Ako vychádzať s narcisom?

25. máj 2021

Ahojte, pred 2 t. som sem dala otázku, ci ide o narcisa alebo zakomplexovaného človeka a dostala so od vás nejaké informácie. Nemohli by ste mi aj teraz poradiť, že ako vychadzat s takym clovekom? Su tam aj nejake urazky, ale hlavne je tam to JA, JA, JA. Nech je ten clovek spokojny a my mame teda tiez klud. Treba ho chvalit do nebies? Nebude sa to potom zhorsovat? Ci naopak, ak dostane ten pocit ocenenia, bude to lepsie? Co poradite zo skusenosti?

0silvia0
25. máj 2021

záleží v akom vzťahu s narcisom si. Je to súrodenec? Rodič? Partner?

mariejenka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
unicornlady
25. máj 2021

Keby už nie je možné ignorovať takého človeka úplne, tak asi komunikovať iba vecne a stručne svoje požiadavky (ak je to napr. niečo v práci), inak tuna asi objasňovať svoje názory veľmi nemá zmysel, lebo druhá strana si aj tak pôjde svoje.
Takže, ak nie je možné ignorovať, tak len stručne, bez emócií povedať, čo chceš.

lalenka33
25. máj 2021

To ten, ktorý mal problém ešte aj s tým ako si kvety posadila?

bukajka_mata
25. máj 2021

Pokiaľ by to bolo len o tom, že ja, ja, ja. Tak by som to asi neriešila, dala za pravdu a išla ďalej, ale pokiaľ by išli urážky, tak to by som už asi penila.

karhu
25. máj 2021

clen rodiny je narcis, ked dostal pochvalu, pozitivnu pozornost bol ako med, spokojny, stastny, oddany, napomocny, chvaliacu osobu chranil a ctil..problem bol, ked bol co len trosku kritizovany, bral to ako zradu..ale asi je to u kazdeho ine..

brita7777
25. máj 2021

Oni ziju z reakcii ludi a bohuzial aj nereakcia je reakcia a mozno este aj vacsia vyzva pre neho/pre nu, a ak sa dokazes emocne do toho nezainteresovavat, co si myslim je nemozne, ked byvate pod jednou strechou, bohuzial, to su ludia, s ktorymi sa neda zit, ko-existovat, dohodnut. V partnerskom vztahu funguju podla istej schemy, vedia byt relativne v pohode par dni a potom zvysok nie, co je metuce, je to proste zacarovany kruh, tzv. cyklus zneuzivania, podla ktoreho oni funguju tzv. cukor a bic. Je to len hra. Takze od takychto ludi ruky prec a cim kratsie si s nimi bola tym vacsie plus pre teba. Urazky sa budu stupnovat a tvoje sebavedomie to podkope radikalne. Vela obeti spacha aj samovrazdu. Vedia z teba vycicat zivot, nestoji ti to za to, aby si potom roky bojovala s depresiou a nizkym sebavedomym. Vlastna skúsenost. Podla mna by tychto ludi mali zavriet na psychiatriu, alebo do väzeni za vsetko co dokazu sposobit hlavne ludom, ktori su im najblizsie, partneri, deti.

lucyinthesky1
25. máj 2021

Prečo potrebuješ vychádzať s narcisom? Narcis je parazit, od neho čo najďalej!

grace55
25. máj 2021

Odstrihnut sa, neriesit, vobec nereagovat.

kratucka
25. máj 2021

ak ide o narcisa a stále vychvaľuje len seba a iných nevie, tak isto by som ho ešte viac nechválila. no fakt záleží od toho, v akom to je vzťahu.

lucyinthesky1
25. máj 2021

No hlavne narcizmus je forma psychopatie, takže to nie je bohviečo chcieť vychádzať s psychopatom 😀

ella_price
25. máj 2021

Treba rozlíšiť, či sa jedná o poruchu, alebo sa daný jedinec len tak prejavuje. Ludia s takýmto typom poruchy seba strašne zveličujú, robia sa dôležitými, dôležitý je ich rast v kariére, vysoké nároky na ostatných, arogantné a povýšenecké správanie, využívanie iných na dosiahnutie vlastných cielov atď atď a teda to môžeme len poradiť, aby ste sa držali čo najďalej od kuchyne, lebo väčšina prípadov násilia s takýmito osobami dochádza v kuchyni, kde je celý arzenál zbraní 😀 A to si nerobím srandu 😀

lucyinthesky1
25. máj 2021

Odporúčam youtube videá - poznejte svého psychopata. Tam je presný návod na narcisov.

