Ako volá váš manžel vašu neter?
Ahojte zeny mam otazku ako predstavuje vas manzel vasu neter teda v mojom pripade sestrinu dceru. Moze ju tiez predstavit ako neter?
Moze ju volat neter, nic zle na tom nevidim, je to asi jednoduchsie ako vysvtlovat "dcéra mojej svagrinej" ci ako. Aj ked ja to v podstate robim tak :D Je to jedno podla mna. Ale ofocialne su tie rodinne vztahy nejak presne stanovene. Cize on jej nie je stryko ani ujo, lebo stryko je brat otca a ujo je brat mamy. ale ludia to pouzivajo hocijako.
@queen_el
strýko, stryná
príbuzenské termíny pre otcovho brata a jeho ženu, paralelné k termínom ujo, ujčiná. Označuje sa nimi otcovská línia príbuzenstva, podobne ako názvy strýčny brat, strýčna sestra pre bratrancov, sesternice. Rovnakým názvom strýko sa oslovuje tak otcov, matkin brat, ako aj muž otcovej, matkinej sestry najmä na južnom Záhorí, zrejme pod vplyvom ich používania v českých krajinách.
@katkati ja som to pochopila, to je jasne ze teta/ujo, pan /pani volas aj cudzich, ja som to myslela z toho pohladu ze otcov brat je stryko ( tak asi niekoho cuzdieho neoslovis), a jeho zena je teta ( alebo stryna), ja som ich neter aj ked s nou nie som pokrvna pribuzna.... inac sme ich vsetkych oslovovali krstnym menom a nie "titulom". Na svadbe ma teta cepcila a ked starejsi zahlasil ze poprosim tetu Martinu aby prisla odcepcit nevestu, skoro mu po krku skocila 😀 Ale tak ono je to v podstate jedno, tu je tiez plny konik svokier ktore ani nevedia ako k tomu prisli, kedze ich synacik sa neozenil, len frajerku do detskej izby nastahoval.

Krsnatko to pre muza nie je, ale neter ano. Ae je to trochu ine ak sa prizeni do rodiny ked je neter uz velka. Ja som sa tak dostala do rodiny, kde mali uz netere a synovcov v puberte a necitim sa byt ich teta, aj ked ma tak oslovuju. Ja ich predstavujem vacsinou ako: muzova neter/synovec. Aj ked musim povedat, ze som sa nad tym nikdy nazamyslala. Je mi to viac menej jedno ako ich nazvem.