Ako vyriešiť finančné problémy v manželstve?
Ahojte, prišla som si po radu lebo očividne to nevieme s mužom vyriešiť.
Sme manželia skoro 2 roky pred tým 6 rokov vzťah z toho 4 roky sme spolu bývali. Vtedy sme fungovali že 1/3 nájmu som platila ja a on zvyšok. Takto to bolo rozdelené aj na stravu a drogeriu.
Po svadbe sme si nedali jeden spoločný účet. Muž medzičasom kúpil byt ktorý je písaný len na neho. Kúpil ho pred svadbou ale nadobudnutý bol počas manželstva. Ale teda nie je môj. Posielam mu na byvanie rovnaku čiastku ako na nájom. Povedala som mu či je to pre neho adekvátne, povedal že áno. Argumentovala som to tým že by som posielala viac ale byt nie je písaný aj na mna. Ale stále sa kvôli tomu hádame. A takto je to s každým výdavkom že s sna všetko proste skladáme a posielame si medzi sebou. Keď náhodou niečo platí len on tak mi to ako keby vyčíta.. nie je mi to už komfortne. Dnes som mu povedala že navrhujem spoločný účet ale to nechce.. ja už neviem. Sú u nás aj rozdiely v platoch on zarába 3-násobok toho čo ja, co si myslím že je hlavný problém. Ale neviem to nejako dorovnať a cítim sa preto veľmi zle. Do toho ešte riešime aj IVF takze veľa peniazi ide aj tam. Ako toto vyriešiť? Nechcem sa hádať, ale on argumentuje že je to takto dobre a neskôr sa vždy pohadame. Keď nastane téma peňazí a nejakú kúpu navrhnem ja tak mi tak povie že tak si to kúp zo svojich. A toto mi proste vadí.. pričom to je vec do domácnosti..
Hypoteku mame spolocnu u nas aj majetok,,aj vsetko, a tak by to malo byt a kazdy prispeje cim moze do rozpoctu. Ak niekto zarobi 3x viac, tak ma hradit takmer vsetko. To dava logiku. Príde dieta a nakoniec ostanes na ulici aj s dietatom, lebo s tymto tu sa nebude dat vydrzat.
A nechcem ti brat iluzie, ale neviem ci sa ti podaro hradit drogeriu a stravu, strava je pomaly najvyssia polozka, s drogeriou mozes ratat pri dietati aj do 1000e, tak vela stastia. 😐
Absolútne sa mi nepozdáva správanie tvojho muža ohľadom financií v manželstve, no s tým bytom tomu úplne nerozumiem. Keď tu bola téma, že byt vlastnila žena, tak ste jej takmer všetky písali, aby polovicu v žiadnom prípade neprepisovala na muža, veď všeličo sa môže stať. A to, že aj muž sa podiela na splácaní hypotéky? No a? Veď tam býva, v podnájme by tiež musel platiť. Takže aj takto sa dajú veci vnímať, ak sa zamení pohlavie.
@karolinakr tak je este sprostejsia .. nedokazem pochopit ako mozu byt ludia takyto sprosti a nezodpovedni.... keby sme sa bavili o tejto situacii pred 20 rokmi nepoviem pol slova ale to by sam byt mozno ani nedostal ale teraz?? ked vsade vyskakuju podvody, kradeze a zakernosti?? to kde ziju v narnii??
Tu ciastku co si volakedy platila za najom a teraz to posielas muzovi, to je za co? Akoze aby si tam nebyvala zadarmo? Ja by som tiez nechcela byvat zadarmo, ale ty si vlastne najomnik u svojho muza. Vytvara to vo vasom vztahu velku neronovahu, kde on ma navrch ako kazdy majitel bytu voci najomnikovi. Toto by som nikdy nerobila. Nikdy by som nebyvala niekde co rovnakym dielom nevlastnim.
Mozes sa tu hnevat na zeny kolko chces, ale fakt je ze ty sama s tym sem prisla. Ty sama mas hlas v hlave ktory ti nasepkava ze to co sa u vas deje nie je uplne v poriadku. Len si asi dufala ze ta uchlacholia a ty budes moct ten hlas umlcat, ale miesto toho ti nasadili dalsie cerviky do hlavy.
@sono2 nie som síce pravnik, ale mohol si hypo (papiere) vybavovať pokojne aj 2 roky dopredu (obrazne) povedane, ale ak zapis na kataster bol teraz, keď už sú manželia, byt je podla mňa automaticky BSM. Aj keď je tam napísaný iba on. Bud treba dat opraviť zápis na katastri alebo to doriešiť s bankou. Predpokladám ale, že keby ju tam teraz dopisoval a opravoval zmluvu, tak im dajú aktuálne úroky, preto to nechce.
@autorka cize ako to máte? Vieš toto objasniť?
