Ako vyriešiť bývanie?
Ahojte maminy i nemaminy ...neviem či to patrí práve sem ...ale mám hroznú dilemu a asi potrebujem aby sa na vec pozrel niekto nezaujatý...takže ide o toto: Bývame u rodičov s dvomi deťmi ...máme vlastný dvojizbový bytík na poschodí v rodinnom dome...ale sme tu už štvrtý rok a máme toho dosť to tu nejdem rozvádzať...takže chceme sa odsťahovať....manžel pracuje v BB má tam rodičov takže väčšinou je cez týžden tam a potom ked má volno tak príde domov aby proste nemusel stále cestovať (bývame v DT) ja som teraz nastúpila na rodičovskú dovolenku...máme niekoľko alternatív a neviem sa rozhodnúť ktorá bude najlepšia...1. ostať v Detve...máme možnosť isť do podnájmu za slušnú cenu dlhodobo...ale aby sme neprežívali od výplaty so výplaty a niečo si aj odložili manžel musí nadalej chodiť pracovať do bb..aj ked má možnosť pracovať aj to v dt ale za polovicu toho čo zarába v bb...druhá možnosť je kúpiť byt blízko bb ale na to si musíme zobrať hypotéku...manžel môže ostať pracovať v bb nemusí tolko cestovať bude chodiť každý večer domov ale s tým že si zoberieme úver budeme nútený žiť od výplaty do výplaty...takže sama neviem čo robiť...ja mám tiež väčšiu šancu sa zamestnať v bb a potom sa to už bude lepšie splácať ale čo ak sa nezamestnám kedže manžel pracuje 13 hodín denne ja si musím nájsť prácu kde budem po obede končiť aby som bola z deťmi...nechcem žiť dalších x rokov v strachu že čo ak to nebudeme vládať platiť ...ak zase ale ostaneme v dt a manžel bude nadalej chodiť do bb tak to sa uvidíme len dva tri dne do týždna...môže prestúiť do tej práce v dt ale ked som to tak rátala tak nám ostane na žitie na mesiac cca 300eur..to už je suma bez nájmu a iných nutných vydavkov ako škôlka a podobne dá sa z toho vyžiť? Neviem či som to napísala zrozumitelne sama v tom mám mišmaš...najradšej by som odišla do tej bb a začala od znova ale na druhej strane tu som sa narodila ..a páči sa mi to tu ...v bb sme chvílu žili ako slobodný a nepáčilo sa mi tam ten rušný život a všetko...ale viem že v dnešnej dobe na to nemôžme pozerať že nje normálne ked sa ludia sťahujú za prácou...budem vďačná za každý koment čo mi napíšete možno mi to pomôže v rozhodnutí 🙂
@simca06022011 lebo ja som chcela na Belveder, a tam sú nehorázne ceny 😅 A mne povedal tento pán, že tam na Bakoške (len som si nie istá či dobre hovorím) sú lacnejšie kvôli tomu, že to zobrala banka a predáva to za nižšie ceny. No keď sa vráti, uvidím
@petraxy6 ahoj samozrejme že sme pozerali aj v takýchto častiach BB ale ono čím bližšie je to k mestu tak tie ceny sa blížia k tým cenám bytov v meste 😒 ozaj ešte najlacnejšie sú v tej sásovej ale to asi všetci vieme prečo ....ako to tu už spomínali...mne osobne sa páči radvaň ale za to čo tam dám za byt si u nás postavím dom aj s pozemkom ...riešili sme to už aj cestou mestských bytov ...ponúkli nám jeden myslím že je to podhájska? smerom na kremničku ...je to tá strana nad tescom a baumaxom...tak tam mezonet za 380 eur plus elektrika voda ....takže to si fakt môžem kúpiť niečo svoje a splácať to ...tu ani nebola možnosť ho časom odkúpiť...ešte by som chcela vedieť ako je to s pršianskou terasou tam sú tiež nejaké mestské byty ale o tých neviem nič...dnes pokukám ešte niečo okolo zvolena možno bude lepšia cena aj ked silne pochybujem....
@petraxy6 ja teraz zistujem belveder... ale zase je to take nalepene na sebe, ze sa mozu hambit, neda sa tam ani riadne autom prejst.. neviem ci je tam vobec na kazdy byt jedno parkovacie miesto 🙂
@zuzanajamriskova ja som bola v mestskych na Prsanoch, na kopci nad tescom, odisa som z tade hned... to bol odflaknuty predrazeny humus...
