Ako správne naložiť s dedičstvom po starom otcovi?
Dobrý deň. Chcela by som poprosiť o rady alebo skúsenosti iných ludi.
Ide o to že ja s mojimi dvomi súrodencami dedime polovicu domu po starom ocovi , ale problém je v tom ze s mamou nebol. Starká od neho odišla keď bola mama ešte bábätko. Mama už nežije a preto dedime my. Moja mama s ocom v kontakte nikdy nebola a vychoval ju druhý manžel mojej starkej. Mamin biologicky otec už ďalšie deti nemal, no má manželku. Rozmýšľam teda či by nebolo najspravnejsie keby sme sa vzdali v prospech nej. Na druhej strane sama neviem čo robiť...
Ďakujem za každú radu 😊
@katarina19970 hlavne sa s rozhodnutim neunahlite. Najprv pocuvajte, zhromazdujte informacie o lokalite, pozemku, dome a az po dobrom zvazeni (poradeni sa so surodencami, rozdebatovani detailov) sa rozhodnite. Hruby odhad hodnoty nehnutelnosti sa da ziskat aj porovnavanim podobnych inzeratov z danej/podobnej lokality na webe (vseobecny bazarovy portal v sekcii Reality, rozne reality.sk a podobne weby).
@madeincssr ved toto. Len ide o to že nič nevieme adresu ani nič a dozvieme sa to až na tom pojednávaní a tam iz sa musíme asi nejak vyjadriť a to je ťažko keď ani nevieme o co vlastne ide😏
@katarina19970 ak viete adresu domu, skus pohľadať, či nie je na Google mapách, cez toho panáčika. Aspoň, aby ste nejakú šajnu mali o tom dome. Aj na kataster portáli si viete pozrieť, že aký veľký pozemok je tam a v akej lokalite sa nachádza.
Mal by byť vyčíslený predpokladám.
@katarina19970 vyhladaj si list vlastnictva na katastri, dedov datum narodenia mas v liste od notara. Takto zistis adresu
@katarina19970 nemusíte sa vyjadriť priamo tam podľa mňa, veď môžete povedať, že si to potrebujete premyslieť. Môžete požiadať, nech vám dá pravnik ďalší termín stretnutia, kde už budete vedieť, že čo a ako....
Opravte ma, ak sa mýlim....
@katarina19970 ja by som si dedičstvo nechala ale netrvala by som na vyplatení. To znamená, že ak teta nemá peniaze, tak by som proste povedala, že počkám a nebudem to riešiť. Spísala by som s nou potom dohodu, že dom môže užívať ale akékoľvek náklady alebo opravy znáša na svoje náklady. Možno sa nakoniec jej deti poskladajú aby Vás vyplatili alebo ona sama povie, že dom sa predá, lebo sama taký veľký dom neutiahne.
@katarina19970 staci vam ziskat adresu toho domu a formality si viete pozriet na katastralnom portali (vypis z LV aj katastralnu mapu) a mozno na Google maps Street View popozerat ("poprechadzat sa") ako pozemok, dom, lokalita vyzera.
No treba porozmýšľať. A mozno sa ísť poradiť za právnikom čo by vám poradil. Ak má tá žena 58r kľudne môže žiť aj 30r ešte. Za ten čas môže odísť plot strecha atď môže prestať platiť, môže tam vzniknúť dlh atď. Ako ďalší majiteľ budete musieť riešiť a platiť aj takéto veci. Alebo pokazí sa plynový kotol atď. S domom sú vždy nejaké výdavky. Aj práca. A ak si aj dedičstvo necháte myslím že budete musieť aj platiť notárovi 1% čo ale zasa nemusí byť veľa keď ste 4dediči. Uvidíte čo bude ešte v dedičstve...
Hlavne zistite, či nie je dom zaťažený hypotékou, či on nemal nejaké dlhy a pôžičky. Lebo to všetko spadá do dedičstva. V každom prípade si myslim, že nejaká veľkorysosť nie je na mieste. Oni teda k vám veľkorysí neboli, ak tvrdíš ze sa nezaujímali… ak dôjde k tomu, že dedičstvo neodmietnete, nech sa tá časť domu napíše na vás. Veď ona tam môže v klude dožiť. Ale ktovie, možno vás starký ani nechcel vynechať z dedičstva, mohol predsa svoju časť domu darovať za života manželke, ale nespravil to…
@katarina19970 možno sa dá u notára spísať zápisnica pri dedičstve, že ju tam necháte bývať do konca života a po jej smrti je tá polovica domu vaša. Bude mať teda doživotné právo užívania nehnuteľnosti. Po jej smrti sa dohodnete s jej rodinou, ako s nehnuteľnosťou naložíte.
@katarina19970 naozaj si ešte pred pojednávaním u notára pozrite ten dom , dá sa to aj cez streewiev, mapy, aká je to dedina, a všetko ako radí @katie253 , toto je naozaj najlepšia rada akú ti tu niekto napísal. na tom 1. stretnutí sa nemusíte vyjadiť čo dedičstvo prevezmete, alebo sa vzdáte. máta na to 30 dní. takže si to naozaj dobre rozmyslite. lebo manželka doopatrovala, ale prečo by mali celý dom dediť jej deri/rodina, ked bol majiteľom aj tvoj dedko. ak boli manželia a dom patril iba im 2 a boli obaja vlastníci, tak pani má nárok presne na svoju polovicu domu a z tej druhej jej patrí 1/4 (vy traja vnuci + ona). Ak ten domček nemal takmer nijakú hodnotu ok, nech si ho berie, ale ak mal alebo je dobrý pozemok, tak prečo by ste mali zahodiť € cudzím ľuďom. Možno aj deti/rodina tej pani jej pomôžu vyplatiť vaše 3/8 domu a pozemku a všetok zostane jej.