Pripadne @draik by mohol objasniť, ako to je v skutočnosti právne v poriadku
@zltalienka si neviem predstaviť, že by som vlastnému mužovi posielala peniaze za nájom, úplne úbohé a sila, že si ho ešte zastáva 🤦 by som sa cítila ako obyčajná úbožiačka... Veď sú manželia, majú byť jedno... Vôbec nerozumiem, ako takéto manželstvá vôbec fungujú roky...
Z mojho uctu tiez odchadza hypoteka a energie, ale u nas je to tak, ze dom je aj moj pol na pol a hlavne, manzel hradi uplne vsetko ostatne potraviny, oblecenie, drogeriu, vylety, skolu, tankovanie, vsetky darceky detom, dovolenky, plus manzel setri na velke vydavky do domu, teraz to boli vonkajsie zaluzie napriklad... ja si nieco odkladam na mojom ucte, pre deti, ked chcem nieco kupit len tak, ale 90% platim manzelovou kartou, ktoru mam tiez, okrem svojej. Tak mne to potom tu nejde do hlavy, zijete tolko rokov spolu, ty nemas z toho nic, ale na vsetko prispievas jemu a to je velmi zle.
@lienka.7 zápis do katastra nemá so zmenou úrokov nič spoločné. Mal by akurát banku požiadať o súhlas a následne na základe nejakého titulu (darovacej zmluvy napríklad) urobiť nový vklad do katastra. Vzhľadom na digitalizáciu štátnej správy by to nemal byť problém vybaviť všetko z gauča. Navyše súhlas banky možno ani nebude potreba, nie každá banka ho vyžaduje, je treba sa informovať u konkrétnej banky.
@lienka.7 áno presne tak úroky by už neboli tie z pred 2 rokov. A preto aj poradkyňa povedala že počkáme na refinancovanie vtedy to už tak bude čo sa týka hypotéky. A ako tvrdím radili sme sa ohľadom toho a odporučili len tou darovacou zmluvou. Neviem či to tak totiž je že keď bol nadobudnutý počas manželstva tak automaticky sa to tak berie. Ale každopádne sa poradíme ďalej ako toto doriešiť.
Len autorka neviem či si uvedomuješ, ale keď budeš 50% vlastníčka bytu, Tvoj manžel bude požadovať, aby si platila 50% hypotéky + 50% ostatných poplatkov + 50% energií. Otázka znie, či na to máš dostatočný príjem?
Lebo z toho ako si ho popísala doteraz, pochybujem, že prejdete na spoločné hospodárenie.
@mell27 ja tiež nerozumiem. Kvôli čomu to potrebujú robiť? Nedôverujú si? Veď za tie roky (4r spoločného bývania + 2r manželstva) musia vedieť ako ten druhý hospodári s peniazmi. Aký je potom iný dôvod? Mne napadá už len sebeckosť. A tá do manželstva/dlhodobého partnerského vzťahu nepatrí. A už vôbec nie, ak chcú mať deti.
My sme už manželia. Ale od kedy sme spolu bývali. Nikdy odo mňa vtedy ešte len priateľ nepytal ani cent. Začali sme stavať dom. Kúpili pozemok z jeho peňazí, žili sme spolu. Hneď ma zapísal ako vlastníka. Bral hypotéku, ja som bola nezamestnaná. Živil ma a ani raz mi to nevycital.ked sa hocikto spýtal, povedal ze žijeme spolu.co je jeho je aj moje. Hneď na začiatku mi dal kartu. Brali sme sa až keď sme mali 2 deti
@zltalienka a prečo brala platit 50% všetkého??? Ked uz tak, nech platí každý 50% zo svojho prijmu, teda autorka 500 a muz 1500. Ci ona ma dat všetky svoje peniaze a potom co? Bude si cucat prst? Alebo sa doprosovat mužovi, či jej dá peniaze na vložky? (Ano, aj takého chrapuna poznam). Hej, a svadobnú cestu sebe a decku a platit potom z rodicaku ako inú tu na fóre, co? Ja neviem ženy, čo to mate doma za poriadok a za "pravidla" 🤦♀️
Všetci s rozdelenými peňaženkami pochopte jednu vec. Nič už nie je vaše alebo vášho partnera po svadbe. Každý halier čo zarobíte obaja je VÁŠ. NIE TVOJE A JEHO/JEJ. Načo sa beriete? Ak chcete svoje , ostaňte sami. Koľko z vás je zobratych v kostole nechcem ani vedieť ... Manželstvo nie je o Tom mať jeden účet a pýtať sa ako psík toho druhého kedy môžte čo kúpiť. Je to o spoločných rozhovoroch , rozhodnutiach , láske... Je mi ľúto autorky že je v situácii akej je. Ale každá ste si brali svoju polovičku snáď už keď ste mali predebatovane životné otázky ako sú deti , peniaze , idei, životné sny a plány. A žiaľ je to pravda ktorá bude mnohým nie moc po chuti ale je to tak.
@lienka.7 u nás doma je všetko spoločné.
Ale autorka píše, že keď náhodou jej chlap kúpi niečo bez toho aby si to rozrátavali, tak jej to pri hádke vyhadzuje na oči. Myslíš že takýto typ človeka dovolí aby on platil viac ako polovicu za byt, ktorý vlastní len na polovicu?
