Ako stáť pri sestre v ťažkých časoch?
Ahojte všetci, rozmýšľam, ako pomôcť mojej sestre. Pred rokom 2020 mala úraz a ostala na PN, medzitým bola operovaná (chrbtica), ale stav sa operáciou upravil tak na 25%. Počas PN si požiadala o ID, ale uznali jej iba 25%, teda žiadny ID aj po odvolaní s odôvodnením, že práve operácia jej stav upraví. Išla na liečenie, výrazné zlepšenie nebolo, cvičila samozrejme aj doma. Bol covid, bola doma, prácu vo svojom fachu si nevedela nájsť. Predtým robila manuálnu prácu, v stoji, s rukami, dnes to už nedokáže. Rozmýšľali sme nad upratovaním, opatrovaním - ale nič z toho nedokáže robiť fyzicky. Ako išli dni za dňom, tak bola doma a pridružili sa jej ďalšie ochorenia - presné názvy neviem, ale má cystu na chrbtici, čo jej tlačí na miechu, problémy so žalúdkom z liekov proti bolesti (vred, gastritída, a ešte niečo), bola operovaná na kŕčové žily, na slepé črevo, vybrali jej žlčník. Prišli problémy s tlakom, máva vysoký tlak a stavy na odpadnutie, berie lieky. Schudla za tie roky asi 10-15kg a dnes je doslova kosť a koža. Samozrejme dala si opakovane žiadosť o ID, ale nepochodila, nič z toho nebolo na ID, ale všetko spolu ju zdravotne veľmi obmedzuje. Vidím, že ona nechce ID, ale chcela by, aby nemala problémy, dokázala samostatne fungovať, vrátiť sa do práce. Viacerí z okolia si myslíme, že máva už aj depresie, problémy so spánkom, kvôli permanentným bolestiam.
Skúšala sa aj zamestnať pár krát, ale kvôli chrbtici vydržala max. 3 dni, potom ju to odpálilo na 2 týždne a tak ju prepustili. Aktuálne býva doma s mamou a mamina má svoj dôchodok plus vdovský. Ale mamka má nad 70r, má kopec diagnóz a všetci vieme, že tu nebude večne. Stať sa môže hocičo hocikedy. I keď sestra si myslí, že skôr sa jej niečo stane...
Ja normálne rozmýšľam, čo s ňou bude, keď jej mama zomrie.
Sú na seba veľmi naviazané, psychicky ju to absolútne položí a pri jej stave sa o ňu naozaj bojím. Snažím sa jej byť morálnou oporou, pomáham jej, aj s maminou, akokoľvek, ale bojím sa o ňu. Keď mama zomrie, tak nebude mať ani cent, myslím si. Dostáva hmotnú núdzu a ešte jeden príspevok. Čiže ona sama nevyžije. Ja ako sestra jej finančne pomôžem a určite prvé mesiace jej budem podporou. Byt je písaný na mamu, mám sa vzdať svojej časti dedičstva v prospech sestry? A potom jej dávať mesačne aspoň 250 eur, aby poplatila inkaso, energie - len samotné inkaso majú 260 eur, plus plyn, elektrinu, TV a mobily. Ak by sme aj byt predali, a jej sa vyplatí polka bytu, z toho si nič nekúpi, ani garzónku. Mám ju zobrať k sebe? Netuším čo urobiť a bojím sa toho dňa a viem, že sestra sa veľmi trápi a viem, že povedala viac krát, že tu už nebude mať zmysel ďalej byť. Je to mladšia sestra. Nemá ešte ani 40. Ako by ste sa zachovali ako starší súrodenec vy? Ďakujem. Prosím skúsme nebyť útoční a chápaví. ❤
Ked sestra nemoze robit kvoli chrbtici manualne, mala by sa zacat orientovat na pracu hlavou, rukami. Uctovnictvo, itcko (helpdesk,...),... Ma 40, pred sebou este 45 rokov zivota, z toho 25 rokov pracovnych, ak zdravie vydrzi.