@simca06022011 ja osm tam osobne nebola iba cez net čo pozerám. Parkovanie v garáži máš v dvoch častiach v cene bytu. tá časť 124 je bez. tam si asi môžeš zaplatiť vonku státie. tam sú voľné len 4-izb.byty tuším a už sú niektoré aj v realitkách čo predávajú.
@kaktusik007 platí sa za meter štvorcový takže je jedno či je to trojizbový alebo dvojizbový...a to riešenie kupiť troizbák a prerábať na dvojizbák tiež niečo stojí...takže ked mám strop 40 000 tak už ho neprerobím...a ja nepotrebujem veľa už piaty rok žijeme v dvojizbovom kde je kuchyna s obývačkou asi na 50 m štvorcových a v podkroví takže viem o čom to je..ten v šálkovej má tiež len 64 m...ale zase je tam výhoda vlastného kúrenia ...náklady na štyroch sú zhruba 140 eur..koľko je to v meste? Vieš mi povedať kolko je to v meste? Tiež by som bola radšej niekde kde mám všetko po ruke...ale pre man je dôležitejšie mať kde večer zaparkovať a aby deti mohli výjsť na dvor bez toho aby som mala strach že sa im niečo stane..a aby som ich vôbec mala kde pustiť sa hrať lebo ked sledujem tie ihriská v bb tak katastrofa v radvani je jedno normálne pri škôlke a tam chodia všetky mamičky s detmi z celej radvani asi...takže plnka riadna...kuknem tie byty tam kde si vravela ...
@simca06022011 ano? mne sa celkom pozdávalo že je to tak mimo ale vraj je to tam už tiež pekne zastavané...bývali tam známi v ale potom odišli do svojho...
@simca06022011 a belveder to je nad kupáliskom? to je zase ukážka toho ako napchať veľa na malom pozemku...ved je to hrozné podla mna...
@zuzanajamriskova pekne zastavane? no... pred tym tam bola jedna bytovka + domy.. teraz je tam kopec bytoviek, totalne pokazili vyhlad z tych bytov, cize krasne terasy su im na figu.. lebo vidia akurat susedom do okna... nekvalitna stavba, nam vsade tieklo, rpides v sobotu zo skoly a v obyvacke mas 10cm vody.. to je uzasne... platili sme kurenie hadam za vsetkych susedov, co mali znamych na urade, napriek tomu ze my sme v 80m2 byte mali iba 3 radiatory... aj to jeden na jednom konci a druhe dva na druhom... je to predrazene byvanie, ked je nejaka chyba nemas sa kam obratit, nas MBB uplne ignorovalo.. nakoniec sme sa dozvedeli ze aj predosla obyvatelka sa prave kvoli tomu odstahovala...
@kaktusik007 no tak som to pozrela za prvé strop máme 40 000 tak zadaj takú sumu v BB dvoj izbový alebo trojizbový a uvidí š čo ti nájde...ja som tam nenašla nič čo by za to sálo...harmanec? vlkanová? slovenská ľupča? alebo ptom ceny že dohodou...tak to radšej tá šálková...takže neviem kde si videla ten kopec bytov...
@zuzanajamriskova ale mne sa na belvederi paci aj ked je to zastavane, sa tam citim ako doma v sasovej :P taky dobry feeling aj ked to fakt vyzera hrozne.. hlavne ta obrovska kancel. budova v strede... nechapem ako to tam mohli postavit
@zuzanajamriskova pozri, ak by si chcela toto riesit racionalne, nasla by si.... ty sa k tomu stavias tak, ze chces hned aj prerobeny byt, ale to sa zobud, na to proste nemas, taka je realita, tak hold, budes v neprerobenom dvoijzbaku, a co prosim ta?????
stale ti ten byt bude hovorit PANE a to je podla mna alfa a omega vsetkeho.... a prerabat sa da aj o 6., aj o 10 rokov.... teraz si doma, ved pojdes do prace, o dva a pol roka... to nezatnes zuby???
mne to cele pride ze hladas jednoduche riesenia, a ano, je jednoduche ist byvat do salkovej... tak chod tam... a o rok ci dva sa vam zmeni situacia, budete nuteni ten byt predat a potom si mozno spomenies na rady ze mala som radsej kupit byt priamo v bb, aj ked mensi.....
ale ked ti staci ku stastiu dedina a posta otvorena 2x do ttyzdna, tvoj zivot.
