti sa rozdelite s jej rodinou...
Je pekne, ze takto myslis na druhych.