icon

Ako taktne odmietnuť výlet s rodinou?

7. júl 2025

Nechcem to moc rozoberat, moj vztah s mamou nebol nikdy idealny. Je to typ chladneho rodica, ktory na mna nikdy nebral ohlad. Ako som sa vydala, tak sa trochu zmenila v niecom, dokazem s nou komunikovat, obcas prist na navstevu, ale max raz za dva roky sa vidime. Teraz sme sa dohodli, ze prideme nejak v oktobri, iba na skok, ale mama chce ist niekam na chatu, na 3 noci, ale ja s nou nikam nechcem ist. Nechcem jej tym ublizit, zaroven sa nechcem hrat na nieco, co nikdy nebolo.
Napisala som jej, ze neviem ci budeme moct ostat tak dlho, mam navyse pracu aj skolu, co mi dost casu berie. Co jej povedat, aby ju to nezranilo?

Strana
z5
sara07
7. júl 2025

možno už nechce byt chladny rodič a chce to zmenit , ked jej nedaš šancu vždy to tak bude

luccija
7. júl 2025
@sara07

možno už nechce byt chladny rodič a chce to zmenit , ked jej nedaš šancu vždy to tak bude

@sara07 tiež by som to tak brala a vyskúšala by som to.

deti95060810
7. júl 2025

nemáš toľko dovolenky, musíš do práce,

cukroska
7. júl 2025

@author Možno je čas v dospelosti si vzťah uzdraviť. Zabudnúť na staré krivdy,rany a sa snažiť sa vzťah uzdraviť. Možno príde čas si veci otvorene vyrozprávať, možno ju treba začať brať takú aká je.Nikto nie sme dokonalý..Sme ma svete len krátko
.Je to predsa matka,rodič. Nie všetci sme dokonalý, máme rovnaké názory, ale naučiť sz vychádzať aj s tými čo nám nie sú zrovna po chuti je veľká výzva .Výzva -ako byť lepší.
S každým sa snažím mať vzťah aspoň taký ,aby sme sa znášali, neodcudzil úplne. Respektujem rôzne povahy tak ako rešpektujú tú moju.
Mám tiež ľudí tiež čo nie sme rovnaká krvná skupina ale tolerujeme sa,lebo sa chceme tolerovať
Nie je to faloš .
Ja by som chcela určite sa pokúsiť napraviť vzťahy. Nech by bolo to akékolvek. Nám rodičia od malička vštepovali,že rodina je na prvom mieste,že si má pomáhať a stáť v dobrom aj zlom pri sebe. A ďakujem, že ja takú mám. A nie len tú blízku,ale aj vzdialenú.

autor
7. júl 2025

Viem, ze sa asi snazi, ale tolko bolesti mi sposobila. Ja som jej davno odpustila, ved aj preto som s nou v kontakte. Ale nejde ju milovat, mam ju rada, ale nechyba mi vobec, nemam potrebu s nou travit cas. A ani nechcem. Neda sa zrazu budovat nieco po 35 rokoch, co sa malo budovat odmalicka.

rozkvet1
7. júl 2025

@author ja ako dcéra podobnej matky ťa plne chápem. Vsetky tie ublizovania v tebe ostali a zabudnúť sa na to nedá. A museli to veľmi bolieť keď sa stretávate len raz za dva roky. Niekedy nejde všetko hodiť za hlavu tak ľahko a zrazu si vybudovať dobrý vzťah akoby sa nič nestalo. Takže či pôjdeš alebo nepôjdeš je len na tebe 🙂

autor
7. júl 2025
@rozkvet1

@author ja ako dcéra podobnej matky ťa plne chápem. Vsetky tie ublizovania v tebe ostali a zabudnúť sa na to nedá. A museli to veľmi bolieť keď sa stretávate len raz za dva roky. Niekedy nejde všetko hodiť za hlavu tak ľahko a zrazu si vybudovať dobrý vzťah akoby sa nič nestalo. Takže či pôjdeš alebo nepôjdeš je len na tebe 🙂

@rozkvet1 Nie je to lahke, ja uz v sebe nezivim hnev ani nenavist, ale je mi cudzia, pre mna je to cudzi clovek, ktoreho vobec nemam potrebu vidat. Je to mozno drsne, ale nie je to moja vina. Zaroven nechcem aby sa trapila mojim odmietanim. Preto rozmyslam, ze ako taktne sa vyhovorit.

januska12323
7. júl 2025

Však už si povedala, že nevieš či sa ti bude dať. Čo ďalšie chceš vymýšľať. Môžeš prísť na den/pár hodín, vyber si ako ti vyhovuje a to jej aj povedz.

cukroska
7. júl 2025
@anonym_autor

Viem, ze sa asi snazi, ale tolko bolesti mi sposobila. Ja som jej davno odpustila, ved aj preto som s nou v kontakte. Ale nejde ju milovat, mam ju rada, ale nechyba mi vobec, nemam potrebu s nou travit cas. A ani nechcem. Neda sa zrazu budovat nieco po 35 rokoch, co sa malo budovat odmalicka.

