icon

Ako utíšiť svedomie, že som sa nie vždy dobre správala k už zomrelej blízkej osobe?

13. mar 2021

Prosím vás, ako utíšiť svedomie, že som sa nie vždy dobre správala k už zomrelej blízkej osobe? Starala som sa o ňu, pretože mala ťažkú fatálnu chorobu a občas to na mňa doľahlo, keď bol hlavne problém s krmením.... :( veľmi sa pre to trápim, že si možno myslela, že bola na obtiaž, ale mne fakt pukli nervy a občas som aj nakričala.

ckocka
•
13. mar 2021

1. Teraz už sú výčitky zbytočné.
2. Si iba človek, niekedy nervy pracujú.
3. Vezmi si z toho ponaučenie /nie v zmysle musím byť lepšia, ale napr. zavolať si niekoho na pomoc a viac si oddýchnuť/ a nechaj to tak.
Niekto by sa nestaral vobec a vobec sa preto netrápil, ty si urobila čo si mohla.

darina14m
•
13. mar 2021

Mozno chod na cintorin, a všetko jej/jemu tam vyrozprávať...popros o odpustenie, povedz ako to bolo myslene z tvojej strany, a nakoniec ju/jeho UPRIMNE POPROS aby tvoje výčitky, trápenia pominuli, aby si mohla ďalej fungovať a žiť v pohode....skus, mne to zabralo...mala som podobnú situaciu, spravila som toto iste, úprimne s plačom som sa vyznavala na hrobe a akoby utalo...všetko trápenie a výčitky som nechala ten vecer pri hrobe, z cintorína som odchádzala spokojná,dokonca usmiata a viac som na to nepomyslela, viac ma nič nezožieralo..samozrejme stále dotyčnej ďakujem v duchu ze sme si to vysvetlili a som OK

mondolina
•
13. mar 2021

rozumiem ti....uvedom si, že nie je ľahké na psychiku sa starať dlhodobo o ležiaceho pacienta, všetci sme len ľudia ♥️

zuzudrnda
•
Autor odpoveď zmazal
•
lula313
•
13. mar 2021

Podľa mna si to nevycitaj, muž sa staral tiež o ležiacu babku dlhé roky a bolo to psychicke narocne, keď pri nej 2 hodiny sedel a krmil ju a ona nechcela otvarat usta(v podstate stravil pätinu každého dňa jej kŕmením). Tu sa ľudia sťažujú na lockdown, nevedia to psychicky doma vydrzat, ale keď máš v opatere imobilného ležiaka, tak nehrozi, že si pôjdeš niekam čo i len na tri hodiny do prirody. Tento psychicky tlak, ak trvá dlhé roky, sa žiaľ prejaví v zvýšenej nervozite. Aj muž býval nervozny, aj na babku niekedy nakričal(lebo skoro vôbec nepočula), ale vycitky voči nej za to nemá, lebo bol jediný z rodiny, kto mal odvahu vziať si ju a za vtedajších biednych 6000sk mesačne opatrovateľského ju 24 hodín opatrovat(prebalovanie, prenášanie, polohovanie, kŕmenie, podávanie liekov, pranie, varenie, upratovanie).

64zdenka
•
13. mar 2021

@lula313 Prajem zdravie šťastie aj mužovi.👍 a aj láska kričí

joplinka12
•
Odpoveď bola odstránená
•
64zdenka
•
13. mar 2021

Ahoj, zaoberala som aj odvádzaním duší do svetla, aj to bolo náročné prežívanie aj ich emócii, ale za to viem, že vo svetle sa už nehnevajú a naopak učia sa láske aj k sebe, ktorá im samým často chýbala.Bez lásky takmer nemožno žiť, aj preto často ľudia ujdú do choroby, nech už necítia a nevedia. Teba však mamičkina duša na 100 % aj v nebi bude milovať a hnev tam nenastal ani za života, Môže však jej duša byť smutná z toho , že ťa nenaučila milovať sa - seba, lebo ona ťa už určite iba miluje a bola by rada, aby si to vedela. Pocity viny sú však tvoje a sú nepotrebné, odrádzajú ťa od života v šťastí. Skús vtedy myslieť na čokolvek pekné čo mamička spravila pre teba a vinu premen na vďačnosť a podakovanie, Môžeš tak pomôcť nielen sebe, ale ešte stále aj mamičkinej duši.Nepoznám ťa, ale mám ťa rada.

meluela
•
13. mar 2021

Urobila si vsetko, co bolo v tvojich silach a najlepsie ako si to vtedy vedela.

anka246
•
13. mar 2021

Môžeš byť hrdá na seba, že si ju nedala do ústavu.
Je veľmi ťažké, opatrovať chorého bezvládneho človeka. Viem o čom hovorím. Ja som opatrovala mamu po mozgovej príhode. Aj svokru 95 r.
Často som hovorila, že na čo som sa na to dala . Srdce mi nedovolilo.
Želám Ti veľa zdravia. Čas všetko zahojí 😇😇😇😇😇

columbine
•
Autor odpoveď zmazal
•