A sme zase pri tom, ze ked privela ludi vyuziva system (fake peenky, id vybavene po znamosti, mamicky na nekonecnych rodicovskych,..), na tych, co ho skutocne potrebuju, sa nedostane.
@anonym_b90d4f Ako tento tyzden jedna ze "bola som doma 10 rokov na MD"🤯🤦♀️
@anonym_b90d4f Ako tento tyzden jedna ze "bola som doma 10 rokov na MD"🤯🤦♀️
@anonym_953b0b si si ista, ze dalsich 45 rokov? Dozit sa dochodku je niekedy velke privilegium
Ja neverim, ze pri takomto stave jej nedali aspon ciastocny ID. Ved ti lekari zase nie su sprosti... Vsetci vravia ako sa neda... Ale pravda je, ze sa im nechce.
Dievčatá, jej OP nepriznajú. V predklone nie je schopná urobiť nič - vysávanie, umývanie podlahy, dokonca pri vyzliekaní nohavíc má problém. Rovnako záklon - umytie okna, odloženie niečoho na hornú policu, keď som s ňou bola v obchode nevedela sa pozrieť hore. Nevie cestovať v MHD - ani autom - každý hrbolec, retardér jej robí problém. A áno, ID opakovane nemá uznaný. Žiadala 2x. Je pravda, že 1x to bolo krátko po operácii, ale na 2x sme boli naozaj prekvapení, že ani na odvolanie jej hlavná diagnóza nebola na ID.
@anonym_953b0b si si ista, ze dalsich 45 rokov? Dozit sa dochodku je niekedy velke privilegium
@anonym_609a5b no priemerný vek dožitia na Slovensku je 80 rokov a stále rastie
@anonym_609a5b no priemerný vek dožitia na Slovensku je 80 rokov a stále rastie
@zmrzlinka2021 priemerný vek relatívne zdravej osoby. Neviem či ste čítali, čo som o nej napísala.
@anonym_609a5b No ak je priemerna dlzka zivota 81,4 r u zien (u muzov 74,7r), to znamena, ze vacsina sa tolko dozije. Niektori menej, niektori dokonca viac, ale v priemere ... To je oblubena fraza tych, co si neplatia socialku, neodkladaju na starobu, ze oni sa urcite nedoziju .... A samozrejme ti, co nepracuju a platia najmenej, z dochodku tazia najviac a najdlhsie. Lebo idu do dochodku nezrobeni, nezhumplovani,...
AI Priemerná dĺžka života (stredná dĺžka života pri narodení) na Slovensku presahuje 78 rokov, pričom ženy sa dožívajú viac (vyše 81 rokov) ako muži (približne 74-75 rokov).
@zmrzlinka2021 priemerný vek relatívne zdravej osoby. Neviem či ste čítali, čo som o nej napísala.
@anonym_autor Ale nepísala som o kvalite života, iba statistike
Teraz jej treba pomôcť zohnať lekárov kde jej naozaj pomôžu. S chrbticou chodia pacienti aj do súkromných zariadení.
@anonym_autor
Permanentné bolesti, točenie hlavy a tie stavy , do určitej miery to vie zhoršovať aj jej psychika.
Má svojho psychiatra?
@anonym_autor
Permanentné bolesti, točenie hlavy a tie stavy , do určitej miery to vie zhoršovať aj jej psychika.
Má svojho psychiatra?
@zmrzlinka2021 má to z krčnej chrbtice - má tam útlak na miechu a je po operácii, s tým, že momentálne je v riešení druhá operácia. Niekedy mám pocit, že tí lekári len triafajú.. tak urobíme C3, C4, C5 dobre tak teraz urobíme C6, C7.