@anonym_author Všetko sa dá.Ano láska a úcta k rodičovi musí byť v Tebe.Ale je to človek, ktorí Ťa potodil,,vychoval ,staral sa ako najlepšie vedel a každý si zaslúži druhú šancu. Skús sa nato pozrieť opačne.

autor
7. júl 2025
@cukroska

@anonym_author Všetko sa dá.Ano láska a úcta k rodičovi musí byť v Tebe.Ale je to človek, ktorí Ťa potodil,,vychoval ,staral sa ako najlepšie vedel a každý si zaslúži druhú šancu. Skús sa nato pozrieť opačne.

@cukroska Lenze ja nemam zaujem. Keby bolo na mne, vobec by som na navstevu nechodila. Dostala som strechu nad hlavou a jedlo, nic viac.

karolinakr
7. júl 2025

ked sa budeš taktne vyhovárať, budeš vždy len utekať a tlačiť problém ako guľu pred sebou , čo ked ti napíše, že na Vianoce maš prisť na tyždeň?, po Novom roku na lyžovačku? Na čo sa budeš vyhovárať potom? tiež si myslim, že to neni moc ružove, ked sa vidíte raz za dva roky, toto je long distance vzťah..nema sa zmysel sa pretvarovať, normalne komunikuj a povedz svoje pocity
možno sa ti ospravedlni, možno zmeni, možno prehodnoti svoje spravanie..možno sa stane zazrak a možno nie

autor
7. júl 2025
@karolinakr

ked sa budeš taktne vyhovárať, budeš vždy len utekať a tlačiť problém ako guľu pred sebou , čo ked ti napíše, že na Vianoce maš prisť na tyždeň?, po Novom roku na lyžovačku? Na čo sa budeš vyhovárať potom? tiež si myslim, že to neni moc ružove, ked sa vidíte raz za dva roky, toto je long distance vzťah..nema sa zmysel sa pretvarovať, normalne komunikuj a povedz svoje pocity
možno sa ti ospravedlni, možno zmeni, možno prehodnoti svoje spravanie..možno sa stane zazrak a možno nie

@karolinakr Aj nad tym som premyslala, ze by som jej to povedala, ze s nou nechcem travit cas. Ten chcem travit s ludmi, pre ktorych som dolezita. Ale mam obavu, ako to vezme.

karolinakr
7. júl 2025

a ona si nevšimla, že medzi vami to neklape, že sa jej vyhýbaš? ešte jej to nedošlo?

autor
7. júl 2025
@karolinakr

a ona si nevšimla, že medzi vami to neklape, že sa jej vyhýbaš? ešte jej to nedošlo?

@karolinakr Nie, ona je presvedcena, ze ublizovat detom je v poriadku. Podla nej nemam dovod, na mojich pocitoch jej nikdy nezalezalo.

cukroska
7. júl 2025
@anonym_autor

@cukroska Lenze ja nemam zaujem. Keby bolo na mne, vobec by som na navstevu nechodila. Dostala som strechu nad hlavou a jedlo, nic viac.

@anonym_author Smutné,že to vnímaš tak..želám ti len jedno. Aby sa život nezachoval k Tebe rovnako. Škoda..na lásku NIKDY nie je neskoro.

darius_a
7. júl 2025

A tak nejaký kompromis?
Keď bola slabou mamou, nemôžeš jej skúsiť dovoliť byť aspoň trochu lepšou babkou?
Presne tak, možno by bol čas aj na otvorenejší rozhovor a možno by si sa veľa dozvedela. Aj naši rodičia si žili svoje traumy a bolesti, ktoré možno do dnes nepoznáme alebo len zlomok. Preto aj z časti to detstvo stalo zahovno. Ver, je náš mnoho.
Nemusíte sa stiskat, ani si vyznávať lásku. Stačí nezavriet úplne dvere. Ponalicky

autor
7. júl 2025
@cukroska

@anonym_author Smutné,že to vnímaš tak..želám ti len jedno. Aby sa život nezachoval k Tebe rovnako. Škoda..na lásku NIKDY nie je neskoro.

