Ako vyriešiť finančné problémy v manželstve?
Ahojte, prišla som si po radu lebo očividne to nevieme s mužom vyriešiť.
Sme manželia skoro 2 roky pred tým 6 rokov vzťah z toho 4 roky sme spolu bývali. Vtedy sme fungovali že 1/3 nájmu som platila ja a on zvyšok. Takto to bolo rozdelené aj na stravu a drogeriu.
Po svadbe sme si nedali jeden spoločný účet. Muž medzičasom kúpil byt ktorý je písaný len na neho. Kúpil ho pred svadbou ale nadobudnutý bol počas manželstva. Ale teda nie je môj. Posielam mu na byvanie rovnaku čiastku ako na nájom. Povedala som mu či je to pre neho adekvátne, povedal že áno. Argumentovala som to tým že by som posielala viac ale byt nie je písaný aj na mna. Ale stále sa kvôli tomu hádame. A takto je to s každým výdavkom že s sna všetko proste skladáme a posielame si medzi sebou. Keď náhodou niečo platí len on tak mi to ako keby vyčíta.. nie je mi to už komfortne. Dnes som mu povedala že navrhujem spoločný účet ale to nechce.. ja už neviem. Sú u nás aj rozdiely v platoch on zarába 3-násobok toho čo ja, co si myslím že je hlavný problém. Ale neviem to nejako dorovnať a cítim sa preto veľmi zle. Do toho ešte riešime aj IVF takze veľa peniazi ide aj tam. Ako toto vyriešiť? Nechcem sa hádať, ale on argumentuje že je to takto dobre a neskôr sa vždy pohadame. Keď nastane téma peňazí a nejakú kúpu navrhnem ja tak mi tak povie že tak si to kúp zo svojich. A toto mi proste vadí.. pričom to je vec do domácnosti..
Ja myslim, ze v tom bude to IVFko. Mozno dobra dusa z rodiny mu poradila, nech do teba nesyoe vela penazi, ked z toho nic (dieta) nemusi byt. Mozno aj mal ideu vylozit ti srdce na dlan💔ale bol niekym zbrzdeny, kto sa dozvedel o vasom snazilkovani v plodeni. Skus kaslat na peniaze, stres ti nesvedci pri vyrabani babatka. Ked bude babco na svete, mozno bude ako tatko zdielnejsi k rodine.
Autorka my to mame tak, ze tiez mame dva ucty, zriadene dispo obaja k obom, vratane terminakov...on plati hypo, naklady na jedno z dvoch aut co mame, tym myslim, poistka, servis a este svoje prkotiny...ja platim stravu, skolu, drogeriu, oblecenie, plyn, elektrinu...skratka vsetko ostatne. Ale ide aj on do obchodu a kupi, natankuje aj do "mojho" auta a pod. Neposielame si peniaze...proste to berieme tak ze to ide z jedneho vreca a delime si zodpovednost za hospodarenie v danych oblastiach. Ja neviem, mozno ma pocit, ze to potrebuje drzat pod palcom. Nepochadza z rodiny kde sa stradalo?
Ked ti teraz vyhadzuje veci na oci,naozaj veris,ze ked pojdes na rd,tak nebude? Ja by som s dietatom pockala. Zastavaj sa kolko chces,ale ok to nie je
Autorka-ja len tolko-si naivna a velmi.
autorka si naozaj strašne naivná. Lepšieho muža nepoznáš ale stráži si financie.. panebože. Tak to naozaj málo skvelých mužov poznáš.
Neviem si predstavit takto fungovat, aby sme mali "pravidla", kto komu a kolko posle. Ja som momentalne na RD, kym mam peniaze nakupujem z nich, ked nemam, muz mi da. Vsetky ostatne vydavky plati on, ked nieco kupujeme, dohodneme sa spolu. Aj pred materskou sme platili z toho uctu, kde boli peniaze, nikto si nic nepocital, ze moje a tvoje peniaze.
Hmmm ono je možno aj toto dôvod, prečo by dvaja nemáte mat spolu dieťa... Nie som hnusna ani neorajna ake fakt chceš do takéhoto (ne)vztahu priviesť dieta?
Ja by som skôr riesila rozchod ako tehotenstvo.
