icon

Ako vyriešiť bývanie?

zuzanajamriskova
17. apr 2013

Ahojte maminy i nemaminy ...neviem či to patrí práve sem ...ale mám hroznú dilemu a asi potrebujem aby sa na vec pozrel niekto nezaujatý...takže ide o toto: Bývame u rodičov s dvomi deťmi ...máme vlastný dvojizbový bytík na poschodí v rodinnom dome...ale sme tu už štvrtý rok a máme toho dosť to tu nejdem rozvádzať...takže chceme sa odsťahovať....manžel pracuje v BB má tam rodičov takže väčšinou je cez týžden tam a potom ked má volno tak príde domov aby proste nemusel stále cestovať (bývame v DT) ja som teraz nastúpila na rodičovskú dovolenku...máme niekoľko alternatív a neviem sa rozhodnúť ktorá bude najlepšia...1. ostať v Detve...máme možnosť isť do podnájmu za slušnú cenu dlhodobo...ale aby sme neprežívali od výplaty so výplaty a niečo si aj odložili manžel musí nadalej chodiť pracovať do bb..aj ked má možnosť pracovať aj to v dt ale za polovicu toho čo zarába v bb...druhá možnosť je kúpiť byt blízko bb ale na to si musíme zobrať hypotéku...manžel môže ostať pracovať v bb nemusí tolko cestovať bude chodiť každý večer domov ale s tým že si zoberieme úver budeme nútený žiť od výplaty do výplaty...takže sama neviem čo robiť...ja mám tiež väčšiu šancu sa zamestnať v bb a potom sa to už bude lepšie splácať ale čo ak sa nezamestnám kedže manžel pracuje 13 hodín denne ja si musím nájsť prácu kde budem po obede končiť aby som bola z deťmi...nechcem žiť dalších x rokov v strachu že čo ak to nebudeme vládať platiť ...ak zase ale ostaneme v dt a manžel bude nadalej chodiť do bb tak to sa uvidíme len dva tri dne do týždna...môže prestúiť do tej práce v dt ale ked som to tak rátala tak nám ostane na žitie na mesiac cca 300eur..to už je suma bez nájmu a iných nutných vydavkov ako škôlka a podobne dá sa z toho vyžiť? Neviem či som to napísala zrozumitelne sama v tom mám mišmaš...najradšej by som odišla do tej bb a začala od znova ale na druhej strane tu som sa narodila ..a páči sa mi to tu ...v bb sme chvílu žili ako slobodný a nepáčilo sa mi tam ten rušný život a všetko...ale viem že v dnešnej dobe na to nemôžme pozerať že nje normálne ked sa ludia sťahujú za prácou...budem vďačná za každý koment čo mi napíšete možno mi to pomôže v rozhodnutí 🙂

Strana
z5
simca06022011
18. apr 2013

http://www.topreality.sk/reality-holding-ponuka...
najlacnejsie co som nasla za minutu :P

co sa tyka sekiera, tak tam je problem s dopravou hlavne rano.. su tam kolony.. ale teraz tam opravuju cestu, robia nieco, kto vie ako to bude... nechodim tade vobec... cigani, to neviem.. viem ze na balkane su... ale v zv su casti kde su... nie je vylucene ich stretnut hocikde 🙂

dada1212
18. apr 2013

a ešte samozrejme západ tiež nie je zlá voľba, na ten som zabudla. 🙂

zuzanajamriskova
autor
18. apr 2013

@kaktusik007
@simca06022011
@dada1212 tak vám pekne dakujem za rady a nápady...otvorili ste mi oči ..určite dám vedieť ako sme to nakoniec poriešili... 🙂

simca06022011
18. apr 2013

@zuzanajamriskova nie je za co, potom daj vediet co ste si vybrali 🙂)) kiez by sa mojmu chlapovi chcelo ist do bytu 🙂)))) teraz mi robi iba komlikacie, este 100 rokov budeme kvasit v malom byte:P

kaktusik007
18. apr 2013

@zuzanajamriskova za malicko, tesi ma, ze si si dala poradit a ze sme ta nasmerovali 🙂

dada1212
18. apr 2013

a k sekieru, myslím, že je tam trocha viac cigáňov ako v iných častiach. najviac je asi v okolí môťovej. priamo na sekieri to až také hrozné nie je, aspoň v častiach ktoré poznám, ale dosť problém je tá cesta, stále tam niečo robia a je to dosť "od ruky" od BB.
a čo som pozerala, tak zase byty tam nie sú o veľa lacnejšie ako napríklad na zlatom potoku, podborovej. a tie lokality sú bližšie k centru a aj bližšie k BB.