dadis
25. máj 2021

Je to porucha, nie choroba. Nic co sa da liecit. Jedine riesenie je odstrihnutie od takehoto cloveka - rozchod, rozvod, zmena prace, ak je to rodina - co najmenej sa stykat.

ludmilik13
25. máj 2021

preco mas potrebu s nim vychadzat? 🙂

autor
25. máj 2021

@karhu Toto presne ma zaujima. Ze ak to ma fungovat takto, tak ja tej osobe vyhoviem do urcitej miery. Mozno optimalne niekde medzi tym chvalenim si presadit to svoje. Lebo ked som si parkrat stanovila mantinely, dostala som to z inej strany pocitit. Rozne schvalnosti. Ktore s primarnou situaciou vobec nesuviseli. Dlho som to nedavala do suvisu, iba som sa cudovala, ze preco to ten clovek robi. A potom som si zacala viac vsimat a napadlo ma, ze to ma suvis. Ze aha, tak ja davam hranice a to sa ti nepaci, tak mi to chces dat vyzrat inak.

0silvia0
25. máj 2021

S narcisom si netreba vsimat jeho naschvaly, jeho hry a intrigy. Nenechat sa do toho zatiahnut a tvarit sa, ze to nevidis, nepocujes a rob si svoje. Teda neviem stale v akom vztahu si s narcisom, ale narcis stale skusa ta dostat tam, kam potrebuje. Ked mu na to neskocis, mas vyhrane.

karhu
25. máj 2021

autor - toto neviem posudit, "nas" narcis nam naschvaly nikdy nerobil, jemu ozaj stacila len pozitivna pozornost a pochvala, a bol ako psik, vdacny, spokojny, milujuci:slight_smile
ak sa mu dostalo trochu kritiky, tak bol "nepocuvny", ale nesnazil sa manipulovat..len uz nebol taky mily..nesnazil sa tak zavdacit..

autor
25. máj 2021

@ella_price Myslim ze sa skor len prejavuje a naozaj sa toci okolo seba ale vyslovene tieto crty, ktore vymenuvas, tam nie su take silne, hoci naznaky su. Napr. tendencia manipulovat pomocou emocii na dosiahnutie svojich cielov.
je tam aj ten bic a cukor, co je tu spominany, ale vsetko v takej miernejsej forme, lebo je to velmi intelogentny clovek a vie, ze to nesmie byt okate.
@0silvia0 oni uz vedia ako ta do toho vtiahnut ani nebudes vediet, napriklad nejako cez deti a pod. a ked uz mas pocit, ze toto a toto sa ti uz nestane, ze si das pozor, tak pride nieco nove. napriklad sme sa vramci rodiny dohodli, ze ja nieco vybavim a bolo to tak dohodnute aj za pritomnosti tohto narcisa. A ked sme do toho poinvestovali kopec casu, a boli uz pred konecnym vysledkom, tak narcis prisiel s tym, ze uz to vybavil. Samozrejme, ze nepovedal ani slovo na zaciatku, ze nechaj, ja to vybavim, nestracajte s tym cas. Samozrejme nejake dohovorenie nema vyznam. Dockali sme sa reakcii typu od, co je na tom zle?, az po, mne je to jedno.

snehulienka3
25. máj 2021

Nečítala som všetky komentáre ale odporúčam si pozrieť videá na YouTube od Jána Dvořáka Poznejte svého psychopata

0silvia0
25. máj 2021

Nie, nie, ja som cely zivot zila s narcisom (moja mama), takze ja ich mam precitanych a mna veru nikam nevtiahnu, neboj. Presne viem co sa za kazdym ich uskokom skryva. Cize to dokazem desifrovat skor ako zacnu spriadat svoje plany.
Tvoj narcis vybavil bez dohody, ok, nabuduce budete vybavovat bez neho.

