Ako ste povedali partnerovi, že dieťaťu chcete dať priezvisko po sebe a nie po ňom?
Ahojte, ako ste povedali partnerovi že chcete dať priezvisko po sebe a nie po ňom ? Pripadne ako reagovali? Neviem ako mu to povedať, neviem ako bude reagovať a dosť sa bojím hádky. A bojím sa vlastne že všetci budú proti mne zato, cítim sa ako keby som žila v minulom storočí, každému komu som to zatiaľ povedala sa na mňa pozeral ako keby som padla na hlavu.
A prečo by malo dieťa mať priezvisko po chlapovi, ktorý tu zajtra možno ani nebude a bohvie či bude vôbec niekedy platiť normálne výživné? Prepáč za úprimnosť, čakáš dieťa s niekým kto si ťa za manželku nevezme, ty sa mu bojíš oznámiť úplne bežnú vec, hádate sa na banalitách až tak, že máš z toho strach, takže vášmu vzťahu veľkú šancu nedávam...
Partnerovi jednoducho povedz, aký máš na to dôvod. Zbytočne vedieť, ako to povedali iné ženy, ak máš ty iný dôvod.
autorka: neurob debilnú chybu ako ja... ak sa náhodou rozídete, do smrti budeš ľutovať, že všade ťa volajú menom dieťaťa 🙄 a keď si konečne presadíš u jedného svoje priezvisko (napríklad lekára), tak ideš inde a tam opäť... a až kým nevyrastie.. ja som urobila túto hlúpu chybu, lebo som si myslela, a hlúpa matrikárka ma v tom nechala, že keď nebude mať jeho priezvisko, nebude on zapísaný v RL a tým pádom v prípade rozchodu prídem o alimenty.... no hlúpa som bola a matrikárka tiež. teraz sme od seba už dávno a mne to lezie patrične na nervy. ako píšu baby vyššie, ak bude chcieť, aby dieťa nieslo jeho meno, nech si ťa vezme a dodatočne zmeníte priezvisko aj dieťaťu...
môj syn ma priezvisko po mne a chcel to tak priateľ lebo on ma priezvisko po bývalom manželovi jeho matky a nechcel aby naš syn mal priezvisko po cudzom chlapovi a keď sa vezmeme aj tak chceme moje priezvisko
Preco chces vlastne meno po sebe?
Neplanujes s nim byducnost?ci on s tebou,ci preco?
Nechces svadbu,alebo on nechce svadbu?
Rozhodne tvoje priezvisko. Matka - dieta vzdy rovnake priezvisko.
Ja som sa vydala niekolko rokov pred otehotnenim. Ponechala som si vlastne priezvisko (z istych dovodov). Dcera dostala moje priezvisko bez akychkolvek debat s muzom, absolutne to odsuhlasil (a sme zobrati). Treba byt pragmatik.
Ak tvoj partner chce aby dieta malo jeho meno, vie velmi dobre co ma robit a hlavne sa ho neboj.
my sme s teraz uz manzelom pri debate deti a ci ich chceme a kedy otvorili aj tuto temu - a tiez som mu povedala, ze ho do svadby netlacim a chapem, ze asi potrebuje viac casu, kazdopadne ak sa nahodou podari dieta a nebudeme zosobaseni, bude sa volat po mne - sice od radosti nevyskakoval ale akceptoval
Ved mu to ani nehovor. Načo.On ti hovorí o svadbe ?
A ked sa viete hádať o banality, ani sa do svadby nehrň. Načo.
Keby zacal on, povedz ze tehotna si ty, rodiť a kŕmiť budeš ty, tak ake caviky.
Precitaj si názory zien tu na koni, čo sobáš nebol, priezvisko po bio tatkovi a problemov mraky. 85% žien to oľutovalo a teraz same temy a diskusie
"Ako zmeniť priezvisko dieťaťa " ....
Ahoj, normálne mu to oznám. Nepýtaj sa ho, čo si o tom myslí. Ak by s tým mal problém, tak nech si ťa vezme pred pôrodom a bude mať jeho priezvisko alebo mu povedz, že keď si ťa vezme po porode, môže sa predsa kludne volať po svadbe po tebe a bude to vybavené. Prečo by si ty mala prijať jeho priezvisko? Veď on môže prijať tvoje. Otázka je, či si ho chceš vziať. A čo si myslí rodina ti môže byť ukradnuté, oni predsa tvoj život neužijú.
Ani inym ludom nemusíš hovoriť. A keby prisla debata, detto - ja som matka, moje priezvisko.a koniec debaty.
Kým nie ste zobratí, dôležitejšia vec, ako priezvisko, je zápis v rodnom liste. Ak pred pôrodom nepôjdete na matriku a nevybavíte si potvrdenie o otcovstve, dieťa nebude mať zapísaného otca v rodnom liste. Tak začni týmto. Že treba ísť na matriku potvrdiť otcovstvo - ak to teda chceš.
Ja som začínala ako slobodná matka. Moja dcéra nemá zapísaného v rodnom liste otca, takže samozrejme má moje priezvisko. Druhá dcéra už otca v RL má napísaného (rovnaký otec - nakoniec sme po ťažších začiatkoch ostali spolu) ale priezvisko som dala znova po sebe samozrejme - bolo by aj divné mať dve deti s rôznymi priezviskami. Potom sme sa zobrali. Aktuálne máme 4 deti, všetky majú moje priezvisko a manžel má iné 😉 Okolo detí vybavujem všetko ja, takže to akosi nevadí.
