Ako stráviť víkend bez peňazí a vysvetliť deťom, že na more nemáme?
Doma mame obdobie otazok typu: Kedy pojdeme k moru? a ja neviem, co povedat. Lebo viem, ze na to proste nemame. Slovenske hotely su predrazene, len prenocovanie pre styroch nas vyjde ako mesacny nakup potravin. A ked ratam benzin, vstupy, stravu… tak uz vopred viem, ze nejdeme nikam.Vymyslam mini-vylety. Prechadzky, lavice v lese, poznavame nase okolie.Spolocne varenie, filmove vecery, spolocne ranne ranajky v posteli.
Ked je teplo, opekanie na dvore u babky.
Brigady pre deti. Starsi si obcas nieco zarobia u susedov alebo pomozu babke
Ako deckam vysvetlit, ze na dovolenku proste nie je? Ze more nie je samozrejmost? ja len facebook rolujem a snivam, po večeroch plačem. aj ja chcem ist k moru. ale pôzicku nedostanem kvoli nizkeho prijmu a ani to nechcem.Ako nahradit zazitky, ktore maju ich spoluziaci zo zahranicia, ked my riesime, ci zvysilo na topanky?
posad si ich a znazorni im tolkoto mame prijmy toto su fixne vydaje a tolkoto ostane a z toho carujeme
nikde neni skoro ucit deti financnu gramotnost
a zakomponuj do toho setrenie na nejaky plateny vylet co by chceli
detom umerne veku vysvetlit, ze nato proste nemate financie.. a zazitky sa neformuju iba pri mori, ale aj v zoo/na vyletoch atd.. ja som bola pri mori prvy krat po 20tke a nemam pocit, ze by ma to nejak poznacilo :D
Neviem, ake su stare deti, ale normalne byt k nim uprimna, ze sa snazis a bola by si rada, ak by si im to mohla raz dopriat, ale jednoducho na to financie nemate a peniaze potrebujete na ine dolezitejsie veci.
Ja ako dieta som bola s rodicmi iba asi 2x na dovolenke...chapala som, ze sa neda. No a teraz, ako dospela si to vybahradzam vzdy, ak je na to moznost 😁.
Asi neostava vela len im to vysvetlit, ukazat tolko mi pride, toto vsetko musim zaplatit
Mozno poprosit rodinu ked dostavaju nejake darceky na narodky, Vianoce nech im daju peniaze a spolocne si postupne nasetrite a vyberte kam by ste sli. Skus to otocit pozitivne, nelutovat ze jooj nemame na to ale super toto sme si vysnivali a skusime to.
My sme chodili vela po Slovensku ked som bola mala, viem ze to zamrzi v tu chvilu ale ked vyrastu budu si pamatat to vsetko co si pisala ze spolu robite
nerobis z toho aj ty zbytocnu tragediu? fakt po veceroch places, len preto, ze nemozete ist k moru? ja som bola pri mori prvykrat ako tridsatrocna.. s rodicmi som nikdy nebola nielenze pri mori, ale ani vobec na dovolenke, ci na vylete, ak neratam, ze ma otec zobral dva tri krat do roka na prechadzku do lesa, alebo na priehradu.. a o inom venovani sa mi, som tiez mohla len snivat.. maximalne sme si obcas spolu zahrali karty.. takze tvoje deti, pre ktore organizujes vyletiky, filmove vecery, opekanie u babky, ci ranajky do postele, maju milionkrat viac, nez som mala ja ako decko.. ja by som bola za take nesmierne vdacna.. a ty places 🙄
Aké veľké sú deti? Už deťom na prvom stupni sa dá vysvetliť, že najskôr treba zabezpečiť základné potreby a potom postupne tie "nadstavbové."
Mnoho ľudí nechodí k moru a žijú kvalitný rodinný život. A niekedy (často) sa stáva aj to, že tá dovolenka je vlastne kompenzáciou za čas rodičov, ktorý strávili v práci namiesto s rodinou. Človek si často musí vybrať či bude mať tú kvalitu rodinného života na dennej báze alebo obetuje v priebehu roka rodinu a "vynahradí" si/im to v lete nejakou dovolenkou.