Fakt si myslíš, že toto je dobrý muž? Ja som v utorok nastúpila do práce od marca 2020, ako ok, bola som tehotná, najprv MD, potom RD, ale sedela som doma vyše roka, nie preto, že by som si nevedela nájsť prácu(aj keď aj to bol jeden z dôvodov) ale manžel mi povedal, nech si doma oddýchnem aspoň rok-dva, keďže som celé tehotenstvo a 1/2 RD strávila zavretá doma s deťmi na online vyučovaní (prváčka a stvrtak a skončilo to keď syn bol siestak a dcéra tretiačka) plus aj s novorodencom, ktorý mal silný reflux. Že si to zaslúžim. Všetky náklady znášal on, keďže mesiac pred pôrodom moj zamestnávateľ skrachoval a ja som nemala nárok na podporu v nezamestnanosti.
Ani jeden jediný raz som nepočula, keď som chcela niečo kúpiť nech si kúpim zo svojho a to sa nebavím len o veciach do domácnosti, ale aj napr. dovolenke, kvetoch (zbieram vzácne druhy monsters), masáži, permanentky do fitka apod...
My sme ešte ani manželia neboli a už som mala kartu od jeho účtu a bola som disponentom v banke...
Zamysli sa, či ozaj chces s takym človekom dieťa, lebo sice ti teraz hovorí a máte dohodu, že počas materskej sa o všetko postará, ale garantujem ti, že to budeš mať denno denne na tanieri
Ako nerozumiem, keď on kupoval byt, tak už ste boli spolu, žili ste spolu, prečo ste vtedy neriešili byt spoločne?
Inak spolocny ucet je nieco od coho sme v banke boli doslova odhovoreny...ucet je vzdy len na jedneho a druhy ma len dispo...doslova nam kamarat v banke povedal, ze ak sa nieco majitelovi uctu stane, ci ozaj bezat do banky bude prva vec co sa nam bude chciet robit, aby aspon nejake peniaze boli k dispozicii...a potom druha vec...chces aby vedel o kazdom prde co kde kupis a zakolko? Sama vravis, ze si strazi peniaze...
Tak dobre, je lepsi od vulgarneho kurevnika, ale to by asi nemalo stacit, ci?
Tak prestan cokolvek financovat a povedz ze za teba je to takto ok. Ste manzelia, vsetko mate spolocne, on zarobi dost tak ked mu nevyjdu peniaze tak nech sa ozve a ty mu mozno das ak uznas ze je to potrebne.
Btw. Prve by som zrusila IVF a hned za tym riesila rozvod.
no tak je načase otvoriť oči a spoznávať naozaj skvelých mužov, lebo toto nie je skvelý muž . Ako je lepší ako tvoj ex ( kurevník a primitív ) a to ako má stačiť ? Vieš ako môžeš skončiť pri rodičovskom ?
Ahoj, my mame oddelene ucty v manzelstve a nemame ziadny spolocny. Nam to tak vyhovuje a hadky to nevyvolava. Fungujeme tak, ze kazdy plati nieco. Mame rozdelene trvale prikazy, vychadza to cca podobne. Muz zaraba viac, takze plati potom ostatne veci, nakupy, zabavu, benzin, ine vydavky a pod. Takze ked sme spolu ja naozaj takmer nikdy neplatim. Vacsie vydavky sa vzdy dohodneme kto co zaplati.
Podla mna u vas su na kazdej strane nastavene inak ocakavania, to je problem. Zjavne tvoj muz rad usetri, tak chce aby si viac platila, ty sa citis ze tahas za kratsi koniec kvoli nizsej vyplate a ze nemas byvanie a pod. To su veci co si musite vykomunikovat v pokoji, nie vtedy, ked sa o tom pohadate. Z mojho pohladu by bolo fer mat byt na polovicu ako hovoris, alebo kup druhy investicny, mensi, daj do prenajmu a kazdy si platte ten svoj
sice je pekne,ze si zamilovana ,ale co ak sa raz rozidete a co tebe ostane? on splatena novostavba a ty nic... ani uspory .. ak mas dostatocny plat zober si uver a kup si aspon jednoizbak a daj ho do podnajmu - z toho ho splatis .. co sa tyka jeho -tebe to vyhovuje -tak to plat aj nadalej tak,ale jemu povedz,nech to proste nevycita .. neriesila by soms nim peniaze ale to ako sa s tebou bavi
Darmo Ti tu cokolvek poradime, ked on chce mat svoje peniaze, tak s nim nepohnes. A ak Ti niekto napise, ze po porode s nim pohnes skor, tak je rovnako naivny ako Ty.
