Ako vyriešiť finančné problémy v manželstve?
Ahojte, prišla som si po radu lebo očividne to nevieme s mužom vyriešiť.
Sme manželia skoro 2 roky pred tým 6 rokov vzťah z toho 4 roky sme spolu bývali. Vtedy sme fungovali že 1/3 nájmu som platila ja a on zvyšok. Takto to bolo rozdelené aj na stravu a drogeriu.
Po svadbe sme si nedali jeden spoločný účet. Muž medzičasom kúpil byt ktorý je písaný len na neho. Kúpil ho pred svadbou ale nadobudnutý bol počas manželstva. Ale teda nie je môj. Posielam mu na byvanie rovnaku čiastku ako na nájom. Povedala som mu či je to pre neho adekvátne, povedal že áno. Argumentovala som to tým že by som posielala viac ale byt nie je písaný aj na mna. Ale stále sa kvôli tomu hádame. A takto je to s každým výdavkom že s sna všetko proste skladáme a posielame si medzi sebou. Keď náhodou niečo platí len on tak mi to ako keby vyčíta.. nie je mi to už komfortne. Dnes som mu povedala že navrhujem spoločný účet ale to nechce.. ja už neviem. Sú u nás aj rozdiely v platoch on zarába 3-násobok toho čo ja, co si myslím že je hlavný problém. Ale neviem to nejako dorovnať a cítim sa preto veľmi zle. Do toho ešte riešime aj IVF takze veľa peniazi ide aj tam. Ako toto vyriešiť? Nechcem sa hádať, ale on argumentuje že je to takto dobre a neskôr sa vždy pohadame. Keď nastane téma peňazí a nejakú kúpu navrhnem ja tak mi tak povie že tak si to kúp zo svojich. A toto mi proste vadí.. pričom to je vec do domácnosti..
Iba drobnosť
- byt je iba mužov
- hypotéku si spláca sám sebe, na svoj byt
- ty mu platíš energie a poplatky , stravu, drogériu
Je mu sveta žiť, keď žije za tvoj plat.
Keď sa vám nedajbože niečo o pár rokov pokašle, nevieš si zobrať ani 1 múr....
Áno, podľa zákonov a Orava budeš mať nárok na 1)2 € zo zaplatených splátok hypotéky, ale keď už teraz je taký žgrlavy , tak budeš mať svoje € v riti to teda pardon v jeho byte a vymoženosť na veľmi ale veľmi dlhé lakte. Aj keby ti vyplatil obratom, tak zase len z úspor ktoré si ušetril počas manželstva defakto aj z tvojich.za tie susne po pár rokoch si nekúpia ani garsónka, možno škatuľu od televízora pod mostom. Joop a keď sa vám dieťa podarí, buď ti ho vezme lebo ty nemáš adekvátne bývanie, alebo sa budete zohrievať pod tým mostom spolu.
Viem že som pritiahla za vlasy, ale realita je krutá.
chodili sme spolu 4 roky a kupil si byt, majitelom sa stal až v manželstve..byt bolo povedané, že je spoločny, akurát mi nepatrí..
chcem byt ako spoludlžník na hypotéke, ale nezapíše ma do listu vlastníctva..
je to najlepší muž, akého som kedy stretla..
len si stráži financie..
Nejak mi to nevychádza 😨
@karolinakr žiaľ lepšieho nestretla....je mladá a ktovie z akých rodinných podmienok....
Myslím, že sa zakladateľka urazila.
My nie sme manželia ale mame spolu dieťa. Odkedy sa narodil, priateľ mi posiela peniaze na platenie bytu. Byt je môj, kupovali a vyberali sme ho spolu. Ale mame dohodu, že väčší byt alebo dom kúpi on. Aj keby kúpil v manželstve. Financie sme šli vždy pol na pol, teraz mi mesačne posiela 400 eur. Ak niečo potrebujem mam jeho kartu a kľudne môžem nakúpiť co potrebujem. Nijak sa mu nepovedam. Ja sa starám o malého, ale domácnosť mame napoly. Perie, upratuje, vysáva. Rovnako sa stará aj o malého. A nič mi nevyčíta. Keď sa rozhodnem ze si niečo na seba kúpim tak sú to kúpim a nerieši xi z mojej karty alebo z jeho karty. Rovnako som mu ja kúpila mobil na narodeniny. Nepýtal sa odkiaľ na to mam ani nič. Ja mám sporiaci účet, on ma sporiaxi účet aj malý ma sporiaci účet. Ja si dávam koľko viem mesačne, on tiež a malý dostáva prídavky. Ale všetko riešime z NASICH peňazí. Nemáme moje a tvoje. A NIE SME MANŽELIA A VY ÁNO. Toto sú veci, ktoré sme riešili keď sme spolu boli pol roka. Ako co budeme financovať. Vtedy sa sťahoval ku mne do podnájmu. Toto sme riešili skôr ako to či sa vezmeme a koľko detí budeme mať. To je základ každého vzťahu. A to on je šetrný, ale chápe ze teraz je to inak ako keď som bola v práci. A aj tak zarába viac ako som zarábala ja. Čiže ak by sme sa nevedeli zhodnúť na financiách, pochybujem ze by sme spolu boli. A nemám pocit ze ma vydržiava.