Keby ste mali napríklad farmu a starali sa o zvieratá a pôdu, tak by ste si tiež nemohli "odbehnúť" na 2 týždne mimo.
Ale nie je to dôvod na slzy. Treba si vážiť to, čo máš. 😉
Podla toho,co opisujes,maju tie deti viac ako keby sli do hotela pri mori,kde je vsetko...
Uprimne, oravdivo. Od detstva, co som bola slobodna mama, som synovi komunikovala, co si mozem a nemozem dovolit. Vzdy primerane veku. Ked sme prisli do hrackarstva, syn sa nehadzal o zem, ze chce taku a taku hracku, vzdy som mu povedala, na co mame a na co nie. Viem ze kazdy chce dietatu to najlepsie, ale to uz ty robis, aj ked nepojdete k moru. Neznizuj tieto veci, co robis, sama pred sebou a vo svojich ociach, lebo oni to z teba potom citia. Kazdy robi najlepsie, ako vie. Tes sa zo zdravia seba a deti a buduj v nich povedomie o skutocnych pokladoch ako je zdrava rodina, to, ze ste spolu, nie vsetci take stastie maju.
Neviem kde byvate, ale ale vela usetris na cestovnom ak idete vlakom. Niektore primestske autobsoave spolocnosti maju vikendove rodinne cestovne za symbolicku cenu. Nemsite vsade chodit vlakom. Aj ubytovanie sa da najst lacne, prenajat chatu alebo rekreacny dom v nizsom standarde a stravu si zabezpecite sami.
Plakať, že nepôjdeš ku moru?🤨nepozeraj po facebookoch a radšej sa vyspí👍
primerane veku vysvetlovat a nerucat sa z toho. hlavne, ze ste zdravi a ze sa mate radi.
a ak chces, tak napis prijmy a vydavky a mozno niekto z nas nieco vymysli, kde by sa dalo setrit. kamoska to napr. riesi tak, ze odklada mesacne 50e na dovolenku ona aj muz, teda 100e mesacne, a za rok nasetria na more (s tym, ze nejdu cez CK, ale na vlastnu past a do apartmanu, cize si varia). ak je 100e vela, da sa aj po 50 a bude to trvat 2 roky. ak je teda to more take klucove.
a ano, hotely v SR su mega drahe, ale da sa ist na vylet a byvat v nejakom private a minut len na tie zazitky.
nerobis z toho aj ty zbytocnu tragediu? fakt po veceroch places, len preto, ze nemozete ist k moru? ja som bola pri mori prvykrat ako tridsatrocna.. s rodicmi som nikdy nebola nielenze pri mori, ale ani vobec na dovolenke, ci na vylete, ak neratam, ze ma otec zobral dva tri krat do roka na prechadzku do lesa, alebo na priehradu.. a o inom venovani sa mi, som tiez mohla len snivat.. maximalne sme si obcas spolu zahrali karty.. takze tvoje deti, pre ktore organizujes vyletiky, filmove vecery, opekanie u babky, ci ranajky do postele, maju milionkrat viac, nez som mala ja ako decko.. ja by som bola za take nesmierne vdacna.. a ty places 🙄
@reanda to že ty si mala ešte oveľa horšie detstvo neznamená že autorku to nemôže trápiť. To je také to akože mňa boli noha.. no a mňa boli aj noha aj zub aj hlava tak sa nestazuj
a teda ak si "jednorodic" s tromi detmi, tak proste to nejde. mam viacero blizkych ludi, ktori vyrastali len s jednym rodicom a proste sa nechodilo k moru a chapali, ze mama sa ide roztrhat, aby mali zakladne veci.
Podľa mňa netreba plakať do vankúša, ale sa zmobilizovať a na to more našetriť . Neviem z akého kútu Slovenska si , ale do takého Chorvátska sa dostaneš lacnejšie vlakom, apartmán sa dá nájsť aj za prijateľné sumy a stravovať sa tak, že si budete variť a deckám na pláži kúpiť aspoň zmrzlinu . Ak dobre chápem, ste dvaja dospelí a 2 deti - to mi nehovor ani zo srandy , že to nejde .
