icon

Ako vyriešiť dilemu s vianočnými koláčmi a svokrou?

15. okt 2024

Som tehotna a narodi sa nam babatko. Ja nebudem mat prilezitost piect. Vcera som spomenula pred svokrou ze si objednam kolace. Tak trochu sa urazila lebo ona pecie vela a kto to poje a naco objednavat.lenze jej kolace nam nechutia. Je pravda ze pecie vela aj 10 druhov aj viac ale ja peciem uplne iny styl.

Ako by ste to riesili? Objednat, upiect nieco aj ked neviem kedy. ci kaslat na to a ostaneme bez kolacov? len s tym co budu mat oni.sme od nich 3km a na sviatky budeme spolu..

pralinka86
15. okt 2024

A nechcete ich vy zavolat k sebe na stedry vecer? Ze prisposobit den malemu babatku?
Ak nie, tak by som tam prezila tych par hodín a ponukla sa tým cim si ona robila starosti, na veceru ak nieco nechces, doniesla svoju alternativu, kludne aj inych ponukla a doma si objednala, to čo mi chuti. Ja som po porode jedla sladkeho vyse hlavy, telo si pytalo na energiu a hocico, co bolo bez prace, bolo len plus.
Ten vecer bude podla mna aj tak hlavne okolo deti a darcekov, stromceka, jedlo by som fakt neriešila
Svora bude piect tie kolace dokedy bude na svete, vždy tak robila aj bude. Je ten typ/skola

ukgirls
15. okt 2024

u nas jeme kazdy nieco ine a tak sa vari kto co lubi..vianoce niesu o jedle..objednala by som len par na chut .. a kapustnicu mozes-nezjes jej predsa vela... ja som jedla a aj salat som si dala .... a zijeme obe .. a mozno je to skvela prilezitost ako sa osamostnatnit na vianoce ..svokra ostane doma bude mat svoje jedlo a vy svoje a na druhy den pojdete na navstevu ako v inych rodinach .. ak to este raz povie tak sa len usmej a povedz ok tak ostante doma nic sa nedeje my vas prideme druhy den navstivit ok?aj tak toho budeme mat dost s dietatom a aspon budeme mat vianocnu pohodu

autor
15. okt 2024

@sima234 ako sa vravi pre pokoj v rodine. Manzel chce ist. Sme nedaleko tak proste tak.. ale bolo to na zaciatku tazke.. nejak som si ale zvykla ze proste su to jeho jedina rodina...

autor
15. okt 2024

@ukgirls tak mozem/ nemozem.. ja som cele roky jedavala ine nez kapustnicu salat a rybu.. ani neviem ci chcem. 🙂 aj keby som mohla..

0kristina0
15. okt 2024

Nechces svokru urazit ale stazovat na konika sa ides. Tak naco tu vypjsujes a pytas rady ked svokre nechces nic povedat. Bud ticho a suchaj nohami ako doteraz, my to nepotrebujeme vediet ako sa ty velmi obetujes aby boli svokrovci spokojni.

vkatush
15. okt 2024

Moja babka pečie koláče ako pre armádu a dáva nám všetkým. Napriek tomu si ešte objednávame iné, lebo také aké chceme nerobí. Pošomre niekedy, ale prežije, niekedy si dá aj ona z tých "fajnových" 😂 aj tento rok som už objednala v predstihu.
Svokre rovno pravdu, žiadne omáčky a klamanie. Ste dospelí.

A k vianočnému jedlu, uvidíš podľa bábätka. Ja som mala presne vianočného 24.12., a teda nevedela som si predstaviť moje najobľúbenejšie sviatky bez jedla, ktoré miluje. Kapustnicu som si dávala dupľou, vyprážané rezne a šaláty každú chvíľu (to kojenie je riadny zaberák na hlad) a sladké, koláčiky tie moje objednané tiež (keďže klasické aké robí babka nemusím, aj keď jej sú veľmi dobré).

A to, že sú rodičia blízko. Máme svokrovcov tiež len na 5 minút z domu. Ale napriek tomu Vianoce si ideme v našom mini kruhu. Prípadne tam muž ide na prvú večeru/do kostola, a tak príde domov a máme spolu večeru.

kitycat
15. okt 2024

Je vhodna doba povedat svojre, ze nech spravi len 3 druhy kolacov, ktore vezmete na milost. Neviem ci je to jediny syn? Ale ved ked to nik neje, tak nech sa s tym nesere 😃

To iste moja svokra aj stara mama. 10 druhov, alejedine co nam chuti su rumove gulicky a male linecke. Uz to zacinaju chapat.