Tak ju celý zvyšok jej života a aj tvojho podporuj a modli sa, aby si sa aj ty nedostala do stavu, že sa tvoj zdravotný stav zhorší natoľko, že budeš musieť obmedziť svoju prácu, lebo neviem, z čoho budete žiť. Sestru treba motivovať a nie ľutovať. Alebo budem za zlú a setra si už zvykla, že sa o ňu niekto postará a vyhovuje jej to. A kľudne sa do mňa pustite, ale presne takýto prípad mám vo svojom okolí a pritom je tá žena len vychcaná.
Tak ju celý zvyšok jej života a aj tvojho podporuj a modli sa, aby si sa aj ty nedostala do stavu, že sa tvoj zdravotný stav zhorší natoľko, že budeš musieť obmedziť svoju prácu, lebo neviem, z čoho budete žiť. Sestru treba motivovať a nie ľutovať. Alebo budem za zlú a setra si už zvykla, že sa o ňu niekto postará a vyhovuje jej to. A kľudne sa do mňa pustite, ale presne takýto prípad mám vo svojom okolí a pritom je tá žena len vychcaná.
@anonym_58754f prepáč, ale moju sestru si poznám. Je to ten človek, čo vždy každému bezištne pomohol. Kým teda bola v pohode a pracovala. Bez jednej PN, bez akýchkoľvek výpadkov pracovala od svojich 18 rokov súvisle. Nikdy sa na nič nesťažovala a išla do práce aj so sadrou na ruke, že ona nebude PN. Žiaľ, úraz ju paralyzoval. Mne veľmi pomohla, aj mojim deťom, je najlepšia krstná mama.
@anonym_58754f nemôžeš posudzovať jej sestru na základe inej osoby. Každý prípad je výsostne INDIVIDUÁLNY.
@anonym_58754f nemôžeš posudzovať jej sestru na základe inej osoby. Každý prípad je výsostne INDIVIDUÁLNY.
@zmrzlinka2021 nikoho neposudzujem, len konštatujem, lebo mi príde až nereálne, že pri takýchto stavoch ako opisuje autorka nepriznajú ID.
@anonym_autor hlavne sa nevzdavaj dedicstva, prave naopak - nech sa ho sestra vzda v tvoj prospech s tym, ze ju tam nechas byvat a budes platit naklady. Sestra-nesestra, nechat niekomu byt a este mu platit naklady mi pride trosku ako ekonomicka samovrazda, nevies do akej situacie sa sestra dostane, ci nepridu exekucie, podvodnici, a potom co?
Co sa tyka prace - tu tazko radit. V podstate kazdu radu negujes, sestra vlastne nic nevie a nic nemoze, tak s tym sa fakt tazko radi. Tak asi len pockat na druhu operaciu a stav sa bud zlepsi a nieco si najde alebo zhorsi a vyjde ten ID 🤷♀️ a asi sa zmierit s tym, ze sa o sestru budes musiet starat.
@anonym_autor hlavne sa nevzdavaj dedicstva, prave naopak - nech sa ho sestra vzda v tvoj prospech s tym, ze ju tam nechas byvat a budes platit naklady. Sestra-nesestra, nechat niekomu byt a este mu platit naklady mi pride trosku ako ekonomicka samovrazda, nevies do akej situacie sa sestra dostane, ci nepridu exekucie, podvodnici, a potom co?
Co sa tyka prace - tu tazko radit. V podstate kazdu radu negujes, sestra vlastne nic nevie a nic nemoze, tak s tym sa fakt tazko radi. Tak asi len pockat na druhu operaciu a stav sa bud zlepsi a nieco si najde alebo zhorsi a vyjde ten ID 🤷♀️ a asi sa zmierit s tym, ze sa o sestru budes musiet starat.
@sissy27 áno, asi ak druhá operácia nevyjde, tak by jej ten ID mali priznať. Ak nie, tak potom v tomto štáte je niečo veľmi, veľmi zle.
@anonym_1dcba0 dispecerku pre nakladnu dopravu?to vobec nie je easy job,je to psychicky narocna praca,sama ju vykonavam uz xy rokov aj po nociach,vikendoch a hlavne treba mat na to hlavu,vediet zakony,pocitat vykony vodicov,lozne metre atd..
