icon

Ako to zvládnuť?

23. jan 2022

Ahojte.Prisla som sa sem viacmenej vyrozprávať.😞Mám skoro 40 rokov a od 18tich pracujem v rezorte školstva.Uz počas štúdia som pracovala.Mam rada svoju prácu.Riesim dlhodobo zdravotné problémy,ktoré má bohužiaľ dobehli teraz v plnej sile.8 rokov som v kolektíve,kde sú intrigy, faloš,bonzovanie,výsmech na dennom poriadku.Snazim sa tomu vyhýbať a iba robiť svoju prácu.Sef je jeden nepríjemný,arogantný človek.Castokrat si neodpustí možnosť ponížiť zamestnanca ak má možnosť.Viaceri z nás,vrátane mňa,sme však odkázaní na nutnosť tam pracovať.Lebo úvery,lebo výdavky.😞 Sťažovať sa na neho nemá nikto odvahu.Skusila som si párkrát povedať svoje,nikto sa ma nezastal,ostala som ako sám vojak v poli.Ja som zažila ťažké pracovné vyhorenie,plus zdravotné problémy,ktorý má pripútal na PN už treti mesiac.Teraz o pár dní sa mám vrátiť do práce a ja to nezvladam už teraz.Mam stavy úzkosti, plačem,mám žalúdočné kŕče.Ked si predstavím,že mám byť v kontakte s ľuďmi,mám pocit že sa neviem nadýchnuť.Chyba mi moja práca,no zároveň sa bojím návratu.Manzel pracuje,pomaha mi slovne,ale mám dojem že tomu aj tak nerozumie čo cítim.Co mám robiť?Ako to prekonať?😞

nnnuuunnn
23. jan 2022

Z akého si mesta? Nemas možnosť zmeniť prácu/pracovisko?

janinah
23. jan 2022

Musí sa len zomrieť..určite ne pracovať niekde s krčami a strachom...zdrav.problémy máš z toho,to ti je asi jasné....hladaj inú prácu a ešte pár týždnov sa lieč.

autor
23. jan 2022

@nnnuuunnn som z malého mesta,už som si skúsila zavolať aj na jedno iné súkromné pracovisko,ale nemajú voľné miesto.uzvdlhsiubdobu ešte pred týmto problemom , som si zisťovala voľné pracovné miesta,no všetko je obsadené.Ja by som pracovala aj inde,tu mi však dá určite aj výpovednú lehotu.

martam11
23. jan 2022

Ja som mala cez 50 rokov a keď bola už situácia vo firme neúnosná, tak som si napísala na Profesiu.sk životopis a inzerát. Do týždňa som mala 3 ponuky a nakoniec som do mesiaca z firmy odišla a vôôôôôbec som neľutovala. Dala som šéfovi ultimátum, že ma pustí v pohode a ja zaučím novú silu, alebo ma nepustí......

anesim
23. jan 2022

Ak pracujes v skolstve, tak myslim ,ze nie je problem s miestom,aj za cenu dochadzania. Znama cestuje uz cca 8-9 rokov 1,5 hod rychlikom jedna cesta, a to este u nich na stanicu musi ist autom, byva na dedine , teraz uci na normalnej zs., nie sukromnej. Tiez si u nich nemohla najst miesto,

pribinak
23. jan 2022

Dávno pradavno si mala byt preč

autor
23. jan 2022

@anesim pracujem a aj do tejto práce dochádzam.Praveze problém je,preto neviem ako preklenúť toto obdobie.Viac možnosti je od septembra.Tam je vyššia šanca.Snazim sa,nehľadám výhovorky,chcem to riešiť.😞Neviem ako teraz toto zvládnuť.Castokratvza tých 8 rokov som zozbierala zvyšky síl a prekonala to,teraz to však tak necítim.Uz si nie som istá,že to dám.

anesim
23. jan 2022

Tak zostan na pn, ak sa da.

autor
23. jan 2022

@anesim to nemôžem donekonečna,preto prosím o radu ako to zvládnuť.

nikpa
23. jan 2022

Prepáč ale ty si sa nechala zničiť sama. Za toľké roky sa inde na takom mieste ako je školstvo neuvoľnilo pre teba jedno jedine miesto? Nerozumiem prečo tam dobrovoľne toľko trpis. Ja chápem, že človek má istú zodpovednosť za rodinu, máš výdaje, hypotéku treba platiť ale zničila si si vedome vlastne zdravie. Mala si si nájsť prácu inde už dávno. Tam to lepšie nebude pokiaľ sa nevymení vedenie a zrejme aj kolegovia, čo môže trvať roky.

autor
23. jan 2022

@nikpa áno s tým súhlasím,ja netvrdím že to tak nie je.