No a vy, resp ty si objednaj co len chces a objednaj aj ku svokrovcom nech ochutnaju s plnkou 😃

Co vam daju a nezjete, vyhod ci daruj

Insk kapustnivu som di dala, malej doteraz kapusta chuti 🙃

adik64
15. okt 2024

Ako sa poznám, ja by som povedala, že už som objednala aj vyplatila 🙂 Nenechala by som si nanútiť niečo, čo nechcem.

brendaa
15. okt 2024

Porozprávaj sa s mužom ako to vidíš ty, že zákusky na Vianoce objednáš pre Vás, budeš mať k spokojnosti. Ono budú to vaše Vianoce s bábätkom, nedaj si ich pokaziť zlou náladou....Menu na Vianoce pre seba si prines, nebudeš predsa hladovať, lebo to nemôžeš zjesť tradičné jedlo. Ja mám obe deti decembrové a mala som vývar, filé na masle a zemiaky...zem.šalát som nemohla... u nás deti majú aj tak zemiakovú kašu...😉......
Ak sa dá so svokrou sa porozprávaj ak o to nestojí, lebo je urazená tak s tým nič neurobíš.

autor
15. okt 2024

@0kristina0 tam necitaj 🙂 ja som chcela radu ako jej povedat ze si spravime podla seba, tak aby sa neurazila a nebolo dusno. Kde je tvoja rada?

cacianka
15. okt 2024

A vy ste kto ? Ty a vaše 2 deti sú susedovej ?
Poznáš to " odtrhne sa od rodičov svojich a prilne k manželke a budú 1 telo? (Nespomeniem si na presne znenie).
Vy dvaja ste rodina, vy a vaše deti, tak sa tak aj chovajte. Vy si urobte svoje Vianoce doma, budete 4, trepať sa s malinkatym bábätkom je určite praktickejšie ? ako 2 ľuďom, ktorí nemusia baliť caky paky milión drobnosti pre 2 deti.
Ty s mužom navaris jedlo aké chutí vám, aké môže dieťa, svokra môže doniesť hrniec svojej kapustnice a finito. Vy 2 nie ste nesvojpravni, aby ste si nemohli nastaviť Vianoce aj podľa svojho gusta, spojiť zvyky .
A keď už - aj svokrovci môžu večerať sami, sú 2, a 1.sviatok vianočný môžete byť cez deň pekne spolu, darčeky,jedlo, prechádzka

autor
15. okt 2024

@cacianka asi to dam precitat manzelovi.. ja by som aj brala.. 🙂

natalka13
15. okt 2024

je to 1vecera, rodinna, je normalne byt spolu Aj ty raz budes mat ich vek, mozno budes aj sama bez muza. A deti si budu uzivat samostatne vianoce bez teba.

saxana000
15. okt 2024

A.preco by si si nemohla napiect tie vlastne? Ja naozaj neviem dievcata ale v dmesnej dobe tehotne a po porode stracaju schopnost pohybu?Predpokladam ze ide o prve dieta ak by islo o druhe tretie a mas doma dalsie dve male deti co sa tesia na medovniky a darceky dojdes z porodnice vybalis kabelu babo polozis do hniezda a fungujes normal e dalej varenie upratovanie nakupy ulohy novorodenec spi takych 18 hodin denne... takze v klude si aj napecies ved nemusis mat 10 druhov zakuskov

0kristina0
15. okt 2024

Naco chces moju radu ked si ides svoje? Da sa odmietnut aj slusne, lenze ty budes radsej ticho "lebo stari ludia".

mironka
15. okt 2024

Keby piekla dačo fajne a také, na čo majú ostatní chuť,tak by sa pojedlo...keď napečiem také podľa seba, tak si to aj sama budem jesť...neznášam toto

natalka13
15. okt 2024

@cacianka co uz za cakypaky potrebuje tahat 3km?

tetapetra
15. okt 2024

Poďakuj, vyhoď a sebe objednaj. Prečo nespraviš, večeru raz aj ty? Takú vašu. Pozvi ich. Nie tento rok,ale budúci.