Kým sa vyjadríte, naozaj si ten dom preverte, možno mal dedko aj úspory, pozemky, urbár, orná pôda, . Preverte si cez kataster, opýtajte sa notára, aby ste presne vedeli o čo ide. Lebo vás môže niekto veľmi poriadne oklamať. Bolo by pekné gesto vzdať sa v prospech pani, ked sa o dedka postarala, ale nemusí to byť pravda....
Na tom prvom stretnutí to nefunguje tak, že sa hneď musíte rozhodnúť, prijať alebo predať, vobec nie, môžete dedičstvo prijať, každý svoj zákonný podiel, a po čase sa rozhodnete. aj podľa veku tej pani. ked budú dom chcieť jej rodina, vaše 3/8 vám vyplatia. alebo sa dom predá a cena domu v € sa rozdeli podľa vlastníckych podielov.
Dôveruj ale preveruj
Ked to nezdedite vy, kedze dalsie deti s 2. manzelkou nemal, zdedi cely dom nakoniec nejaky jej synovec ci neter.... To sa mi zda spravodlivejsie, aby ste ten dom zdedili vy ako pokrvni pribuzni.
Na druhej strane je chvalyhodne, ze chcete na staru pani brat ohlad. Nic vam v takom pripade nebrani ju tam nechat dozit, hoci budete majitelia polky domu. Ja by som to spravila tak. Po jej smrti sa s jej dedicmi mozte dohodnut na predaji domu a kazdy z toho bude mat aspon nejaky ferovy osoh.
@katarina19970 Pred pojednavanim si viete ako dedicia zavolat notarovi a poziadat ho o nahliadnutie do spisu, kde si viete presne pozriet stav zisteneho majetku. Ak teda notar nie je od vas velmi daleko. Takto sa vyhnete prekvapeniam na pojednavani a viete sa spolocne predtym aj dohodnut.
@margotka17 nemusia sa dohadovat. Pani bude mat polovicu, takze byvat tam bude, ale ak by oni chceli predat ich podiely, pani ma predkupne pravo.
Ak pani nebude mat penazne prostriedky, to sa bude az potom riesit.
@ada12345 na starú pani 😅 moja svokra je v tom veku a je to ešte stále energická pracujúca žena, ktora do práce chodí na podpätkoch 😄
@michelle567 Neviem, necitala som cele, napisala autorka kolko ma vdova rokov?
@katarina19970 cez google street view si vies pozret ulicu na ktorej je dom, akteda je pri ceste. Aby si mala predstavu ako dom vyzera. Teda ja by som tam uz smirovala ci sa teda oplati vobec uvazovat o dakom dedicstve
@katarina19970 už nebudeš žiadať o vyplatenie,ak sa vzdá nároku na dedičstvo,už sa ťa ďalšie dedenie vôbec netýka.Bude to záležitosť dedičov z jej strany.
@ada12345 ďakujem krásne urobila som to..nakoniec som zistila ze je tam darovacia zmluva na jeho dvoch súrodencov takže nebudem to vôbec riešiť. Nech sj bývajú však tam asi zostarli. A žena jeho brata tam ma dozivotne právo užívania.
@ada12345 napísala že starký mal 68 a jeho žena o 10menej. Tak už je to aj jedno keď autorka popozerala ako to majú...
@katarina19970 tak potom čo bude predmetom dedičstva, načo vas tam volali, keď už vás dedo nebol vlastníkom? Notár mal poslať max iba zápisnicu o ukončení dedičstva pre nemajetnost
Tak ma možno iné majetky a tie budu predmetom dedičstva.
@cacianka no že vlastne ide o tu jeho jednu tretinu a tu dedime
@katarina19970 cize jeho 1/3 sa deli dalej (ak nebola v BSM) tak 1/3 :4 tj kazdy z vas aj manzelka aj vy mate po 1/12 z domu samozrejme ako dedici sa musite podielat na poplatku notarovi na to sa pripravte a vyplacat vas nebude musiet proste budete na LV ona je vacsinovy vlastnik
@mamina7070 ale budu platit dan z nehn.za ich podiel kazdy rok. Treba sa informovat na obci/meste, zvacsa sa prihlasuju nadobudnute nehn.kupou v mesiaci januar, ale pri dedeni je to tusim 30 dni po uzavreti dohody dedicov.
Ak by dedko mal s manželkou deti a tie by žili v tom dome, tak by som sa dedičstva vzdala v ich prospech, z morálneho hľadiska. Ale ak oni deti nemali a po tej žene budú dediť nejakí jej vzdialení príbuzní, tak absolútne nevidím dôvod, aby som im darovala majetok, na ktorý mám nárok! Len preto, že dedko zomrel skôr? Jeho manželku by som nechala dožiť v tom dome (treba sa s ňou stretnúť a dohodnúť, za akých podmienok), ale svojho podielu na dome by som sa nevzdávala, po jej smrti sa s jej dedičmi dohodnete na majetkovom vyrovnaní.
Ďakujem krásne za rady😊
@katarina19970 toé je nejaké divné alebo divne píšeš. že je tam darovacia zmluva na 2 bratov tak potom čo idete dediť ?

@zdekasun hmm neviem koľko má rokov. Starký mal 68 ona je možno aj o 10 rokov mladšia ako mi hovorila moja starká tak neviem...