Ako správne zareagovať na ponuku požičania peňazí od svokry?
Ahojte potrebujem radu, pred mesiacom nam trochu vyskočili výdavky s ktorými sme nerátali a bolo nám treba väčšiu sumu peňazí konkrétne 400eur. Svokra ktorá žije 200 km od nás mi ponúkla že nám túto sumu požíčia a aj viac keby sme potrebovali a že jej to nesúri a kľudne to môžme aj splacat po 50 eur. No dneska mi napísala či manžel dostal výplatu a že jej to mame poslať. Neviem ako sa k tejto situácii teraz postaviť nakoľko keď zaplatíme byvanie, hypotéku a podobne veci už teraz sme vychádzali len tak tak a keď jej budem musieť teraz vrátiť celú čiastku nevyjdeme s peniazmi vôbec. Svokra je vždy múdra cez telefón (za nami cestuje maximálne4-5 krát do roka) a stále sa oháňa ako je na tom finančne s priateľom skvelo. Peniaze išli na jej vnúča a vie že sme teraz kus horšie na tom finančne. Neviem ako sa k tomuto postaviť…
Viem si predstavit situaciu, ze aj ked ste mali nasetrene tak sa to pomhlo z nejakeho dovodu pominat a nestihla sa urobit nova rezerva.
Aktualne bud svokre zavolas a vykomunikujes situaciu, ze ste pocitali so splatkovym kalendarom a ze momentalne viete dat najviac tolko ako prvu splatku a zvysok jej poslete hned v druhej ak nie je pre nu moznost aby ste jej to postupne posplacali.
Do buducna hned z prvych vyplat davat nieco bokom a pripadne prejst svoje prijmy a vydavky a prehodnotit, kde by ste mohli usetrit. Su veci na ktorych napr ja nechcem setrit, ale su ine, kde viem usetrit.
@beronsche myslím si že by si si mala prečítať celú konverzáciu znova lebo nikde nenariekam že roky nemáme peniaze ale píšem že momentálne je horšia situácia a obaja pracujeme🙂 ak si živiteľ zlomí nohu nie od toho je pn a podobne veci vieš.. a o moje deti sa ty neboj 🙂 a hlavne by ma zaujímalo ako si ty prišla k bývaniu lebo ak si byvanie nezdedila tak si nemyslím že si “nasetrila” na dom alebo byt bez úveru. Alebo sa ťaháš po podnajmoch ?
@amarilka26 presne...V poslednej dobe je už len o Tom.
Co s tým, čo píšem, ma fakt, že nenariekas?
Ak obaja pracujete a nemáte rezervu ani 500e, čo naozaj nie je veľa, je najvyšší čas sa zamyslieť nad výdavkami. Čím skôr.
To vlastne píšem už druhý krát.
Zrejme vieš, že PN je omnoho nižšia ako plat. Ak idete teraz úplne na doraz, čo by ste robili pri takom znížení príjmov? Matematika nepustí..
Hneváš sa a ja tomu rozumiem, je to citlivá téma.
Možno čítam medzi riadkami zle, ale tvoji rodičia majú priveľký úver na dom, ty s partnerom ako dvaja pracujúci nemáte ani min.rezervu, nuž z toho mi vychádza, že naozaj máte rezervy vo fin.gramotnosti. to neber ako urážku, len nad tým porozmýšľaj...
Neviem, načo ti bude info o mne.. ale bývam v dome, máme hypo. Jej výšku sme dôkladne zvažovali a bývanie prispôsobili našej situácii.. čiže nemám obrovskú záhradu, akú by som chcela, ani terasu o veľkosti bežného bytu, ani walk-in šatník.. mohla som, stačilo požiadať vyššiu hypo, ale neprišlo nám to rozumné. Asi ako nejazdim na najnovšom Volve, ak na to nemám.. 😉
My sme sa vsak vždy snažili mať čosi bokom. Pre každý prípad...
A toto učím aj moje deti.
Ak trva na vrateni, vratte, neda sa Vam na ucte ist do debetu? Ked ti nabehne vyplata, pokryjete to.
Mna hned napadlo, ze ma v tom prsty svokrin priatel. Urcite sa mu nepacilo ze pozicala synovi. Asi to nie je práve najlepší človek
Nuž, ako tu tak čítam tie príspevky...
...vidím, že nielen finančná negramotnosť je veľká neznáma, ale aj obyčajná schopnosť komunikácie.
Ono, keď už prosím o radu na verejnom (!) diskusnom fóre, malo by to podľa zásad elementárnej ľudskej slušnosti znamenať, že budem pripravený vypočuť si aj kritiku a slová, ktoré sa mi ťažšie čítajú. Nechodí sa sem len preto, aby mi schválili môj doterajší postup a potľapkali po ramene.
No a aby som aj nejakú radu poskytol: manželovi povedz, že medzi chlapmi sa obyčajne veci riešia nejakým podobným rozhovorom.
"Požičal som Ti peniaze, sľúbil si mi, že mi ich do tohto termínu vrátiš. Ja ich totiž znovu potrebujem."
"Teraz nemám."
"Zožeň!"