Autorka a vieš o tom že ťa môže dopísať ako spoluvlastníka bytu na list vlastníctva? Alebo že ti jednoducho môže ako manželke darovať polovicu bytu? My sme to mali takto: pred svadbou sme mali každý vlastný byt, po svadbe sa jeho predal a kúpil sa väčší spoločný z peňazí čo sme mali za.predaj, ten druhý byt sa prenajima a manžel sa tam dopísal ako spolumajiteľ keďže za.peniaze z predaja jeho bytu sa kúpil spoločný byt v manželstve , ktorý už patril obom. chápeš a majitelia oboch bytov sme dnes obaja spoločne.
@sono2 alebo je v práci.
@zltalienka ako toto že ďalšiu prácu alebo víkendy robiť, len aby bol môj muž spokojný, to hraničí s terorizmom. Jasne, že povedal nie, ale keby nastúpila, myslím, žeby sa mu to ľúbilo
@sono2 jasné, že sa urazila, lebo všetky ženy jej muža závidia, a ona toľko kritiky nevie zniesť
ale ja by som jej neradila rozchod, hlavne, ked to je najlepší muž, akého keby stretla, nech si to vyžerie pekne všetko
@hendikep no takých už bolo, čo si dobre poznali muža a a koniec im ostali len oči pre plač.
Neviem, prečo tu čítaš medzi riadkami, že tie, ktorým sa to nezdá ok, ako fungujú, veria a tvrdia, že majú dokonalých mužov..
Faktom je, že v danom usporiadaní, je autorka v nevýhode.
Možno je jej muž ok a nech sa stane cokolvek, podrží ju.
Proti tomuto predpokladu ale hovorí to, že už teraz je financovanie vyrazne v jeho prospech a ešte sa mu máli...
@sono2 to ukazuje nezmyselnosť jeho požiadaviek...aby dávala do spoločného rovnako. Jednoducho je to (minimálne v ich prípade) tak, že žena zarába menej. Vedel to vopred, tak nech ju berie za svoju manželku so všetkým (aj s nižším platom) alebo ....si ju nemal brať. A detto ona...snáď jej to otvorí oči....nech vidí, že on ju neľúbi takú aká je....v dobrom aj v zlom....stále ju má za "spolubývajúcu" s manželskými výhodami.
Ty musis vediet aky bol,
kupoval ti darceky?
nerozculoval sa ked nakup v potravinach platil aj on?
bol problem aj pri nakupovani beznych potravin?
Toto mozes, toto nie, take drahe nevar a podobne, ...?
mozno ste aj z toho ivf nervozny obidvaja, do toho hypoteka, je to skuska vztahu, asi si uvedomuje percenta uspesnosti pri tychto zakrokoch a ma v hlave ze to budete musiet podstupovat este raz, platit mozno este raz, do toho ty pises ze hormony,...
Od kosti drzgrosi zenu, frajerku nechcu
lebo aj na tu najnenarocnejsiu zenu by sem tam aspon na sviatok musel obetovat nejake to e,
ibaze by potreboval sluzku, lebo mama mu zomrela
Inak ja neverím ze za 4 roky bývania pred svadbou si nevšimla jeho lipnutie na peniazoch....
Manželstvom končí "ja a ty" a začína MY.
Ako si rozdelíte deti? Na koľko vyčísli tehotenstvo, pôrod a kojenie??? Nechápem takéto delenie ...
Oddelené účty máme aj my, ale financovanie všetkého je spoločné.
ja si nemyslim, že ti chceli baby zle, aj ked niektore vyjadrenia by som nehovorila nahlas, chceli ta možno trošku varovať..samozrejme, že si ho budeš braniť, lebo by inak cela tvoja iluzia o dokonalosti muža dostala trhliny, tak logicky nepojdeš na fore proti nemu,..sama si nakoniec uznala, že ty si bola na vine, lebo si mala požiadavky, a vytriezvela si..
jednu mudrost som sa rokmi naučila, ak človek nechce počuvat rady a chce sa namočit do problemov, netreba ho odhovarať, ale treba ho popostrčiť..takže good luck to you a držim palce
takze uz ste na ceste prepisat polku bytu na teba? a zriadit spolocny ucet? ci ako ste sa dohodli vlastne? ci iba ty si ustupila, on ta akoze pochopil, co ti vadi, ale realne je vsetko po starom?
@reanda nerieš, jej to tak vyhovuje a my sme za zlé
@sono2 tiez poznam takeho...
Nekomfortne by ti malo byt z iných veci, ale ok… kto chce kam…
vies autorka, ale tu ide o to, ako vec podas. TY. lebo ty si ho v prvom rade tak opisala v prispevku. A nepises, ze a dnes sa "ojedinele stalo toto", ale ze sa to bezne stava ("ked navrhnem... tak nech is kupim sama")
Cize teraz si so to premyslela, potlacila red flags, nasla pozitiva a vsetko je ok. Tak samozrejme, prajem ti to, nech si spokojna.
MOj chlap, ked zarabal 3x viac ako ja, ma nenechal ani najom platit, doslova som ho platila tajne ja, aby mi nevykrikoval neskor (ak by.. vsak kazda to pozna, za slobodna.. vezme nieco bezodplatne a potom zlatokopka :DD). Nie to este 1/3tinu... pre priklad. V zivote nic nevyrataval a nie, neposielala som mu cast na nakupy.. Tak mne to pride divne.

@lubkovaandrejka nie, rozdielne názory celkovo na vzťah, výchovu atď.