Ako ste to zvládly vy?

luci_00
18. okt 2017

Ahojte kočky, chcela by som vedieť Váš názor, alebo radu ako ďalej. S malým sme odišli od priateľa (žili sme spolu 7 rokov, zobratý sme neboli), bývať k mojim rodičom, malý má 3,6 roka. Ako ste vysvetlili dieťatu, že teraz budeme bývať tu a nie tam, že teraz je toto náš domov. Malý sa spýta, tak raz za týždeň a to hlavne na svoje hračky a škôlku, inak to nerieši a ani si nespomenie. Ako by ste to v takomto veku riešili s dávaním dieťaťa otcovi ? Ako často (110 km vzdialenosť)? A na prespanie ? Sám to nezvládne, to by tam vždy bola svokra, on nie je rodinný typ. A dôvod prečo sme odišli..., že priateľ mal obdobia kedy zo začiatku hrával automaty, potom prestal hrať a začal pil a potom už len ten alkohol a potom žúrky v dome (aj po nociach s malým dieťaťom) a to sa nedalo vydržať. Prosila som ho, ale vždy ma posiela do pi.. aj jeho rodina mu dohovárala, ale nepomáhalo. Potom po mojich zdravotných problémoch a úmrtí v mojej rodine som si uvedomila, že toto nie je život. Odišla som od neho, potom sa vrátila keď prosil že bude dobre, ale nebolo a potom sa to celé vo mne zlomilo a uvedomila som si že ho už nemilujem a že len prežívam. Preto som teraz a už posledný krát odišla. Všetci zostali v šoku, nakoľko už pár mesiacov sa snažil poslúchať, ale ja som už nevládala, už toho za tie roky bolo veľa. Samozrejme som teraz ja tá najhoršia, ktorá rozbíja rodinu a ničí dieťaťu život, že neberiem ohľad na to dieťa a na nich ako celá rodina bude trpieť. Priateľ sa malému nikdy nevenoval s ničím nepomáhal, na všetko som bola sama. Prešli ste si niečím podobným, ako ste to zvládli ? a hlavne ako to zvládlo Vaše dieťa ?

obsadenemeno
18. okt 2017

@luci_00 vsetko bude dobre, neboj. Maly si zvykne, deti su velmi adaptabilne.
Ty musis byt teraz silna a nevsimat si, co "vsetci" naokolo hovoria. Je to tvoj zivot, nie ich.
S tym stretavanim - no, tak sa stretnite na polceste niekde - aj vy dvaja s ex si musite nejako vybudovat slusny vztah medzi sebou - uz len koli malemu. Dohodnut sa na poobedie, nechaj mu ho a ty si chod po svojom. Zacni na hodinku, dve. A uvidis.
Alebo ak vychadzas ok so "svokrou", prived maleho tam. Bohuzial ste uz navzdy jeho rodicia.

nelinka2009
19. okt 2017

Tak ako ti radi obsadenemeno si silna zena a velmi ti drzim palce. Hlavne prrd malym otca neociernuj, vzdy to bude jeho otec a ty sa das do poriafku a pojdes dalej. Si rozumna a krasna zena, zasluzis si viac. Posielam vela vela sil. Nezabudni na vyzivne a svojra ak bude pomahat, snaz sa byt vzdy slusna, ale razna. Je to tvoj zivot a nikto ho za teba zit nebude.

bale1rinka
19. okt 2017

@luci_00 ja si myslím, že deti v takom veku sú veľmi prispôsobivé, zvykne si, horšie je keď už dieťa chodí do školy a odtrhneš ho od kamarátov...toto by som ešte za problém nepovažovala, pekne mu to vysvetli ako to je, že sa už nemáte radi, že dospelý takto potrebujú v takomto prípade odstup od seba, je malý ešte, ktovie či to pochopí.dobre si urobila, že si odišla. ja som stále toho názoru, že druhá šanca sa nemá dávať, aj tak si moc pre neho urobila. a to, že si v očiach iných zlá, že rozbíjaš rodinu...hm...nechápem ako ti to napadlo,alebo akko to môže niekto pustiť z úsť, to máš trpieť? tí ľudia sami videli-jeho rodina- aj píšeš , že mu dohovárali a ty sa cítiš vinná? a prečo akože? hovno ťa je po názore druhých, je to tvoj život a nie ich.