@simca06022011 to je asi aj dpvod prečo by som nekupovala novostavbu v dnešnej dobe..človek vyvalí miliony za byt o ktorom nič nevie...a ptom príde natakéto veci...staré dobré tehlové byty kde sa človek má koho spýtať aké sú alebo nie sú problémy v tom byte...dnes sa každý chce len nabaliť....z mála vytlcť čo najviac..potom to tak aj vyzerá,,,a tie pršany bolio fakt krásne ale poriadne to dojeb...li ...preto by som v meste nechcela bývať,,napr. svokrovic bývajú na bernoláčke v radvani...majú tam taký malí kopček ako sa výjde na hlavnú cestu tak ešte aj tam chcú stavať nejaké nadzemné garáže či čo...tak tiež super výhlad...a o detoch ani nehovorím už fakt nemajú kam isť ptom že sedia v krčmách a flákajú sa...bodaj by nie..to mi sami z nich toto robíme...lebo je pre nás prednejšie mať kde zaparkovať ako to kde sa bude moje dieťa hrať...a je to aj tým že pomali každá rodina má dve tri autá...vôčšina chodí domov na firemných ..čo to nenahajú vo firme a nejdu busom domov...ale nie pred vchodom im stoja dve vlastné autá a príde si domou na firemnom...
@kaktusik007 ale j som si k tomu nesadla včera a nezačala som včera niečo riešiť..riešime to už tretí mesiac...haldáme ahladáme to najlepšie riešenie...tak mi ukáž ten dvojizbový byt s tými 56 metrami do 40 000 v meste?! ale nie v sásovej to určite nie! a nechem sa tu hádať ...prosila som len o radu a názor...lebo sama nevim čo bude najlepšie ☹ nehladám tu najlahšiu cestu..keby že ano tak kupim byt v detve za 26 000 a budem mať výkendové manželstvo...a nemusím ani uver brať..
@zuzanajamriskova http://www.reality.sk/inzerat/RE0004652-13-0005... trebars.. netusim kde je trieda snp, mozno je to ta sasova, co nechces... pisu sice 45 tisic, ale toto su ceny co su na nete, ak povies ze das 40 a chcu to predat tak to predaju.... my sme zjednali v jednom byte zo 62 na 55 -- ale aj tak sme sa rozhodli pre iny... dnes je malo kupcov...
a co takto zvolen??? tam som nasla tych bytov hned niekolko, v meste priamo, ceny na webe su ze 35 tisic.... takze za 33 by to urcite islo naozaj kupit.... si sice dalej od BB, ale si v okresnom meste, do BB to je co by kamenom dohodil a spoje su tam bezproblemove....
@zuzanajamriskova a este jedna vec --- kym precestujes ten rozdiel v cene, cize tych co len 5000 eur, tak to bude naozaj nejaku tu dobu trvat..... 🙂
a byt v centre zvolena je o niecom inom ako byt v hornej dolnej... a vidis, vlastne
@simca06022011 sa vyjadrila, ze byt vo zv ma a ze odtial chce prec, mozno by ste sa vedeli dohodnut 😀
@kaktusik007 ano práve pozerám zvolen a celkom sa mi to páči 🙂 aj niektoré tie dvojizbové🙂
@kaktusik007 no možon by sme sa vedeli dohodnúť ...len neviem prečo chce odísť 😀
@zuzanajamriskova podla mna v tvojej situacii je zvolen jasna volba... aj kvoli cene, aj kvoli manzelovi, aj kvoli tomu ze mas dve deti a ja presne viem, co obnasa byvanie na dedine s dvoma detickami.....
@kaktusik007 tak sa idem pustiť do hladania vo zvolene 😀 ja som vedela že toto všetko bude na niečo dobré 🙂 zvolen síce nepoznám vôbec...
@simca06022011 vedela by si mi poradiť nejakú lokalitu vo zvolene? akde nehladať kde sa oplatí hladať a podobne? Niečo kde je všetko po ruke ( nejaké potraviny, škôlka, škola) ale nie velmi zastavané aj trošku zelene aby tam bolo...dúfam že nie som zase náročná 😀
@kaktusik007 az na to ze my nebudeme byt predavat 🙂))a tiez nemame lahke najst nieco ine, lebo do bytu nejdeme... chceme dom 🙂
@simca06022011 aha, oki, ja som len nieco take tu zachytila 🙂)) tak jej pekne porad... a potom ktovie, stanu sa z vas mozno aj kamosky a kavickovavat spolu budete 😉
@zuzanajamriskova ten Zvolen by nebol zlá voľba, skôr by som volila centrum alebo podborovú, prípadne zlatý potok, kvôli dochádzaniu do bb. po dialnici tam bude muž za 15 minúť a čo sa týka pracovných príležitostí, nie je až taký rozdiel medzi BB alebo Zvolenom, takže možno by si našla prácu aj vo Zvolene. a ak nie, nie je problém dochádzať.