@cukroska Nehnevaj sa, ale ty nevies co som si vytrpela a este mi zelas, aby sa zivot nezachoval ku mne rovnako? Cim som si ako dieta zasluzila byt odmietana, cim som si zasluzila aby mi ublizovali? Nemas ani paru o tom co sa mi dialo.

autor
7. júl 2025
@darius_a

A tak nejaký kompromis?
Keď bola slabou mamou, nemôžeš jej skúsiť dovoliť byť aspoň trochu lepšou babkou?
Presne tak, možno by bol čas aj na otvorenejší rozhovor a možno by si sa veľa dozvedela. Aj naši rodičia si žili svoje traumy a bolesti, ktoré možno do dnes nepoznáme alebo len zlomok. Preto aj z časti to detstvo stalo zahovno. Ver, je náš mnoho.
Nemusíte sa stiskat, ani si vyznávať lásku. Stačí nezavriet úplne dvere. Ponalicky

@darius_a Ja som dvere nezatvorila, piseme si, volame si. A to mi staci.

darius_a
7. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_author chápem. Ale tvoja mama očividne túži po troche viac.
To už je na tebe..
Výhovorky sú nanič. Hovor pravdu..Chcem byť s tebou ale len (dopln si svoj čas)

vanilka3
7. júl 2025
@anonym_autor

@cukroska Nehnevaj sa, ale ty nevies co som si vytrpela a este mi zelas, aby sa zivot nezachoval ku mne rovnako? Cim som si ako dieta zasluzila byt odmietana, cim som si zasluzila aby mi ublizovali? Nemas ani paru o tom co sa mi dialo.

@anonym_author tiez by som uz druhu sancu nedala, nieco podobne mam v rodine, takze uplne chapem, ze sa nechcete hrat na nieco co tam nie je. Mna by to len viac psychicky zatazilo. Proste by som tiez nesla a vyhovorila sa tak aby som sa jej nedotkla. Ako uz padlo vyssie, napr. na nedostatok dovolenky.

tykat
7. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_author a preco k nej vlastne ides? Mate nejaku akciu?
A kto by siel na chatu? Ak viaceri ludia z rodiny ktori su mi blizki tak by som isla. Ak len mama tak sa vyhovorit na malo casu.

autor
7. júl 2025
@darius_a

@anonym_author chápem. Ale tvoja mama očividne túži po troche viac.
To už je na tebe..
Výhovorky sú nanič. Hovor pravdu..Chcem byť s tebou ale len (dopln si svoj čas)

@darius_a Skoda, ze ked som ja tuzila, tak mi to nedala.

darius_a
7. júl 2025
@vanilka3

@anonym_author tiez by som uz druhu sancu nedala, nieco podobne mam v rodine, takze uplne chapem, ze sa nechcete hrat na nieco co tam nie je. Mna by to len viac psychicky zatazilo. Proste by som tiez nesla a vyhovorila sa tak aby som sa jej nedotkla. Ako uz padlo vyssie, napr. na nedostatok dovolenky.

@vanilka3 nemusí sa na nič hrať. Veď je dospelá 35 ročná žena a možno by bolo fajn povedať máme svoje A aby ona mohla ozrejmiť B vášho príbehu.

sense
7. júl 2025

Skúšala si aj úprimný rozhovor, že síce si jej odpustila ale nemáš potrebu s ňou mať intenzívny vzťah nakoľko možno si to ani neuvedomovala ale ti veľmi ublížila a poznačila aj do budúcnosti?

karolinakr
7. júl 2025

pokial ma takyto postoj a chybu si neuzna, je zbytočne sa na niečo hrať, aj ty robiš chybu, že robiš uhybne manevre, vyjadri sa jasne a postav ju pred hotovu vec

autor
7. júl 2025
@vanilka3

@vanilka3 Hrat sa nechcem, nie je tam ten vztah, ktory ona mala vybudovat.

autor
7. júl 2025
@sense

Skúšala si aj úprimný rozhovor, že síce si jej odpustila ale nemáš potrebu s ňou mať intenzívny vzťah nakoľko možno si to ani neuvedomovala ale ti veľmi ublížila a poznačila aj do budúcnosti?

@sense Ano, skusala, nepomohlo. Dokonca bola urazena, ze ved ona bola dobra mama.

karolinakr
7. júl 2025

moja mama tiež mi kludne povie do oči, že ona vinu necítí, tam je zbytočne vobec niečo začať hovoriť a kritizovať, lebo ju to dokonca obťažuje a ja si vymýšľam

autor
7. júl 2025
@tykat

@anonym_author a preco k nej vlastne ides? Mate nejaku akciu?
A kto by siel na chatu? Ak viaceri ludia z rodiny ktori su mi blizki tak by som isla. Ak len mama tak sa vyhovorit na malo casu.

@tykat Stale nas s manzelom vola, tak idem a pretrpim tam tie dva dni.

sara07
7. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_author ja by som sa postavila tomu priamo a zodpovedne
povedala by som jej pravdu , bud osobne čo je najlepšie alebo aspon cez tel
pripadne by som šla na tu chatu a riadne by sme si vykecali, vykričali všetko čo máme medzi sebou , budu slzy ale bez toho to nejde
každy má nejaky dôvod na to prečo a ako sa sprava,niekto sa sprava len preto lebo to bolo tak za jeho detstva , nerozpravalo sa zaklad bol jest, čisto, jedenie, škola ...
nik sa nepytal ako sa maš a či to chceš alebo nechceš , či to neubližuje
nevybudovala vztah a vieš aj dôvod prečo ? prečo robila myslela konala ?

Strana
z5