zupka33
19. okt 2017

Take male dieta rychlo zabudne neboj sa 🙂 Este sa par krat spyta a potom mu to uz ani nepadne. Jeho otec javi onho zaujem ci vobec? Ak nie tak by som to nechala tak, naco ho tam mas zbytocne taku dialku posielat ked sa aj tak onho nebude starat on? Jedine s nim chodit na navstevy k jeho druhym starym rodicom aby bol aj s nimi v kontakte ak o to oni maju zaujem a to je asi tak vsetko. Vobec sa nemusis trapit tym co si kto o tom pomysli, ty si s nim zila nie oni. Mas aj ty narok na to aby si bola stastna a mala normalny pokojny zivot.

luci_00
autor
19. okt 2017

veľmi Vám ďakujem za Vaše reakcie. So svokrou sme mali dobrý vsťah, vždy stála pri mne, pretože videla, čo všetko jej syn robí, len teraz po mojom rozhodnutý, ma nenavidí. Vyhráža sa mi, že ak sa nevrátim domov do konca mesiaca, že uvidím, že som celej ich rodine žničila život, že som odišla a odviedla vnuka (majú aj iné vnúčatá, len malý vyrastal pri nich, tak sa nanho naviazali). Už mi zahlasila, že si príde po malého a už mi ho nevári....neviem či z nervov, ale blbo sa to počúva.

Malému sa to vždy ak sa spýta, snažím vysvetliť tak aby to pochopil. Otca neočernujem, nechcem aby ho nenávidel, chcem aby mali vsťah, ak bude on chcieť.

nelinka2009
19. okt 2017

@luci_00 si skvela... Je tazke netahat do toho emocie a to nielen pre teba, ale aj pre svokru. Neboj chce to lenn cas. Ja som si so svokrou tiez vselico vykricala a to mam s muzom dobry vztah, ale cas obrusil vsetky hrany. Neboj ako niesi ani prva ani posledna. Ja,som teda zasadne vzdy za udrzanie rodiny, ved to vidis v inych temach, ale ak je gembler, tak to nema vyznam... Este keby pri tom maly vyrastal, mohlo by to nechat na nom nasledky. Dufam, ze mas podporu aspon u vasich zatial.

simca_13
19. okt 2017

Netrápila by som sa tým čo hovorí okolie, ja si ti nečudujem, že si odišla. Ak nemá partner o malého záujem tak načo ho tam budeš voziť takú diaľku? So starkými nech sa kľudne vída ak chcú, raz môžu prísť oni, raz vy a ži si svoj život..

janickacrazy
19. okt 2017

@luci_00 Platí ti na malého? Nemáte súdne ošetrené kedy si ho može brávať? Máš ho zvereného do svojej starostlivosti? Poriešila by som si tieto veci hlavne. Ked píšeš, že sa malému nevenoval, tak má on vobec záujem ho vídať? Musíte sa nejako dohodnúť. Svokra nech príde k vám na návštevu, ked chce malého vidieť.

luci_00
autor
19. okt 2017

@janickacrazy zatial sme to neriesili, ja som rada ze som prec. Odisli sme pred mesiacom, cize sa este davame do poriadku.
Nie nevenoval sa mu, mozno 10 minut denne a to mohol aj pol dna kedy chcel a niekedy vobec. Svokra s nim travila podstatne viac casu.