V porodnici mi jedna maminka hovorila, ze ona svojmu priatelovi povedala, ze ich dcerka bude mat priezvisko po nej, lebo ona ju porodila, a ked to on bude tak citit, vezme si ju a meni sa priezvisko obom. Priatel suhlasil. Otcovstvo priznal, priezvisko ostalo mamine.
Neskor som sa dozvedela, ze sa vzali velmi rychlo. 🙂
Normálne, ja si to dieťa v bolestiach odrodím, ja si urcim aké bude mať priezvisko. Síce sa v lete budeme brat takže po svadbe sa zmení aj dieťaťu, ale dovtedy bude mať moje. Pri bývalom som spravila takúto chybu ze som dala po ňom a potom som zmenu musela riešiť cez súd.
Dcéra dostala priezvisko po otcovi. Napriek neskoršiemu rozchodu, nemala som extra problém s tým, že my dve s dcérou nemáme zhodné priezvisko. V škole, u lekára, nikde som to nevnímala ako podstatný hendicap. Celkovo formálne náležitosti nie sú pre mňa v živote extra dôležité, moje dieťa prirodzene prevzalo môj postoj. Hlavne sa nenechaj ovplyvňovať tretími osobami a používaj vlastný rozum.
Ostatné ženy ti správne napísali. Ak chce, aby malo dieťa priezvisko po ňom, prečo nechce, aby si mala rovnaké priezvisko aj ty? je pre neho dieťa viac ako ty? (v ktorom storočí žije? potrebuje ťa na vynosenie "dediča" alebo čo?)
...alebo si ešte stále nie je istý svojím výberom životnej partnerky? on sa k tebe "bojí" oficiálne priznať, ale ty máš oficiálne priznať, že je otcom dieťaťa a to tak, aby to bolo podľa priezviska hneď každému jasné...
on je muž, on má byť ten, ktorý si v prvom rade stojí za svojimi rozhodnutiami (v tomto prípade výber partnerky a založenie rodiny) a má mať ako chlap odvahu na to, aby sa k nim vedel aj verejne priznať.
už len tá predstava, že vás niekde o pár rokov bude predstavovať, toto je moje dieťa, meno priezvisko a toto je hm... moja... milenka? ...matka mojho dietata... (alebo ako co ta predstavi?) ...a nasleduje meno s odlisnym priezviskom...
ja neviem, žena, ale tvojmu okoliu to príde normálne, aby dieťa a partner a otec v jednej osobe mali rovnaké priezvisko a ty odlišné, ako keby si bola "zlatá paní na hlídaní", čo chodí slobodnému ockovi opatrovať dieťa a luxovať domácnosť?! tak do tohto by som nikdy nešla... to by som sa cítila ako piate koleso na voze, ako keby som k nim ani nepatrila...
Normálne..Ze to bude praktickejšie keďže budem väčšinu veci vybavovať ja aby mal priezvisko po mne..druhá vec prečo s tým súhlasil bolo,že on sám si ide meniť priezvisko z otcovho na mamine (jeho rodičia sú rozvedení) jeho otec mŕtvy..sme zasnúbení,ale do svadby sa nezeniem,nieje to pre mňa/nás podstatne..zatiaľ má malý priezvisko po mne a keď bude svadba budeme mať všetci rovnaké..
@zitaje veď samozrejme že bez vyjadrenia otca ho nezapisu ale to ani pred pôrodom ani po..v oboch prípadoch tam musí byť a dokonca musí dať súhlas s priezviskom(je jedno či po matke alebo po ňom)..a my sme napríklad boli..len to čo si napísala vyznelo tak,že po pôrode Ho vôbec nezapisu do RL
@dollyzv nie nie, tak som to nemyslela. A nie je to všetkým samozrejmé, že bez súhlasu nezapíšu otca - aj také otázky som už na koni zaznamenala... ale tak základ je, že k zápisu otca do RL je potrebný súhlas otca na matrike a priezvisko môže byť po matke bez ohľadu na to, či je otec zapísaný v RL, či nie. Ak by nebol zapísaný, tak je vec prirodzene jasná.
@letfenixa ano to samozrejme môže, len som chcela poukázať na to , že pokial by už v pôrodnici chcela meno po chlapovi musí k tomu doniesť papier inak to nieje možné a dieťa automaticky dostane priezvisko po matke. Že je normálne aby sa dieťa volalo aj po matke. Samozrejme prípadné zmeny a zapis do RL po pôrode na matrike je už druhá vec.
Uplne jednoducho ze ked pojdem z porodnice mala bude mat rovnake priezvisko ako ja.a nech si vyberie ci to bude to moje alebo to jeho v zivote nikdy by som malu nepomenovala po chlapovi keby sme neboli zobrati..
Pochopil to velmi rychlo..
Naco sa pripravovat na nieco co sa este nestalo, vsak mu to povedz a uvidis...bude to otec tvojho dietata, tak snad si vedela do coho ides a predpokladam, ze sa minimalne troska poznat musite...a vies aj ako reaguje na niektore situacie...ked nie ste zobraty a ty to inak necitis a nechces, daj mu svoje priezvisko...a ked sa mu to nebude pacit, tak nech riesi svadbu
Druha vec, kvoli comu nechces jeho priezvisko? Vsak ked s nim planujem spolocnu buducnost, tak nerozmyslam nad situaciou ci budeme spolu alebo sa rozideme...

Pokial nieste manželi a nedonesis k pôrodu papier z matriky o určení priezviska po partnerovi automaticky musí byť priezvisko po tebe 🙂 takže nechápem čo je na tom divné aby sa dieťa volalo po tebe.