Ak si sama + 3 deti , tak to je iná situácia
Podľa mňa netreba plakať do vankúša, ale sa zmobilizovať a na to more našetriť . Neviem z akého kútu Slovenska si , ale do takého Chorvátska sa dostaneš lacnejšie vlakom, apartmán sa dá nájsť aj za prijateľné sumy a stravovať sa tak, že si budete variť a deckám na pláži kúpiť aspoň zmrzlinu . Ak dobre chápem, ste dvaja dospelí a 2 deti - to mi nehovor ani zo srandy , že to nejde .
Ak si sama + 3 deti , tak to je iná situácia
@lenka.25 však píše že rozmýšľa či jej ostane na topánky z čoho má šetriť podľa teba?
Normálne im proste povedzte že na to peniaze nie sú lebo je to drahé. Deti nemajú predstavu o peniazoch. Môj synovec si donedávna myslel že priemerný plat je dva a pol tisíca, že to má skoro každý. Po rozhovore o tom koľko sa naozaj zarába bol v šoku. My sme ako deti pri mori neboli ani raz, tiež nám to rodičia kompenzovali chalupou, výletmi po Slovensku a sú to tie naj zážitky na aké spomíname. K moru som sa dostala ako dospelá a ani ma to neohúrilo.
Ake stare mate deti? Ja svoje nesetrim pred nicim co sa tyka beznych otazok ohladom financii ci zivot/smrt. Narovinu s nimu hovorim uz teraz a to maju 4 a 7... Ani my tento rok dovolenku mat nebudeme a detom som otvorene povedala, ze na hotel nie su peniazky. Nemusim to do nicoho zaobalovat. Poviem pravdu. Ako dietatu mi vadilo, ze som videla, ze sa mama trapi a ked som sa pytala preco, nechcela mi to prezradit. Bolelo ma to, ze ma tajnosti. Tak som sa rozhodla detom vraviet pravdu v tom, v com sa len da. Nechranit ich pred vsetkym ako to robila moja mama.
Ja som s rodicmi nebola pri mori a nemam z toho traumu. Nasich to nelakalo a ani nelaka ist k moru, hoci financne by si to mohli dovolit. Chodili sme na chaty, do kempov, liezli po kopcoch, chodili sa kupat vacsinou do jazier, alebo obycajne kupaliska. V tej dobe aquaparky ani neexistovali. Netreba na tom lipnut, ved dovolenka nie je len o mori. Dolezity je kvalitny cas straveny s detmi. Ked to detom vysvetlis, bez zbytocnych emocii, tak to pochopia a urcite ta nebudu vinit za to, ze ich nezoberies k moru.
@reanda to že ty si mala ešte oveľa horšie detstvo neznamená že autorku to nemôže trápiť. To je také to akože mňa boli noha.. no a mňa boli aj noha aj zub aj hlava tak sa nestazuj
@nin12345 trapit ju to moze.. ale nemusi 🙂 .. su veci, ktore zmenit mozes, tak ked si uvedomis, ze ta trapia, zmenis ich a mas po probleme.. ona ale, zda sa, to, ze ma malo penazi, tak lahko zmenit nevie, tak preco sa kvoli tomu trapit, ked nemusi? ked si staci uvedomit, ze robi, co moze a to, ze bude po veceroch plakat, jej situaciu nijak nezlepsi, prave naopak? a ze casto sa clovek trapi len preto, ze si neuvedomi, ze sa vlastne nemusi, lebo sa ma v skutocnosti dobre?
ale ano, mozem jej aj poradit, nech sa snazi viac zarobit a bude si snad moct dovolit aj more.. len neviem, ci ju to povzbudi viac 😝
ona tu prezentuje, ze sa trapi kvoli detom, ktore pridu o zazitky.. tak som jej dala pohlad dietata, ktore by bolo svojho casu nadsene a vdacne aj za to, co maju jej deti teraz .. takze na tom nemusia byt tak zle, ako si ona mysli.. casto si totiz problemy len myslime..