ja by som zase určite nevolila napríklad Sliač, ak chceš bývať v byte, lebo podľa mňa sú tam byty teraz dosť predražené a predsa je to len väčšia dedina, lepšie bývať skoro za rovnakú cenu priamo vo väčšom okresnom meste ako niekde v dedine, práve kvôli tej dostupnosti lekárov, obchodov a iných služieb.
@zuzanajamriskova vsade je vsetko po ruke... treba si vyhliadnut a ist pozriet... zapad ma svoje plusy a byty su tam velke, za 50tis si kupis krasny 3 izbak... centrum tu si kupis za to 2i byt, co je podla mna pre vas malo... lebo mne tu ide napr. porazit, tie byty su male.. (mame cca 54m2 a je to uboho malo.. tie "kompozicie" bytov su o nicom, cize ziadne ulozne priestory.. preto treba ist pozriet osobne a rozmyslat dopredu, aby o dva roky nebolo treba sa stahovat... na zlaty potok sa tiez ludia stahuju, su tam aj mestske byty, teraz do konca maja zbieraju na urade ziadosti pokial dobre viem a potom sa bude zrebovat. Nesla by som asi na balkan, tam je lacno ale aj prilis blizko ku ciganskej osade :P A ina ZV je maly... ja chodim vsade pesi, okrem nakupov 🙂)
@simca06022011 a vieš mi aspon poradiť s tým bytom vo zvolene?
@dada1212 inak k lekarom, na sliaci su velmi dobri lekari ;) a aj obchod a pod... ale do bytu by som tam nesla :P to je fakt..
@simca06022011 😀 už sa stalo nevšimla som si.. a čo vravíš na sekier?
@zuzanajamriskova ako ti s nim mam poradit, co konkretne ti treba? tak hadam si pozri realitky, ci?
@dada1212 sliač nie.... je to fakt predražené....
@simca06022011 kukala som realitky a je tam dosť veľa bytov...ale tú časť už vôbec nepoznám...nie sú tam cigáni? dostupnosť do mesta?
@dada1212 presne tak, moja rec.. je rozhodne lepsie byvat v centre okresneho mesta, aj ked je malicke, ako niekde v byte na dedine...

@zuzanajamriskova ja ti neviem, ale len tak z dlhej chvile som dala na reality.sk do vyhladavaca okres BB a ZV, cena od 35 tisic do 45 tisic a naslo mi to kopec bytov!!!!!!!!!!!!!!!!!
dokonca aj priamo v BB, v meste!!!! - skus sa na to vase hladanie 3izboveho bytu pozriet trosku inymi ocami, ste v situacii ako ste, co takto kupit velky 2izbak s moznostou prerobenia (casom, lebo teraz na to nemate) na 3 izbak???? my sme toto spravili - kupili sme byt, 56m2, oficialne 2i, sikovnou rekonstrukciou je z toho 3i - a naozaj staci.... cim vacsi byt, tym vacsie naklady na kurenie... a som priamo v centre okresneho mesta, lokalitu si neviem vynachvalit.... predtym sme byvali v byte na dedine, ten mal 64m2, ale izby paradoxne mensie -- ide aj o dispoziciu, o chodby, o POTENCIAL toho ktoreho bytu --- proste ked mate 40 tisic strop, tak hladajte aj velke 2izbaky ktore maju kuchynu okolo 12m2, z toho ´potom vies spravit spalnu a kuchynu presunut do obyvacky... a takto sa uz na ten byt musis pozerat...
samozrejme ak chces samostatnu kuchynu, toto nie je riesenie - lenze hold, o tom je zivot, bud kupis za 40 tisic 80m2 s kuchynou samotnou, co ani vlastne nepotrbujes, a pri predaji ani nezarobis, alebo sa uskromnmis, budes mat za tu istu cenu 60m2 ale bude to v meste!!! co je dost podstatny rozdiel....
a ver mi, ak ten byt casom zrekonstruujete, chytro poriesite, len tak sa po nom zaprasi.... pretoze dnes idu zrovna malometrazne byty!!!! a naozaj, 56m2 pre rodinu s 2 detmi je v pohode 🙂