autor
15. okt 2024

@saxana000 je to nase druhe dieta a prve teda ani nahodou nespalo 18 hodin.. budem po planovanej sekcii neviem ako na tom budem s pohybom. Proste sa mi nechce piect. Naco ked si za 50eur kupim co nam chuti. Ved aj v obchode tolko necham...

karmen118
15. okt 2024

Spravte si Vianoce doma len ty, tvoj muž a deti a na 1 a 2 sviatok vianočný choďte k zvyšku rodiny a nemusíš sa obmedzovať a doťahovať so svokrou kvôli koláčom a budete jesť na Vianoce, čo chcete vy. Ste dospelí tak sa zariaďte po svojom.

nika23t
15. okt 2024

Pokiaľ po sviatkoch idete domov a budeš mat nejaké návštevy, objednaj si zákusky pre seba domov. Pokiaľ celé sviatky strávite pri svokre, neviem si predstaviť objednávať si vlastne zákusky.

autor
15. okt 2024

@0kristina0 ja nechcem byt ticho. Preto sa pytam ako diplomaticky odmietnut.. a vlastne nic si neporadila tak naco sa unuvas s pisanim

magdalenal
Autor odpoveď zmazal
zuzanapjat
15. okt 2024

Ideálnejšie by bolo, keby Štedrý večer každá rodina riešila samostatne a stretávali ste sa so starými rodičmi na Prvý sviatok vianočný na slávnostný obed. Nechápem, prečo by sa mali cítiť smutne, keď sú dvaja. Toto je škoda, že ste si nevyjasnili doma s mužom, že ste už dávno rodina a mali ste si zaviesť vlastné "rituály" vianočné.... jedlo ktoré vyhovuje i tebe, koláče aké máte radi, apd.

cacianka
15. okt 2024

Aj som sa bála, že sa urazis a budeš moja príspevok brat veľmi autoritatívny a nutenie.
V podstate som sa zastala teba a vašej novej mladej rodinky, vy nie ste malé deti aby skákali ako svokrovci pískajú a jedli to čo svokra nanúti.. Sami si tvoríte svoj rodinný život, svoje zvyky a tradície, nejaké predsa máš aj ty podľa tvojej rodiny tak prečo by si sa ich mala zriecť? Lebo svokra povedali? Je krásne že chcete tráviť spoločný čas, aj na sviatky, nenecháte seniorov osamelých celé týždne a už vôbec nie na sviatky, ale ste už samostatná jednotka, tak aj vy máte právo na plnenie svojich predstáv a zariadiť si život podľa seba. Aj na sviatky.

natalka13
15. okt 2024

pozri pre nu je to dat ti z kolacov, akokeby si jej darovala diamanty. trosku diplomacie, /nemas 5rokov/ podakuj, daj do mrazaku a mas zo suchacov super podklad pod cheescakek, s pernikmi ja zahustujem gulase. vzdy dam do mrazaku par.
nakoniec vzdy to mozes vyhodit,ak je to take hrozne.
moja svojra zas vypekala same kremove kolace s margarinom, moj muz vychvaloval jedol /mna by s herou vyhodil z domu😂/
ale aj deti pristupom ucis k ucte k rodicom a jedno kolko maju prave rokov.

autor
15. okt 2024

@cacianka keby bolo na mne sedim doma, kazdy chce byt doma a nefurikovat sa hore dole..

autor
15. okt 2024

@natalka13 mamicke sa inak oponuje nez manzelke.. ale aj to poznam... podla mojho manzela robim sladky puding a to davam o 1/3 menej cukru nez je v navode. Svokra dava 2x tolko aj to citit.. velmi sladke a nepovie jej nic.. 🙂

0kristina0
15. okt 2024

Rad si tu dostala kopec a na vsetko mas odpoved, ty si z kategorie, pridem sa postazovat ale aj tak nic menit nebudem.

stvura
15. okt 2024

ja som asi nejaka vynimka zapadneho Slovenska...robim aj kapustnicu aj sosovicovu 🙂, lebo moj muz lubi kapustnicu a ja som zvyknuta na sosovicovu...inac co sa tych kolacov tyka, tak kludne objednaj, ved preboha kolko ich objednas, nie sto?, nie? my sme piati a pocitam tak tri/styri kolace na kazdeho. S dcerou peciem aj suche (odkedy bola malicka) ale len preto ze ona rada pecie...robim minimum vsetkeho, skutocne aj salat rozratam dva zemiaky na osobu aby mi neostavali haldy jedla