@orisker ujo najvyšší čas si prečítať všetko od začiatku nakoľko ten termín sú mesačne splátky 🙂 a teraz je len prvý mesiac🙂
@tiezjedna pani nepochopila že my sme si vzali úver a mali aj adekvátne vysoké splátky len jej nedochádza že situácia sa nám zrazu zhoršila už ako som spomínala manžel menil prácu. Samozrejme úver bol na byvanie
@orisker ono hlavne neškodí primárne odpovedať na položenú otázku😎 A nie, toto nie je medzi chlapmi, ale medzi svokrou a synom, ktorá niečo sľúbila a do mesiaca sa z toho vyspala. Takto jednoduché to je, si predstav😉 Takže ak sa budeš držať merita veci, tak aj pri najslabšej mentálnej výbave ti dôjde, že rozpaky autorky sú oprávnené a jediný, kto by si mal teraz chytiť za nos je svokra. Všetko okolo sú len zbytočné kecy mudrcov z MK, na ktoré sa, ako vždy, nikto nepýtal😉
@tiezjedna no dneska mi napísala že ako sa mame a čo robíme, akurát som nereagovala a povedala manželovi že keď niečo chce svokra nech komunikujú spolu oni dvaja
Pre autorku: Netreba ironizovať s tým ujom, aj keď mi to vôbec neprekáža. Je to Tvoj spôsob komunikácie a prezrádza čo-to o Tvojej osobnosti.
Nie je dôležité, či ide o prvý alebo neviem ktorý termín splátky. Svokra stanovila pravidlá, svokra ich zmenila.
Môže tak urobiť a treba to rešpektovať.
Pre tiezjedna: Vôbec nie je dôležité čo sľúbila a z čoho sa potom vyspala. Zmenila to a mladí to musia vyriešiť.
A autorka predsa sama žiadala *mudrcov z Modrého koníka* o radu na verejnom diskusnom fóre. Hneď na jednu z prvých zareagovala posmešne: "Vy ste pekne mimo..."
Načo potom takéto debaty?!
V jej situácii by som sa ja zamyslel nad *každou* poskytnutou radou, aj úvahami o finančnej gramotnosti. A neironizovať En bloc nad takými, ktoré sa jej nepáčia.
Myslím, že ak to urobí, nebude v budúcnosti na ne odkázaná.
Viem o čom píšem, zažil som.
@orisker bohužiaľ svokra môže stanovovať čo chce dostala splátku a tým to končí🙂
Autorka ty si neskutočne drzá a bez štipky sebareflexie.
@summer23456 a čo ti to nedá spávať alebo ?
Autorka som zvedava ako by si si poradila keby ta zla svokra odmietla pozicat tych par stoviek. A suhlasim s prispevkami o financnej negramotnosti.
@vler chapem že nechápeš o čo tu ide😆 ja sa nepytam čo keby, ani rady ako ušetriť
Finančná gramotnosť Slovákom je veľmi ale veľmi cudzia a negramotnosť tečie z topánok doslovne. Železná rezerva by mala byť vždy , nie že sa nedá . Nebuduje sa zo dňa na deň , ale buduje sa každý jeden mesiac aj keď po troške , ale každý jeden mesiac by sa mala navyšovať alebo dopĺňať. Potom také niečo ako situácia sa zmenila , menila sa práca neexistuje.
Mne stačí vidieť tie blbosti čo plnia košíky či je to v potravinách alebo obchodných centrách a ľudia nariekajú ako nemajú . Nie že košíky sú plné ale tie zbytočnosti v nich naložené.
Autorka , darmo sa hneváš a rozčuľuješ a poukazuješ my nevieme čo ty vieš , pravdou je že peniaze ste mali ťahať z nej a nemala by si problém so svokrou . To je práve na to keď niečo "vyskočí ", zmenia sa pomery je to rýchle hasenie problémov z vlastných zdrojov.
Svokre poďakuj za pôžičku , pripomeň jej dohodu čo ste mali a povedz jej že sa to budete snažiť čo najskôr jej splatiť. A tvorte si finančnú rezervu do budúcna.
@tiezjedna tak to je celkom milá svokra, ktorá sa ponúkne s pomocou synovi, ktorý sa s ňou ani nerozpráva. A možno jej treba na nieco peniaze surnejsie ako myslela, ale autorka tu len nadáva na ňu a každej, ktorá jej povie iný názor ako chcela. Pritom by sa mája zamyslieť nad sebou, svojim správaním..ak sa takto dodáva k svokre,ani sa nečudujem že chce peniaze naspäť hneď

Ja nechápem všetky ublížené komentáre...
Áno, je žiaľ dosť rodín, čo týždeň pred vyplatou nemajú na mlieko. Ale prečo je také neprijateľné povedať, že nie, toto nie je úplne ok?
Prečo je také neprijateľné povedať, že aspoň pár tisicova železná rezerva je jednoducho nevyhnutnosť? Že to je nieco, s čím každý súdny človek ráta?
Pretože áno, stáva sa, že život sa z nami zahrá..
A čo urobí rodina v autorkinej situácii, keď si živiteľ napr. zlomí nohu? Pôjdu po žobrani, aby nakŕmili deti? Keď aj najbližšia rodina zaťažená pôžičkami?
Sama to vidím okolo seba, to úverové zaťaženie, ktoré si mnohí dobrovoľne naložia, je čisté šialenstvo..
Ľudia nemajú finančnú gramotnosť. Nemyslia na zadné vrátka. Nerátajú s problémami, ktoré môžu prísť.
A prístup tu a teraz je síce fajn v určitých situáciách, avšak nie, ak ide o prežitie rodiny s deťmi..
Práve preto o tom hovoriť treba.