6mia6
19. okt 2017

@luci_00 pbola by som opatrna po vyhlaseniach svokry. Ak stretnutie tak len v mojej pritomnosti.
Inak vybav novu skolku a syn si bajde zase novych "kamosov". Suhlasim s ostatnymi ze v tomto veku si detu rychlo zvykaju.

juliet86
19. okt 2017

@luci_00 porad sa s pravnickou.... napr majak nadeje ci poradna alexis. Potrebujes vybavit zverenie do starostlivosti predbezne opatrenie vyzivne.... syn bude v pohode ked ty budes v pohode. Drzim palce. Urobila si dobre. Ver si!

lsimo
20. okt 2017

ja chápem, že si odišla, na tvojom mieste by som asi spravila to isté. malý má ešte málo rôčkov takže si rýchlo zvykne na zmenu prostredia, neboj 🙂 keď píšeš, že priateľ sa o malého moc nezaujímal tak by asi bolo zbytočné mu ho dávať, radšej ho môžeš sem tam dať ku svokre a ak má záujem, nech to tam príde pozrieť

keziah
20. okt 2017

@luci_00 ja by som teda zatial svokre dieta nedavala, netrufla by som si, kym ma take reci.
Ohladne ostatneho, nastuduj si toto:
http://www.centrumpravnejpomoci.sk/wp-content/u...

daren1
20. okt 2017

Určite zverenie lebo ak by k niečomu došlo potrebuješ preukázať že dieťa je zverené tebe a manžel môže s ním byť len vtedy inak by s tým nedal o nicrobit a on ako otec môže odviesť svoje dieťa kamkoľvek a v podstate kedykoľvek

luci_00
autor
9. nov 2017

ďakujem Vám za Vaše reakcie. Je to veľmi všetko ťažké, hlavne psychicky...zrazu začal mať otec aj záujem, čo doteraz nemal. Keď aj volá, či svokra, stale malého k telefónu a kedy prídeš domov, chýbaš nám, hračky ti tu plačú.....katastrofa a nie a nie aby pochopili, že toto sa nerobí :( samozrejme potom maly sa ma pýta, prečo nejdeme domov, že on chce ísť domov.
Nechcem to riešiť cez súd, ale oni nechcú pochopiť a nechcú prijať to že sa nevrátim a silom mocou sa to snažia cez dieťa a potom mi dohovárajú že veď nevidíš, že malý chce ísť domov....že som sebecká a nepozerám na dieťa. Ja som tak dobrá až som hlúpa a nechám si s prepáčením sr.. na hlavu :(

ema234
9. nov 2017

@luci_00 zvladnes to, dieta si zvykne rychlo, na takeho tatku sa vykaslat,radsej mu zamedzi vztah, lebo moze si ho ziskavat na svoju stranu,alebo dvojita vychova,proste radsej ho vychovavaj len ty. Naco im ho davas k telefonu a komunikujes s nimi. Takto sa z toho potom nikdy nevymanis, niesi jedina ktora ma dieta, casom mozes najst normalneho muza a mat uplne normalny zivot. Drzim palce

ema234
9. nov 2017

@luci_00 co najskor si daj maleho do vychovy. A snaz sa co najmensie stretavky s otcom.

janinkalc
9. nov 2017

Ja ti síce neporadim, chcem ti len popriať veľa šťastia, si úžasná žena, nič lepšie si pre svojho syna nemohla urobiť 😘 bude to dobre, nedaj sa citovo vydierať. Prvý krok si už spravila, už to len dotiahnuť ...

kllamarka
9. nov 2017

@luci_00 Ja som mojej 2rocnej vtedy povedala, ze tatino musel odist pracovat a ona bude chodit k nemu na navstevu. Ona si zvykla v pohode.
Neskor ked podrastla, sa sama zacala pytat co preco atd. To uz som jej povedala, ze s tatinom uz sa nelubime, ale budeme sa o nu starat kazdy.