@autorka a čo si čakala, že ti tu poradíme, keď sama píšeš, že keď príde rad na financie, tak ti povie, že jemu to takto vyhovuje... To už samo osebe je na zamyslenie. JEMU to tak vyhovuje. Ale nemala by od neho namiesto tejto egoistickej odpovede zaznieť otázka "čo navrhuješ?" alebo "dobre, poďme nájsť kompromis"... Sa zamysli.
@dskjhfdlkdjhl vieš len to my už staré páky čo niečo odžili a vidia ten svet reálne už vidíme. Ona ešte nie.
@dskjhfdlkdjhl presne to mi napadlo, ze podme to porovnavat s uplnym dnom a kazdy vyjde ako skvely chlap.
Autorka: ze ho hanba nefacka. A navyse ked zaraba 3x tolko co Ty. Darmo ho ospravedlnujes preco je to tak - pravda je taka, ze je to chore, naozaj akoby si bola jeho podnajomnicka. Nechapem akoze si "mas nechat celu vyplatu". Ved z nej prirodzene financujes ine veci. Tiez spolocne.
Neradim Ti rozchod ani rozvod - ale narovinu hovorim, hanba mu ako milujucemu manzelovi, co by mal byt, a ak tvrdis, ze je, hoci ano z tejto temy to tak nevyznieva...
A to tiez mame dva ucty, kazdy svoj, od zaciatku. Ked sme sa brali, mali sme aj kazdy hypo, byt atd ... Odkedy sme manzelia, vsetko je spolocne. Nemame nijaku dohodu, proste komu pride pod ruku aka faktura, ten to zaplati. A je jedno ci je to na energie, auto, velky nakup, moje ci jeho hobby, nieco detom... Uplne jedno. Proste sme my, manzelia, rodina. A nie spolubyvajuci alebo spolocnici vo firme
Silou mocou to nechces pocut, ale je to chore a obavam sa ze ak sa vam to ivf podari, sice je dohoda ze akoze sa on postara a potiahne, ale budes to mat vyhodene na oci stale ked sa mu znepa i - pozri ake cirkusy robi uz teraz.
A nie, nebude to kvoli pomerom, muz bol z rodiny kde nebol ani cent navyse a zivot sa s nim nemaznal. A napriek tomu chape slovo SPOLOCNY v rodine, manzelstve, a aj vo financiach.
Drzim palce nech trosku "precitnes" a date to naporiadok...
Ved presne len ty vies ako to mate, mozno si tu jeho "nespokojnost" len nahovaras...objektivne si to rozdelte a prestane si posielat kazdy susen. Ak casom povoluje, tak to je pozitivny trend ...niekomu dlhsie trva kym pochopi, ze nemusi vsetko riesit sam a moze aj dôverovať co teda v manzelstve je zaklad.
Ja zas nechapem pary ktore maju spolocny ucet, pre mna je to nepredstavitelne. Ako ok hospodarme spolu, ale moj ucet je moj 😃 Nemusi vediet o vsetkom co si kupim a ani ja o nom. Skratka trosku slobody aspon.
Co sa tyka autorka energii co platis, mala by si mu platit POLKU energii a on celu hypo. Lebo takto mu prispievas vlastne aj na tu hypo, aj ked je to "prezlecene do energii"
No a co sa tyka toho jeho bytu, citam tu nejake rady typu porad sa s pravnikom ci byt nepatri predsalen do bsm...
Neviem, ale mna by ani nenapadlo robit si narok na byt, ktory on kupil pred manzelstvom a splaca ho on. Mne by sa tiez nepacilo keby si moj muz robil narok (po rozvode) na byt, ktory splacam len ja a kupila som ho pred svadbou. Asi nikomu si myslim.

Ostane ti niečo navyše, keď mu pošleš peniaze?