Ako vyplatiť manžela pri hypotéke na rodinnom dome?
To že som hlúpa a podobné veci si odpustite to viem ja len chcem vedieť odpoveď na otázku.
S manželom sme si vzali hypotéku 100 000 na prerábku domu ktorý patrí mojim rodičom. V tomto dome bývajú moji rodičia, ktorí sú vlastníkmi plus tu býva môj brat plus hypotéka je uvalená na celý pozemok a prístavby v ktorej býva dedko. Ja a manžel tu máme trvalý pobyt nie sme vlastníci mám pocit že sa spisovala predtým niečo ako nájomná zmluva aby sme mohli vziať hypoteku. Peniaze sa samozrejme minuli robila sa nová strecha,kúrenie, a podobne len u nás hore pre nás s našimi to nemalo nič. Moji rodičia zateplili celý dom opravili schody brali si na to tiež pôžičku. Majú obaja po 50tke chodia do práce. Manžel je na mňa hrubý máme dve malé deti nechcem tu rozvádzať podrobné okolností lebo som blbá áno že mám s ním dve deti a bývam u rodičov to riešiť nechcem ale už mi to fakt príde tak neúnosné že reálne uvažujem nad rozvodom aj keď sa bojím čo príde.
Ako ho totiž vyplatim? Môj príjem je tak aj s prípravkami na deti okolo 1000 mesačne. Prácu meniť nechcem lebo nesoferujem nemám auto a on bude robiť naschvaly nebude sa zaujímať o deti. A ja by som ich nestíhala vodiť do škôlky a školy v práci sú ku mne maximálne ústretoví robím len ranné smeny cez týždeň a mám to blízko domu. Niekde som čítala že vraj nestačí vyplatiť polovicu sumy ktorá je splatená ale že z hodnoty domu? To akože keď teraz dom aj s pozemkom má hodnotu cez 230 000 podľa odhadu tak z toho? A deliť to počtom osôb ktoré tam bývajú? Aj deťmi? Nechápte má zle že ho chcem obrať o peniaze alebo podobné ja by som dala aj obličky len nech majú deti a ja už kľud. Len z môjho platu som zúfalá a neviem či teda ticho trpieť ďalej lebo naozaj na to nemám. Je možné aj nejako prepísať hypotéku aby bola uvalená iba na vrchné poschodie či to sa nedá. Nemáme úplne že samostatný vchod ale v podstate je spoločná veranda a z nej majú naši svoje dvere na zamknutie k nim dole a my svoje dvere ku nám hore ako vlastný by 4 izbový. Keby sa to nejako podarí uznať ako samostatnú bytovú jednotku vyplácala by som polovicu hodnoty vrchného poschodia? Ale to je tiež na hlavu lebo hypotéku budem ďalej platiť sama tak nechápem prečo ho vyplácať z toho všetkého keď splatných je okolo desať tisíc. Veď to na Tom ešte aj zarobí a ja sa takto jeho nezbvim. Predať sa to nemôže na to je tam veľa ludi
@ahhola takže takto. Môj brat s tým nemal v podstate problém vrchné poschodie je ako samostatný byť ktorý mal byť náš. Moji rodičia neboli dvakrát nadšený z toho že tam budeme ale chceli pomôcť nakoľko sme v podstate nemali nič našetrené byť by sme nedostali veď tam bolo treba mať nasetrenych 20 percent a my sme v podstate nemali nič. Ja osobne si myslím keby sme v podnájme tak platíme oveľa viac mesačne pretože podnájmu sú drahe. Čiže nepríde mi že by to bolo že sme ho nejako obrali o peniaze alebo čo. Vrchná časť bol poval naši to neplánovali prerábať nebolo to potrebné. V podnájme by možno zaplatil ešte viac. Okrem toho všetko.mohlo byť iné keby sa vedel správať
@sasa1310 ale jeho predsa nikto nenútil mohol byť chlap a hľadať niečo iné tam veľa podľa mňa urobili aj jeho rodičia ale nechcem sa o Tom baviť
A koľko ste doteraz splatili z toho úveru?
mohol byť chlap? A ty si potom aká, keď s takým chlapom máš 2 deti a ešte sa ideš vyhovárať na neho? Veď ty si tiež nič do rozpočtu neprispela, aby ste mali vlastné bývanie. Zrazu je on vinný a už a jeho rodičia. A on si zaviazal guľu na nohu na 30 rokov, aby sa zrekonštruoval dom tvojich rodičov. Však si to zober z jeho strany, čo ste urobili.
Dom je rodicovsky, nech ti ide jeden z rodicov robit ručiteľa, to nemôže byt ziaden problem, aj tak, keby nesplacas, prídu o dom, takze na vyber nemajú. Manzel má nárok len na polovicu splátok uhradených počas manzelstva. Vyzivne určite rieš, deti majú naň narok. Držím palce
Uplny základ je, absolutne nič mu "nepodpisovať". Vy obaja ste totiž investovali do cudzieho majetku . Nárokovať by si musel od tvojich rodičov, pričom by si teoreticky mohli niečo nárokovať aj tvoji rodičia voči Vám, za užívanie ich nehnuteľnosti - neviem aku zmluvu na . Neviem, ako dlho to splácate....lebo ešte je v hre aj premlčanie nároku .
Manžel by mal nárok na polovicu uhradených splátok počas manželstva, len ak by sa jednalo o investíciu do majetku, ktorý by si vlastnila ty ako jeho manželka a nespadal by do BSM. Toto sa ele nestalo, lebo ty , ani vy ako manželia dom nevlastníte.
Kedže dom nevlasníte vy s manželom spolu a ani ty sama.....je mozné ho okamžite vysťahovať. Ako manžel by mohol užívať do rozvodu len Vašu alebo tvoju nehnuteľnosť. Netýka sa to nehnuteľnosti tvojich rodičov.

@cacianka ti rodicia musia byt tiez myslitelia, keby bola jedinacik, ale je tam este brat a pripustili hentaku maglajzinu... Ten chlap tam utopil 100 000,na 30?rokov ma co splacat, nic nie je jeho, mohli byt v pohodicke v byte/dome a ich vkastnom, toto nemali stari dopustit, necudo, ze chlapovi kvapka na karbid, ked mu doslo, aky bic na seba uplietol...