Moje deti boli pri mori minuly rok prvy krat vek 10 a 7.. su destinacie kde sa da naskrabat na dovolenku ako egypt tunis bulharsko..ak nie za rok tak za dlhsie odkladat..
Do Splitu aj Gdansk stoji vlak cca 30€. Ubytovanie napriklad Gdansk blizko mora v bookingu:
2 noci, 2 dospelí, 2 deti Celý apartmán • 1 spálňa • 1 obývacia izba • 1 kúpeľňa Cena € 86 Zahŕňa dane a poplatky
Ako vikendovy pobyt v pohode...
Nie vsetko co chceme aj musime/mozeme mat.
Zial. To neznamena ze o rok... dva.... tri to nemoze byt aj inac.
Normálne veku primerane im vysvetliť,že nie sú peniaze. Ja som už 4 ročnému synovi dokázala vyjasniť, prečo mu nekúpim ten bager, aký chce,a pochopil.
No mne to príde,že viac ako ony to prežívas ty. More naozaj nie je "jediná top dovolenka"
Prvýkrát pri mori som bola ako 17 ročná,a nemyslím,že som dovtedy o niečo prišla
Ake mas stare deti? Treba im vysvetlit na rovinu, ze na to nemate - prijmy / vydavky atd … detom treba vysvetlit veci ako su. Ja som s rodicmi pri mori nebola a ked som sa nakoniec k nemu dostala tak vypukla vojna a More som videla s prepotenej karosy. V dospelosti som sa k moru odstahovala … normalne im to vysvetli. Ber to aj pozitivne staras sa, mate zazitky a co chcu viac ty ich mozes motivovat k tomu aby sa oni mali lepsie ako ty. Plakanie nepomoze … mam dojem, ze to skor trapi teba … lebo FB, IG atd
... k moru chceš ísť len ty a deti si tým tvojím vyplakávaním nainfikovala..😁
Do Chorvátska sa dá ísť aj vlakom a na 3 dňový víkendový pobyt.Neviem koľko to stojí ale určite nie tisíce.Vlak ide aj okolo Plitvických jazier,kde sa natáčal Winnetou.Uz len cesta vlakom by bola pre decká zážitkom.Popozeraj po nete a možno by to takto šlo.Vlak vie previesť aj auto prípadne motorku.
Ja som cele detstvo nebola ani raz pri mori a ani raz na spoločnej dovolenke s rodičmi. A aj napriek tomu som to detstvo mala nádherné ❤️ chodili sme často do lesa to som ako dieťa milovala, poprípade Maďarsko kúpalisko. Rodičia ma naučili skromnosti, a aj keď deti v mojom veku chodili po dovolenkách ja som v skole hrdo povedala ze sme boli opekať v lese a ze naj letný zážitok 😊 stačí vysvetliť ze na to peniažky teraz niesu, a myslím si ze sa dajú vymyslieť programy ktoré stoja prakticky nič a dajú deťom krásne spomienky.❤️
Brať si kvôli dovolenke pôžičku je viac než hlúpe. More nie je všetko, a to ti píšem ako človek ktorý miluje more, miluje dovolenky a cestujeme niekam každú chvíľu. Videla som nádherné miesta, fskt ze raj na zemi, ale to Chorvátsko, Bulharsko ci Grécko ozaj nie je 😁a myslím, že máš na mysli také more. Rovnako sa okupete na Balatone ci hoc akom jazere na Slovensku.
Čiže treba deťom podľa veku vysvetliť, že sú dôležitejšie veci a popozeraj sa po low cost výletoch. Stanovanie, opekanie, ísť vlakom, piknik atď.
Je dobre deti učiť od malička, že nemôžeme mať všetko čo chceme. Budú to mat v živote jednoduchšie.
Oni doteraz nevedia koľko peňazí máte k dispozícii a čo všetko treba zaplatiť ešte pred nejakou dovolenkou? Majú spolužiakov čiže už chodia do školy a vysvetlenie určite pochopia.
Robíš z toho väčšiu drámu ako je.

A otec deti co na to?