kaktusik007
18. apr 2013

@simca06022011 ale sak to nie je maly byt... my mame 56 a je to tak akurat, a to mam 2 deti.... ako dobre, odkladacie priestory, ale zase aspon clovek neskladuje kraviny a musi naozaj zvazit, co kupi 🙂

simca06022011
18. apr 2013

@kaktusik007 no tak nam je to uboho malo... malej nemam ani kam postel dat ;) celu chodbu som poriesila vstavanymi skrinami, aj nad dverami... obyvacku predosli obyvatelia prerobili na prechodnu izbu, cize o nejakom nabytku si moze clovek nechat snivat, vsade su dvere a okna, potrebujeme mat doma pracovny stol, ktory som tiez iba "schovala" do rohu... spalen je v pohode, az na tu nasu postel, lebo ledva okolo nej prejdem ;) no je to tak pre slobodneho cloveka bez deti... kupelna je mala.. no nikdy viac prerobeny byt :P ani vidiet... pritom by sa dal riadne prerobit, ale kto bude zase vsetko rozburavat? 🙂)) ze ano? sa radsej odstahujem :P jednoznacne chcem 5i dom so zahradou, dverami z kuchyne rovno do ohradenej zahrady, nech mam malu von, ale pod dohladom... a miestom na vsetko, na navstevu, ked potrebuje niekto u nas prespat a tak 🙂 Inak vsetko je to o tom ako su ulozene miestnosti... byvala som na ten prsianskej terase v 2i byte ktory mal viac ako 80m2 a to bola hroza, lebo v podstate to boli chodby... nevyuzitelne.. wcko malo velkost nasej chodby teraz :P kupelna bola ako nasa terajsia kuchyne, chodba ako obyvacka... ale spalen bola mala... miestnost kuchyna s obyvackou bola velka.. ale cela bola obohnana oknami.. cize prakticka ani nebola :P no ako sa pan architekt vyspi, tak sa bude byvat 🙂))))

kaktusik007
18. apr 2013

@simca06022011 no veru.. presne tak, o dispozicii to je... sak cekni na MS, ma tam podorysy - povodny stav a aj novy, ako som vymyslela 🙂

lujza123
18. apr 2013

@zuzanajamriskova
necitala som to cele tak mozno napisem to co uz niekto predo mnou

Byt vami tak vezmem podnajom v bb..je to velke mesto urcite nieco cenovo prijatelne najdete, ked nemas rada mestsky ruch tak nieco na okraji, v kludnejsej casti

Hypoteku si nechajte na cas ked budete mat obidvaja stabilnu pracu a prijem, deti budu mat za sebou prvu zimu a choroby v novom kolektive. Hypoteka len s jednym prijmom je cista samovrazda podla mna. Stat sa moze hocico, choroba, prepustanie...a potom tie stresy ze co teraz...ja tomu nechapem co sa vsetci len hrnu do hypo ako keby to je spasa sveta a platit rok dva podnajom je straasne nevyhodne..hypoteka nieje telka ktora je splatena do roka, podla mna treba nad tym trosku pouvazovat a mat aspon nejaky staly zdroj prijmov..vlastne podnikanie, byt na vyhodnom mieste aby sa dal v pripade problemov prenajat, pozemok ktoreho cast sa da predat.....

maria117
18. apr 2013

@zuzanajamriskova moj nazor bb. Ako vychadzas so svokrovcami? Nemohli by ste chvilku byvat u nich,kym nenajdete byt? Aspon by si si mohla trosku zvyknut na bb,kym zavazne vazmes hypo. Podnajom sa z dlhodobeho hladiska neoplati. Chapem,ze mas vazby k rodnemu mestu,riesim podobny problem,ale teraz uz mas vlastnu rodinu,doma budes tam,kde budes s detmi a manzelom,nie je dobre,ze ste takto od seba (i ked chapem preco). Drz sa

zuzanajamriskova
autor
18. apr 2013

@maria117 u svokrovcom sme žili pred svadbou...nedopadlo to najlepšie...a v bb sme bývali ako slobodný v podnájme...takže viem o čom to je...ja by som si už nejak zvykla...ale tak či onak na byt v bb nemáme takú vysokú hypotéku si nemôžeme dovoliť...a ten podnájom? je to poznámosti sťahujú sa do domu a byt chcú nechať synovi no ten má len 12 rokov 🙂 chcú to len za náklady prenajať...a na fakt dlho...takže to vyzerá tak že to asi vezmeme aspon kým som na rodičovskej a ked sa mi to už bude krátiť budem si haldať prácu tam kde ju bude mať aj mm a tam budeme riešiť aj bývanie...zatiaľ dáme peniaze čo máme na stavebko no a potom sa uvidí....ešte to nejako tie tri roky vydržíme ked už sme vydržali doteraz...

kaktusik007
18. apr 2013

@zuzanajamriskova aj toto je riesenie....lebo to nie je standardny podnajom, to je len byvanie za energie de facto... a plne chapem preco to ti vasi znami robia -- je daleko lepsie, ked mas v byte niekoho, kto ti sice plati iba zaklad, ale o kom vies, ze ti nespravi naschvaly a neoskrabe omietky..... prenajat byt je vzdy risk...

Strana
z5