brita7777
25. máj 2021

najhorsie mat s takymito deti, to uz je na cely zivot, je to tragicke, ja mam narcis-sociopat skusenost, nastastie uz je podany rozvod, po 6rokoch, ako so tolko vydrzala je neskutocny vykon a blbost zaroven, pretoze som sa mala zbalit uz davno v zaciatkoch a nie dumat ako na nich a nedajboze este pomoct. Ak je to vlastny rodic, samozrejme tam sa kontakty daju obmedzit, ale partner nie.

nelina1
25. máj 2021

Neviem, aká bola tvoja predchádzajúca téma. Mala som v živote narcisov, ku ktorým som sa v začiatkoch snažila zachovávať aspoň elementárnu slušnosť, ako napr. pozdrav...
Sú to ľudia, ktorí dokážu zneužiť a prekrútiť čokoľvek. Dokonca mi z falošných profilov pre svoje účely posťahovali fotky zo soc. sietí a soc. sietí mojich detí a kopec iných šialeností.
Jediný účinný a pre teba zdravý kontakt s narcisom je no contakt, čiže absolútne žiadny kontakt, blokovanie na soc. sieťach, zruš. telef. kontaktu, odmietanie sa rozprávať so spoločnými známymi o narcisovi, žiadne zadné vrátka, cez ktoré by mohol vstupovať do tvojho života.
V prípade, že máš s narcisom deti dá sa komunikovať len čisto cez sms, príp mail, aj s dôvodu, aby si mala prípadné dôkazy. Deti môže úplne bezproblémovo vyzdvihovať bez kontaktu s tebou.
Ono v nevyhnutných prípadoch je vhodná taktika ,,šedá skala,, , kde, veľmi zjednodušene povedané vystupuješ max nudne a nezáživne, aby si narc. prestala baviť. Úplne najlepšie je takéhoto človeka úplne odstrihnúť, pretože tento človek používa toxické praktiky na to, aby svoju obeť zneisťoval, presvedčil o jej nízkej hodnote, izoloval, zisťoval info, atď..
Nesúhlasím s príspevkom vyššie, že aj nereakcia je reakcia. Podľa mňa je to jediné možné riešenie, aj keď narc môže po tvojom tichu zvýšiť tlak a svoje páky, treba len vytrvať a nedať sa vtiahnuť.

nelina1
25. máj 2021

Absolútne súhlasím s viessta, narcis ťa bude len vysávať, používať a parazitovať na tebe. Je to len jednostranne výhodná transakcia.

brita7777
25. máj 2021

@nelina1 nereakcia je reakcia som myslela v zmysle, ze ked ste v spolocnej domacnosti este napr. a ty nemusis povedat ani pol slova, nereagovat na nic, ani to ti negarantuje, ze ti da pokoj, alebo ze nieco bude inak, ano no kontakt je ideal, ale v niektorych pripadoch nemozny bohuzial

nelina1
25. máj 2021

@brita7777 tak narcis musí docieliť svoje aj keby spolu nebývali. Je zvyknutý na jej reakcie, ako emočný upír, je to jeho droga. Volá sa to hoovering a je to veľmi silná technika. Určite ju bude chcieť vtiahnuť do hry, len sa netreba nechať.
Ak s ním zakladateľka utne kontakt, bude ju skúšať zmanipulovať cez city, cez spoločných známych...Určite to nenechá tak. Ale ak nedostane, čo potrebuje časom sa preorientuje inde.

nelina1
25. máj 2021

@brita7777 Ináč, absolútny súhlas s tým čo píšeš, len ja by som sa zariadila tak, aby som s takým človekom nebývala, ani deti. A áno je to veľmi mätúce, obeť má tendenciu uveriť všetkým tým klamstvám, preto je to veľmi nebezbečné a vždy na to doplatí obeť, určite aj kvôli zničenej sebaúcte, nedôvery vo vlastný úsudok.

0silvia0
25. máj 2021

@nelina1
@brita7777 toto su fajn teorie, ked narcisom nie je rodic alebo vlastne dieta😔