Alebo prečo jej tú polovicu bytu ešte nedaroval?
V tomto prípade (autorky) je to jasné, manžel sa svojimi peniazmi deliť NEBUDE.
Áno, presne to co popisuješ hrozí autorke...len ona to nevidí....
Môj muž na mňa prepísal pol domu bez toho, aby sa mu nejakým spôsobom menila hypotéka. Dosť trápne,ako sa zastávaš chovania svojho muža. Už len to, že mu platíš nájom hovorí za všetko. 🤦
@zltalienka mne je jasne, ze nie. On pôjde tvrdo 50:50, lebo vsak tak to "kedysi" mali.
Tiež už tu bola taka diskusia, ze chlap si svoju výplatu (resp.teda velku cast) šetril a platila všetko žena z rodicaku, lebo vsak aj predtým, keď zarábala to tak mali. A mala si predsa našetriť. 👎 a nielen jedna debata... a každá začína tým, ako sa s mužom ľúbilo a ona verila a bla bla blaaa
Ani by ma nenapadlo platit este jeho hypoteku z rodicaku a ešte si mas aj ušetriť. Toto ti povie len korunovaný chrapun. Ale takých si tie ženy dobrovolne berú. Potom, s jedným, dvoma deckami im naozaj ostáva iba "držať hubu a krok" , lebo vsak keď sa ti nepáči, byt je môj, môžeš ist👌
@lienka.7 aj to rozdelenie, že obaja dajú 50% zo svojich príjmov má svoje úskalia. V momente ako bude tých výdavkov viac a bude potrebné dať viac ako 50%, tak tej osobe, čo má výrazne nižší príjem môže zostať na vlastné výdavky menej než málo....kým druhý bude mať veľa zvyšných peňazí...
Alebo keď bude 1 z nich dočasne bez práce, na dlhodobej PN, či RD.
Držím palce, aby ste sa v klude dohodli. To sa netreba čudovať, že sem ženy píšu tieto veci. Je tu strasne veľa diskusii kde sa niečo takéto rieši a žena ťahá za kratší koniec a dosť zle dopadne. Ja som napr nikdy nebola za to aby sa na niekoho automaticky písala polovica bytu, keď nijak neprispel. Skôr by som od začiatku trvala na menšom príspevku ku kupe a na LV mať zapísaný patričný podiel. Nejaké rady si si tu možno predsa len našla, tak to snáď doladíte k spokojnosti.
@gribka1 hocičo čo si kupuješ, si nekupuješ z vlastných ale spoločných peňazí 😀 tvoje peniaze na účte sú neni tvoje ale vaše. A ak keď chápete že je to spoločné, prečo máte k tomu prístup len vy? A o Tom som písala , nebudem si brať človeka ktorý by mal problém že si chcem niečo kúpiť. Keby si chcem kúpiť kabelku od Diora a potom budem doma decku dávať suché rožky a manžel mi povie že haló?? Tak mi to povie právom. Na Tom fakt nič neni. Obaja sme ale dospelé , normálne zmýšľajúce osoby. A to som veľmi rada keď si kúpi aj veci pri ktorom mu poskočí srdce lebo život neni len o potrebných veciach ale v rámci normy. Opačná situácia - keby môj manžel spravil dlhy, alebo ja by som spravila, je to aj jeho problém alebo môj. Potom by vám ani oddelené účty nepomohli. Neprišiel by ujo exekútor že aha , to je váš účet pardón, tak nato vám nesiahneme... O Tom je manželstvo.
Autorka, v úvodnom príspevku píšeš: “ Muž medzičasom kúpil byt ktorý je písaný len na neho. Kúpil ho pred svadbou ale nadobudnutý bol počas manželstva” Definícia BSM podľa zákona je takáto: “ V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, …….”. Možno bude dobre opýtať sa na to právnika, ale ja to chápem tak, že byt spadá do BSM. Keď manžel uzatváral kúpnu zmluvu, keď bol byt skolaudovaný, boli ste už manželia? Podľa mňa nie je rozhodujúce či si zapísaná v liste vlastníctva, ale aký je právny stav vecí.
@ukgirls pokiaľ v manželstve kúpi byt, to je jedno, aj tento byt, čo by kúpila autorka, ide do spoločného vlastníctva. Jej manžel kúpil byt, pred manželstvom, vtedy je to len jeho byt a keďže sa takto manžel správa, tak by som v prvom rade začala riešiť rozvod a nie kúpu bytu pre autorku, ten človek sa nezmení a je to jedno, či budú mať dieťa, alebo nie.

@sono2 odpovede autorky som nestihla su zmazane, nevies, co tam pisala este?
Ja toto nepochopim, ako mozu s takym muzom zeny zit. Ja nemam dokonaleho tiez niekedy ma reci, ale aj zarobi a aj plati velku vacsinu. Lebo taketo fungovanie, ze uhrad mi este moju hypoteku, to je uz fakt mimo.