icon

Ako ste dokázali odísť do zahraničia?

20. apr 2025

Zamýšľam sa čo budem za pár rokov robiť (myslím tým či odísť zo Slovenska alebo ostať tu a taky možno mali plán do budúcnosti) ešte som mladá tak minimálne 3 roky tu ešte ostanem ale potom by som chcela ísť preč asi na zaciatok iba do Čiech a časom niekde ďalej a tu nastáva pre mňa taka ťažká situácia, že z jednej strašný chcem ísť preč zo Slovenska ale z druhej mam tu rodinu, o dosť mladšieho brata a či by som dokázala od nich odísť a či by som nemala stále strach že som ďaleko od nich a môže sa kedykoľvek hocičo stať a ja nebudem pri nich a neviem čo ešte😅. Ďalšia vec, že nikde v zahraničí nemám rodinu, že ako by som to zvládla s bývaním a kým by som si našla prácu. Ďakujem za prečítanie, budem rada za všetky rady.

nynia
20. apr 2025

Moja rada najprv nájsť prácu potom ísť bývať. Ak to bude len tu niekde blízko SR vieš ísť na pohovor aj tak, že na 1 noc sa niekde ubytuješ. Alebo potom nasporiť si na začiatok dostatok peňazí aby si vedela prežiť kým nájdeš prácu. Alebo ísť napr cez CK ako animátorka na leto, popri tom pokukovať aj po práci po sezóne a buď tam nakoniec ostaneš alebo sa vrátiš ale aspoň na leto budeš mať strechu nad hlavou a aj plat.

martinmmartin
20. apr 2025

Jazyky vies? Vies nieco robit co nevie kazdy?
Rodine sa stanu hrozne veci uplne nezavisle od toho ci tam si alebo nie tak to tam ani nefaktoruj. Plus ked pojde do tuheho iba tam budes ajtak zavadzat a nikoho nezachranis. A z Londyna do Ba sa dokazes dostat ovela skorej ako z Humenneho...

abbey1
20. apr 2025

@martinmmartin Len do toho Londýna sa pracovať už tak ľahko nedostane. 🙂

minenkaa
20. apr 2025

Najdi si prácu s ubytovaním

slavomira236
20. apr 2025

@martinmmartin som z he a do londyma s sa dostala v pohode z kosic ..no tetaz uz do londyna nieje take lahke ist pracovat sko pred par rokmi

sara07
20. apr 2025

skus, však vratit sa vieš vždy

miadi
20. apr 2025

Najprv si vybavit pracovne viza praca ubytko to je vsetko spolu suvisiace . Tie myslienky ze co by bolo co sa moze stat rodine ti vyšumia z hlavy .Je velka sanca ze sa im nic nestane roky rokuce. A ak sa ma nieco stat tak sa stane to ci si s nimi to nijak neovplyvni. Ty budes mat svoj zivot a brat svoj . Mozes ale pracovat na tom aby ste sa vedeli stretavat. Rodina bude chodit za tebou a ty k nim. V dnesnej dobe wifi v mobile Mozes byt s rodinou v kontakte denne hocikedy hocikde . Koho nechces stratit toho nestratis .

jamimo
20. apr 2025

dokázala som odísť úplne ľahko👉 spojila štúdium s brigádou + ubytovanie. Šla som pripravená, v tej dobe cestovné poistenie na dlhšiu dobu, spiatočný otvorený lístok (keby niečo...) nabalená základnými potrebami na prvý mesiac-lieky, hyg. potreby... Mala som sa parádne, prvý rok som ani na Slovensko nešla... Ja som ale taký typ. Pozerala som na svoju budúcnosť, možnosti, zabezpečenie, nie na to čo možno bude a nebude 🤷‍♀️
Sú ľudia, kt. nechcú odísť z mnohých dôvodov, alebo by nikdy neodišli, alebo im srdce puká pri každej spomienke na Slovensko... V tomto ti nikto neporadí.

bludna
20. apr 2025

@autorka Tiez som mala podobnu dilemu. Ja som vsak na Slovensku zila v BA uz od vysky a moja rodina zije na severe Slovenska. V BA som sa zabyvala a bolo mi tam skvelo, vytvorila som si zazemie, kupila byt, nasla skvelo plateny job. Po 10 rokoch som ale citila, ze stagnujem. Na zalozenie rodiny som sa este necitila a zaroven som chcela prezit nieco ine, vyskusat si zivot v inom meste. Bolo to velmi impulzivne rozhodnutie z mojej strany ale prednedavnom som sa prestahovala do Prahy. Hovorila som si, ze viac budem lutovat ak to nespravim, nez spravim. Ked to nahodou bude zle, stale sa mozem vratit. Chcem ta podporit v tom, aby si isla, ak to naozaj tak citis. Vsetko sa vyriesi za pochodu. Ja tu v Prahe dokonca este ani nemam pracu ale viem, ze si o chvilu nejaku najdem. Je tu kopa prilezitosti. Nedaj sa odradit.

maxxim
21. apr 2025

Ahoj, túto otázku som si pokladal aj ja, keď som msl 20 rokov. Vyskúšal som zahraničie a zapačila sa mi tam tá zmena, viac peňazi za odbornú profesiu, väčšie možnosti na rast, ...ale stále som bol pre nich cudzinec a doma odídenec...
Ísť tam pre nový život je zlé pomenovanie wko som to vnímal ja, ale, za účelom zarobiť peniaze na rozbeh svojho podnikania alebo na budovanie bez záťaže úverov na 30 rokov je dobré využitie..
Návrat býva zložitý, pretože sa tu už potom ťažšie zvyka na podmienky, ktoré tu ponúka trh. Ale najdôležitejšie je vedieť dobre jazyk, s ten ti aj tu vrlmi pomôže. Ale človek má skúsenosti, zážitky a hlavne pochopí že všade je chlieb o dvoch kôrkach a netreba v tom vidieť len benefity. Mój osobný postoj je už teraz taký, že Slovensko aby bolo hrdé, musí mať odborníkov doma. A skôr ako budeme uvažovať o svojom blahu, skúsme sa spájať a tvoriť niečo čo aj Slovensku vytvorí prestíž vo svete ako takom. Ludia sú tu šikovný, len nemajú motiváciu pracovať. Prečo? Lebo sme montážna linka západu a nič teda skoro nič nevlastní Slovák. Ak odideš, prajem ti vela šťastia, ale prajem ti aj múdrosť v správnom rozhodovaní sa, pretože sama uvidíš, pre koho budúcnosť budeš pracovať.

anonym_cf9a62
28. sep 2025

Nikam sa nechystám a nemám žiadny strach. Žije sa mi dobre, hoci nie ideálne, ale stále dobre. Pracujeme, máme bývanie, vychovávame deti, niečo sme si za tie roky vybudovali. A v zahraničí vnímam veci, ktoré by som zažívať nechcela - multikulturalizmus, nekontrolovaná migrácia a s tým spojená kriminalita, priveľká tolerancia voči sexuálnym odchýlkam... Mne vyhovuje konzervatívny postoj. A smejeme sa na tom, že odchádzať chcú nevzdelané ženy, ktoré doma nie sú schopné pracovať, žijú roky zo sociálnych dávok na deti a myslia si, že tam na nich niekto čaká a budú mať raj na zemi.