marca12
23. jan 2022

Okamzite daj vypoved inak skoncis zle. Ja som takto dopadla,vyhorela som,mala som hrozneho sefa,cele dni len vrieskal,mali sme spolocnu kancelariu,kolektiv tiez hrozny. Obrovsky tlak a stres z roboty do toho zdravotne problemy a skoncila som totalne vyhorena. Jedneho dna mi praskli nervy a ked ziapal sef som sa rozplakala a povedala,ze koncim. To bolo v prvej vlne korony a hned som si aj nasla novu pracu dokonca na tri miesta ma vzali,mohla som si aj vyberat. Lutujem,ze som neodisla skor presne ako pises clovek ma hypoteku,vydavky,ma strach z neistoty. Pol roka mas podporu. Das sa dokopy,mozes chodit na brigady a hladat si pracu. Neboj sa toho,zdravie mas len jedno. Ja sa dodnes neviem vyhrabat z toho. Uz nikdy nebudem ako predtym. V sucasnej praci som nadmieru spokojna,ale ten zvlastny pocit po vyhoreni je stale vo mne.

marca12
23. jan 2022

Je mi to velmi luto,presne viem,ake zufalstvo prezivas. Ale naozaj musis spravit razny krok. Ono pride zlom,kedy to pochopis,ze takto sa dalej neda ist.

autor
23. jan 2022

@marca12 presne toto je aj u nás.Clovek by čakal,že v školstve to tak nie je.Ale je.Dakujem za príspevok,teraz viem,že aj ini toto pociťovali čo ja.Je mi ľúto,že si si to musela tiež zažiť.

ursula22
23. jan 2022

potom teda úrad práce

asia83
23. jan 2022

Zmena pracoviska. Tam je to tak prehnité, že ak si vážite svoje zdravie, zmeníte pracovisko.

lucik194
23. jan 2022

no rozhodne pomoze len zmenit pracu, nic ineho
v tomto covid obdobi tolko ludi ju zmenilo, prave kvoli tomu, ze zrazu zistili ze robit sa da aj nieco ineho, v inej firme..... byt spokjny v praci je velmi dolezite kedze tam travis 8 hodin

telly4
23. jan 2022

Smutne, ze sa v dnesnej dobe riesi sikana medzi detmi v skole, ale sikana na pracovisku v skolstve uz nie 😳😳😳

telly4
23. jan 2022

Kym si nenajdes nic ine mozno aj od septembra brala by som pracu len ako financny zdroj. Vysrat sa na vsetkych a urobit si tzv. stenu. Proste neries. Ohovaraju ta? No a co, taky ludia ti mozu byt ukradnuti, ani okom by som nemihla. Normalna ignoracia. Chapem, ze je to narocne, ale proste zi v praci len pre seba a pre pracu samotnu. Jednym uchom dnu druhym von. Iba tak prezijes, ked si to nebudes pripustat k telu a tych ludi uz vobec nie. Vela stastia.

autor
23. jan 2022

@telly4 ďakujem,máš pravdu.Dlho som to takto riešila,preto som to tak aj vydržala, tentokrát to opäť budem musieť takto nejak psychicky sa proste obrniť,alebo čo.

loliki
Autor odpoveď zmazal
marci77
23. jan 2022

zostať na PN pokým je to možné, potom dať výpoveď a pol roka úrad práce.... a od septembra do novej prace
v tejto práci to lepšie nebude, a ako píšu baby, hrozí riziko vyhorenia

janisa31
25. jan 2022

zostaň PN kým sa dá a pozeraj sa postupne po iných nejakých ponukách aby si mohla niečo podniknúť, keď sa budeš na to cítiť, viem si predstaviť, aké je to pre teba nepríjemné, ale niekde začať treba

autor
26. jan 2022

@loliki takéto motivačné vety som dlho používala.Do istej doby pomáhali.Uzivam vitamíny,zatiaľ som na PN a trošku som sa už začala obzerať aj iným smerom,hľadať si iné zamestnanie.Viem ze je to zlé so mnou,lebo mám normálne strach opäť volať vedeniu,že ostávam naďalej PN.Toto už je taký vnútorný boj,ktorý lepší nebude.Coraz viac sa presviedčam,že jedine východisko ako sa z tohto dostať,je zmeniť prácu.

zankapetro
26. jan 2022

tiez by som povedala, ze by si si mala skusit podat uinzerat a ako tu uz bolo viac krat spomenute, mozno motyka vystreli a najdes si nieco lepsie. len netreba hned hadzat flintu do zita

alchemilkazltozelena
26. jan 2022

Odid, prihlas sa na UP, dostanes podporu, oddychnes si a urcite si najdes nieco ine... zdravie ti je snad prednejsie

janisa31
26. jan 2022

ty hlavne nemáš mať prečo strach im volať, nemôžu ti nič, nemajú čo urobiť, to že sa budú hnevať? to je ich problém 🙂

autor
26. jan 2022

Ženy ďakujem vám všetkým za milé a povzbudive komenty.Velmi si to vážim.Pomahate mi,patrí vám za to fakt nesmierna vďaka.❤️