@anonym_cfa379 vlastnim špedičnú firmu, takže viem čo tato praca obnáša. Preto píšem dispečerka.
Dispečera vnímam ako niekoho kto skontroluje nakladku, vykládku, CMRky doloží a ak je problem na nakladke/vykladke tak kontaktuje klienta.
V spediciach máš rôzne pozície a existuje aj “nočný” dispečer (nočná zmena) ktorý rieši problémy večer ked sa niečo vyskytne pripadne podáva update 🙂 nočný dispečer je najnudnejšia praca na svete kedy vlastne nerobíš nič kým sa niečo nepokasle, niektoré špedície ich majú
Tiež sa mi nechce veriť, že na svete neexistuje práca, ktorú by mohla vykonávať. Pretože jej stav popisuješ tak, ako keby bola naozaj úplne pripútaná na lôžko. Nech sa sestra trošku posnaži. A ak chceš vyriešiť problém s bytom, tak možno by vôbec nebolo zlé, keby jednu izbu prenajímala a z toho žila, respektíve platila nájomné. Byt nepredávajte, skoda trojizbového bytu. Ty si ju k tebe sebe tiež nezober, urcite chces mať rodinu a partnera.
Tak potom čo chce preboha robiť akú prácu, keď ani sedieť nie, ani stáť nie, ani predkloniť, pomaly ani udržať rovnováhu? Veď toto je nezamestnateľný človek. Cestovať sama nie....no ako by asi do tej práve chodila? Z domu robiť tiež nie lebo si musi po chvilke lahnut si, zacvicit...čo si predstavuješ že 3x za deň klikne myšou a prachy sa pohrnú?
@anonym_autor no už iba jej skúsiť vybaviť nejaký ústav. Podľa toho čo píšeš sa sama už nikde nevie zamestnať. Ja by som potom byt predala polovicu fin. Si nechala a druhu polovicu financií nechala sestre. Lebo očividne bude potrebovať peniaze. Ty si ešte môžeš skúsiť vybaviť opatrovateľský na mamu alebo na sestru. V najkrajnejsom prípade pôjde sestra bývať ku tebe a budeš ju živiť z peňazí z predaja bytu.
@anonym_autor no už iba jej skúsiť vybaviť nejaký ústav. Podľa toho čo píšeš sa sama už nikde nevie zamestnať. Ja by som potom byt predala polovicu fin. Si nechala a druhu polovicu financií nechala sestre. Lebo očividne bude potrebovať peniaze. Ty si ešte môžeš skúsiť vybaviť opatrovateľský na mamu alebo na sestru. V najkrajnejsom prípade pôjde sestra bývať ku tebe a budeš ju živiť z peňazí z predaja bytu.
@vanilka83 ja mám prácu, dve deti, manžela. Čiže nemám priestor sa 24/7 starať o mamu a bývať s nimi.
Tak potom čo chce preboha robiť akú prácu, keď ani sedieť nie, ani stáť nie, ani predkloniť, pomaly ani udržať rovnováhu? Veď toto je nezamestnateľný človek. Cestovať sama nie....no ako by asi do tej práve chodila? Z domu robiť tiež nie lebo si musi po chvilke lahnut si, zacvicit...čo si predstavuješ že 3x za deň klikne myšou a prachy sa pohrnú?
@1sally12 no veď to práve nevieme, akú prácu. Ak by bola spôsobilá pracovať, tak už dávno pracuje. Ona ani neprejde VLP.
@1sally12 no veď to práve nevieme, akú prácu. Ak by bola spôsobilá pracovať, tak už dávno pracuje. Ona ani neprejde VLP.