Vyzivne mas? Urcite chod na sud koli vyzivnemu, treba to mat cierne na bielom. Aj koli uradom a bankam. Nie raz to budes musiet dokladovat. Aj ked plati bez problemov, treba to mat sudom urcene pre pripad, ze by v buducnosti sa cokolvek stalo.
Stretavanie s dietatom, nemusite sudom riesit, to je na vas. Sud to riesi len v pripade, ze sa vy nedohodnete.
Na tvojom mieste by som mu navrhla sposob a cas kedy a ako.
Ak nesuhlasi tak to posudi sud, kolizna opatrovnicka atd, co by bolo pre maleho vhodne. Neboj sa oni mu len tak neurcia, ze ma prespat komplet vikend 100km prec hned z fleku.

Drzim palce!

juliet86
9. nov 2017

@luci_00 pozri dala si priatelovi raz sancu nie? Nuz a nevydrzal. Nevydrzal by ani druhy tretikrat.... nenechaj za ziadnych okolnosti ich aby vydierali dieta!!!!! Ziadne ze pridi hracky ti placu. To neexistuje. Nastav styk a stretavanie. Podla mna len v tvojej pritomnosti. Porad sa tu v pravnickej skupine nech je maly len v tvojej opatere. Drzim palceky

tina8686
9. nov 2017

Nemam slov,ked do toho taha takto citovo syna (hracky ti tu placu) pritom za tu situaciu si moze sam.Mysli len na seba aby dosiahol svoje aj na ukor toho co sa deje v hlave maleho dietata.To su proste chlapi!Nenechaj sa vydierat a hadzat spinu na seba..So svokrou by som sa snazila situaciu ukludnit,to ti povedala zo zufalstva.Skus dat tomu cas,cely zivot sa s nimi natahovat bude zle.Dieta bude spokojne,ked bude mat spokojnu matku..drzim ti palce

luci_00
autor
5. jún 2018

ďakujem všetkým za reakcie, nejako som sa nevedela dostať a najsť si čas odpísať. Niekedy odchodom skončí boj a vydíchneme si, ale v mojom prípade odchodom začalo peklo. Doposiaľ som sa snažila vychádzať v ústrety a dohodnúť sa, ale som taký dobráčisko až som blba. Ex začal malemu hovoriť, že ja som zla, že som rozbila rodinu, že som mu zobrala babku a že tatina neľúbim (hovorim malému, že tatinka lubíme) a ani za toho boha mu neviem vysvetliť a dohovoriť aby to nerobil. To, že sme sa mi rozišli že nemá do toho ťahať malého. Samozrejme maly začal opakovať otcove slová. Nechcem a nebudem zasa ja robiť to isté a kydať na neho, ale na druhej strane neviem čo robiť, bojím sa že ma vlastné dieta začne nenávidieť. Styk som sa snažila dohodnúť, ale nechce, tak to budem musieť asi dať na súd. Odmietol mi dávať na malého peniaze. Snažila som sa s ním celé mesiace vychádzať, aby to malí čo najmenej pocitoval, ale ex je tak, že je týžden ok, potom keď vidí, že sa nevrítim, tak sa začne vyhrážať všetkým možným, vyvíja psichycký nátlak, no strašné, to si ani človek nevie predstaviť, keď si tým neprešieľ. Nechcem malému zobrať otca, chcem aby sa stretávali a mali vstah, ale tiež nechcem prísť o malého :(

majka99999
23. sep 2018

@luci_00 uz si dala na sud vsetko?

luci_00
autor
26. sep 2018

@majka99999 áno, už som medzi časom podala návrh na úpravu styku. Tiež sa veľa vecí vyvinulo úplne inak ako by som čakala a ex je momentálne vo väzbe. Ja už mám vytičený termín na súd ohľadom úpravy stuku, tak uvidím, čo bude ďalej.....

majka99999
26. sep 2018

@luci_00 no pekne sa ukazal ☹ maly to ako znasa?

luci_00
autor
26. sep 2018

@majka99999 malý úplne v pohode, ex sa mu nevenoval odmalička, čiže mu ani nechýba, nepýta sa na neho. Uvidím čo bude na súde, snáď sa to nebude veľmi dotíkať malého