@anonym_autor evidentne ziadnu, kedze ju tu opisujes ako osobu neschopnu samostatneho zivota kvoli zdravotnym problemov. Vsetko co Ti tu bolo napisane negujes, len stale je to o tom, ze jej nebol priznany ID. Ona ma vazne problemy s vlastnou psychikou, to treba riesit ako prvorade. Lebo z toho co pises to tak vychadza. A z coho ju chces zivit, ked mas vlastnu rodinu? To mas neobmedzene financie, ze vies este dalsieho cloveka financovat, platit mu byvanie? Ano, je pekne, ze myslis na sestru, ale aj pomoc ma hranicu, kedy uz ides za svoje moznosti.
@vanilka83 ja mám prácu, dve deti, manžela. Čiže nemám priestor sa 24/7 starať o mamu a bývať s nimi.
@anonym_autor ale neviem prečo sa stále pýtaš na prácu pre sestru...očividne je nezamestnatelna!treba riešiť pre ňu dávky ID a podobne. A ak jej ID nepriznaju musíte vybaviť pre nu ústav.
@anonym_autor ale neviem prečo sa stále pýtaš na prácu pre sestru...očividne je nezamestnatelna!treba riešiť pre ňu dávky ID a podobne. A ak jej ID nepriznaju musíte vybaviť pre nu ústav.
@vanilka83 to vážne? Super, ďakujem za radu.
Tiež sa mi nechce veriť, že na svete neexistuje práca, ktorú by mohla vykonávať. Pretože jej stav popisuješ tak, ako keby bola naozaj úplne pripútaná na lôžko. Nech sa sestra trošku posnaži. A ak chceš vyriešiť problém s bytom, tak možno by vôbec nebolo zlé, keby jednu izbu prenajímala a z toho žila, respektíve platila nájomné. Byt nepredávajte, skoda trojizbového bytu. Ty si ju k tebe sebe tiež nezober, urcite chces mať rodinu a partnera.
@katkazatka existuje a je ich dost. Tu je ale problem nie len zdravotny stav, ale aj mentalne nastavenie a vzdelanie. Nemyslim to v zlom, ale jednoducho ak pracovala predtym manualne, tak tazko bude zrazu robit z domu uctovnictvo, dane alebo preklady z / do cudzieho jazyka, ked to nevie. Su to profesie vyzadujuce roky studia a praxe, to uz asi tazko dobehne.
@anonym_cfa379 vlastnim špedičnú firmu, takže viem čo tato praca obnáša. Preto píšem dispečerka.
Dispečera vnímam ako niekoho kto skontroluje nakladku, vykládku, CMRky doloží a ak je problem na nakladke/vykladke tak kontaktuje klienta.
V spediciach máš rôzne pozície a existuje aj “nočný” dispečer (nočná zmena) ktorý rieši problémy večer ked sa niečo vyskytne pripadne podáva update 🙂 nočný dispečer je najnudnejšia praca na svete kedy vlastne nerobíš nič kým sa niečo nepokasle, niektoré špedície ich majú
@anonym_1dcba0 aj ten nocny dispecer musi vediet co robit ak sa ozaj cosi pokasle.my robime automotive a kasle sa pravidelne kazdy den,casto riesime nocne prekladky do dodavok na parkoviskach,urgenty aj letecke,..mozno to zavisi aku linku robis a akeho mas specifickeho zakaznika,ale teda u nas to nie je len o prevolani sofera..
@vanilka83 Ústav nevybavia, keď nemá diagnózu ani na ID. Jedine súkromný a to už nebude o 250€ na byt, ale tak cca 2500€.

@anonym_609a5b jasne, že áno, overuje sa to. Ona sama by potrebovala OP, nevie samostatne fungovať, čiže nie je zdravotne spôsobilá. Nemôže poberať OP na mamu.
@anonym_autor ja lenze ked niekedy vidim, ako ludi sprevadzaju ozaj ini, co nevyzeraju sposobilo, ale OK. vy viete, no tak nech skusi daku recepciu. Ty nie si samaritanka. A sestra si moze najst daco, neboj. Drzim mamine palce, nech vam zije co najdlhsie. Potom to bude velmi tazke. aj ked chapem, ze aj teraz to mate velmi narocne :(